un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft închide Mixer și “vinde” streamerii către Facebook Gaming

23 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

This is awkward. După ce a cheltuit milioane de dolari, poate zeci de milioane de dolari pe cumpărat streameri de jocuri pentru ca aceștia să se joace în exclusivitate pe Mixer, Microsoft a anunțat că va închide serviciul Mixer pe 22 iulie.

Mixer este un concurent pentru Twitch, adică un serviciu de streaming video de jocuri, unde te uiți la alții cum se joacă. Acum Microsoft renunță la Mixer și încheie un parteneriat cu Facebook Gaming, unde speră să transfere majoritatea streamerilor de pe Mixer. Presimt că, în lipsa unor contracte în acest sens, majoritatea acestor streameri se vor duce tot la Twitch sau poate la YouTube.

Ridicolul situației este dat de banii investiți în Mixer. La începutul anului s-a spus că Microsoft i-a plătit lui Ninja, care-i un streamer foarte celebru (mai știți când scriam că a primit 1 milion de dolari ca să se joace o singură zi Apex Legends?), între 20 și 30 de milioane de dolari pentru a părăsi Twitch pentru Mixer. Probabil că banii sunt pentru un contract pe mai mulți ani și nu vor fi plătiți integral acum că Microsoft închide Mixer, dar sunt sigur că și compensațiile legate de rezilieri sunt importante și Ninja s-a ales oricum cu câteva milioane de dolari din toată treaba asta.

Acum este liber de contract, așa că Twitch, YouTube Gaming și Facebook Gaming se pot bate pentru el cu noi oferte de milioane de dolari. În aceeași situație sunt și alți streameri celebri, de exemplu Shroud, care încheiase un contract bănos de exclusivitate cu Mixer.

Nu-i prima oară când Microsoft aruncă mulți bani pe ceva ce este ulterior oprit rapid (Nokia?). Se pare că Mixer n-a atins popularitatea dorită de Microsoft, așa că acum transferă totul către Facebook Gaming într-un parteneriat prin care Facebook Gaming va promova serviciul Microsoft xCloud, cel de cloud gaming, un concurent pentru Google Stadia și GeForce Now.

Altfel spus, se dau două lupte în paralel: cea pe streamingul video de oameni care se joacă și cea pe streamingul de jocuri propriu-zis, ceea ce eu numesc cloud gaming. Momentan situația este următoarea:

  • Microsoft și Facebook și-au împărțit plăcinta, cele două companii pot accesa în acest parteneriat ambele felii
  • Amazon are Twitch pentru streaming video și lucrează la un serviciu de cloud gaming
  • Google are de asemenea acces la ambele felii prin Stadia și YouTube Gaming.
  • NVIDIA are GeForce Now pentru cloud gaming.

Se vede că ambele direcții sunt considerate bănoase și de viitor când toți giganții din tehnologie investesc masiv în asta. Eu m-am uitat aproape doi ani la diverși streameri pe Twitch, în special PUBG (juca și Shroud pe vremea aceea), dar apoi am descoperit tot mai multe canale bune de YouTube (non-gaming) și podcast-uri și acum de obicei rulează acelea pe fundal.

    16 comentarii

  1. E foarte ciudata situatia, intr-adevar. Dar oricum au preferat probabil sa piarda cateva zeci de milioane decat sa piarda sute sau milioane.

      (Citează)

  2. Catalin si atat

    23/06/2020 la 12:33 PM

    Eu nu m-am uitat si nici nu o sa ma uit la unu’ care se joaca pe pc. Ba chiar mi se pare o prostie sa primeasca atatia bani. Ca si specie ne tampim tot mai mult.

      (Citează)

    • Nu numai ca sunt milioane de oameni (in general pusti si tineri, dar nu numai) care se uita la altii cum se joaca, dar toti streamerii cunoscuti au foarte multi subscriberi care le doneaza bani.
      Ma uitam la un moment dat pe twitch la un streamer care juca Hearthstone (deci, nu unul din jocurile cele mai populare), si in jumatate de ora a primit vreo 200$ din donatiile subscriberilor.
      Plus ca cei foarte buni castiga din monetizarea view-urilor pe canalele lor.
      Deci, da, foarte multi bani.

        (Citează)

    • Te-ai uita la unul care se joacă fotbal?

        (Citează)

    • Te-ai uita la unul care se joacă fotbal?

      Nu prea.

        (Citează)

  3. Eu n-am urmarit in viata mea pe unul care joaca, ma plictisesc. Incerc eu jocul daca am chef si joc pe carca mea, asa cum ma pricep. Daca pe unul nu-l duce capul sa treaca la alt nivel sau sa incheie singur o misiune, inseamna ca e prea prost pentru jocul respectiv. Ce satisfactie ai cand avansezi uitandu-te cum a facut altul?!

    Banii care se invart in industria asta au ajuns la sume ireale, la care nu s-ar fi gandit nimeni acum 15 ani, sa zicem.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      23/06/2020 la 1:21 PM

      “Daca pe unul nu-l duce capul sa treaca la alt nivel sau sa incheie singur o misiune, inseamna ca e prea prost pentru jocul respectiv”

      :))

      Băi, eu am fost nevoit să mă uit pe YouTube pentru că nu știam cum să trec mai departe. Deci clar sunt prea prost pentru jocul respectiv! Așa e dacă tu zici asta! :))

        (Citează)

    • “Streamingul e cu jocuri singleplayer XDDDDDD !!!”

        (Citează)

  4. Catalin si atat

    23/06/2020 la 12:54 PM

    VOC:
    Te-ai uita la unul care se joacă fotbal?

    Ma refer la unu’ care doar se joaca pe PC, nu pun in discutie competitiile de sport electronic.

      (Citează)

  5. VOC:
    Te-ai uita la unul care se joacă fotbal?

    Cum poti juca fotbal de unul singur? Poate pe PC, dar atunci joci impotriva/cu PC-ul.
    Pe terenul de fotbal sunt in general 22 de jucatori, arbitrii, Deci nu doar unul.

      (Citează)

  6. cineva: Cum poti juca fotbal de unul singur? Poate pe PC, dar atunci joci impotriva/cu PC-ul.
    Pe terenul de fotbal sunt in general 22 de jucatori, arbitrii, Deci nu doar unul.

    Dar golf?

      (Citează)

  7. Cătălin Tănase: “Daca pe unul nu-l duce capul sa treaca la alt nivel sau sa incheie singur o misiune, inseamna ca e prea prost pentru jocul respectiv”

    Dau reply la tine, că la el n-are rost :) . Sunt n motive pentru care poți urmări pe cineva jucând, dar din universul lui restrâns nu se văd: vrei să vezi o altă abordare/tactică, vrei să vezi un joc pe care nu ai răbdare să-l joci (Detroit become a human în cazul meu), vrei să vezi un alt nivel, vrei să-l vezi în ansamblu înainte să te apuci tu de el etc.

    El joacă pe cârca lui, ferească controlăru’ să învețe ceva de la alții.

      (Citează)

  8. Catalin si atat:
    Eu nu m-am uitat si nici nu o sa ma uit la unu’ care se joaca pe pc. Ba chiar mi se pare o prostie sa primeasca atatia bani. Ca si specie ne tampim tot mai mult.

    Trebuie sa tii cont că sunt mulți oameni care nu au inițiativă și care se plictisesc. Cantitatea de content video disponibilă e relativ finită. Stiu că nu e timp fizic pt a vedea tot ce există acum in format video. Dar ceea ce te atrage pe tine (average user) este finit.
    Jocurile (nu toate) au un mare avantaj aici. Produc content (sau pot fi folosite pt a produce) mult mai ușor decât este sa faci un sketch/podcast/serial.
    Ținând cont că tinerii nu prea sunt obișnuiți să citească a rezultat cererea mare pt streameri.

    Pe lângă partea de content ai și foarte multi tineri care nu sunt in stare sa socializeze. Au ocazia să facă asta într-un stream mic/mediu

      (Citează)

  9. Kopa_Kopan:
    Daca pe unul nu-l duce capul sa treaca la alt nivel sau sa incheie singur o misiune, inseamna ca e prea prost pentru jocul respectiv. Ce satisfactie ai cand avansezi uitandu-te cum a facut altul?!

    Nu e doar sa te uiți, sunt jocuri care în fiecare luna scot caractere noi și folosesc streaming-ul pentru a le prezenta, altfel nu prea îți dai seama ce abilitați au și fac asta fiindcă interesul e sa vândă căci multi cumpără după aia caracterele respective din joc, clienții fideli garantat, dar și alții se înghesuie dacă e vreun caracter cu abilități speciale care merita cumpărat

      (Citează)

  10. Simplu fapt ca a inchis serviciul nu inseamna ca Ninja e ‘liber de contract’. Depinde de ce scrie in el. La cati bani i-au platit, este posibil sa ii controleze alegerea urmatoarei platforme de streaming.

      (Citează)

    • Ba exact asta înseamnă și chiar s-a spus official că sunt liberi de contract, chiar dacă ei “microsoft” , speră că partenerii să semneze cu Facebook.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus