un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A venit update-ul la OneUI 2.1 pe Samsung S10

7 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

A venit update-ul la OneUI 2.1 pe Galaxy S20, introducând câteva opțiuni lansate odată cu seria S20. Mă bucur că Samsung oferă atât de rapid acest update, deși, culmea, consecința va fi probabil că mai dispar din motivele de schimbare a telefonului.

Modificările importante din OneUI 2.1 sunt mai jos. Cea mai bună mi se pare introducerea unei opțiuni de Lock App (update: era de mult, zice lumea, și sunt sigur că pe bună dreptate) care menține o aplicație în memoria RAM și nu lasă telefonul să o elimine de acolo, inclusiv când folosești opțiunea de Close All. Asta înseamnă că un program des utilizat, de exemplu Facebook sau WhatsApp, poate fi setat astfel pentru a fi disponibil mult mai rapid atunci când îl accesezi.

Pentru asta se intră în ecranul Recent Apps, se apasă pe pictograma aplicației de deasupra thumbnail-ului ferestrei și se alege Lock App. Eu am exemplificat mai jos cu Biziday.

Mi se pare o opțiune bună pentru că așa simt că merită o memorie RAM mare pe telefon. Am mai scris asta încă de pe la Android 2-3, când erau foarte la modă aplicațiile tip task killer, care eliberau memoria RAM de aplicații. De ce ai vrea ca jumătate din memoria RAM să fie liberă? Am plătit pentru ea, vreau să o văd plină cu aplicații pentru ca viteza de interacțiune cu ele să crească.

A apărut un mod Pro Video. Asta este foarte bine pentru că-ți permite, de exemplu, să blochezi timpul de expunere la 1/50 sau 1/60 când filmezi pentru a elimina diverse efecte nedorite de motion blur. Mai poți regla și balansul de alb și alte funcții pentru a filma din prima mai bine. Mi se pare că treaba asta face o aplicație precum Filmic Pro să fie mai puțin necesară.

Tot în camera foto a apărut un mod numit Single Take. Oficial, apeși un buton și face telefonul fotografii cu camera normală și ultra-wide, face unele 1:1, filmează șamd. În practică, telefonul face ce vrea timp de vreo 10 secunde după ce apeși butonul, ba chiar îți spune “mai mișcă în diverse direcții telefonul, încearcă și alte unghiuri șamd”.

La final, mi-a generat un clip și vreo 6 fotografii de diverse tipuri, unele color, altele alb-negru șamd. Părerea mea este că filmează în tot acel timp și din clip extrage cadre. Mi se pare un sistem greu de controlat, cu rezultate imposibil de prezis și nu văd în ce situații aș folosi Single Take în loc de a fotografia sau filma în mod clasic.

Mai sunt pe acolo niște funcții de AR Doodle, AR Zone și update-uri de AR Emoji pe care nu mă văd folosindu-le vreodată.

Există și opțiunea de a utiliza propriile fotografii ca filtre pentru alte fotografii. Adică analizează culorile, contrastul și alți parametri dintr-o fotografie de-a ta și aceștia sunt aplicați altei fotografii.

Samsung Gallery a fost actualizat cu câteva funcții suplimentare, precum posibilitatea de a grupa albumele. O funcție de search în fotografii pe baza zilei sau locului unde ai fotografiat pare interesantă, dar eu țin geolocation oprit pentru fotografii.

Quick Share este o funcție interesantă. Seamănă cu AirDrop, dar între telefoane Samsung, adică poți face share rapid către alte telefoane sau tablete Samsung din jurul tău. Quick Share trebuie activat din meniul drop-down de sus, apoi când dai share la ceva (o fotografie, să zicem) apare și această nouă opțiune.

Teoretic, tehnologia scanează rapid în jurul tău după alte dispozitive Samsung compatibile, folosind wifi sau bluetooth. Transferul sper că se face prin wifi direct, care-i super-rapid.

Problema este că și celelalte dispozitive trebuie să aibă funcția Quick Share (adică acest OneUI 2.1) și ecranul aprins, ceea ce limitează totul la oameni cu Samsung S20 sau S10 și Note10. Poate că în viitor acest OneUI va fi dat și altor generații de telefoane, dar durează până ce această funcție va fi “pe orice Samsung”.

Între timp, pot transfera oricum volume mari de date (sute de fotografii sau clipuri) folosind WiFi Direct. Durează câteva secunde totul, fiind un transfer wifi direct între dispozitivele compatibile, iar Wifi Direct este în telefoanele Samsung cam de pe la generația S6 și cred că poți transfera și spre Huawei și altele ce-au integrat Wifi Direct.

Music Share face ca muzica aleasă de tine să ruleze prin bluetooth pe telefonul altcuiva. Telefonul respectiv trebuie să suporte funcția Music Share, adică momentan avem aceeași problemă ca mai sus, adică o cotă de piață mică.

În partea de sus în meniul drop-down a apărut o opțiune de Power. Nu-i înțeleg rostul, că doar am buton on/off pe lateral, și nici nu poate fi dezactivată opțiunea din setările acelui meniu.

O funcție care era integrată deja înainte de OneUI 2.1 și eu am descoperit-o cu o oră înainte de update: camera foto are și opțiuni de zoom 4x și 10x. Adică puteai face zoom digital cu două degete pe ecran, dar văd că există și opțiuni pre-determinate de 4x și 10x. Rezultatele sunt bunicele.

Mi se pare că au mai schimbat și câteva funcții prin interfața Settings sau poate acum le-am observat eu. Pot vedea câtă memorie RAM a ocupat fiecare aplicație, este un meniu cu recomandări pentru diverse funcții, văd mai ușor aplicațiile ce nu au voie să ruleze în background șamd.

    9 comentarii

  1. Doar ca lock app il aveai de mult timp.
    https://youtu.be/pljJRKoBw9s

      (Citează)

  2. Lock App exista si pe 2.0. :D

      (Citează)

  3. Si functionalitatea Music Share e pe 2.0, sub numele de Separate App Sound. Practic le-au facut mai vizibile si le-au redenumit.
    Clasic Samsung, schimbari doar de dragu de a schimba sau reducere de functionalitate.
    Pe S9, care a aparut cu Android 8 Oreo, fiecare update de pana acum a redus sau facut mai greu accesibile functionalitati originale ale telefonului.

      (Citează)

  4. Lock app aveam pe oneplus 5 acum aproape 3 ani…
    Am porcaria de samsung s10+ de cateva luni si abia astept sa apara op8. Nici macar mate20pro-ul nu se bloca asa cum o face samsung-ul.

      (Citează)

  5. S20 nu e cel mai nou telefon Samsung? Mi se pare normal sa actualizezi intai telefonul pe care ai stoc si vrei sa il vinzi.

      (Citează)

  6. Pe device-urile de la Orange nu a ajuns încă.

      (Citează)

  7. Cam cât de trist e să primești un update doar pe un model? :))

    #samsungisjustajoke

      (Citează)

  8. Ar trebui sa corectezi prima propoziție în:
    A venit update-ul la OneUI 2.1 pe Galaxy S10, introducând câteva opțiuni lansate odată cu seria S20.

      (Citează)

  9. A venit updateul pe S10 sau pe S20? (titlul spune ceva, cuprinsul altceva)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus