un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: smart watch-ul Huawei Watch GT 2e chiar are autonomie 2 săptămâni

4 Aug 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Smart watch-urile au ajuns departe. Bateria lui Huawei Watch GT 2e m-a ținut 13 zile între încărcări, timp în care l-au utilizat non-stop, inclusiv pentru monitorizarea somnului. Țin minte că, acum 2-3 ani, un ceas similar ca funcții ar fi avut autonomie de 2 zile și ar fi costat dublu.

Ceasul acesta mi-a plăcut încă de prima oară când l-am văzut în noiembrie anul trecut și de atunci încerc să-l obțin pentru un test. Între timp se pare că le-a plăcut și altora, o știre recentă spunând că Huawei și-a dublat în Q1 2020 cota de piață mondială pe wearables, depășind Samsung pentru a trece pe locul doi. Ei fac de mult brățări și ceasuri, dar seria Watch GT 2 și 2e le-a adus acest succes recent.

Specificații Watch GT 2e:

  • ecran AMOLED de 1,39 inchi diametru, rezoluție 454 x 454 px, funcție always-on, cadran 46 mm
  • monitorizează 15 tipuri de activități și arată diverse informații despre ritmul lor
  • autonomie 2 săptămâni, încărcare cu dock USB-C
  • rezistență la apă 5 ATM, se poate înota cu el
  • monitorizare somn, măsoară pulsul, nivelul de stres, pașii făcuți, nivelul de oxigen
  • memorie pentru muzică în ceas și conectivitate căști bluetooth, barometru, aplicație meteo, alarmă, lanternă, busolă etc
  • afișează notificările din telefon
  • dimensiuni 53 x 46.8 x 10,8 mm
  • funcționează cu Android și iOS
  • alte informații găsiți pe site-ul oficial

Preț: 799 lei la eMAG și PC Garage, l-am văzut și la 499 lei la ofertă. Nu-l confundați cu Watch GT 2, care-i un pic mai scump și este practic același ceas, dar cu alt design pentru butoane și curea cu telescop normal.

CE INCLUDE PACHETUL

Ceasul cu cureaua deja montată, un cablu USB-A la USB-C și dock-ul de încărcare.

CUM ARATĂ CEASUL

Watch GT 2e arată a ceas sport, în special cu acele curele colorate și perforate. Este și un ceas mărișor, cadran de 46 mm și stă bine la o încheietură de adult, și este făcut-o dintr-o combinație de plastic și metal.

Mie mi-a plăcut aspectul său. Carcasa celui testat de mine este gri-argintie, iar ecranul are o ramă de câțiva milimetri cu o textură reușită cu niște dungi fine. Îmbinările sunt reușite, cele două butoane din lateral sunt ieșite în afară exact cât trebuie ca să le simți rapid la mână și se opun apăsării cu un feedback reglat exact cum trebuie. Nu se mișcă, nu tremură în locașul lor ca la alte ceasuri testate, ba chiar au o formă cu capetele ușor teșite, un detaliu care mi-a plăcut.

Rezistența la apă este bună, are rating 5 atmosfere și pe site scrie că poți face baie și înota cu el, dar nu scufundări.

Cureaua mi-a plăcut cel mai mult. De obicei nu sunt fan al curelelor siliconice deși știu că sunt la modă acum. Cea de pe Watch GT 2e mi-a plăcut pentru că este plăcut colorată, iar perforațiile sunt negre și schema de culori arată bine în versiunea vernil+negru testată de mine, dar și în roșu+negru. Pe site-ul oficial văd că există și curele albe și negre fără perforații.

Cureaua este ușor detașabilă, dar poate fi schimbată cu altă curea Huawei compatibilă. Teoretic ar putea fi montată și o curea oarecare, că sistemul de prindere tot pe telescop clasic este, dar unghiul la care este îmbinată cureaua cu carcasa ceasului ar putea pune probleme celor neoficiale. N-am avut cu ce testa și nici n-am găsit informații sigure pe net, așa că nu mă pot pronunța în privința asta.

S-ar putea ca unora această combinație de carcasă gri și curele colorate să li se pară prea jucăușă, dar asta este versiunea GT 2e. GT 2-ul clasic arată a ceas și mai serios și are curele de piele pe telescop clasic, dacă asta vă doriți.

Pe spatele ceasului se află senzori optici pentru măsurarea pulsului. Încărcarea se face prin doi pini metalici. Dock-ul ceasului este o pastilă albă, magnetică, cu mufă USB-C pe ea. Pe de o parte nu depinde de vreun cablu, pe de altă parte tocmai faptul că nu-i atașată permanent o face cam ușor de rătăcit/pierdut.

Ceasul nu are încărcare wireless precum cele Samsung. Nu văd asta ca pe o lipsă deranjantă, având în vedere prețul și faptul că încărcarea wireless a ceasurilor încă nu este ceva mainstream în piață.

CUM FUNCȚIONEAZĂ WATCH GT 2e

Pentru mine ceasul are toate funcțiile necesare și n-am simțit că-i lipsește ceva. Alții s-ar putea să simtă asta, detaliez mai încolo.

Ecranul de 1,39 inchi este un AMOLED cu culori vii și luminozitate suficient de mare pentru a fi folosit fără probleme în soare puternic. Watch GT 2e vine cu câteva fețe care mi-au plăcut, că am văzut și ceasuri care nu aveau inspirație la acest tip de design, și unele culori sau complicații de pe ele chiar pot fi modificate. Fețele se pot schimba și ușor, poți trece rapid de la una “de zi cu zi” la una cu mai multe informații despre pași și calorii, de exemplu.

Mie mi-a plăcut cea de mai jos, că arată ca un comic book sau ceva așa:

Autonomia chiar este de 14 zile. L-am încărcat într-o duminică, l-am purtat mereu inclusiv noaptea, l-am reîncărcat după 13 zile. E foarte mișto, chiar remarcabil la acest aspect. Au găsit o combinație foarte bună de chipset, ecran și software care le-a permis să ducă autonomia la acest nivel. Site-ul oficial zice chiar următoarele:

Battery can last 2 weeks when:
Worn 24 hours a day, with heart rate monitoring enabled, HUAWEI TruSleep™ enabled for sleeping, 90 minutes of working out every week (GPS enabled), message notifications enabled (50 SMS messages, 3 alarms a day), screen is turned on 200 times a day, 30 minutes music playing every week. Battery life may vary depending on actual usage.

Dacă activezi funcția de Always-on, care apropo are alte fețe de ceas, mai simple, dar tot cu niște culori pe ele, ceasul îți spune că autonomia s-ar putea înjumătăți. N-am activat-o, că sunt mulțumit cum se aprinde ecranul când ridic mâna, dar chiar și 7 zile de autonomie cu ecran mereu pornit sună foarte bine.

După cum ziceam, ecranul se aprinde când ridici ceasul în fața ochilor și mișcarea asta e detectată corect cam în 90% din cazuri. Ecranul este tactil și schema de control e destul de simplă:

  • swipe de sus pentru setări rapide precum do not disturb, alarme și inclusiv un mod “show time”, în care ecranul rămâne aprins încă 5 minute, un fel de compromis pentru un always-on temporar.
  • swipe de jos pentru a vedea notificările din telefon. Aplicația din telefon, Huawei Health, îți permite să alegi de la ce aplicații primești notificările.
  • swipe stânga/dreapta pentru a trece între diverse ecrane ce-ți arată evoluția pulsului, numărul de pași și distanța parcursă, nivelul de stres, vremea și controlul de muzică.

Butonul de sus deschide lista de aplicații, iar apoi are rol de “back” în orice meniu. Cel de jos te duce mereu la meniul de workouts în mod default, dar îl poți aloca altei aplicații.

Ceasul include un vibrator care te anunță prin vibrație de notificări noi. Poți seta și alarme de acest tip pe ceas.

Aplicațiile preinstalate sunt:

  • Workout, de unde alegi ce activitate vrei să contorizezi (alergări, cățărări, eliptică, mers, ciclism, înot, vâslit șamd), și Workout Records de unde te uiți la cele înregistrate anterior.
  • Heart Rate, care arată valorile curente și graficele cu pulsul și concentrația de oxigen, și SpO2, care măsoară pe loc (adică nu face asta permanent) concentrația de oxigen din sânge.
  • Activity Record îți arată istoricul pașilor și distanțelor zilnice, minute active șamd, adică tot ce nu ține de Workouts
  • Sleep arată cum ai dormit, Stress îți indică nivelul de stres printr-un calcul privind pulsul și alte elemente
  • Breathing Exercises este un ghid de tip inspiră-expiră pentru calmare sau respirație
  • Music controlează muzica din telefon sau ce transferată în ceas
  • Barometru îți arată presiunea și altitudinea curentă, Compass arată busola
  • Notifications este centrul de notificări din telefon
  • Weather îți arată rapid informații meteo despre locația ta curentă (care este preluată prin telefon)
  • Stopwatch, Timer, Alarm sunt clasice, Flashlight aprinde pe alb ecranul și ceasul devine o lanternă în noapte, Find Phone te ajută să găsești telefonul prin casă

Le-am enumerat dintr-un motiv: nu poți instala alte aplicații în ceas. Ceasul nu are un magazin de aplicații, așa că acestea sunt cele disponibile.

Pe mine asta nu m-a deranjat pentru că Watch GT 2e face tot ce vreau de la un ceas: notificări, puls, monitorizare somn, tracking de activități, rezistă la apă, autonomie imensă.

Alții ar putea simți însă lipsa unor aplicații 3rd party de instalat. Dacă folosiți Strava sau Endomondo, acest ceas nu-i pentru voi. Nu puteți nici instala vreun Uber pentru a comanda mașina direct din ceas, nu are vreo aplicație de hărți (deși eu n-am văzut niciodată una care să funcționeze bine pe ceas) sau vreun joc. Acesta este practic dezavantajul seriei GT 2.

Notificările sosesc cu bine în ceas. Sunt cam rudimentare, adică vezi titlul emailului, dar nu conținutul său și nici nu-l poți citi pe ceas, vezi primele cuvinte dintr-un SMS sau mesaj pe mess, dar nu dincolo de ele. Asta nu m-a deranjat, eu vreau să văd din notificări dacă este vorba de ceva important și trebuie să scot telefonul din buzunar sau nu, dar dacă vreți să citiți un întreg email pe ceas sau să dați like la comentarii sau alte asemenea funcții, din nou, Watch GT 2e nu este ceasul care face asta.

Monitorizarea activităților este foarte bună. Mi-am măsurat cândva pulsul cu degetele pe artera carotidă și era fix cum zicea ceasul. Ceasul îți arată și graficul zilei, în aplicația de telefon vezi și date mai vechi și alte statistici.

Monitorizarea somnului pare și ea bună. M-am trezit uneori noaptea ca să beau apă sau să merg la toaletă sau să bat o pisică ce zgârie mobila și am regăsit acele momente pe ceas, în graficul de “iată cum ai dormit”.

Pașii sunt și ei corect măsurați. Ceasul se prinde singur dacă faci vreo activitate fizică și-ți sugerează să pornești monitorizarea ei. S-a prins inclusiv când am făcut un tur de herăstrau, că după o vreme mi-a spus că par a face un outdoor walk și-l pot monitoriza mai complex ca workout.

Partea de workout tracking adaugă noi date. Ceasul corelează pașii și distanțele cu ritmul cardiac, îți spune dacă ești în mod de antrenament aerobic sau anaerobic, intensitatea antrenamentului și niveluri cardio șamd. La final îți face și diverse grafice și statistici, iar dacă ai avut și telefonul cu tine trage de acolo datele GPS și-ți arată pe hartă pe unde ai alergat, ca chiar calculează și timpul recomandat de pauză pentru ca antrenamentul să nu forțeze dincolo de limitele eficienței.

Saturația oxigenului în sânge este măsurată, după cum ziceam, punctual, nu permanent în background. Nivelul de stres este măsurat permanent după un scurt proces de calibrare.

APLICAȚIA DE TELEFON

Aplicația de control a ceasului se numește Huawei Health și e bine făcută. Instalarea ceasului a fost foarte rapidă, apoi îl regăsești în meniul Devices.

De aici poți vedea nivelul bateriei, poți schimba fețele ceasului și poți instala în telefon unele noi, sunt câteva zeci disponibile pentru instalare.

Tot aici este meniul din care alegi aplicațiile ale căror notificări să ajungă în telefon, că poate nu le vrei pe toate, și alte setări uzuale pentru smart watch.

Restul aplicației include partea de monitorizare. Secțiunea Health îți arată datele despre pași, puls, somn, stres și restul indicatorilor. Le poți vizualiza pentru fiecare zi în parte sau pe săptămână, lună și an, ba chiar îți face săptămânal un raport cum activitatea ta.

Secțiunea Exercise îți arată diverse activități deja înregistrate sau te ajută să planifici una nouă, că au acolo niște planuri pe care le poți urma. La cele din trecut vezi rezumatul, harta, ce timp ai scos pe fiecare kilometru, grafice cu pulsul, ritmul per km, cadența pașilor per minut, altitudinea șamd. Desigur, fiecare activitate are tipul ei de date.

Undeva în setările aplicației se află opțiunea de a transmite aceste date către Google Fit și către Myfitnesspal, că poate le vrei și acolo. Per total, Huawei Health mi s-a părut o aplicație bine făcută, cu o interfață ușor de navigat și utilizat, intuitivă și fără nimic de reproșat. N-am observat nici vreun efect nedorit al ei, telefonul spune că impactul ei în baterie a fost între 0,7% și 2,2% per zi, în funcție probabil de cât am purtat ceasul și ce-am făcut cu el.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Autonomie foarte mare.
  • Arată bine ca ceas sport.
  • Tracking eficient, aplicație de telefon bine făcută.
  • Notificări simple.
  • Nu poți instala alte aplicații 3rd party.

CONCLUZIE

Dacă vreți un ceas cu funcțiile disponibile pe Watch GT 2e, cred că este cel mai bun smart watch în acest moment. Autonomia de 14 zile este remarcabilă, arată bine, funcționează bine, măsoară pulsul, somnul și activitățile, rezistă și la înot. N-am ce-i reproșa semnificativ, mai ales la acest preț.

Singurii care ar putea dori mai mult sunt cei dependenți de anumite aplicații 3rd party de sport sau lifestyle. Chiar și acest tip de utilizatori ar trebui însă să analizeze Watch GT 2e pentru că, având în vedere ce oferă și prețul, poate că unele compromisuri merită.

Preț: 799 lei la eMAG și PC Garage, l-am văzut și la 499 lei la ofertă.

    30 comentarii

  1. Eu mi-am luat Honor Magicwatch 2-ul, care e tot un fel de GT2, dar branduit altfel. Cred ca diferența fata de GT2e e ca are și GPS, în rest vad ca face aceleași lucruri.
    Cu always-on ajunge cam la 6-7 zile.

    Ce mi se pare puțin ciudat ar fi la monitorizarea somnului, unde la mine nu pare ca funcționează excelent – trezitul în timpul nopții nu apare în stats dacă nu te dai jos din pat. Alta data, statul o ora în pat în timpul zilei apărea ca nap. Spre comparație, un miband4 înregistra totul la perfecție.

    Iar la monitorizarea pașilor mi se pare ca da rateuri. Contorizează de multe ori și mișcările mâinii, ceea ce e lame la un ceas de 800 de lei. Aceeași brățară de 150 înregistra mult mai accurate.

    In rest, da, chiar arata a ceas și bateria duce cât trebuie.

      (Citează)

  2. este totusi remarcabil ce reusesc acesti producatori, adica sa obtina pe tava informatii esentiale despre oameni, contra unor giumbuslucuri cvasi-inutile.

      (Citează)

  3. Ceas smart fara NFC e pustiu, mai ales in pandemie. Pentru mine asta a ajuns cea mai importanta functie. Dar altfel pare misto Huawei ul asta.

      (Citează)

  4. Cum e cu fraza asta? :) “Smart watch-urile au ajuns departe. Bateria lui Huawei Watch GT 2e m-a ținut 13 zile între încărcări ”

    Vector – tine bateria 45 de zile…inca.
    I-au cumparat fitbit si s-a dus dracu …

      (Citează)

  5. Cea mai mare diferență între GT2e și GT2 este că cel din urmă poate fi folosit ca hands free, are microfon și difuzor. GPS au amîndouă, intră în funcțiune cînd faci activități fizice outdoor (alergare, ciclism, înot).

      (Citează)

  6. Eu ma uit pe aliexpress la niste bratari si ceasuri, am gasit si sub 10 dolari. Au functii multe, reviewuri foarte bune.

    Ma gandesc la unul ca asta, are cam tot ce-i trebuie: https://www.aliexpress.com/item/33022538218.html

      (Citează)

  7. Cătălin Tănase

    04/08/2020 la 10:32 AM

    Eu am un Huawei Watch GT 2, cu Android. Bateria ține două zile, uneori are câte un lag ocazional, dar funcționează bine. Îmi place că pot avea covorbiri telefonice de pe el (nu am car kit) iar Google Maps pe ceas mi se pare foarte ok. Prin concedii mi se pare mai mișto să mă orientez folosind ceasul, că nu mai trebuie să stau cu telefonul în mană. Doar îmi văd de drum și când ajung la o intersecție, ceasul vibrează și mă anunță încotro trebuie s-o iau

      (Citează)

    • Dezvoltă un pic cu Maps pe ceasul Huawei, sînt interesat.
      In altă ordine de idei, doar 2 zile nu are cum să țină, poate cu GPS activ tot timpul…

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      04/08/2020 la 3:17 PM

      Ba da, ține două zile și e ok pentru un ceas cu Android. Cel prezentat de Radu în articol nu e smart în adevaratul sens al cuvântului.

      Pe maps treaba e așa: setez destinația pe telefon si aleg rută pietonală, apoi închid ecranul și pun telefonul în buzunar. Deschid ceasul și îmi apare o notificare care spune “Continue on watch” (ceva de genul). Din momentul ăla îmi arată pe ecran bucățica de harta în care mă aflu, cu toate elementele pe care le văd și de pe telefon, dar pe o zonă mai restrânsă, din motive de spațiu, evident. Pe măsură ce mă deplasez se deplasează și bucățica de harta. Din nou, nu văd harta de ansamblu ca pe telefon, dar e suficient pentru mersul pe jos. Când ajung la o intersecție sau undeva unde trebuie să schimb direcția vibrează ca să mă atenționeze să mă uit la ceas. În tot timpul ăsta las mâna pe lângă corp, iar ecranul ceasului stă stins, dar harta continuă să funcționeze. Când ridic mâna se aprinde

        (Citează)

    • Sigur ai ceas Huawei? la mine nu merge, nu apare nimic pe ceas (am Honor MagicWatch 2, adica tot ala cu alt nume. Pornești un workout, ceva?

        (Citează)

    • Huawei GT2 cu Android? There is no such thing.

        (Citează)

  8. N-am avut smartwatch pana acum (doar bratari fitness), dar asta pare foarte OK, mai ales la pretul promotional. L-am adaugat in wishlist. Chestia care ma ingijoreaza – la 43 de grame, nu e cam masiv pentru activitati sportive? Nu il simti foarte greu si deranjant pe mana, dupa o ora de alergare, de exemplu?

      (Citează)

  9. de ce nu l-ai cumparat daca ti-a placut asa mult? uauei e pe 2 la wearables datorita oamenilor care au scos bani din buzunar ca sa-l cumpere.

      (Citează)

  10. Dintre asta si Garmin Instinct (1110 oferta), am ales Garmin-ul pt renume (era inainte sa stiu ce slabi sunt la security).
    Dar sunt dezamagit:
    – pasii ii numara aiurea (si o miscare de mana in pat spre telecomanda = 2 pasi), iar pe munte arata mult mai putin ca pasi/km decat telefonul
    – altitudinea pe munte e incorecta (cu 100-150m in minus!)
    – face-urile sunt majoritatea urate, meniul si interactiunea cu functiile sunt ca pe un telefon din 2005
    – bateria rezista 2 saptamani, dar pe modul GPS nu duce 16h cum se zice ci cam 11h, insuficient pt o tura serioasa de munte.
    – bug-uri destule: nu tine cont de DND de pe telefon, no smileys ci “?”

      (Citează)

  11. Nu are sens sa-l comparam cu ceasuri sport (in speta Garmin), pentru ca nu are GPS incorporat, ci foloseste GPS-ul telefonului.
    Apoi aplicatia de la Huawei este gandita pentru un utilizator mainstream, vs la Garmin unde este orientata spre activitati sportive, VO2 Max etc

      (Citează)

  12. Pe mine ma intereseaza mai mult acuratețea măsurării pulsului.. funcția HR..
    Am de ani buni pulsul (de ur)marit si bratarile de fitness nu prea masoara corect..
    Restul funcțiilor sunt bonus..

    Cand dai link spre emag si e pret bun luam si noi.

      (Citează)

  13. nwradu:
    Ma gândeam să cumpăr unul. Fiind utilizator Samsung, aștept sa văd noile lor ceasuri, deși se aude că vor costa 1600 de lei.

    Galaxy Watch de 46 costa prin toamna lansarii vreo 1400-1500 de lei nou, pe emag. Stiu asta ca am luat unul de BF cu 1200. Asa ca 1600 nu e ceva wow, desi nu pare vizual sa fie diferit de GW.

      (Citează)

  14. Intrebare: poate fi oprit bluetooth din meniul ceasului?

      (Citează)

  15. @Nwradu, offtopic: nu ar fi mai bine sa lasi sa se duca catre RSS readere doar o parte din continut? Daca pot citi tot articolul din feedly, nu iti mai vad reclamele de e site…

      (Citează)

  16. Bună ziua. Am achiziționat gt2e, dar nu vibrează la notificări sau alarmă. Sunt necesare setări speciale sau…, altceva? Mulțumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus