un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât timp v-ați juca pe calculator pentru un milion de dolari?

19 Apr 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

L-am văzut pe Ninja, un streamer celebru de Fortnite pe Twitch, în clipul Samsung de unboxing pentru noul telefon Galaxy Fold.

Mi-am adus aminte de o știre mai veche. Același streamer Ninja a fost plătit cu 1 milion de dolari de Electronic Arts pentru a juca și transmite Apex Legends în loc de Fortnite, ca să crească popularitatea acestui joc la lansarea sa de acum câteva săptămâni.

1 milion de dolari.

Ninja câștigă 500.000 de dolari pe lună din streaming, donații, sponsorizări și publicitate. Uneori chiar mai mult, după cum declara chiar el cândva, și popularitatea i-a crescut mult după ce a jucat online inclusiv în echipă cu Drake (sau altcineva, am uitat). Așa că 1 milion de dolari ca să te joci altceva timp de o lună nu mi s-a părut exagerat.

Apoi am citit paragraful următor, unde zice că a primit 1 milion de dolari ca să joace Apex pentru o singură zi, ba chiar doar pentru câteva ore. L-a jucat mai mult, până la urmă, dar pentru că i-a plăcut; contractul și banii n-au fost pentru mai mult de o zi.

Not bad. Not bad at all.

sursa: Reuters via Engadget.

    33 comentarii

  1. Wait, you guys are getting paid?

      (Citează)

  2. Să stai toată ziua să te joci jocuri în loc să trăiești viața e prostie. Dar să stai toată ziua să te uiți la alții cum se joacă e deja grotesc. Mai sunt ei oameni? Meduze? Moluște?

      (Citează)

    • Sunt convins că așa se zicea și când au apărut televizările unor meciuri de fotbal.

      De fapt, în afară de copii (care au mult timp liber), nimeni nu stă ore în șir să se uite, pur și simplu numărul de oameni interesați este atât de mare încât pleacă unii și vin alții constant.

      E o formă de entertainment.

        (Citează)

    • Copiii sunt cei ce formeaza audientele pentru acesti gameri, se uita ca sa invete, dar cum transforma in bani companiile acest “trafic” format din copii de 8-10-13 ani? Ca aia nu pot cumpara itemuri sau ce se mai vinde prin jocuri, trebuie sa apeleze la parinti ca sa le cumpere pana si jocul respectiv (daca nu-l pirateaza).

        (Citează)

    • Cristi: Să stai toată ziua să te joci jocuri în loc să trăiești viața e prostie.

      Care-i diferență între a juca 8 ore pe zi jocuri și a programa 8 ore pe zi? Sau a face marketing sau a da cu sapa sau a conduce o mașină cu colete? Cred, chiar, că prima activitate este mai plăcută.

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan: n-aș fi așa sigur. Și eu plătesc la un streamer și mă uit din când în când. Audiența nu este doar din copii, din ce văd pe chat și din ce mai arată prin analytics-ul lui.

      Apoi, copiii cumpără multe. Nu contează că părintele dă cu cardul. Părintele nu se pricepe, copilul îi spune ce placă video să-i ia, ce băutură energizantă, ce scaun de gaming, ce joc șamd.

      Treaba asta are deja o vechime suficient de mare încât, dacă n-ar funcționa, nu s-ar mai băga bani în publicitatea respectivă.

        (Citează)

  3. trist, o sa ajunga pe ajutor social la 35 de ani, ca e leguma care nu produce nimic.

    asta e la fel de o cariera ca si norocul de la pacanele, nu sunt bani munciti = faliment rapid.

      (Citează)

    • Stai, tu auzi de unul care câștigă acum câteva milioane de dolari pe an și concluzia este că va ajunge pe ajutor social la 35 de ani?

      De ce nu presupui că-i va investi, că va economi șamd? Tu, dacă ai câștiga astfel de sume, ai presupune la fel, că în 20 de ani vei fi falit?

        (Citează)

    • – zise Mihai, carierist de cursa lunga, milionar din munca.

      Falimentul nu e o functie de cum castigi banii, ci de cum ii gestionezi.

        (Citează)

    • Deci daca ai avea de ales, ai zice: “scuip pe zecile de milioane de dolari ale voastre pe care mi le dati pana la 30 de ani, eu vreau salariu de 1000 de euro pe luna până la pensie”?

        (Citează)

  4. Desi toata lumea stie asta se pare ca toti uita. Cand esti platit pentru ceva, esti platit si pentru experienta pe care o ai. El joaca foarte bine acele jocuri, e in top. Iti dai seama ca a pierdut multi ani ca sa ajunga la nivelul acela. Intrebarea din titlu se poate pune si lui Ronaldo (joaca fotbal, ce faceam toti in copilarie si castiga sute de milioane).

      (Citează)

    • Da, normal, de acolo și sumele. Și nu-i vorba doar să joci bine, trebuie să știi să atragi și să menții lumea pe canal, adică să fii entertainer.

      Nu sunt de acord cu “a pierdut mulți ani” din ce-ai spus tu. Se pare că nu i-a pierdut, cum ar fi.

        (Citează)

  5. And your point is…?

    Mi se pare absolut normal ca intr-un domeniul in care sunt tone de bani de facut, companiile sa plateasca pentru marketing. Si tu stii asta din experienta directa, Radu.

      (Citează)

    • Suma este uimitoare, nu faptul că este plătit. Dacă câștigi X lei per lună, nu prea se întâmplă să zică cineva “am un proiect special, te plătesc 2X pentru câteva ore”.

        (Citează)

  6. Sol:
    And your point is…?

    Mi se pare absolut normal ca intr-un domeniul in care sunt tone de bani de facut, companiile sa plateasca pentru marketing. Si tu stii asta din experienta directa, Radu.

    I se par sumele prea mari. Si mie mi se pare o suma uriasa pentru cateva ore de joc.

      (Citează)

  7. Inca avem ca popor gandirea retrograda ca a te juca (ps, calculator) e o activitate infantila, destinata copiilor pana in 10 ani. O activitate infantila cu o industrie de milioane de dolari anual, cu unele IP-uri ce aduc mai multi bani decat un block-buster de la Hollywood.

      (Citează)

    • “Industrie de milioane de dolari anual” este pentru cei care produc jocurile. Pentru cei care se joacă sau se uită la alții cum se joacă e o pierdere de timp, de bani de viață.

        (Citează)

    • Te uiti la fotbal? tenis? snooker? filme?

      Cristi:
      “Industrie de milioane de dolari anual” este pentru cei care produc jocurile. Pentru cei care se joacă sau se uită la alții cum se joacă e o pierdere de timp, de bani de viață.

        (Citează)

    • De mulți ani, industria de gaming este cea mai bănoasă categoria din ceea ce se numește entertainment și care cuprinde și filmele, da.

      Un Call of Duty bine făcut scoate bani cât un Avengers.

        (Citează)

  8. Si da, as prefera sa ma joc 8 ore pe zi, decat sa muncesc intr-un birou (privind de la distanta e acelasi lucru: stau pe scaun si ma uit intr-un monitor, cu mainile pe mouse si tastatura)

      (Citează)

  9. Cât timp v-ați juca pe calculator pentru un milion de dolari?

    Ma joc gratis cateva ore pe saptamana/ sau pe luna. M-as juca mai mult da’ tre’ sa mai facem si bani. Daca mi-ar da cineva 1 milion de dolari m-as juca mai mult decat muncesc, ca din munca n-am ajuns inca la milion.
    Nu stiu cat, cu exactitate, dar un 6-8 ore pe zi as rezista, cred.

      (Citează)

  10. Pentru 1 milion as juca si 25-30 ore pe zi.

      (Citează)

  11. Sînt de acord cu Hoinaru. De ce este ok ca a te uita la fotbal sau la formula 1 sau la alte sporturi, care sînt industrii de miliare de dolari, și nu este ok dacă e vorba de jocuri pe calculator ?
    Principial este același lucru.

    Și dacă cel mai celebru fotbalist din lume, să zicem Ronaldo, poate primi un milion de dolari pt o reclamă de cîteva minute la ceva, de ce nu ar putea primi un jucător de jocuri video pt o reclamă din domeniu ?

    E la fel ca în fotbal, Ronaldo cîștigă milioane iar alții (99.999999%) nu primesc nimic ci din contră, plătesc pt a privi meciurile sau plătesc pt a închiria o oră pe stadion să joace. Deci sumele sînt f. mari dar, ca peste tot, cei care beneficiază de ele sînt infimi.

      (Citează)

    • alias: Sînt de acord cu Hoinaru. De ce este ok ca a te uita la fotbal sau la formula 1 sau la alte sporturi, care sînt industrii de miliare de dolari, și nu este ok dacă e vorba de jocuri pe calculator ?
      Principial este același lucru.

      Așa am zis și eu. Pentru mine tot o formă de entertainment este, ba chiar una cu un pic de interactivitate în ea, dacă te dai și pe chat-ul respectiv. Mă uitam la streaming de PUBG sau CS cu aceeași plăcere cu care mă uitam la seriale.

        (Citează)

  12. De ce este ok ca a te uita la fotbal sau la formula 1 sau la alte sporturi, care sînt industrii de miliare de dolari, și nu este ok dacă e vorba de jocuri pe calculator ?

    Nu e ok sa pierzi timpul si sa te uiti nici la alea. Dar daca lumea se uita, joci, de ce nu, ca joci pe bani.

      (Citează)

  13. Kopa_Kopan: I se par sumele prea mari. Si mie mi se pare o suma uriasa pentru cateva ore de joc.

    Pai unii artisti sau sportivi sunt platiti cu mult mai mult doar pentru a face o poza cu o doza de suc in mana. Nu e vorba de ce faci efectiv pentru banii aia, ci de cate vanzari o sa genereze acea expunere. Nu exista inca date oficiale, dar sunt convins ca EA/Respawn si-au scos investitia aia in prima saptamana.

    Ce mi s-a parut mie abosult uimitor la toata treaba cu Apex Legends a fost modul in care au ales sa il lanseze. Proiectul a fost tinut secret, iar un leak (probabil intentionat) a aparut cu vreo 2 zile inainte de lansare si toata lumea vorbea despre asta. Apoi, intr-o zi de luni au avut pornit un stream de pe twitch care continea doar un teaser si mai tarziu un countdown timer.
    Iar “la ora de varf”… bang! O prezentare foarte succinta a jocului, la sfarsitul careia au spus ca se poate juca in momentul ala, ceea ce am testat si eu, pe Xbox One. Jocul mergea perfect, serverele au facut fata, si in aveau deja milioane de jucatori in 24 de ore.

    Fara campanii de presa, fara perioade de open beta, fara bugete uriase de marketing. Chair si cu milionul lui Ninja, cred ca au cheltuit mult mai putin cu promovarea si au obtinut rezultate excelente.

    Pun pariu ca multi specialisti in marketing au ramas tampi dupa chestia asta.

      (Citează)

    • Acest fel de campanie a fost posibil pentru ca jocul e gratis.
      Daca era pe bani nu ar fi mers.

      Cred ca succesul pe care l-a avut campania de marketing i-a luat prin surprindere si pe producator, pentru ca nu a fost pregatit sa mentina “ritmul” iar jocul a scazut destul de mult in popularitatea, chiar si dupa ce au inceput primul sezon.

        (Citează)

    • Cred că au cheltuit vreo 10-20 de milioane de dolari pe promovare în prima lună.

        (Citează)

  14. nwradu: Apoi, copiii cumpără multe. Nu contează că părintele dă cu cardul. Părintele nu se pricepe, copilul îi spune ce placă video să-i ia, ce băutură energizantă, ce scaun de gaming, ce joc șamd.

    bautura energizanta copilului? doamne fereste! tigari nu ii cumpara?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus