un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cafea: eu cumpăr de la prăjitoria Claro #SustinRomania

23 Jun 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

39 comentarii

Claro este o cafenea și prăjitorie aflată pe strada Mihai Eminescu 148 și de doi ani de acolo cumpăr cafea boabe pentru acasă. O prăjesc chiar ei, au în ofertă diverse origini din toată lumea, iar prețurile mi se par bune pentru calitatea cafelei oferite.

Față de alte prăjitorii de cafea de specialitate, de fapt, prețurile sunt printre cele mai bune din piață (începând cu 30-35 lei/250 gr). Am luat, de-a lungul vremii, măcar câte o pungă de la majoritatea prăjitoriilor din București, dar unele mi se pare că sar masiv calul cu prețul cerut pe cafeaua lor. Așa că am început să cumpăr de la Claro cafeaua pentru acasă și, deși am mai încercat și de la alții de-a lungul timpului, tot la Claro am rămas momentan.

Cafeneaua din Eminescu este un loc micuț cu vreo 5 locuri înăuntru, stil bar, și o bancă pusă afară, stil babă care se uită la drum. De obicei beau și un cappuccino când trec pe acolo să cumpăr cafea, ceea ce se întâmplă cam la 2-3 săptămâni. De când s-a dat starea de urgență am început să comand online, că livrează în toată țara.

Nu v-aș putea recomanda o anumită cafea pentru că periodic le schimbă, probabil în funcție de ce loturi se găsesc de achiziționat. Momentan preferata mea este Peru Cajamarca, dar mi-au plăcut și cam toate cele din Columbia cumpărate de la ei. Pungile lor sunt de tipul ziplock cu valvă de eliberare a dioxidului de carbon din pungă, apropo.

Au livrare gratuită pentru comenzile de peste 150 de lei, dar eu n-am luat niciodată de o astfel de sumă și am plătit mereu 15 lei pe transport. Se poate plăti și cu cardul, dar mi se pare că doar dacă-ți faci cont pe site. Livrarea a durat mereu două zile prin GLS în București, adică comanzi luni și primești miercuri. Mi s-a întâmplat și să comand sâmbătă și să primesc miercuri, dar oricum comand până să se termina stocul meu de cafea și nu-i mare problemă.

Când luam direct din cafenea, ceream și discount pentru că sunt membru al forumului Espressoman și primeam unul. Dau și discount pentru comenzi online dacă menționezi forumul și username-ul în comentariile comenzii, dar nu-i discount în bani, ci primești 15% mai multă cafea. De exemplu mai jos vedeți că am primit 580 de grame, nu 500 grame, la o comandă.

#SustinRomania este hashtag-ul sub care voi scrie articole despre produse sau servicii sau companii din România care îmi plac. Este una dintre metodele prin care ajut cum pot și eu la promovarea produselor românești în această criză. Dacă vă place hashtag-ul și vreți să-l folosiți și voi, chiar vă rog! Detalii despre ideea mea găsiți aici.

    39 comentarii

  1. E bine ca promovezi firme mici dar toata cafeaua vanduta de ei e evident importata… ca nu suntem mari producatori de cafea in Romania :)

    E ca si cum ai scrie despre un importator de rosii din Polonia sau Turcia… la fel de mult ajuta si ei business-ul romanesc.

      (Citează)

    • @Iulian,
      plecand de la comentariul tau aiurea, pe tine te-a inrait pandemia sau erai asa dinaintea ei ?

        (Citează)

    • bucuresci: Este una dintre metodele prin care ajut cum pot și eu la promovarea produselor românești în această criză.

      Facand abstractie de tonul comentariului tau, constatarea mea a pornit de la mentiunea lui Radu din final ce spune “Este una dintre metodele prin care ajut cum pot și eu la promovarea produselor românești în această criză.” Si o fi cafeaua buna, dar nu-i produs romanesc.

      O fi si firma una foarte nice si customer friendly, dar din nou, importa chestii, nu produce nimic local. Deci e un foarte bun articol atata timp cat vine voba de promovarea unui loc de unde iti iei cafea de calitate, dar nu prea are legatura cu sustinerea economiei romanesti.

        (Citează)

    • Iulian, in cazul cafelei (de tipul asta) conteaza prajitoria (practic prelucrarea cafelei), care in cazul celor din articol, se intampla tot in Ro.
      Sunt destule third wave coffee shoupuri care de fapt aduc de la prajitorii din afara.

      Iar strict economic, chair si un magazin de desfacere care “doar importa chestii”, va genera mai multi bani la buget decat va plati pe marfa importata.
      Gandeste-te ca dai salarii care raman in economia locala, salarii la care platesti inca pe atat taxe, mai dai o chirie, un impozit pe profit, o taxa ici, una colea, toate astea raman in economia locala. Pe partea cealalta sunt banii pe care ii dai tu la netflix, adsense/adwords (fie ca advertiser, fie cand dai click pe un ad si practic scoti bani direct din tara), aliexpress si amazon, booking, etc. Aia sunt bani care se duc direct in deficit, pentru ca respectivele companii nu platesc nimic local.

        (Citează)

    • E ca si cum ai scrie despre un importator de rosii din Polonia sau Turcia… la fel de mult ajuta si ei business-ul romanesc.

      Nu e ca si cum. Tocmai pentru ca, asa cum ai observat, cafea nu se produce in Romania, deci singurul punct din care poti face diferenta e la serviciile de procesare ulterioare productiei. Daca iei una prajita in afara tarii, platesti prajitul altora. Daca iei una prajita in Romania, platesti serviciul asta unor romani. Simplu.

      Daca era vorba de rosii, e chiar un deserviciu facut business-ului romanesc sa cumperi produse de import cata vreme ai alternativa in Romania.

        (Citează)

    • De acord. Nu poți zice ca susții ceva românesc adică iei marfa pui 100% adaos pe motiv de “chirie și salarii” și sa zici ca business românesc

        (Citează)

    • Mihai:
      Deacord. Nu poți zice ca susții ceva românesc adică iei marfa pui 100% adaos pe motiv de “chirie și salarii” și sa zici ca business românesc

      Mihai, tu ai fi fost perfect in anii ’50, cand trebuiau infierati comerciantii si procesul de comert in sine. Te invit sa iei tu cafea direct din Etiopia la 50% din pret. Sau stai, daca ar fi pe gustul tau, nu ar trebui sa avem deloc cafea, daca tot nu se produce in Romania, adica fix ca pe vremea comunistilor a caror mentalitate o ai.

        (Citează)

    • @Boris, daca tinem cont de teoria ta, si daca vom cumpara un Mercedes de reprezentanta sustinem economia romaneasca. Pentru ca achizitonam un bun ce nu se fabrica in Romania, iar reprezentanta are angajatii din tara pe care ii plateste cu un anumit salariu.

        (Citează)

  2. Interesant. O sa încerc și eu cafeaua de la ei.

      (Citează)

  3. De la ei iau si eu de vreo 3 ani. De obicei cumpăr Brazilia sau Columbia și mai variez cu altele pentru gust…Peru, El Salvador, Ethiopia. La un moment dat aveam o colecție de pungi.

    Tot aici am urmat un curs cu Andrei Bolocan și Florin Lemnaru despre cum să faci un espresso corect și un pic de latte art. Florin din păcate s-a mutat la altă cafenea, dar Andrei cred că se ocupă în continuare de prăjit cafeaua.

    Sper că nu i-a afectat pandemia foarte mult că mi-ar părea rău să dispară din peisaj. E foarte bine că îi promovezi.

      (Citează)

  4. Incercati si buimac.

      (Citează)

  5. Mie imi place aia de la zarkis din piata gemenii . Etiopia si colombia in general. Preturi bune la cafea au si ecuador caffe si se gasesc in pitesti la artizan.
    Cafeaua proaspat prajita e dupa gustul lu’ ala care o prajeste.

      (Citează)

  6. Si ia zi-ne… pe unde in Romania exista plantatie de cafea?

    Pe langa asta, nu au cafea de Costa Rica deci fix ce-i mai bun lipseste.

      (Citează)

  7. Eu am o problema cu cafelele astea prajite dupa valul 3 – sunt acre. M-am chinuit cu o gramada de cafele ( prajite de mai toti din Ro) si in afara de Sarkis ( din piata Gemeni – in aceeasi zona cu Claro) nu am gasit pe nimeni sa le prajeasca atat cat trebuie dupa gustul meu ( nici crude – nici taciune => atat cat trebuie ca sa nu fie acre si totusi sa aiba aroma placuta).
    Nici la Sarkis nu sunt toate asa – am 2-3 amestecuri facute de ei care imi plac: Sweet, Chocolat si EQ parca…
    Am mai luat de la Leonard Cafe ( prajesc aici in comuna cu mine) dar la ei nu gasesti proaspat prajita ( asa cum se intelege termenul astazi) ci max prajita in ultima luna :) .
    Daca vb de cafea proaspat prajita – cea mai buna solutie sunt prajitorii din Ro in mod evident.
    Si da – unii au luat-o pe campii cu preturile. De ex. Sloane… Au inceput cu 20-25 Ron punga de 250 grame – acum de ex, oferta de ieri include o Kenya oferita la 60 RON/punga ( tva inclus, pret cu discount pt membrii forumului). Am luat de cateva ori cafea de la ei – acra.
    Sigur – parerea este pur subiectiva.
    Si da – am un espressor cu grup E 61, rasnita etc, nu fac cafea la pocnitori de plastic.

      (Citează)

    • Acra mi s-a parut si mie la inceput cafeaua din 3rd wave. Dar acum e noul gust normal al cafelei la mine. Bine, si cand am fost in Italia si am baut ristretto-urile lor, nu mi s-a parut amara sau arsa, dar nici atat de aromata precum cafeaua asta din valul trei de la noi.

        (Citează)

    • Ești sigur ca nu e sub-extrasă? Pentru un roast light, ai nevoie de o temperatura mai mare.

      Eu beau doar 3rd wave de vreo 5 ani și nu prea am întâlnit cafele care să fie efectiv acre decât dacă am greșit eu sau barista-ul extracția.

        (Citează)

    • @Alex – am PID pe espressor , e setat la 95 grade.
      Mai mult – am termometru pe grup care indica 96-87 grade in timpul extractiei.

      Ce-am facut cand am vazut ca toate cafele imi ies acre? M-am dus la Guido si am comandat 2 espresso sa vad cum sunt – ca am presupus ca habar n-am sa fac o cafea ( pe buna dreptate , eram la inceput).
      Acre – ambele. Sigur – discutabil cat de acre- dar acre… Am inteles atunci ca nu e despre cum fac eu cafeaua ci despre cum e prajita.
      Asta e – mie imi plac mai prajite…

        (Citează)

    • Mi-am luat si eu o data o cafea de la niste din astia de fite, am crezut ca e acid de baterie, sa mor, nu alta, am lasat-o acolo. Deci nu mi s-a parut numai mie ca era groaznic de acra si de piscacioasa, chiar exista asa ceva.

        (Citează)

  8. Eu prefer sa cumpar de la Cafethescu. La altii nu am vazut preturi mai mici pentru cafea prajita de ei. Au mereu la oferta Brazilia la 70 lei/kg si Columbia la 80 lei/kg.

    Am incercat si Origo, Coffee Shop si pe aia cu Monk din Mall-uri. Nu sunt rele, dar sunt mult mai scumpi. La Cafethescu am o singura problema: e inchis de la 13 la 14 si mereu ajung acolo in pauza. E vina mea oricum, si oricum se poate comanda online.

      (Citează)

  9. O recomandare de cafea buna ar si https://www.papajacques.ro/. Am incercat Origo, Claro, Madison si altii, cafeua a fost buna dar pentru un consum de birou calitate/pret Papa Jaques a fost foarte ok.

      (Citează)

  10. Si eu cumpar aproape exclusiv de la Claro de vreo 3-4 ani, de pe vremea cand prajeau in Buzau si ma intalneam printre blocurile de la Tineretului cu Andrei sau sotia lui sa iau “marfa”.

    Am incercat de pe la toti prajitorii de la noi dar tot la Andrei m-am intors de fiecare data.

      (Citează)

  11. De doi ani cumperi de la ei si ne spui de abia acum?!

      (Citează)

  12. Eu recomand PapaJaques, Mabo si Sarkis dintre prajitorii romani
    Din afara: RightSideCoffee Barcelona

      (Citează)

  13. 30-35 lei/250 gr…
    Aoleu, si eu cumpar cu maxim 10 lei de Lidl acesiasi cantitate, Si este chiar acceptabila.
    Cand incepi fiecare dimineata cu acelasi vesnic fu*ai ca nu sunt vanzari, nu sunt bani etc, crede-ma ca poti sa bei si cafea de n sute lei/250 g ( de aia cu rahat de maimuta, cum naiba se cheama ) ca tot s-a dus ziua pe p*la.

      (Citează)

  14. Buna aia cu banca pentru babe, acum am inteles de ce am si eu asa ceva la cafeneaua din cartier :))

      (Citează)

  15. eu recomand prajitoria Olivo, din Cluj. (locuiesc in cluj)
    Am mai incercat Yume, Brewtifull, Meron. Dintre cei enumerati, Olivo ar fi cea mai ok.
    Preturi intre 35-38 pentru Blendul lor, si pana la 50-55 lei (250 gr)

      (Citează)

    • Tot de la Cluj, extinsi alte 3 orase, printre care si Bucuresti sunt cei de la Narcoffee. Excelenta cafeaua. No1 in Cluj, parerea mea.

        (Citează)

  16. Boris: Mihai, tu ai fi fost perfect in anii ’50, cand trebuiau infierati comerciantii si procesul de comert in sine. Te invit sa iei tu cafea direct din Etiopia la 50% din pret. Sau stai, daca ar fi pe gustul tau, nu ar trebui sa avem deloc cafea, daca tot nu se produce in Romania, adica fix ca pe vremea comunistilor a caror mentalitate o ai.

    Dar Boris, Mihai are dreptate. Uita te la Luxemburg, sunt saraci, nu produc nimic local, au doar servicii…sincer n-as vrea sa fiu luxemburghez

      (Citează)

  17. Plin de specialiști aici, unul nu a explicat cum e cu prăjitul cafelei.

    Acum niște mulți ani, pe când Whittard mai avea magazin în Cocor, mă duc acolo și cer o cafea nu foarte tare care sa ma ajute dimineața să mă trezesc. Vânzătoarea îmi dă o cafea de Costa Rica, foarte bună, nu am găsit alta măcar comparabilă. Tărie doar 2, conform ambalaj.

    Câțiva ani mai târziu dau peste patroana magazinelor Whittard, povestesc cum am ajuns la ei cerând o cafea slabă. Da, îmi explică ea, tăria 2 este pentru intensitatea prăjirii, adică destul de puțin în cazul cafelei luate de mine. Dar cu cât este mai prăjită o cafea, cu atât este mai slabă. Prăjitul distruge cofeina și substanțele din cafea.

    Practic eu primisem o cafea foarte tare pentru că vânzătoarea lor habar nu avea ce vinde. Iar voi cu prăjitul stricați cafeaua pentru că asta cere multă știință și vă plângeți după că e acră.

      (Citează)

    • pai cumpara cafea cruda si o bagi asa, ca sa nu mai pierzi nimic din tarie. esti ca ala de pe softpedia forum, care voia sa faca educatie sexuala cu userii, el fiind virgin.

        (Citează)

    • Giovani:
      pai cumpara cafea cruda si o bagi asa, ca sa nu mai pierzi nimic din tarie. esti ca ala de pe softpedia forum, care voia sa faca educatie sexuala cu userii, el fiind virgin.

      Ca să faci educație sexuală trebuie să fi făcut sex pentru că (numai) despre asta este vorba, nu?
      Câte teoreme a descoperit proful tău de mate?

        (Citează)

    • tocmai, ca nu e numai despre asta. in pat nu e chiar o stiinta exacta, inveti teoria si gata. trebuie sa fie cineva care – vorba unei educate – a avut si esecuri, a avut si succesuri…

        (Citează)

    • Giovani:
      tocmai, ca nu e numai despre asta. in pat nu e chiar o stiinta exacta, inveti teoria si gata. trebuie sa fie cineva care – vorba unei educate –a avut si esecuri, a avut si succesuri…

      Tot la pat te referi, nuj ce-i cu tine.

        (Citează)

    • Ai vrut sa zici plin de hipsteri :)
      Noi ne prajim cafeaua singuri pt ca mirosul basinii e mai intens dupa aia…

        (Citează)

    • Ca sa predai matematica nu trebui sa fi descoperit vreo teorema, cum nici ca sa predai educatie sexuala nu trebuie sa fi inventat sexul sau vreo pozitie noua.
      Dar ca sa predai matematica trebuie sa fi facut ceva exercitii in viata ta si sa fi vazut cateva formule, la fel cum pentru a preda educatie sexuala este recoamandat sa fi vazut macar 2-3 femei dezbracate in viata ta.

        (Citează)

  18. Ați încercat Cafeaua Nației? Mie îmi place.

      (Citează)

  19. @nwradu, ce set-up (rasnita si espressor) pentru facut espresso ai acum?

      (Citează)

  20. Am trecut azi pe acolo și s-au mutat de la nr 148 la 123.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus