un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft testează xCloud pe PC, propriul serviciu de streaming de jocuri

7 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Lansarea Microsoft xCloud este planificată pentru 2020, așa că este normal să-l testeze intern în companie. xCloud, ca și Google Stadia și NVIDIA GeForce Now, va rula jocurile pe serverele Microsoft, iar tu faci un fel de remote desktop pe ele.

Am mai zis-o, astfel de servicii ar trebui să fie viitorul gamingului pe PC. Este mult mai simplu să plătești un abonament lunar mic și să joci ce vrei tu, de la orice PC-laptop cu hardware banal, în loc să investești direct mulți bani într-o placă video performantă.

Microsoft, având și consolele Xbox în portofoliu, a abordat calea cea mai lungă în această competiție. Compania a testat întâi xCloud cu streaming de jocuri de Xbox către telefoane Android și iOS. Jocurile erau randate pe serverele lor, Microsoft făcându-și niște servere speciale în care înghesuie între 4 și 8 console Xbox.

Aveai nevoie doar de un controller Xbox cu bluetooth, nu de întreaga consolă Xbox. Microsoft avea deja un serviciu numit Xbox Console Streaming, și el în teste, prin care poți face streaming de jocuri din propria ta consolă Xbox către un telefon mobil.

Complicat? Nu vă îngrijorați, devine și mai complicat.

Testul de acum, motivul pentru care scriu acest articol, se referă la posibilitatea de a face streaming de jocuri de pe un PC cu Windows, nu doar de pe telefoanele mobile. Microsoft a extins practic xCloud și pe Windows.

Chestia asta este foarte importantă pentru că înseamnă că poți juca jocuri de Xbox de pe PC, fără a cumpăra vreo consolă sau jocuri, ci probabil doar cu un abonament lunar plătit către Microsoft. Sau, dacă ai deja consolă Xbox, probabil că acest serviciu de streaming către Windows va fi oferit complementar în viitor.

Este un pas important în fața concurenței de la Sony. PlayStation 5 se prefigurează a fi, în continuare, doar o consolă clasică, în timp ce Microsoft adaugă noi grade de libertate interesante viitorului Xbox Series X.

Poate chiar prea “interesante”, că s-ar putea ca unii oameni să nu mai cumpere consola, ci doar accesul la serviciul de streaming. Asta, însă, ar trebui oricum să le convină celor din Microsoft pentru că este mai bine să oferi clientului posibilitatea de a cumpăra produsul care se potriveÈ™te cel mai bine obiceiurilor sale de a consuma jocuri. Și cum Microsoft deÈ›ine Mixer, un concurent Twitch care prinde teren, au un ecosistem frumos în construcÈ›ie.

Cam asta este și concluzia unui editorial străin despre cum Microsoft a câștigat deja războiul viitoarei generații de console. Eu n-aș face această afirmație, dar sper că și Sony va face pași mai mari în această direcție.

De fapt, nici alții nu fac această afirmație, ba din contra:

Faza cu Forbes este amuzantă, dar cică explicația ar fi că au mai mulți editorialiști și fiecare și-a spus părerea.

Așa că angajații Microsoft testează acum xCloud pe Windows 10, dar cu jocuri de Xbox. Probabil în viitor vor putea face și streaming de jocuri de PC, dar ați văzut de la aventurile GeForce Now că e nevoie de tot felul de contracte și înțelegeri cu publisherii. Streamingul în xCloud se face în 720p, dar 1080p va fi implementat ulterior.

That’s it. Google Stadia, NVIDIA GeForce Now, Microsoft xCloud sunt în dezvoltare. Vedem cine li se mai alătură.

Mă gândesc că streaming este un termen imprecis pentru astfel de servicii. Le-aș spune remote rendering, dar aș fi singurul. Cred că de acum le voi spune cloud gaming.

    14 comentarii

  1. Dacă pentru jucător nu contează lipsa ownership-ului asupra jocului, lag ul inerent care face imposibil jocul la nivel ridicat, calitatea grafica scăzută din cauza compresiei si dependenta de internet, atunci da, streaming ul de jocuri este interesant. Pentru gameri, nu este.

      (Citează)

  2. In primul rand, ma enerveaza media, cu chestia asta cu: “cine va castiga in razboiul consolelor bla bla bla”. Creeaza controverse idioate, ca sa agite oamenii. La fel ca Samsung Vs Apple. Lumea cumpara si Iphone si Samsung S. Fiecare vede ceva care ii indeplineste cerintele, in marca respectiva.

    Eu sunt fana Sony, raman la PlayStation, orice ar face Mixrosoft cu Xbox. Pur si simplu, s-a lipit de mine PS-ul si controllerul si mi-e confortabil cu ei.

    Apoi, nu cred ca se va renunta la console, atat de usor, din motive de… oameni care nu dau doi bani pe multe chestii tehnice, pentru ca ei vor sa se joace in timpul liber, nu-s gameri inraiti:

    1. O consola e mai ieftina, decat un PC construit pentru gaming. La o adica, iesi mai ieftin si primesti o calitate mai buna, jucandu-te pur si simplu pe TV, in loc sa mai dai bani pe un PC.
    Pentru ca multi detin deja un TV ca lumea, iar munca o fac de pe laptop. Un laptop, care nu e neaparat ASUS ROG.

    2. Altii nu vor sa stea toata ziua doar la calculator. Dau exemplul meu. Munca o fac la PC, nu vreau ca timpul de relaxare sa fie tot la PC. Prefer consola.

    3. Pentru cei obisnuiti cu controllerul (ca mine, nu ma pot juca pe tastatura neam, in timp ce consortul nu se intelege cu controllerul), raman valabile punctul 1 si 2. Chiar daca iti contectezi controllerul la PC, sa te joci, ba monitorul e posibil sa fie prea mic, ba n-ai monitor, ai doar laptop, deci, tot ecran mic. Asa ca, tot la consola+ TV te intorci, ca acum oricine are tv cu diagonala de minim 80 cm.

    4. Spatiu. Daca tot nu te poti juca de pe laptop, sa faci loc unui PC e cam greu. Iti trebuie briou, scaun etc. Asadar, te intorci la varianta convenabila, aia de a lua o consola si a te juca de pe canapea.

    Dar e bine ca exista variante pentru toata lumea.
    Pana la urma, stiu ei mai bine ce fac.

      (Citează)

    • Mi se pare că le cam amesteci. AÈ™a zisul streaming de jocuri urmăreÈ™te să scoată din schemă hardware-ul (adică PC-ul ăla scump È™i/sau consola), dar È™i să-È›i ofere un volum mai mare de jocuri într-un abonament, fără a mai fi nevoie să le cumperi separat. Asta înseamnă că nu mai trebuie să-È›i cumperi nici măcar consola, ai putea juca direct de pe un ultrabook – îl poÈ›i lega la TV È™i poÈ›i folosi controller-ul de pe canapea.

        (Citează)

    • O singura problema cu argumentele tale pentru afirmatia ” nu cred ca se va renunta la console, atat de usor,”: poti sa joci jocuri in Cloud de pe orice fel de calculator cu o conexiune buna la internet si poti sa iti legi ce controller vrei tu la PC.

      Abonamentul la astfel de servici este mai ieftin, cum zice si @nisha mai sus pentru jucatori ocazionali este perfect. Nu imi trebuie un PC performant. Pot sa joc cat vreau. Imi fac abonament luna asta doar, apoi il intrerup. Si daca nu il intrerup tot ies mai ieftin.

      Cu acordul lui Radu uite un review la Nvidia GeForce Now https://www.youtube.com/watch?v=GEuX_HUybDg&

        (Citează)

    • Fair enough, eu ma gandeam din perspectiva graficii si timpului de incarcare al unui joc mai… serios. Care, nu stiu ce performante ar putea oferi dintr-un cloud.

      Acum, depinde ce fel de laptop au unii, ca majoritatea au pc-ul de la birou si acasa au o ragalie care tine doar youtube, Netflix si un Excel, mai greu sa joci ceva din 2020 de pe el, fie el si intr-un cloud.

      Daaar, tot nu m-ar avantaja pe mine. PS Store baga anumite reduceri, daca stau cu ochii pe ele, prind 2-3 jocuri la preturi bune si am de lucru cu ele 3-4 luni.
      Eu n-am cum sa termin un joc intr-o luna, sa zic ca intrerup abonamentul cand vreau. As iesi mai scump cu abonament, ca mie imi place sa termin jocul pe 100%, sa fac toate misiunile si sa adun toate trofeele :)))

      Oricum mi se pare ca e ca la seriale si filme, pe platformele de streaming. Degeaba te incanta ca ai acces la orice vrei, tot 1-2 jocuri o sa te pasioneze si la restul le zici pas. Probabil ca asta e si motivul pentru care fac asta. Sunt multe jocuri pe care nu le cumpara nimeni si cauta sa le monetizeze cumva.

        (Citează)

    • “Degeaba te incanta ca ai acces la orice vrei, tot 1-2 jocuri o sa te pasioneze si la restul le zici pas” stai ca nu functioneaza chiar asa :)
      Tu platesti un abonament ca sa ai acccess la resurse in cloud, dar tot trebuie sa ai jocul cumparat.

      Momentan nu este recomand pentru cei care sunt jucatori pasionati, care joaca live etc. In Romania mi se pare o optiune foarte buna, dar acum fiind in Olanda, pentru tarile din vest unde internetul inca se zbate pe cablu de telefon (am acasa ADSL max 20Mbps download) sau coaxial, cu siguranta deschiderea nu va fi la fel de mare.

      Chiar acum testam ceva pe GeForce Now. Eram in coada al 3-lea, un prieten din Brasov e in coada al 390-lea. (pentru versiunea free, pentru ca nu mai au momentan locuri pentru versiunea platita :)). Urmeaza sa faca upgradeuri.

        (Citează)

  3. Consolele vor fi (părerea mea) tot timpul căutate, îți oferă o relaxare pe care PC-ul nu È›i-o poate oferi, stai frumos pe canapea, TV mare, cu amicii, glume…Consolele sunt aÈ™a, mai, prietenoase (ca să folosesc un termen românesc).

    “Apoi, nu cred ca se va renunta la console, atat de usor, din motive de… oameni care nu dau doi bani pe multe chestii tehnice, pentru ca ei vor sa se joace in timpul liber, nu-s gameri inraiti” Cam asta o cred È™i eu.

      (Citează)

    • Dacă te gândeÈ™ti puÈ›in, comoditatea pe care È›i-o dă consola e doar softul. Apple TV încearcă să devină o consolă, iar dacă ai soft È™i servicii Cloud care nu mai necesită performanță pe partea de hardware, ce mai contează cum arată acea consolă?

      În România nu a prins media serverul acasă pentru că nu ai destule servicii pentru ele, dar avantajele date de comoditate o să crească și mai mult când o să ai toată partea de media și jocuri într-o cutie, poate și elemente de smart home. Ar fi un fel de hub care ți-ar înlocui PC/consola de jocuri, sistemul audio cu tot ce înseamnă muzică, cablul TV etc.

        (Citează)

  4. Dacă aș face o paralelă cu muzica, e viitorul pentru cei care vor volum și sunt amatori de jocuri (sau casual gamers cum se zice acum). O să fie mult și mai ieftin, cu compromisurile aferente, la fel ca și la muzică. Cine vrea calitate își va cumpăra în continuare hardware și jocuri, la fel cum se întâmplă cu muzica.

    Cerere probabil că există, la fel ca și la muzică, și vor avea succes dacă o să meargă cât de cât bine.

      (Citează)

  5. Microsoft joaca inteligent pentru ca oferta partea de streaming ca alternativa la modelul traditional, foarte probabil inclusa intr-un abonament cu multiple beneficii, cum e Gamepass Ultimate acum. Practic lor nu le pasa cum si unde te joci, cat timp le folosesti ecosistemul si implicit generezi income.
    Altor servicii de cloud gaming nu le prevad o viata prea lunga. Stadia, GeForce Now, UPLay+, toate au avut probleme si au fost subiect de stiri din cauza asta, nu din cauza succesului sau a calitatii experientei.

    Obiectiv, Microsoft are produsul hardware si ecosistemul net superior pentru generatia urmatoare. Ramane de vazut cu ce jocuri vin studiourile pe care le-au cumparat pe banda rulanta in ultimii doi ani. Eu sunt optimist.

      (Citează)

  6. Review-ul ala e dinainte sa inceapa sa scoata GeForce titluri de pe platforma. Se pare ca modelul de licentiere al jocurilor pe care le cumperi pe Steam nu permite by default ce fac ei. Altfel nu s-ar fi conformat cu cererile de retragere venite de la 2K, Activision sau chair indie devs (Hinterland).

      (Citează)

  7. Din plictiseala am testat acum aprox. doua luni(prin februarie)acest Geforce now. (da “estel” nu m-am lasat de CS). Nu am reusit sa imi bag cfg-ul neam si sa stau sa il configurez de fiecare data…
    Poate pentru alti si alte jocuri o sa functioneze.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus