un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: noile căști earbuds Panasonic RZ-S300W

24 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Earbuds-urile sunt noua modă a acestor ani și a început să fie o concurență tot mai mare în zona entry-level a gamei, acolo unde se plasează și aceste Panasonic RZ-S300W testate de mine.

Entry-level în acest domeniu înseamnă fără anulare activă de zgomot și cu plastic mai banal, iar S300W așa sunt. M-au surprins însă foarte plăcut prin calitatea audio, care-i foarte bună.

Specificații Panasonic RZ-S300W:

  • earbuds pe Bluetooth, profil SBC și AAC.
  • autonomie 7 ore pe căști, până la 30 de ore cu încărcări succesive în cutiuța lor de transport.
  • difuzoare 6 mm, microfon pentru apeluri și comenzi vocale, fără anulare activă de zgomot.
  • 4 grame/cască, 45 grame/cutie, protecție IP4x, încărcare prin USB-C.
  • compatibile cu Android și iOS, compatibile cu Google Assistant/Alexa/Siri.

Preț: 599 lei preț recomandat de vânzare.

Se pare că am fost primul din România care le-a testat, deci mulțumesc Panasonic pentru asta.

VIDEO

Le vedeți mai bine pe video, zic eu:

Susține-mă cu un Subscribe:

AMBALARE ȘI ACCESORII INCLUSE

Ambalarea este și ea entry-level, dar asta nu contează așa mult. Important este că primești în pachet patru seturi de vârfuri siliconice pentru căști, mărimi XS, S, M și XL.

Ce nu mi-a plăcut mie este că vin ambalate separat, în niște punguțe, ceea ce le face mai ușor de pierdut decât dacă ar avea vreo cutie proprie în care să le ții.

Un cablu USB-A/USB-C este inclus, plus un manual.

CUM ARATĂ CĂȘTILE

Căștile în sine sunt normale ca aspect, de dimensiuni rezonabile (mai mici decât Sony-urile mele, dar ce-i drept și cu difuzoare mai mici în interior și mai puțină electronică) și ușoare, 4 grame fiecare, ceea ce le face confortabil de purtat.

Pe partea superioară a căștii se află senzorul tactil. S300W se controlează cu atingeri pe cască, nu cu butoane fizice.

Cei de la Panasonic au încercat să le dea un aspect mai interesant cu acea coroană argintie zimțată, dar au folosit un plastic care arată ieftin și se cunoaște asta când te uiți cu atenție la ele. Sunt bine îmbinate, dar nu au acel aspect premium al altor modele.

Ce-i drept, S300W nici nu sunt premium; Panasonic a lansat luna trecută, pe lângă acest model, și S500W, care au anulare activă de zgomot, difuzoare mai mari și probabil arată mai bine, plus earbuds sub brandul Technics, care sunt într-o gamă și mai de sus.

Același aspect “entry-level” l-am regăsit și în cutiuța lor, în dock-ul de transport. Acesta este negru, făcut dintr-un plastic ieftin, iar pe fund se vede ceea ce bănuiesc că este urma de la matrița de turnare, genul de urmă pe care n-am mai văzut-o de mult pe un produs de acest tip.

Dock-ul este însă și el ușor, cam 45 de grame, și integrează o baterie ce încarcă de încă 4-5 ori căștile în interiorul său pentru o autonomie totală de minim 25 de ore. Dock-ul este și foarte mic și rotunjit, încape inclusiv în buzunarul acela de la blugi despre care nu știe nimeni ce rol are. Se pare că are rolul de a ține earbuds în vremurile moderne.

Problema asta a plasticului cu aspect ieftin este generalizată. Panasonic S300W concurează cu noile Samsung Buds Plus și cu Sony WF-XB700; nu le-am testat, dar am citit review-uri despre ele și toate spun de plastic banal. Calitatea materialelor vine cu un preț mai mare, se pare.

O altă chestie de reproșat acestui dock în particular este că magnetul care “prinde” căștile în el este cam slab. Nu cad căștile din cutie, dar nici nu atrage puternic căștile pentru ca acestea să se așeze singure din prima pe poziție atunci când le pui în cutie și de obicei trebuie să le potrivești tu cu mâna pentru a închide capacul.

SUNET, FUNCȚIONARE, APLICAȚIE

Căștile S300W au câteva puncte foarte bune. Primul este legat de calitatea sunetului, care mie mi s-a părut foarte bună. E greu de explicat în cuvinte, dar căștile au o muzicalitate foarte plăcută, redau un sunet rotund, complex și mi-a făcut plăcere să ascult muzică la ele.

Aici m-au surprins chiar plăcut, mai ales având în vedere că au difuzoare de 6 mm în interior. Cele Panasonic S500W au de 8 mm, iar cele Technics lansate simultan de 10 mm, ceea ce mă face curios să le testez. Pe S300W, calitatea sunetului este cel mai mare punct forte.

Un singur lucru de avut în vedere: nu au un bass foarte puternic, dar poate fi ajutat un pic din equalizer-ul din aplicație.

Un alt lucru pe care-l fac bine căștile S300W este izolarea sonoră. Nu au anulare activă de zgomot, dar căștile se fixează foarte bine în ureche, chiar nu cred că există riscul de a le pierde inclusiv dacă faci sport, iar forma lor asigură și o izolare fonică foarte bună a sunetului ambiental.

Cum ar fi, nu au anulare activă de zgomot, dar cea pasivă este foarte bună. Nu știu cât de bună va fi ea în situații foarte zgomotoase precum în metrou sau în avion, dar în rest sunetul ambiental este mult redus, atât de mult încât nu auzi ce vorbesc alte persoane în cameră dacă tu asculți muzică și ai căștile corect înfipte în urechi.

Autonomia este și ea foarte bună. Oficial ai cam 7 ore pentru căști și dock-ul le poate încărca de câteva ori pentru o autonomie totală de 30 de ore. Din experiența mea, realitatea se îndreaptă spre aceste cifre, ai minim 5-6 ore de autonomie pe căști și încă 20-25 cu încărcare în docking.

Manualul vorbește și de încărcare 15 minute pentru 90 de minute de ascultat muzică.

Căștile au senzor tactil și urmăresc o schemă clasică de control, adică:

  • dreapta: next song la dublu-tap, previous song la triplu-tap.
  • stânga: play/pauză la tap, volum mai tare la dublu tap, volum mai încep la triplu tap, deschide asistentul vocal la o apăsare lungă.

S300W au și microfon și pot fi utilizate în apeluri telefonice, când se comportă ca un handsfree normal. Forma lor face ca microfonul să preia și sunetul ambiental, dar poți purta o conversație telefonică normală cu ele câtă vreme nu ești într-un mediu prea gălăgios.

Am zis de asistenți vocali. Căștile sunt compatibile cu Alexa și Google Assistant și Siri, în funcție de ce folosești tu. Pe telefonul meu Samsung n-am putut folosi Google Assistant, deși îl am configurat, pentru că aplicația de control tot insista să-mi deschidă asistentul Bixby. Zic despre asta mai pe larg mai jos, la secțiunea despre aplicația de telefon.

O problemă constructivă ce apare abia în utilizarea căștilor și de obicei îi deranjează pe alții este prezența unor mici LED-uri de semnalizare pe fiecare cască. Acestea clipesc periodic, o dată la câteva secunde, în timp ce asculți muzică, probabil pentru a indica o conexiune stabilă. Eu nu le observasem până nu mi-a zis Matilda că arăt ca un avion care clipește periodic în stânga și în dreapta, iar când am ascultat muzică în întuneric am început să remarc și eu că se iluminează ușor peretele de lângă capul meu.

Asta nu-i o problemă mare decât pentru cei din jur. Nu cred că aș vrea să stau în avion lângă cineva cu astfel de căști, de exemplu, pentru că pe mine mă enervează LED-uri care clipesc. Partea inexplicabilă este că aceste LED-uri nu se pot dezactiva din aplicația de telefon, care nu include astfel de opțiuni.

De fapt, problema principală a căștilor este aplicația de telefon numită Panasonic Audio Connect, care are un aspect de Android 4 și singura funcție inclusă este cea de equalizer/bass enhancer.

În rest, aplicația nu te ajută cu nimic. Nu există un Help integrat, ci la apăsarea acelei opțiuni ești dus în browser pe un site Panasonic neoptimizat pentru mobil, de pe care poți descărca manualul PDF în engleză al căștilor.

Nu există opțiunea de a reconfigura butoanele. Poate vrei play/pauză pe casca dreaptă, nu pe stânga. Nu contează, aplicația nu-ți dă posibilitatea de a reconfigura comenzile tactile.

Spuneam și de o problemă cu asistentul vocal. Pe Android poți alege între Alexa, care trebuie configurată separat, sau “asistentul vocal default al telefonului”. Eu le-am testat cu un Samsung S20, iar asistentul meu este cel Google, Bixby nefiind nici măcar inițializat. Cu toate acestea, căștile și aplicația Panasonic Audio Connect insistau să-mi deschidă Bixby, deci n-am putut testa deloc căștile cu Google Assistant.

Acum, poate că asta este o problemă pe S20 sau pe Samsung-uri în general, care vin cu doi asistenți vocali integrați, Bixby și Google Assistant. Nu există însă o setare generică de “asistent vocal default” în Android (există ceva apropiat, unde aveam configurat Google Assistant) și cred că aplicația Panasonic Audio Connect ar fi trebui să aibă o setare clară acolo, să pot alege eu exact ce asistent vreau să deschidă. Nu are nici asta, deși sper ca problema să se rezolve cu un update viitor de software.

Nu există nici posibilitatea de a regla volumul anunțurilor automate din cască. Adică o voce robotică îți spune “bluetooth connected” și alte anunțuri din acestea în ureche atunci când pui căștile… și o face urlând. Nu am văzut o legătură cu volumul sonor al muzicii, anunțurile acestea au propria lor viață și este una cam deranjantă pentru utilizator.

Aplicația nu include nici o altă opțiune utilă. Când am returnat căștile, de exemplu, a trebuit să le resetez la factory default din senzorul tactil și combinații de “apasă 7 secunde și apoi apasă 10 secunde” descrise în manual, în aplicație neexistând nici măcar un astfel de reset. De asemenea, aplicația îți spune nivelul de încărcare al căștilor, dar nu și al docking-ului, unde nu te poți baza decât pe niște LED-uri micuțe de stare.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Calitate bună a sunetului.
  • Stau bine în ureche.
  • Autonomie mare.
  • Aplicația de telefon este învechită ca aspect și lipsită de opțiuni uzuale.
  • Problemă cu asistentul vocal Google pe telefoane Samsung.
  • Plastic ieftin.

CONCLUZIE

Panasonic face în general căști bune, iar aceste noi earbuds RZ-S300W oferă un sunet de bună calitate, o izolare fonică bună a urechii și sunt ușor de transportat, plus că au o autonomie mare. Faptul că sunt făcute dintr-un plastic ieftin îl pot trece cu privirea pentru că așa sunt toate în segmentul lor.

Problema lor este că aplicația care le controlează pare făcută pe genunchi de o echipă de amatori. Interfața este învechită și îi lipsesc opțiuni uzuale pe alte earbuds, de exemplu posibilitatea de a reconfigura schema de control, LED-urile, asistentul digital șamd. Toate acestea s-ar putea rezolva ulterior cu vreun update de software, dar când le-am testat eu acesta a fost cel mai slab punct al căștilor.

O problemă este și la preț, care-i de 600 de lei la lansare. Ar fi fost justificat la pachet cu o aplicație “top-notch”, dar așa nu este, nu când un model premium precum Sony WF-1000XM3 (ANC, arată bine, aplicație excelentă) poate fi luat deseori cu 700-750 de lei la ofertă, iar concurența directă Sony WF-XB700 și noile Samsung Galaxy Buds Plus costă cam 550 de lei. Panasonic S300W ar trebui vândute pe la 500 de lei pentru că le trage în jos software-ul de telefon.

Preț: 599 lei preț recomandat de vânzare.

Cred că earbuds sunt domeniul cu cea mai mare creștere acum și voi încerca să testez cât mai multe în perioada următoare.

    18 comentarii

  1. Buzunarul ăla mic de la blugi e pentru pepitele de aur.

      (Citează)

  2. 600 de lei nu prea e preț de entry level. Mai ales cu atâtea alternative mai ieftine și o calitate decenta.

      (Citează)

    • Asta ma gandeam si eu. Daca la 600 de lei sunt entry level, alea de la Xioami pe care le gasesti la 100-150 de lei la ce categorie se incadreaza?

        (Citează)

  3. Nu imi dau seama cum poate suporta cineva sa stea cu casti infipte in urechi, mi se pare foarte incomod. Plus ca nu este deloc igienic sa stai cu cauciuc sau plastic pe piele cu orele.

    De fiecare data cand am folosit casti in urechi pentru tururi de orase sau muzee m-au durut urechile. In unele cazuri cred ca am facut si niste infectii rezolvate foarte rapid cu putin Baneocin.

      (Citează)

    • Boomer lives!

        (Citează)

    • Eu de exemplu nu suport căștile over-ear, mă dor urechile dupa 1h, oricât de calitative sunt, chiar am observat că cele calitative(cu noise cancelation) imi provoacă dureri.
      Ascultând multe podcasturi și audiobooks, prefer varianta in-ear. Dar nu airbuds, pentru că trebuie să am grijă de 3 chestii mici, le prefer pe cele cu fir (chiar wireless).

        (Citează)

    • Ce vrea ăsta?

        (Citează)

  4. Ieri cafea de criza era 150 RON/kg, azi castile “entry level” sunt alea care costa 600. Damn, son…

      (Citează)

    • Daca nu te-ai facut blogger 😀

        (Citează)

    • În general căștile la banii ăia sunt entry level (mai ales dacă sunt wireless), scumpe sunt alea de 2000 lei (deși la banii ăștia, în lumea audiofililor sunt mai degrabă midrange). Cred că ți se par scumpe pentru că nu folosești mult căști/buds, pentru că altfel ai să treci de banii ăia relativ repede.

        (Citează)

    • @dam167, care ar fi niste casti de tip buds de nivel de top?

        (Citează)

  5. “Se pare că am fost primul din România care le-a testat, deci mulțumesc Panasonic pentru asta.” Sper ca trimit produsul in teste cu capacele de cauciuc noi la fiecare tester :D
    Ai remarcat ceva lag cand te uiti pe YouTube sau in jocuri pe telefon? Unele modele entry au problema asta.

      (Citează)

  6. Asteptam cu interes un review la Technics EAH-AZ70W-K :)

      (Citează)

  7. Tano:
    Eu de exemplu nu suport căștile over-ear, mă dor urechile dupa 1h, oricât de calitative sunt, chiar am observat că cele calitative(cu noise cancelation) imi provoacă dureri.
    Ascultând multe podcasturi și audiobooks, prefer varianta in-ear. Dar nu airbuds, pentru că trebuie să am grijă de 3 chestii mici, le prefer pe cele cu fir (chiar wireless).

    Sigur nu erau on-ear? Over-ear înseamnă că nu stau deloc pe urechi, ci în jurul lor. Căștile bune (și scumpe) pun chiar presiune mai mică pe cupe și se bazează pe rezemarea pe cap, deci chiar ar trebui să fie comode.

      (Citează)

  8. dam167:
    În general căștile la banii ăia sunt entry level (mai ales dacă sunt wireless), scumpe sunt alea de 2000 lei (deși la banii ăștia, în lumea audiofililor sunt mai degrabă midrange). Cred că ți se par scumpe pentru că nu folosești mult căști/buds, pentru că altfel ai să treci de banii ăia relativ repede.

    Pentru mine entry level earbuds sunt cele Xiaomi, la 110 RON, pe care le am si mi se par foarte OK. Dar eu nu ascult multa muzica, le folosesc mai mult pentru podcasturi.

      (Citează)

    • E ok dacă tu ești mulțumit, dar știm deja toți care-i faza cu mărcile astea chinezești care nu se încadrează în aceleași clase de preț ca și restul. Văd că mai nou lumea vrea nu știu ce calitate a sunetului de la ear buds și de asta entry level pare scump – de exemplu se spune că AirPods suna prost, dar genul ăla de căști nu-l cumperi pentru HiFi.

        (Citează)

  9. Prea scumpe pentru niște căști entry-level. Max. 300 lei ar fi un preț ok.

    Totuși nu au ANC, calitatea materialelor e de doi lei (dacă și din poze se vede că e de doi lei, atunci e grav), nu au wireless charging, aplicația e mediocră și nu se remarcă cu nimic. Panasonic nu e sinonim cu calitatea sunetului, plus că din start pornesc cu un handicap și anume lipsa codecurilor de calitate precum APT-X. Efectiv le văd numai minusuri, cred că ar trebui să ai o problemă să dai 600 lei pe așa ceva.

    Scoți prea mult în evidență faptul că au microfon sau că pot accesa asistentul vocal al telefonului – lucru pe care îl au TOATE căștile de acest tip.

    Nici autonomia nu e grozavă pentru 2020 când concurența e la același nivel. Ar fi fost bună pentru 2018.

    Pas.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus