un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare au fost declarate neconstituționale

6 May 2020  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

Asta înseamnă că, dacă respectivele amenzi vor fi contestate în instanță, vor fi anulate. Așa a decis Curtea Constituțională astăzi. Pot fi contestate și cele plătite deja, se pare, și statul îți va datora bani după aceea.

Este un fel de “liber la ieșit în stradă și făcut orice, că amenzi nu se pot da sau, dacă se dau, le contești și se vor anula”. Nu ieșiți în stradă, totuși!

Și nu dați vina nici pe Curtea Constituțională aici pentru că motivarea lor mi se pare bună: ordonanța militară nu era clară, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate. Legile, în general, trebuie să fie precise, nu interpretabile.

Cu alte cuvinte, cei ce-au formulat ordonanțele militare și amenzile prevăzute pentru încălcarea lor au făcut o treabă de mântuială, neprecizând clar ce se consideră o încălcare, la câți metri, după cât timp, cu ce gravitate șamd.

A fost lăsat la latitudinea polițiștilor să decidă după bunul plac dacă te plimbi sau nu în jurul casei, la ce distanță de adresa din buletin ai voie să faci jogging și dacă mergi cu mâncare la oameni în vârstă sau de fapt minți și te duci la distracție. Rezultatul a fost că s-au dat amenzi de 130 de milioane de euro până acum și că au fost și multe abuzuri, că am auzit și de oameni sancționați pentru că-și strângeau rufele din stradă.

Și sunt sigur că marea majoritate a celor amendați o meritau pentru că încălcau cu rea-voință ordonanța militară, iar acum scapă de acea amendă. Dar asta se întâmplă când o lege/ordonanță nu este bine gândită, nu este rezultatul consultărilor cu juriști pricepuți și a unei elaborări pe îndelete.

Nu dau vina nici pe cei ce-au făcut acele ordonanțe militare, că au fost nevoiți să le facă pe repede-înainte și au ieșit cum au ieșit. Atât s-a putut și nu o zic în sens peiorativ.

Rezultatul, însă, este unul negativ pe toate planurile:

  • neoficial nu mai există sancțiuni pentru nerespectarea ordonanțelor militare și elaborarea unei noi OM cu sancțiuni bine detaliate ar dura probabil mult timp.
  • instanțele vor fi super-aglomerate cu contestații. Sunt 300.000 de amenzi date până acum și, fiind de valoare mare, probabil că toți le vor contesta.
  • nu se mai încasează nici un ban la buget din acele amenzi.

Acesta este rezultatul lucrurilor făcute pe grabă și mântuială. Nu cred că-i vina clară a cuiva, dar beneficiază doar cei rău-intenționați de asta.

Tot azi CCR a decis și că anularea pensiilor speciale este neconstituțională, ceea ce mi se pare logic. Discuția nu este dacă sunt meritate sau nu, ci că acelor oameni li s-au promit niște beneficii la pensie în schimbul muncii lor și nu-i normal să le anulezi beneficiile promise după ce au prestat munca.

Oricum discuția este irelevantă pentru că sunt doar 9.200 de pensii speciale în acest moment. O idee mai bună ar fi să nu se mai acorde altele noi în viitor, decât pentru acele joburi unde chiar sunt meritate.

 

    37 comentarii

  1. E neconstitutioala majorarea amenzilor, asta inseamna ca vor trebui sa plateasca conform legii, nu ca se anuleaza amenda.

      (Citează)

    • Esti foarte deștept.
      Dacă o amendă de 20.000 e neconstituțională, cât trebuie să plătească amendatul? Le spui tu cuantumul și ei te cred pe cuvânt de guvid?

        (Citează)

    • @theSame, “desteptul” esti tu…

      Augustin Zegrean:
      Era previzibil. Poliția poate aplica amenzi în continuare, dar intre 100-5000 lei maxim

      Neconstitutionala e majorarea amenzilor prin OM. Nu aplicarea lor.

        (Citează)

    • Se vor anula.
      Problema e ca pe PV se scrie asa: Amendat cu X ron in baza legii Y
      Daca legea Y a fost declarata neconstitutionala, atunci PV-ul nu mai are baza legala, si deci se anuleaza. Asta se va cere in instanta si vor castiga.

        (Citează)

    • Eu cred ca nu ați înțeles legea oricum. Nu se anula nicio pensie specială în plată, ci doar cele viitoare.

        (Citează)


  2. “sunt doar 9.200 de pensii speciale”
    FAKE NEWS GROSOLAN!!!!
    Trebuie demonstrată
    Toată lumea știe că politzaii și ar armăsa au speciale!!!!

    PS: remarc o tratare oarecum mai lucidă a subiectelor… ; ce nebunie o sa reînceapă când se dă tonul înainte de alegeri…..

      (Citează)

  3. Sigur că fiecare va putea să se adreseze instanţei, dar nu în sensul că se anulează. (… ) S-a luat doar în discuţie ca fiind neconstituţională majorarea cuantumului amenzii, nu că este neconstituţional să dai amenzi în starea de urgenţă. Nu asta prevede ordonanţa de astăzi, care a fost declarată neconstituţională”, a spus Adrian Toni Neacşu
    Este neconstitutionala majorarea. Ergo, ordonanta 1, care stabileste plaja 100-5000 lei este valabila in continuare.
    Modifici titlul de clickbait si precizezi asta la inceput?

      (Citează)

    • E așa ușor sa găsești informația corecta și totuși citezi tâmpenii.
      “În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei”.

      Vorbim de legea din 1999,da nu de măriri de amenzi
      Și ceea ce e și mai grav și de-a dreptul periculos pe viitor,chestie pe care Radu nu a amintit-o:

      “În esenţă, CCR declară că restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale nu se poate face prin ordonanţe de urgenţă, ci printr-o lege organică adoptată în Parlament.
      ……
      În opinia CCR, OUG 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999 a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică).”

      Deci, in stare de urgentă incepi și negociezi cu PSD, ALDE și alte creaturi, săptămâni, poate luni de zile măsurile de protecție. Seems fucking logic!!
      Ma întreb cum intr-o lume întreaga s-a putut fara sa se încalce drepturile omului și la noi nu.

        (Citează)

    • @Mishu – starea de urgenta presupune prin natura ei posibilitatea ingradirii unor drepturi. De asta exista – ca sa creeze cadrul prin care guvernul iti cere sa stai in casa, sa nu umbli brambura pe strazi etc. In conditii normale – nu s-ar fi putut restrictiona aceste drepturi intrucat aceste lucruri sunt incalcari grave ale drepturilor si libertatilor garantate de Constitutie.

      Cred ca pana la urma Starea de urgenta nu este suficient reglementata la noi ( ca n-avem nici experienta si nici prea multe situatii de genul n-am avut).
      Mai am o nedumerire – Ordonantele militare nu pot fi asimilate Ordonantelor de urgenta. Marirea amenzilor s-a facut cu OUG… de ce? Nu se putea da o ordonanta militara in acest scop ( si eventual mai clara – dar asta e alta discutie deja).

        (Citează)

  4. Muhahahaha. Liber la ordonante militare

      (Citează)

  5. “Este un fel de “liber la ieșit în stradă și făcut orice, că amenzi nu se pot da sau, dacă se dau, le contești și se vor anula”. Nu ieșiți în stradă, totuși!”

    Gresit, se pot da amenzi din legea veche de pana la 5000 lei.

      (Citează)

  6. 9200 de pensii erau anulate, adica foarte putine din totalul celor ce au dreptul la o pensie de serviciu. Adica cei 9200 picau de prosti, si majoritatea (de ex politie / armata) ramanea cu ele.

    Solutia simpla, impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu. Gen dupa suma x impozit de 95%. Si suma x sa fie totusi decenta, ca nu ii poti cere unui judecator / procuror care a avut salar de peste 10000 de lei sa iasa la pensie cu 3000. Dar nici pensiile nesimtite gen 15.000euro pe luna.

      (Citează)

  7. “Acesta este rezultatul lucrurilor făcute pe grabă și mântuială. Nu cred că-i vina clară a cuiva”.
    daca erau facute de psd era foarte clar pentru ca ei sunt “aia rai”.
    totusi, astea sunt facute de “aia buni”, deci vina nu poate fi a lor, cel mult e de vina graba, iar rezultatul e ca atat s-a putut.

      (Citează)

    • “Numai in Romania e posibil ca niste politicieni care si-au numit propriii lor oameni la CCR sa ceara depolitizarea Curtii, proces care sa se desfasoare,
      evident, sub atenta lor monitorizare, a omenilor politici!
      A oamenilor politici “buni”!

      #CatVaMaiLasatiProstiti”

      (de pe febe)

        (Citează)

  8. Daca as fi avocat as cere onorariu diferenta dintre amenta majorata si amenda pe care oricum ar trebui sa o platesti (din legea veche).

      (Citează)

  9. theSame:
    Esti foarte deștept.
    Dacă o amendă de 20.000 e neconstituțională, cât trebuie să plătească amendatul? Le spui tu cuantumul și ei te cred pe cuvânt de guvid?

    Din ce inteleg ori instanta le va clarifica, adica micsora, ori vor pica. E posibil sa fie de la caz la caz.

      (Citează)

    • Dacă nu ai fost vreodată în instanță să contesti un act administrativ, de ex. o amendă, îți spun eu: regula este că se contestă amenda, pe orice chichita, pentru anulare.
      Instanta nu are in obligații “clarificări” ci ia decizii/stabileste/obligă, etc.
      Poate se mai contestă și cuantumul, dar în foarte putine cazuri(spetze).

        (Citează)

  10. theSame:
    Dacă nu ai fost vreodată în instanță să contesti un act administrativ, de ex. o amendă, îți spun eu: regula este că se contestă amenda, pe orice chichita, pentru anulare.
    Instanta nu are in obligații “clarificări” ci ia decizii/stabileste/obligă, etc.
    Poate se mai contestă și cuantumul, dar în foarte putine cazuri(spetze).

    Nu am fost niciodata. Pff, ce prostie.

      (Citează)

  11. Teniescu:
    @Cosmin: cu putin ghinion poti umbla din cauza a 50 de lei de mai bine plateai 500.
    multe PV, politia e cum e, multe incurcaturi si te trezesti ca iti trimite ANAF plic cu negru.

    El zice de amenda minima de 100 de lei platita jumatate in 15 zile. Eu zic de amenda maxima pe legea veche.

      (Citează)

  12. Concluzie practica, politistii n-o sa mai amendeze pe nimeni pentru ca Curtea Neconstitutionala a dat o decizie neclara.

    Si pana ce se va clarifica, io ma astept in 30 de zile, trece starea de urgenta oricum.

      (Citează)

    • Deasemeni, aia dintre voi care umbla in spatii publice fara masca pe nas si gura intra la 2 grupe in acelasi timp:
      1 inconstienti
      2 nesimtiti

      Pana ce se descopera un vacccin/tratament, indiferent ce aiureli mai decide Curtea Neconstitutionala, aia e regula.

        (Citează)

    • Nu îi oprește nimeni să dea amenzi. Una e ce zice CCR și alta ce e în MO.
      Dacă nu faci contestația la timp oricum 100% ai de sărit cu banul. Și contestația nu îți garantează nimic. 😁 Probabil o să se frigă mulți la treaba asta.

        (Citează)

  13. Mi se pare mie sau criticile la adresa guvernului au devenit mult mai soft acum?

    Nu e vina nimanui ca au facut niste ordonante militare proaste si nu le-au corectat in cele 2 luni, desi sunt cateva sute / mii de angajati la Min Justitiei, consilieri juridici la fiecare ministru etc. Nu e o problema ca IPS e tratat preferential, dar daca era tratat preferential de un ministru PSDist era pentru voturile influentate de biserica. Nu e o problema ca licitatiile medicale se fac cu copy/paste ca sa castige o firma anume, acum un an sau doi ar fi bubuit Rise Project de anchete si blogurile de injurii.

    In niciun caz nu zic ca ar fi fost mai bine cu un guvern rosu, ba din contra. Dar hai sa fim critici si cu galbenii / albastrii cand e cazul, ca altfel am inlocuit degeaba o mizerie de o culoare cu una de alta culoare.

      (Citează)

    • paul: galbenii / albastrii

      potocalii adica

        (Citează)

    • Ti-ai gasit unde sa cauti impartialitate pe subiecte politice…la Raducu pe blog :))). Pe langa faptul ca Raducu e zero pe tema politica, omul ar sta cracit sa il prosteasca Lucovidu, ba chiar l-ar invita sa o faca, e “dreptaci” ce naiba! Totul e pana sa ne prosteasca unul din ciuma rosie, un comunist, atunci ne inflamam si aprindem luminita la samsung. Cu totii stim, la Raducu venim pentru review-uri la telefoane si routere, sau daca vrem sa citim niste osanale dedicate Huaweiului. Chiar Raducule, cum dracu vine asta? Chinezii tot comunisti sunt, pe astia cum ii iubesti?

        (Citează)

  14. Eu zic ca totusi acele ordonanțe și-au făcut treaba. Lumea, în majoritate, a stat în case. Unii de teama ordonanțelor alții de teama virusului. Acum ca anumiți bombardieri meritau amendați, asta este. Apropo,oare termenul legal de contestare a unei amenzi nu este de 15 zile? La multe din amenzi termenul a trecut… deși poate prin apariția acestei decizii a curtii poate termenul sa fie diferit.

      (Citează)

  15. Scrie destul de clar ca neconstitutionala este majorarea amenzilor deci raman in vigoare sumele dinainte de majorare. In concluzie nu conteaza cat amendeaza, tot 50 ~ 100 de lei vei avea de platit real.

    Pensiile speciale sunt 1000% neconstitutionale! Motivul este foarte foarte simplu:
    NU AU CONTRIBUIT LA ELE.

    Orice comentariu ca merita, ca au muncit, ca conditii de lucru, ca li s-a promis este o dovada de prostie.

    Pensia se primeste din ce ai contribuit cat ai fost angajat iar pensiile speciale sunt scoase din joben fara ca cineva sa fi contribuit vreodata vreun ban la ele. In consecinta sunt complet ilegale si neconstitutionale.

      (Citează)

  16. In privinta pensiilor speciale mie mi se pare conflict de interese la CCR. Atata timp cat ei, ca judecatori CCR primesc pensii speciale si judeca o speta privind constitutionalitatea pensiilor speciale din punctul meu de vedere sunt in conflict de interese, nemaifiind impartiali in luarea unei decizii.

    In ceea ce priveste beneficiarii pensiilor speciale, daca exista lege prin care ei trebuie sa beneficieze, sigur. Sa beneficieze de aceasta pensie speciala. Totusi, mi se pare absurd sa ai pensii speciale (platite din banii publici) de zeci de mii de lei, in contextul in care nici nu ai contribuit, dar (de multe ori) nici macar salariul nu l-ai avut atata. Cred ca ideea de pensie speciala ar trebui regandita la modul:
    1. Pensie in baza contributiilor pe care le-ai avut + cateva mii de lei in plus.
    Avem situatii in care unii oameni primesc 40-50 mii lei / luna la 55 ani sau poate si mai tineri.

    Nu, nu sunt hater, dar mi se pare ca in actualul mod de acordare a acestor pensii se face o risipa de bani publici, in timp ce aia care chiar au contribuit primesc p..a.

      (Citează)

  17. Radu, legat de pensiile speciale, greșești! Poate că sunt ele doar 9200 dar impactul bugetar anual e undeva la 9.5 miliarde de euro! Cat o autostrada de la est la vest sau de la nord la sud pe an :)

      (Citează)

    • Fa calculul 9.5 miliarde euro impartit la 9200 impartit la 12 luni si vezi ce aberatie ai spus. 86000 de euro pe luna pensie speciala medie? Haida-de.
      A nu se intelege ca sustin pensiile speciale.

        (Citează)

  18. amenzile marite si-au facut treaba ca au tinut lumea in casa. insa, cum nu o sa se dea o lege de anulare, si va trebui sa te duci sa le contesti individual in instante, imi par ca un mare teledon pt guvern sa acopere din gaurile bugetului: asta pt ca unii nu or sa stie sa le conteste, altii le-au platit si isi vor primi banii la urmatoarea rectificare bugetara

      (Citează)

  19. doar 9000 pensii? din care peste 4000 sunt in medie de 18.000 lei, din care cotizatia lor e de 1000 lei si restul acopera statul. E ilogic sa primesti de 17-18 ori mai mult pensie decat ai cotizat pt pensia aia.

      (Citează)

  20. Zice Zegrean ca OUG era in vigoare cand s-au dat amenzile, decizia CCR se aplica numai pentru viitor, din momentul publicarii, deci amenzile date raman cum au fost date. Good.

      (Citează)

  21. GabrielG:
    Daca as fi avocat as cere onorariu diferenta dintre amenta majorata si amenda pe care oricum ar trebui sa o platesti (din legea veche).

    Te poți reprezenta in instanța fără avocat plătit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus