un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am testat Tenda U9, un dongle wifi de mici dimensiuni

28 Aug 2020  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

M-am jucat cu adaptorul acesta de rețea wireless, un model Tenda U9 cu rating AC650. E un mic dongle USB care asigură conectivitate wifi. De ce? Poate că vreți wireless pe un desktop ce nu are sau poate s-a ars placa wireless a unui laptop și alte asemenea situații.

Dimensiunea este uimitoare, Tenda U9 e cât un deget de mic. Am văzut stick-uri USB de memorie mai mari.

Capacitatea wireless este AC650 formată din 433 Mbps pe 5 GHz și 200 Mbps pe 2,4 GHz. Practic, având în vedere că acestea sunt viteze teoretice maxime, acest adaptor e gândit pentru a asigura conectivitate de bază. Dacă aveți nevoie de ceva mai complex, există alte modele pe piață care au mai multe antene, vin în cutie cu cablu de extensie USB pentru a putea fi montate într-un loc mai propice lângă laptop/desktop șamd.

Cutia este mică, iar în interior se găsește doar adaptorul și un mic ghid de pornire rapidă.

Instalarea este foarte simplă: înfigi stick-ul într-un port USB și apare în windows un nou drive, ca și cum ar fi un stick de memorie. Pe el se află un fișier numit setup.exe care instalează driverul, apoi stick-ul va fi văzut ca o placă de rețea wireless în Windows.

Adaptorul folosește un chipset Realtek 8811CU, în caz că ar conta asta pentru cineva. Fiind atât de mic, antenele sale sunt și ele micuțe. În testele mele am obținut:

  • 44 Mbps download și upload pe 802.11b/g/n pe 2,4 GHz
  • 64 Mbps download și 62 Mbps upload pe 802.11n/ac pe 5 GHz

Mi s-au părut rezultate bune, având în vedere că l-am înfipt direct în desktop, care stă pe podea și se află cam la 5 metri de routerul la care se conecta, probabil cu un pic de interferențe pe drum.

Am încercat și să văd cât de stabil este adaptorul. Am tras torrente, cam 2 GB, și s-a descurcat onorabil cu o viteză constantă de aproximativ 50 Mbps, fără întreruperi.

Costă 55 de lei la eMAG și PC Garage. E de reținut dacă aveți nevoie vreodată de conectivitate wireless fără mari cerințe.

    16 comentarii

  1. ca si o sugestie, nu stiu daca sunt doar eu, dar mi se pare mai ok sa spui viteza in MB nu Mbps, adica 50 Mbps nu spune asa mult ca si 6.25 MB/s. La fel si la stickuri USB.

      (Citează)

    • rata de transfer intr-o retea se masoara in mbps, asta e standardul. Toata lumea din industrie foloseste mbps cu multiplii si submultiplii sai
      Capacitatea de stocare a unui dispozitiv se masoara in MB.

        (Citează)

    • Cristian Alexandru

      28/08/2020 la 1:15 PM

      Pentru că așa se măsoară viteza la internet, in Mbps, ce spui cu cu MB este viteza de scriere pe spațiul de stocare, download și upload.

      Mbps = nr de biți transferați pe secunda prin conexiunea de internet

      MBs = viteza de transfer a fișierelor pe spațiul de stocare

      Deci informația ta este greșită. Google it

        (Citează)

    • Ai perfecta dreptate, e ca si cum ai masura distanta in km iar viteza in miles per hour. Dar hei, majoritatea nu fac diferenta intre bit si byte iar companiile profita de asta..

        (Citează)

    • “Ca și o sugestie”? Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla cu limba română în următorii 50 de ani

        (Citează)

    • @Mihai, analogia ta este gresita pentru ca foloseste 2 unitati diferite de masurare.
      Byte-ul este un multiplu al bit-ului, nu o alta unitate de masura.

      Un exemplu corect ar fi asta:
      – viteza o exprimi in km/h
      – acceleratia o exprimi in m/s2

        (Citează)

  2. monciu:
    ca si o sugestie, nu stiu daca sunt doar eu, dar mi se pare mai ok sa spui viteza in MB nu Mbps, adica 50 Mbps nu spune asa mult ca si 6.25 MB/s. La fel si la stickuri USB.

    Nu neaparat, sunt ţări si locatii unde inca se masoara in Mbps, avand viteze foarte foarte mici. Cunosc prieteni prin unele ţări cu apa caldă unde au viteza de 5Mbps/s, ar veni 0.625MB/s, nu dă bine la marketing.

      (Citează)

  3. C:
    rata de transfer intr-o retea se masoara in mbps, asta e standardul. Toata lumea din industrie foloseste mbps cu multiplii si submultiplii sai
    Capacitatea de stocare a unui dispozitiv se masoara in MB.

    eu stiu ca da mai bine, ca e un numar mai mare si pare mult, dar ma refer pentru noi cititorii nu are asa mare relevanta ca e 50 Mbps, pe cand daca vezi 6.25 MB/s iti dai seama ca stai nene ca nu e asa mult. Nu vreau sa dau cu parul, zic doar ca ar ajuta sa fie mai digerabila informatia si mai usor de inteles de fapt cat de rapid e, fara sa te pui sa transformi tu manual.

      (Citează)

    • Asta ar insemna ca si la routere sau la placile de retea sa fie trecute valorile tot in bytes.
      Adica un router de tip Gigabit (1 Gb) ar deveni router de tip 125 MB (megabytes), iar un port Ethernet (100 Mb) ar deveni port de tip 12,5 MB (megabytes).

      La fel si pentru partea de wireless. De obicei un router AC standard are specificatiile 300 (n) + 867 (ac).
      Ar trebui sa fie modificate in 37.5 (n) + 108,37 (ac).

        (Citează)

  4. Un astfel de periferic e life saver in anumite situatii. Personal am avut nevoie pentru un laptop mai vechi la care n-am reusit nicicum sa ii fac sa mearga modulul WiFi dupa upgrade la Windows 10. Am gasit un adaptor similar, chiar mai mic, de la TP Link. Problem solved.

      (Citează)

  5. Ăsta e bun de pus în monitoare cu hub usb în ele.

      (Citează)

  6. “Scump domle scump” :) acum două săptămâni l-am cumpărat de pe emag , l-am găsit la 35 de lei. Pardon, 34,99 :)

      (Citează)

  7. Din ăsta am eu pentru desktop-ul de acasă, ca să nu mă întind cu cabluri de rețea prin casă. Routerul wireless este la intrarea în casă și de acolo răspândesc internet în toată casa.

      (Citează)

    • Wartime Novelty

      29/08/2020 la 8:37 AM

      Ajuta cumva sa prinzi semnalul mai bine?
      router-ul e in sufragerie dar de abia prind semnal pe laptop la mine in camera. + n-am placa de retea/wi-fi stricata.

      mersi

        (Citează)

    • Nu, probabil ai antene mai bune pe laptop, exceptând cazul când are vreo defecțiune. Tu ai nevoie de un router mai bun sau de un repetor de semnal sau de alt laptop.

        (Citează)

  8. Nu stiu daca e adaptorul wireless de vina sau reteaua ta de net, Radu, dar eu am un dongle asemanator de la TP-Link (Archer T2U AC600) si descarc des cu 25-30MB/s care teoretic e viteza maxima pe USB 2.0.

    La mine motivul cumpararii a fost un laptop vechi care nu stie AC pe wireless, iar pentru cei care au nevoie de viteze si mai mari de atat, recomand Archer T3U AC1300, cu USB 3.0.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus