un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Samsung Galaxy A51, un mid-range echilibrat

12 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Cei de la Samsung m-au întrebat ce telefon aș vrea să testez și am ales acest A51 pentru că eu cred că va fi genul de model popular și foarte vândut. Posibil ca A41 să fie de fapt acel model în România, vedem la final de an dacă am pariat bine și acest review va aduna trafic. Între cele două, mie A51 mi se pare alegerea mai bună ca preț/calitate.

Specificații Samsung A51:

  • ecran 6,5 inchi Super AMOLED, rezoluție 1.080 x 2.400 pixeli
  • două camere principale, una normală de 48 megapixeli F/2.0 și una ultra-wide de 12 megapixeli F/2.2, plus camere de adâncime și de macro de 5 megapixeli, cameră frontală de 32 megapixeli, filmare 4K @ 30 fps
  • chipset Exynos 9611 octa-core, 4 GB RAM, 128 GB stocare internă, slot microSD
  • dual-SIM (SIM1+SIM2+microSD chiar), USB-C, jack audio 3,5 mm, NFC, Wi-Fi 5, senzor de amprentă în ecran
  • baterie 4.000 mAh, încărcare la 15 W
  • dimensiuni 158,5 x 73,6 x 7,9 mm, greutate 172 grame
  • Android 10 și OneUI 2.1
  • alte informații găsiți pe site-ul oficial

Preț: 1.400 lei la eMAG, PC Garage.

ACCESORII INCLUSE CU A51

Telefonul are jack audio, așa că primești căști cu jack audio, un model pe care l-aș caracteriza drept entry-level. Mai ai încărcător de priză și un cablu USB-C.

CUM ARATĂ A51

Aici mi se pare că A51 stă foarte bine. Adică este un telefon mid-range prin preț și hardware, dar ca aspect nu văd prin ce diferă de un model premium. Ba chiar îndrăznesc să spun că arată mai bine ca Samsung S20, care are un spate anost inclusiv în valorile colorate, în timp ce plasticul de pe spatele lui A51 are sub el niște texturi frumoase care creează un efect de culoare foarte plăcut inclusiv pe varianta neagră testată de mine și imită foarte bine sticla.

Uitați mai jos ce efect luminos discret a făcut în această fotografie:

 

Și eu am testat varianta neagră. A51 este disponibil și în alte trei culori pe care mi se pare că arată și mai bine.

Ecranul este mare, cu bezel mic. Punch-hole central pentru camera frontală, îmbinări foarte bine finisate cu restul carcasei, butoanele au un feedback foarte plăcut și clar la apăsare (adică nu flencăne, cum se zice).

Difuzorul pentru convorbiri este discret plasat deasupra ecranului. Camerele de pe spate, patru la număr, sunt grupate cum este moda acum într-o “plită” neagră, dar cu un bump foarte mic.

Cred că n-am cum să o spun mai bine de atât: A51 are construcție de telefon premium, fără nimic de reproșat aici. Da, e plastic pe spate, dar foarte bine lucrat, iar eu nu sunt genul care să spun că-mi trebuie musai sticlă și acolo.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Aici ajungem la partea de mid-range, deși în multe aspecte A51 se ține foarte bine.

Ecranul de 6,5 inchi are rezoluția de 1.080 x 2.400 pixeli, aceeași ca cea default de pe un S20, dar cu refresh de maxim 60 Hz. Este un Super AMOLED și mi s-a părut luminos și plăcut în culori, chiar dacă pierde un pic din luminozitate și nuanțe când este privit din unghiuri extreme (dar puțin).

Chipsetul este un Exynos 9611 octa-core, maxim 2,3 GHz, împerecheat cu 4 GB RAM și 128 GB stocare pe telefon. Este practic același procesor ca și pe tableta Samsung Tab S6 Lite testată recent și acolo am spus că mi se pare un pic cam lent, având uneori momente de lag, când se mișcă lent sau chiar dă câte un freeze.

Așa mi s-a părut și aici, deși parcă a mers mai bine pe telefon și cred că e de la Android sau firmware, care poate sunt mai bine optimizate pentru telefon. Nu-i mereu lent, dar sunt momente, de exemplu când dai update la 20 de aplicații din Google Play și vezi că telefonul merge mai greu pentru că le tot râșnește pe fundal sau când iese din stand-by și începe să-ți dea multe notificări vizuale și sonore. Sunt momente în care simți că procesorul stă în 100% și deci totul merge mai lent.

Chestia asta am întâlnit-o însă pe toate mid-range-urile testate până acum, deci nu-i ceva de reproșat fix acestui model.

În benchmarks, am obținut următoarele rezultate:

  • 3DMark Sling Shot Extreme OpenGL 3.1: 1.620 puncte
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan: 1.543 puncte
  • Geekbench: 343 puncte single-core, 1.235 puncte multi-core, 1.497 puncte grafică

Rezultatele sunt la nivelul unui Galaxy S7 sau S8.

Camerele foto sunt de fapt două la număr, cea normală de 48 megapixeli (face binning de pixel 2×2) cu F/2.0 și cea ultra-wide de 12 megapixeli F/2.2, fără vreo stabilizare optică. Ambele sunt așa cum te-ai aștepta de la un mid-range Samsung, adică bune pentru majoritatea oamenilor care vor să facă “poze”, dar cu câteva probleme dacă le iei la bani mărunți sau le compari cu un flagship (care, ce-i drept, este dublu la preț).

Culorile sunt bine surprinse, dar parcă ușor suprasaturate, în special canalul de roșu, poate așa din cauza funcției de optimizare a scenei. Unele fotografii surprind imagini exact ca-n realitate, altele cu culori prea vii. Ca și alte Samsunguri din generația 2020, Galaxy A51 scoate și un cer parcă prea albastru, prea “de Instagram”. În altele, albul este supraexpus, chiar ars.

Culmea este că uneori și Samsung S20 are aceste probleme. Cred că cineva de la Samsung a umblat la algoritmii de reglare a imaginilor în acest an și a tras prea tare de anumite reglaje pe acolo.

Senzorul își arată limitarea în noapte, unde imaginile sunt foarte întunecate. Modul Night te mai salvează uneori, dar trebuie să aștepți 5-10 secunde după o fotografie.

Iată diferența de unghi între camera normală și cea ultra-wide. Există și o mică diferență de calibrare a culorilor, dacă vă uitați cu atenție.

Telefonul are în total 4 camere pe spate. Celelalte două sunt de adâncime și de macro, ambele de 5 megapixeli. Cea de adâncime ajută la portrete cu defocalizarea fundalului și își face binișor treaba, deși efecte asemănătoare pot fi făcute și software.

Cea de macro este decentă ca performanță pentru că măcar are 5 megapixeli, nu 2 megapixeli ca alte telefoane. Face fotografii macro de la 3-5 cm distanță, dar de câte ori ați avut nevoie de așa ceva?

Cea frontală este bună pentru selfie-uri, cu o gamă dinamică satisfăcătoare și surprindere bună a culorilor. Vine cu funcțiile de beauty activate default, de mă miram de ce sunt așa frumos.

În rest nu mai sunt multe de spus despre telefon. Sunetul în jocuri și clipuri video iese doar prin difuzorul extern de jos, dar acesta este de bună calitate, se aude limpede și suficient de puternic. Senzorul de amprente este funcționează bine, bateria ține spre două zile, dar nu ai încărcare wireless. Există NFC și poți face plăți cu telefonul.

INTERFAȚĂ

Nici aici nu sunt multe de zis. La inițializarea telefonului ești întrebat dacă vrei să instalezi vreo 9 aplicații 3rd party, dintre care 4 sunt bifate default, dar poți alege să nu o faci. Asta îți lasă un telefon curat, în sensul că vei avea programele uzuale Samsung și Microsoft, pe lângă cele Google, cum se întâmplă de obicei pe telefoanele producătorului coreean.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte bine construit.
  • Senzor de amprentă în ecran.
  • Preț bun pentru un Samsung.
  • Procesorul și camerele foto sunt de mid-range.

CONCLUZIE

Samsung A51 este un mid-range foarte bine construit, satisfăcător spre bun în restul aspectelor. Procesorul îl face uneori să se miște mai lent, dar nu cât să fie o problemă des întâlnită.

Eu mă așteptam să coste cam 2.000 de lei, știind prețurile uzuale Samsung. La 1.400 de lei cât este acum, A51 m-a surprins foarte plăcut.

Preț: 1.400 lei la eMAG, PC Garage.

    20 comentarii

  1. As fi vrut sa zic ca Mi Note 10 Lite e mai bun la orice capitol decat Samsung. Dar nu e asa, A51 este un telefon reusit si bine facut.

      (Citează)

  2. Zici că-i telefon de jucărie cu plastic ieftin…

      (Citează)

  3. Astept cu nerabdare Google Pixel 4a care dupa toate amanarile probabil apare luna viitoare.
    Am nevoie de un telefon compact, decent ca pret <500 euro .

    Puteam sa fac si compromisul asta sa iau o camera mid range dar a51 exceleaza doar la capitolul ecran si baterie.
    Dimensiunile la gamele samsung nu mai au nicio logica. Seria M si A e total confuzanta.
    Iphone se 2 demonstreaza ca oamenii isi doresc telefoane compacte performante.
    In afara de samsung s10e sunt putine alternative.

    Am ramas blocat de peste 4 ani cu un samsung a5 2016 care la un pret echivalent cu a51 oferea o constructie din metal si sticla, imi e greu sa trec la 4 ani pe o constructie din plastic pt o suma echivalenta

      (Citează)

    • Credeam ca numai eu !

        (Citează)

    • Sunt în aceeași situație, cei de la Samsung trebuiau întrebați de ce au scos 10e din ecuație și l-au înlocuit cu paleta aia de Lite.
      La Pixel ma uit și eu, dar 4 nu are mufa jack, aproape indispensabila pt mine, nu mă înțeleg prea bine cu castile wireless.

        (Citează)

  4. Si eu am pastrat telefonul A5 2016 al sotiei, e impecabil, il tinem in cutie pentru back-up.

    P.S. Ai fost la Siriu? :)

      (Citează)

  5. Alta chestie…samsung a cam inceput sa fie mediocru pe camere…

      (Citează)

  6. Ah, la fix vine articolul asta, chiar voiam sa ii iau mamei un telefon nou, ca cel pe care il are acum se cam blocheaza. Din pacate vad ca si asta are aceeasi problema, deci nu e neaparat o optiune, prin urmare imi incerc norocul aici: Poate cineva sa imi recomande un telefon nu prea scump (max. 1500 lei) care sa mearga foarte bine, fara sa se blocheze? Telefonul o sa fie folosit de mama doar pt a vorbi la el si a face poze, nu foloseste internetul :)

      (Citează)

    • Scrie in articol cand/cum se blocheaza. Fara acces la internet ma indoiesc ca o sa se blocheze vreodata.

        (Citează)

    • Xiaomi Redmi Note 8 Pro – 128 GB – 1200 la emag
      Huawei Nova 5T – 128 GB – 1400 la emag
      Xiaomi Mi 9T – 128 GB – 1400 la emag
      personal recomand mi 9t( e superb ecranul amoled fara nici o distractie)
      emag.ro/telefon-mobil-xiaomi-mi-9t-dual-sim-128gb-6gb-ram-4g-carbon-black-mi-9t-128-6gb-black/pd/D5FMN5BBM/
      toate au google services si procesor mult mai bun decat a51

        (Citează)

    • Pocophone F1
      Daca nu e mare gamerita, e beton(din cauza jocurilor scade autonomia la baterie)

        (Citează)

    • I-am luat soacra-mii un Samsung M21, fix acum cateva zile. A costat 1050 de lei, de la Emag. Si e foarte incantata de el. La fel, foloseste pentru navigat pe net, facut poze, videocall si cam atat.
      A folosit vechiul meu S5, pana acum.

      Sincera sa fiu, l-as lua chiar si pentru mine :))) E foarte fain telefonul, nu prea am mai avut tangente cu telefoanele mid range si am ramas super impresionata de cum au evoluat la capitolul asta. Mai ales camerele foto, mi se par wow, la banii astia.
      Acum ca vad A51 asta, am inca o optiune in plus.

        (Citează)

  7. La pretul asta concureaza cu Xiaomi note 9 pro, daca sunteti tentati de xiaomi, uitati niste probleme de care nimeni nu o sa va zica vreodata.
    1. miui, toate aplicatiile vin instalate pe home screen, iar cand ai 4 pagini de applicatii, incepi sa uiti care si unde sunt.

    2. vin incarcate de bloatware xioami, cred ca am sters vreo 10 applicatii, si inca mai am 13 applicatii pe care nu le pot sterge, nici dezactiva.

    3. ca sa activezi “developer options” iti trebuie cont Mi Account.

    4. privacy, pe unele forumuri utilizatorii se plang ca ar uploada 1-2gb de date pe servere din china.

    5. nu o sa gasiti rom-rui custom, gen lineageos, ressurection, etc.

      (Citează)

    • 1.settings -> home screen-> home screen-> schimbi din regular in with app drawer
      (sau instalezi alt launcher)
      2.adevarat, o parte se pot sterge altele nu, dar din pacate toti incearca sa si promoveze propriile servicii sau ce contracte au: cum a zis si radu, de samsung cu microsoft, apple pana la ios11(cred) tot asa era etc.
      3.da, dar nu e asa de greu de facut, daca vrei sa bagi alt rom parca trebuie sa astepti o saptamana pana deblochezi bootloader ul
      4. toate reclamele pot fi oprite, iar legat de colectare de date(toti incearca sa colecteze date legate de cum utilizezi telefonul, inclusiv apple, problema e la anonimizarea lor)dar daca vrei le poti opri aproape pe toate
      gadgetstouse.com/blog/2020/05/11/miui-how-to-stop-data-collection-remove-ads-on-xiaomi-phones/
      5. e nou lansat, mai asteapta o luna si o gasesti (toate telefoanele care au proc qualcomm au custom rom)

        (Citează)

    • Multumesc.

        (Citează)

    • Redmi note 8 pro 6gb ram 64 memorie era pe la 1000 lei la emag. In alte parti chiar pe la 900 lei. Materiale si constructie peste a51. Performante mai bune.
      A51 era super ok la 1000 lei. Hai 1200 maxim ca scrie samsung pe el. Exynosu ala 9611 nu e mare jmecherie iar 4 gb ram sint cam la limita acum. Desi softul samsung gestioneaza mai bine ramul decat “chinezariile”.

        (Citează)

    • Trebuie sa mai treaca vreo 10 ani macar ca sa ma tenteze vreun tel chinezesc.

        (Citează)

  8. Voiam doar sa zic ca ma bucur sa mai vad review-uri si la telefoane mid nu doar la varfuri de gama.
    Sper sa mai vad si la tv-uri sau alte chestii it&c.

      (Citează)

  9. Treaba asta cu plastic sau sticlă pe spate, ce culoare are… este cam nesemnificativ. Majoritatea oamenilor iși bagă telefoanele într-o husă, pentru că fără sunt extrem de alunecoase și riști să dai cu ele de pământ.

      (Citează)

  10. Giovani:
    Trebuie sa mai treaca vreo 10 ani macar ca sa ma tenteze vreun tel chinezesc.

    PE Fold2? :mrgreen:

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus