un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei idei despre purtarea și prețul măștilor

7 May 2020  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

La începutul lunii martie, o cutie de 50 de măști medicale costa 20 de lei la mine în cartier, la farmacie. 40 de bani/mască, preț cu TVA inclus.

Privesc cu atenție și îngrijorare cum guvernul spune cu nonșalanță că un preț bun pentru o mască va fi de 2 lei fără TVA, adică 2,38 lei cu TVA, în viitorul apropiat.

Mă voi bate ca acest preț să fie în jurul valorii de 2 lei – 2.20, 2.50, dar să fie cu 2 în față.” a declarat ministrul Economiei pe 4 mai (link). Au mai fost și anterior astfel de declarații despre cum prețul se va învârti pe acolo.

Autoritățile fac asta să sune ca pe un mare succes, dar cum poate fi așa ceva când acum două luni costau 40 de bani? Înțeleg foarte bine principiul de cerere și ofertă și deci creșterile mari de preț din cursul lunii martie și aprilie. Dar înțelesesem că situația se rezolvă, că România importă multe măști și că producția începe aici și în lumea largă în ritm de milioane de bucăți per lună.

Producția aceasta va crește. Romarm produce măști și va crește ritmul după stabilizarea producției. Alți producători s-au adaptat similar la această cerere. Orice bulă de preț ar trebui deci să se spargă rapid și prețul măștilor să scadă din nou. Poate nu spre 40 de bani, dar nu pot să concep un preț de 5 ori mai mare în astfel de condiții.

În toată nonșalanța asta cu care autoritățile prezintă prețul de 2 lei ca pe o victorie a guvernării PNL și competenței organizatorice, cei de la putere uită un element important: eMAG vinde astăzi 50 de măști cu 98,76 de lei, adică 1,97 lei cu tot cu TVA pentru o bucată.

Sunt cele pe care le procură singuri de unde or putea și le vând fără adaos comercial pentru ei, dar probabil că producătorul face un profit, că altfel nu le-ar vinde către eMAG în primul rând.

OK, poate că statul vorbește despre alte tipuri de măști. Cele vândute de eMAG cu 1,97 lei/bucată sunt măști faciale simple. Există apoi, în funcție de protecția oferită, medicale tip 1, tip 2, FFP2 (numite și N95 în alte țări) și FFP3 (N99 în alte țări). Tot eMAG are o pagină în care explică bine diferențele între măști.

Și tot la eMAG văd că o mască medicală tip 1 costă 2,60 lei/bucată (129,99 lei cutia de 50 de bucăți), iar una medicală tip 2 costă 2,80 lei/bucată (139,99 lei cutia). Revin la ideea anterioară: dacă eMAG, un magazin privat cu logistică privată, poate oferi de acum măști de toate trei tipurile cu preț de 2,xx lei, statul român ar trebui să spere la prețuri mult mai mici în viitor.

Ba chiar putem duce ideea aceasta mai departe. Statul român ar trebui să “forțeze” ieftinirea măștilor declarând că un preț normal ar fi de 1 lei/bucată (să zicem), nu că face eforturi mari de a duce prețul spre un număr cu 2 în față.

În toată această discuție, statul român mai uită un element: să arate oamenilor cum să-și facă singuri măști din ce au pe acasă. Sau să încurajeze industria textilă să producă măști simple, niște straturi de bumbac dens și cu agățătoare de urechi.

Vor fi la fel de bune precum unele standardizate? Probabil că nu. Vor fi mai bune decât a nu purta deloc mască din lipsă de bani sau alte motive (chef de a le cumpăra, “nu pot să respir” etc)? Da! Imaginea de mai jos explică destul de amuzant de ce orice mască este bună (autor necunoscut, primită pe mess) și am pus anterior tutoriale pentru făcut de măști.

A treia idee: întrebat de ziariști cum va convinge oamenii să poarte obligatoriu mască prin oraș, guvernatorul New York-ului a dat un răspuns care m-a surprins: “trebuie să purtăm mască pentru a onora eforturile și sacrificiile personalului medical care tratează bolnavii în spitale.”

N-a zis că trebuie purtată masca pentru a nu îmbolnăvi pe alții sau pentru a te proteja tu de cei bolnavi. Chestia asta se zice deja de luni de zile, iar cei care nu au înțeles-o până acum nu o vor înțelege dacă le repeți a suta oară același argument. Așa că s-a mers pe altă idee: poart-o în semn de respect pentru munca medicilor care nu și-au văzut familiile de câteva săptămâni și sunt în prima linie de luptă împotriva bolii.

Și statul român ar trebui să transforme purtarea măștii în ceva cool. În ceva respectabil și normal, nu într-o obligație enervantă. Statul român nu se pricepe la făcut lucruri cool, dar poate îi ajută cineva cu idei sau o campanie care să devină virală.

    36 comentarii

  1. Povestea cu pretul mastilor e urmatoarea: vino tu cu masti la 50 de bani. E o piata libera. Daca le putea face oricine si la costuri asa mici ar fi fost inundata piata de masti la 10 bani bucata.

      (Citează)

    • “Sunt cele pe care le procură singuri de unde or putea și le vând fără adaos comercial pentru ei, dar probabil că producătorul face un profit, că altfel nu le-ar vinde către eMAG în primul rând.”

      Sunt cele pe care le produce chiar eMag in China intr-o fabrica de jucarii retehnologizata rapid, e mai ieftin asa decat sa importi materia prima (btw al carei cost s-a triplat) sa faci fabrica aici si sa produci cu salarii si productivitate romaneasca.
      Au buyeri acolo (echipa ro & cn) si fac profit fara numar, iar fraza “fara adaos comercial” e doar marketing.
      PS: s-ar putea sa fiu sanctionat pt acest inside info.

        (Citează)

    • Daca emag e atat de smacher, de ce nu vinde mastile pe care si le produse intr-o “fabrica de jucarii” la 50 de bani bucata?

      Bine, nici atunci nu as cumpara seturile alea ale lor cu 50 sau 100 de bucati. N-am ce face cu ele. Eu refolosesc masca, mi se pare risipa sa porti catre doua pe zi si sa le arunci apoi.

      Lumea a ajuns sa cada in ridicol cu aceste masuri de protectie. Nu spun sa nu ne protejam, dar nici sa exageram. Am vazut azi un batran cu manusi galbene (de deratizare sau ceva) mari de ii ajungeau pana la cot, labartate, discutand cu altul la o distanta de 50 cm, cu mastile puse sub barba! Ce rost mai au manusile alea?!

        (Citează)

    • @Ionutb , nu este chiar asa.
      Daca este o piata libera, care mai este implicarea statului in aceste masuri? De ce se lauda ca au reusit sa obtina un pret mai mare decat cel de pe piata libera?

      Ei apar peste tot la televizor si spun ceva de genul:
      “Ne-am zbatut foarte tare si am reusit sa obtinem un pret care este doar cu 50% mai mare decat pretul actual de pe piata libera.”

      Sa mai tinem cont si de faptul ca pana cand vor aparea pe piata mastile romanesti, cele din import se vor ieftini si mai mult. Asa ca probabil vor costa dublu.
      Dar nu conteaza, sigur institutiile statului au semnat deja contracte de achizitie pentru tot anul, asa ca afacerea merge.

        (Citează)

  2. Dacă vrei ca fabricile românești sa înceapă sa producă măști încât sa de găsească pe piață din abundență, nu dai din gură ca măștile vor fi la fel de ieftine ca atunci când nu erau necesare si erau aduse cu un container din China care făcea 3 luni pe drum, nu cu avioane speciale.

      (Citează)

  3. eMAG a scazut pretul dupa ce am inceput sa comentam ca masca simpla ajunge la 1.5 lei in vama Otopeni adusa pe avion la clasa I.

      (Citează)

  4. Mănuși la farmacie, 2.5 lei perechea de unica folosință :)

      (Citează)

  5. masca textila doua sau trei straturi. te “protejeaza” cel putin cat una chirurgicala. si o poti refolosi de sute de ori. pt. cazuri in care chiar ai nevoie de protectie, iti iei cateva masti ffp2 sau ffp3. case closed.

      (Citează)

  6. Leroy Merlin vinde 50@104 lei.

      (Citează)

  7. pai erau 50 de bani facute-n china (si probabil nonstandard, vezi scandalul recent), vrei sa incurajezi productia locala ia-le din ro cu 2 lei (si probabil tot nonstandard, pentru ca stim calitatea produselor romanesti). Oricum overall pare ca mergem spre o economie de tip tarile CAER, in care produsele proaste v-or fi scumpe iar cele bune v-or lipsi.

      (Citează)

  8. Pai sa le luam pe rand logic si economic. Masti nu mai poti importa acum la pretul la care le importai la inceputul lui martie sau inainte de asta. Chiar si daca la sursa in china aia ar produce exact cu acelasi pret, aici ar ajunge la un pret mult mai mare pentru ca pretul per km al transportului a sarit in aer – dublu sau triplu. Apoi si aia la sursa nu mai au cum sa produca la acelasi pret pentru ca inclusiv pt materiile prime ei platesc mai mult, cel putin din cauza transportului. Apoi odata cu cererea mai mare, producatorii respectivi probabil au fost nevoiti sa mai angajeze oameni, sa lucreze in mai multe schimburi – deci costul lor pentru a produce a crescut. Nu mai zic ca daca un utilaj/echipament li se strica, au in perioada asta costuri mult mai mari pentru a-l repara/schimba.
    Deci am lamurit cu mastile care vin din afara. E logic ca nu au cum sa mai aiba aceleasi preturi acum.
    Venim la intern. Nu poti sa te astepti ca pretul de productie al unei fabrici ce tocmai a inceput sa faca masti sa fie acelasi cu al unei fabrici care produce masti de 10 ani in cantitati de sute de milioane de bucati. Sunt costuri initiale ce trebuie amortizate. E vorba si de cantitatea ce iti iese din productie. Logic tie, care numai ce ai inceput sa faci masti, nu are cum sa iti rezulte un pret final per produs la fel cum le rezulta alora care au deja de 10 ani 10 linii de productie cu procese deja puse la punct si cu un output de sute de milioane de bucati.
    Deci orice calcul minim iti spune ca nu ai cum sa te astepti acum la preturile de dinaintea pandemiei. Fara sa fie cineva care sa umfle preturi nejustificat sau in goana dupa profit.

      (Citează)

    • Ai perfecta dreptate cu amortizarea costurilor.
      Ce e gresit si aici statul roman se spala pe maini, este predictibilitatea unei piete de vanzare. Ca nimeni nu isi amortizeaza costurile de lansare in prima luna daca au garantia ca vor deveni sursa pe termen lung.
      Ori acum exact asta se intampla. Producatorii locali vor sa intre pe profit cat mai repede ca dupa ce nu mai e nevoie de ei, si vor vinde masca la 70 de bani, sau 1 ron cost cu tot cu profit si amortizare se va gasi un destept in minister care sa zica pai si nu o luam noi cu 50 din China ca sa facem un profit mic.
      Au mai patit asta in trecut si nu vor sa rateze sansa unui nou segment de nisa dar nici sa investeasca in ceva ce nu are sanse sa se amortizeze.
      E un cerc vicios si statul roman nu face nimic sa il rupa.

        (Citează)

  9. Follow the money: vezi cine le produce/importa/vinde.

      (Citează)

  10. Mai nou pe cutiile de masti scrie ca sunt nesterile. Inainte erau sa nu sterile? Conteaza? Acum ca scrie asa pe ele am senzatia ca e important sa fie sterile.

      (Citează)

  11. cred ca e ok sa fie pretul mai mare decat inainte de pandemie, s-a explicat mai sus de ce.

    iar un pret de 2-3 lei pt o masca mi se pare destul de mare intr-adevar, avand in vedere ca tb sa o arunci dupa fiecare utilizare – ceea ce lumea nu va face, deci nu stiu cat de utila va fi

    hai sa zicem ca folosesti una pe zi desi iesi de mai multe ori, asta inseamna 100 de lei pe luna – pentru unii nu se simte, pentru altii va fi mult.

    de aceea solutia sunt mastile refolosibile din bumbac, dupa parerea mea.

    eu am si masti din astea de unica folosinta, dar am folosit doar din astea de bumbac sau una din aia FP2 pe care o aveam pe acasa, o dadeam cu spirt dupa fiecare utilizare.

    ce-i drept eu merg max 1 data pe sapt la cumparaturi si in rest doar cu copiii in jurul blocului.

    cand voi reveni la birou nu stiu cum voi face… parca nu-mi vine sa refolosesc masca…

      (Citează)

  12. Cre ca am mai scris, anul trecut dupa ce a inceput traznaia in china am luat masti cu 8 lei setul de 50.
    Mi-am facut stoc si din cele de la brico 3m-uri, cand radea lui ce proasta-i china.
    Am si printat cateva cu filtre custom care folosesc 1/4 dintr-o masca chirurgicala.
    Se uita lumea ciudat la mine cand imi puneam si viziera pe fata la cumparaturi. Dupa aia s-au trezit ca ar fi o idee buna sa puna scuturi la case. No shit.

    Dar cu norocul meu parca vad ca prind virusacheul. Desi am iesit la cumparaturi 1 data de cand a inceput la noi. Curier ftw. Vin repede chiar si la tara.

      (Citează)

  13. Luat doua masti din bumbac din auchan. 5 lei bucata. Le-am lipit intre ele cu lipici ptr textile si aia e (care e priceput poa sa le coasa) . La mijloc am mai adaugat un alt strat de la o masca chirurgicala. Dezinfectata cu fieru de calcat cu aburi si o port pana s-o toci.

      (Citează)

  14. Statul roman ar putea face multe dar mai trebuie sa si vrea.
    Statul roman o sa spuna ca trebuie purtata masca pentru a nu primi amenda, caci asta stie el cel mai bine.
    Statul roman ar putea impune prin lege vanzarea mastilor FARA adaos comercial cat timp ele sunt obligatorii de purtat, asa cum e la tigari de ex FARA adaos comercial.
    Statul roman ar putea pune in vanzare masti la un pret mic pentru a forta privatii sa scada pretul.

    Da, statul roman ar putea face mai multe dar heeeei, suntem condusi de Vela, Orban, Grinda etc.

      (Citează)

    • Auzi, privatii.
      Bugetar pesedist cumva?

        (Citează)

    • Pretul maxim al tigarilor e stabilit in lege. Furnizorii vand catre magazinele mici tigarile cu 1-2 bani sub pretul maxim. Stiu o gramada de magazine mici care din cauza asta au renuntat sa vanda tigari.
      Ghici ce se intampla daca obligi firma privata sa vanda masti (sau orice altceva) fara adaos comercial.

        (Citează)

  15. Marius Popescu

    07/05/2020 la 11:05 AM

    Dezinfectarea măștii se face mult mai eficient la cuptorul cu microunde… Întâi o speli cu apa și săpun ,o clătești și o scurgi de surplus de apa și o bagi la microunde pt 30 sec sau 1 min

    Ideea e că se încearcă inocularea purtării măștilor…. Cumva suntem încurajați să cumpărăm la greu la un preț mare, deși, se lăudau că au deschis vreo câteva fabrici care produc măști și echipamente medicale.
    Asta ca sa nu mai vorbim de cele deja existente (chiar la mine in oraș avem una care produce pansamente, forfecuțe, bisturie, spray-uri nazale și dezinfectante care acoperă lejer piata internă deși targetul este pt export) și de cele înființate sau reprofilate ad-hoc pe producția de măști din material textil.

    La început ni se sugera sa facem provizii de alimente și tot ce este necesar vieții ( de la hârtie igienică până la baterii și lumânări) până s au vândut și stocuri de acum 10 ani.

    Acum cumpărăm și suntem încurajați să cumpărăm măști la preturi de 5 ori mai mari și asta pe termen lung .
    In teorie, o fabrică de măști ar putea asigura necesarul de măști atât pe plan intern cat și pt doua tari vecine . Și atunci, de ce atâta fabricate ce produc la suprapreț?

    Niciunul dintre noi nu poartă masca o singura data. Nu cred că există prea multi mitocani care aruncă masca după ce revine ce la plimbarea cățelului. Din gura și din taste, da, cu toții facem asta))))

    Cumva suntem încurajați să consumăm și iar sa consumăm….
    După ce am golit stocurile de alimente neperisabile și produse ce nu s ar fi vândut niciodată… Acum suntem încurajați să cumpărăm măști la suprapreț..

    Și ce e funny… Având industria blocată suntem încurajați să consumăm.. trebuie sa dea de gândit.

    Mă întreb ce vor face cu banii ….
    După 2009 a urmat Afghanistan și Siria..
    Sa vedem acum cui ii vine randul ))))

      (Citează)

  16. Sa astepte ei sa cumpar 2-3 masti pe zi la 3 lei bucata!!

    Am o masca normala, o refolosesc de cateva saptamani. O spal cu apa clocotita si detergent, e 100% sterila si complet curatata apoi.

      (Citează)

  17. Cum au limitat și prețul la dezinfectanți, medicamente, alimente… Deși în unele cazuri, prețurile s-au triplat cel puțin.

    Să ne aducem aminte de ce spunea Orban despre necesitatea și ca bugetarii să suporte costul pandemiei, cu tăieri de salarii, perioade de șomaj etc. Nu s-a mai întâmplat nimic.

      (Citează)

  18. Statul roman =)))))))))))

      (Citează)

  19. A crescut semnificativ prețul la măști și pe aliexpress. Nici vorbă să le mai luăm la preț de nimic. Deci nu e numai guvernul PNL.

      (Citează)

    • Da, acum este 30 de dolari cutia de 100 de bucati. Adica la jumatate fata de promisiunile guvernului PNL.

        (Citează)

    • Ok, acum adu cutia aia cu avionul. Cât costă?

        (Citează)

    • De ce sa le aduc cu avionul? Nu am vazut inca nicaieri pe piata masti romanesti.
      Le aduc cu vaporul ca am tot timpul din lume pana vor aparea pe piata cele promise de guvern.
      Sau daca ma grabesc, le cumpar de pe Emag cu 1,85 lei bucata (tot este mai ieftin)

      Sunt de acord ca mastile nu vor mai costa 20-30 de bani din cauza ca acum este cerere mare, dar nici sa te lauzi ca vom avea intr-un viitor incert productie interna cu 3 lei/bucata.

        (Citează)

    • Pai poate le vrei acum, când ai nevoie de ele, nu după ce se termină pandemia.

        (Citează)

    • Daca le vreau acum le cumpar de la Emag cu 1,85 lei/bucata. Nu astept sa le produca firmele romanesti peste 1-2 luni cu 3 lei.

      Asta incerc sa explic, ca guvernul nu a oferit niciun orizont de timp pentru comercializarea mastilor romanesti in magazine. Este posibil sa apara candva, nu se stie cand.

        (Citează)

  20. pe unde sunt eu am dat de curand 55 de eur (livrare inclusa) pe un pachet de 50 de masti. acum au mai scazut preturile dar tot nu gasesti 50 masti sub 45 eur.
    vorbesc de masti chirurgicale.
    apoi, daca vrei FFP, e bucata pe la 5-6 Eur dar se gasesc f greu.
    deci majoritatea celor care folosesc baga din alea de tesut. toate preturile astea erau infinit mai mici acum cateva luni, am un pachet de 20 de masti luate pe la 4-5 euro in 2019.

    ce nu inteleg oamenii, e ca alea de tesut + chirugicale ii apara mai ales pe cei din jur, nu pe tine in particular, dar asta e alta problema. de aia, avand in vedere ca atunci cand ies pe afara (destul de des) nu prea sunt in contact cu nimeni, am ales sa nu port… daca as lua metroul de exemplu nu as intra fara un FFP/N95, etc

      (Citează)

  21. Oferta nu acopera cererea, asta e bs. Cat timp si in spitale mastile chirurgicale se foloseau mult peste durata recomandata de utilizare sau se foloseau ca strat protector peste N95.

    Iarasi fluxurile comerciale sunt inca date peste cap.
    So pretul nu se va intoarce la cel de dinainte de criza prea curand.

    Nu tine cont de ce zice guvernul, nu este o autoritate in domeniu si singura parghie la indemana este plafonarea preturilor care va avea efect invers.

      (Citează)

    • alxzen:
      Oferta nu acopera cererea, asta e bs. Cat timp si in spitale mastile chirurgicale se foloseau mult peste durata recomandata de utilizare sau se foloseau ca strat protector peste N95.

      Iarasi fluxurile comerciale sunt inca date peste cap.
      So pretul nu se va intoarce la cel de dinainte de criza prea curand.

      Nu tine cont de ce zice guvernul, nu este o autoritate in domeniu si singura parghie la indemana este plafonarea preturilor care va avea efect invers.

      Ca sa vezi ce bs e abordarea guvernului in ghidul pentru angajatori in lucru angajatorii trebuie sa dea masti la angajati, si maxim 4 ore purtata o masca.
      Comparabil cu felul in care au procedat in spitale unde si pe sectiile de infectioase era o masca pe zi in caz fericit.

        (Citează)

  22. Florin Brutărescu:
    Follow the money: vezi cine le produce/importa/vinde.

    Ministrul Sanatatii??? Domnul Tataru cumva?? Farmaciile dansului???

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus