un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre energie verde, hiper-eficiență și transformările pe care probabil le vom vedea în următorii 30 de ani

23 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Nu știu dacă v-ați uitat la streamingul video de la #EnelFocusOn din New York când l-am pus pe Facebook luna trecută, dar discuția a fost foarte interesantă pentru că a prezentat situația la nivel macro într-o problemă foarte la modă acum: energia verde și eliminarea poluării mai ales în contextul schimbărilor climatice.

În New York avea loc în aceeași perioadă adunarea generală a țărilor membre ONU fix pe tema schimbărilor climatice, așa că și #EnelFocusOn a avut ca principal vorbitor pe Rachel Kyte, care este Reprezentant Special al Secretarului-General al ONU pentru Energie Sustenabilă.

Mi-a plăcut felul în care au discutat despre problema de ansamblu a energiei sustenabile: la nivel macro, global, ceea ce poate nu ar strica în acest domeniu. Este clar că nevoile de energie electrică sunt în creștere continuă și din diverse motive (inclusiv la nivel individual oamenii adaugă aer condiționat, plită electrică în loc de aragaz clasic șamd), așa că poate ar fi nevoie de o gândire globală în acest domeniu pentru că problemele sunt tot unele globale.

O idee interesantă legată de reducerea poluării spusă chiar de CEO-ul ENEL, Francesco Starace: decarbonizarea producerii de electricitate, adică renunțarea la combustibili ce produc dioxid de carbon prin ardere, poate duce în cascadă la decarbonizarea altor industrii și invers. Un exemplu bun este cea a transporturilor: poți avea mașini electrice nepoluante și de ce n-ar fi și energia electrică pentru ele generată în mod nepoluant? Sau de ce să nu reduci complet poluarea pe întreg lanțul troleibuzelor sau al trenurilor?

Reprezentantul ONU, Rachel Kyte, a vorbit despre un alt punct strategic: descentralizarea generării energiei electrice este crucială pentru dezvoltarea viitoare în toate țările, indiferent de nivelul lor curent.

În acest moment, sistemul energetic este centralizat, adică se bazează de obicei pe termocentrale sau hidrocentrale sau centrale nucleare de amploare mare, iar de acolo liniile electrice duc curentul până la consumatori în măsura în care dezvoltarea infrastructurii energetice a fost posibilă din bugetele respectivelor țări. Rezultatul este că, într-un astfel de sistem, 840 de milioane de oameni trăiesc în acest moment fără acces la electricitate și nu doar acasă, ci și la școli, la spitale și în tot restul vieții, inclusiv în momente critice.

Descentralizarea înseamnă ca generarea de energie să se facă chiar acolo unde este nevoie de ea. Asta aduce diverse avantaje: ar fi mai ieftină, sistemul ar fi de complexitate mai mică, pierderile ar fi mai reduse, generarea ar putea fi făcută pe măsura și specificul consumatorilor din acea zonă.

Avantajul este că un astfel de sistem ar fi și verde. Generatoare de mici dimensiuni, ușor scalabile, sunt panourile solare, eolienele, hidrocentralele de mici dimensiuni, toate la pachet cu baterii pentru înmagazinarea energiei produse. Nu înseamnă musai că fiecare sat își generează propria energie electrică, dar să ne imaginăm ceva așa pentru fiecare județ sau pentru fiecare fabrică de mari dimensiuni șamd.

Costul pentru așa ceva este foarte mic în comparație cu dezvoltarea actualului sistem energetic. Uitați-vă cât de complicat este să construiești două reactoare nucleare suplimentare în Cernavodă, deși consumul crește în România și probabil în curând va fi nevoie de ele.

Descentralizarea mai vine cu un avantaj: rețeaua este rezistentă la probleme. O furtună aici nu ar putea duce la întreruperea alimentării electrice la 50 de kilometri distanță. Orice localitate, indiferent cât de îndepărtată, ar avea electricitate. Marea majoritate ar fi din surse regenerabile.

De ce nu avem așa ceva? Ca de obicei, o multitudine de factori. Unul este dependența de stat. De obicei guvernul a creat cândva sistemul energetic al unei țări și schimbarea sa, poate chiar transformarea completă, este foarte dificilă.

Apoi, pentru companiile private lipsește un incentive bun. Multe companii încearcă apa cu un picior în domeniul energiei verzi, dar piciorul de sprijin rămâne pe energia convențională, obținută prin arderea cărbunilor sau a altor hidrocarburi. Aici o soluție ar fi ca guvernele să dea un mesaj clar că banii sunt acum în domeniul energiei nepoluante pentru a convinge mediul privat din această industrie să intre “all in”.

Este nevoie, practic, de “leaders with vision” și de specialiști în acest domeniu, iar aceștia abia acum încep să apară.

Transformarea trebuie să includă și schimbarea cadrului legal. Momentan acesta este gândit tot pentru sistemul clasic, cel centralizat, și este nevoie de legi noi pentru tehnologii noi. Vedeți acest lucru inclusiv în România, unde încă este o zonă gri privind ce faci dacă produci chiar tu electricitate cu panouri solare și vrei să o injectezi în rețeaua națională. Adăugați în ecuație baterii pentru înmagazinare și alți factori și cred că vedeți de ce este nevoie de legi moderne pentru astfel de situații.

Apoi, un alt factor care face transformarea dificilă este chiar cel uman. Mulți oameni au trăit toată viața cu un sistem clasic, centralizat. Este greu să le spui că lucrurile se modifică, că localitățile pot instala surse de generare, că poți monta acasă baterii pentru a înmagazina energie atunci când ea este foarte ieftină șamd.

Rezistența asta la schimbare o puteți vedea inclusiv la noi. Sunt o mulțime de oameni care par să râdă de fiecare dată când vine vorba despre mașini electrice, eoliene, fotovoltaice, autobuze electrice șamd, căutând tot felul de motive stupide pentru de ce nu sunt bune. În practică, totuși, tehnologiile sunt mature și de obicei mai bune pe întreg ciclul de viață, iar nimeni nu vorbește despre înlocuirea “peste noapte” a celei vechi, ca prin magie, ci de un proces care ar putea dura 20-30 de ani.

Dacă vă uitați în urmă, acum 30 de ani lucrurile stăteau foarte diferit. De ce n-ar sta și peste 30 de ani la fel de diferit față de ziua de astăzi?

Un ultim factor important în modernizarea sistemelor energetice și trecerea spre energie verde este hiper-eficiența. Este un termen ce vorbește, de fapt, despre tehnologii ce au un consum foarte mic de energie electrică, indiferent că vorbim despre electrocasnice sau roboți industriali. Tehnologia însăși trebuie să evolueze permanent într-o astfel de direcție, astfel încât energia electrică să ajungă tot mai ieftină.

Ceva asemănător s-a întâmplat deja în domeniul auto, de exemplu. Pe măsură ce numărul mașinilor a crescut, motoarele au devenit tot mai eficiente dpdv al consumului, ca să ajungă benzina la toți. La fel se întâmplă și în domeniul energiei electrice în anumite aspecte, de exemplu procesoarele sunt tot mai eficiente energetic, iar electrocasnicele se duc tot mai des spre clase A++ de eficiență; becurile LED, dacă le înlocuiesc pe cele clasice, au un consum mult mai mic.

Avem nevoie de această hiper-eficiență pe măsură ce adăugăm tot mai mulți consumatori în sistem. Din fericire, aici lucrurile stau bine, companiile private având oricum tot interesul să investească și să dezvolte așa ceva.

Se vor duce lucrurile pe o astfel de cale? Vedem peste vreo 30 de ani.

 

    17 comentarii

  1. Hater moment: Enel e de cacao. Nu raspund la telefon… like, deloc. Am stat si 50 minute pe fir si nimic (de mai multe ori… pur si simplu am lasat telefonul pe birou si m-am jucat PUBG, asteptand). Le-am trimis email pentru o oferta si le-am zis sa o trimita acolo daca la telefon nu vor sa ne auzim… Ce fac ei? Ma suna la numarul din semnatura (nu am putut raspunde). Revin oamenii pe email cu mesaj (v-am cautat la telefon, dar nu ati raspuns). … Pai da in mm oferta pe email daca la telefon nu vrei sa raspunzi cand esti sunat. A trecut un an si tot nu am un raspuns. Vai de mama lor.

      (Citează)

  2. Enel să facă bine să își pună singuri transformatoarele nu să oblige clienții să le cumpere pentru ei și apoi să le treacă in proprietatea lor!
    Nu sunt decât altă companie gen Romtelecom și îmi doresc să îi văd și pe ei cam în aceeași poziție cum se află Telekom acum.

      (Citează)

    • sa zicem ca tu vrei curent in mijlocul campului, ca acolo e mai ieftin, acolo ai teren. ar trebui sa vina cineva sa-ti traga cabluri pana acolo gratis? cat sa fie profitul si in cati ani se amortizeaza investitia?

      dar daca tu esti in capatul strazii din oras si nu ai curent, te obliga sa cumperi tu trasnformatorul si apoi iti da banii inapoi cand se mai leaga si alti clienti.

      daca nu vrei, te muti mai in oras, la civilizatie, nu la noroaie

        (Citează)

  3. Enel e compania aia care a furat abonatii ani de zile si a scumpit energia electrica cu peste 100% in decurs de catava ani.
    Ok, au platit amenda pentru practicile alea, insa consumatorul tot cu buza umflata a ramas.
    Si preturile tot sus. Asa ca personal nu am nimic de bine de vorbit astfel de companii.

      (Citează)

  4. mai lasati-ma cu enelul vostru.
    e lupul pus la pazit oile, ei polueaza cel mai mult si vor energie verde.

    ei taxeaza consumatorul pt ca ei sa produca verde.
    niste hoti care acum ca se termina resursele de ars, o ard pe eco verde bio.

      (Citează)

  5. ce legatura are frustrarea ta cu ce s-a scris?
    0 zero nul

    Leonardo:
    Hater moment: Enel e de cacao. Nu raspund la telefon… like, deloc. Am stat si 50 minute pe fir si nimic (de mai multe ori… pur si simplu am lasat telefonul pe birou si m-am jucat PUBG, asteptand). Le-am trimis email pentru o oferta si le-am zis sa o trimita acolo daca la telefon nu vor sa ne auzim… Ce fac ei? Ma suna la numarul din semnatura (nu am putut raspunde). Revin oamenii pe email cu mesaj (v-am cautat la telefon, dar nu ati raspuns). … Pai da in mm oferta pe email daca la telefon nu vrei sa raspunzi cand esti sunat. A trecut un an si tot nu am un raspuns. Vai de mama lor.

      (Citează)

    • Hai să-ți zic eu una.
      Distribuitorul de energie electrică îți spune să renunți la gaz și să treci pe plită electrică. Incredibil, ce buni sunt ei și cum se gândesc la mediu. Să mă…

        (Citează)

  6. enel – vechiul renel- compania care te pune sa-ti faci singur legatura la retea, adica sa cheltui cateva mii de euro, dupa care te obliga sa le-o cedezi lor cu titlu gratuit, ca acum e parte din reteaua lor… nu mersi, nu avem ce lectii sa invatam de la astia.

      (Citează)

    • Ma intreb daca as fi CEO la Enel, nu as face la fel daca imi permite legislatia ? Adica nu stiu daca as avea remuscari.
      Zic doar de mine… intelegi tu.

      Hai mai bine sa ne uitam la cei care fac astfel de legi de rahat in domeniul reglementat. De ce ? Pentru ca cei care legifereaza sunt mituiti ca sa faca astfel de legi permisive si abuzive.

      P.S.1 Crezi ca CEZ sau altele sunt mai bune ? ? ? Toti sunt la fel ca li se rupe si li se permite.

        (Citează)

  7. ionut:
    sa zicem ca tu vrei curent in mijlocul campului, ca acolo e mai ieftin, acolo ai teren. ar trebui sa vina cineva sa-ti traga cabluri pana acolo gratis? cat sa fie profitul si in cati ani se amortizeaza investitia?

    dar daca tu esti in capatul strazii din oras si nu ai curent, te obliga sa cumperi tu trasnformatorul si apoi iti da banii inapoi cand se mai leaga si alti clienti.

    daca nu vrei, te muti mai in oras, la civilizatie, nu la noroaie

    Dragă Ionuț te rog nu fi idiot! Unde vezi tu ca am scris despre case in porumb?

      (Citează)

  8. Am un vecin care avea contoar vechi, a venit Enel si l-a schimbat, acum plateste cu 20-30 Ron mai mult desi are aceiasi consumatori, asta era prin primavata, in vara cand ziua este mai lunga a platit mai mult desi nu are aer conditionat sau altceva care sa consume in plus.
    Or fi masluite contoarele noi ?

      (Citează)

    • Invers. Contoarele vechi, mecanice, nu masurau foarte precis, in special dupa multi ani de functionare.
      Cele noi, digitale, sunt mai corecte.

        (Citează)

  9. Platesc in draci curentul electric, cred si eu ca au bani de cercetare si inovatii. Poate inoveaza ceva si la tarife ca am consumul constant dar de la an la an tarifele tot cresc.

      (Citează)

  10. Pe măsură ce numărul mașinilor a crescut, motoarele au devenit tot mai eficiente dpdv al consumului, ca să ajungă benzina la toți.

    Mnu prea-i corect.
    Mai intai a crescut eficienta pentru a creste puterea – e cam aiurea sa tot adaugi cmc la motor, asta inseamna ceva masa aditionala si alte costuri.
    Mai apoi, nu s-a terminat benzina, ci au aparut TAXELE pe combustibil cam peste tot. Unde nu au aparut, mai usor si cu eficienta.

    Si tot cam pe baza asta se schimba directa si acum. Taxe.

    Se vor duce lucrurile pe o astfel de cale? Vedem peste vreo 30 de ani.

    Da, pentru ca taxe. Ca daca acum platesti taxe pe benzina, dar in 20 de ani masinile vor fi preponderent electrice, datorita politicii de mediu, doar nu te astepti sa stea statele ok, cu mainile in san, multumiti ca nu inlocuiesc taxa pe petrol consumat cu nimic. Multe taxe sunt in benzina ( unele nici nu au legatura cu rablele si poluarea) , vezi “taxa de solidaritate 10 EUR / tona (cate un cent / litru – motivul este acoperirea prejudiciului din urma falimentului Bancorex)”.

    Daca noul vehicul al dijmei va fi curentul electric, iar unitatea de taxare va fi kwh e ceva incurajator sa iti faci propriul curent si sa le tragi … presul alora cu taxele lor pe litru.

      (Citează)

  11. Cititi si voi pe nenea asta: http://www.contributors.ro/author/constantin-cranganu/
    sa vedeti si cealalta jumatate a schimbarilor climatice.

      (Citează)

  12. ionut:

    te obliga sa cumperi tu trasnformatorul si apoi iti da banii inapoi cand se mai leaga si alti clienti.

    Ai facut tu asta? Ca la noi pe strada am cumparat toti un transformator si timp de vreo 5 ani cine a vrut sa se lege la el a avut nevoie de acordul nostru. Acordul ala costa niste bani, dupa un calcul corect, pe care l-au vazut si aia. N-au vrut niciunul sa se lege pe bani, dupa 5 ani s-au legat pe gratis.
    Deci noi am extins infrastructura de transport energie pe banii nostri. Si n-am vazut vreo facilitate pentru asta.

      (Citează)

  13. ionut:
    sa zicem ca tu vrei curent in mijlocul campului, ca acolo e mai ieftin, acolo ai teren. ar trebui sa vina cineva sa-ti traga cabluri pana acolo gratis? cat sa fie profitul si in cati ani se amortizeaza investitia?

    dar daca tu esti in capatul strazii din oras si nu ai curent, te obliga sa cumperi tu trasnformatorul si apoi iti da banii inapoi cand se mai leaga si alti clienti.

    daca nu vrei, te muti mai in oras, la civilizatie, nu la noroaie

    Nu prea am cuvinte, insa o sa incerc ceva.
    Primaria iti elibereaza autorizatie de construire. Ceea ce inseamna ca poti sa ai minim curent electric acolo. Teoretic, daca terenul e intravilan, e pentru un motiv bun.
    Ca sunt sau nu in mujlocul campului este irelevant. Enel da aviz, primaria da AC.
    Si fara suparare, e de foarte porc sa te puna enelul sa platesti tu toata infrastructura si apoi sa le-o predai lor. Chiar este. Si vezi ca treaba cu impartitul costurilor este limitata in timp. Vreo 5 ani. Dupa care orice se inteapa, nu plateste nimic.
    In alta ordine de idei, rolul enel este de a furniza energie electrica acolo unde primariile spun ca e nevoie, prin eliberarea de autorizatii de construire. Nu este normal si nici corect ca beneficiarul final sa plateasca din buzunarul lui totul. Enel si primaria ar trebui sa vorbeasca intre ei si sa vada care din ei plateste sau cum se procedeaza. Beneficiarul trebie sa plateasca de la contor in casa si atat.
    Fa un efort de imaginatie: daca eu vreau sa cumpar o masina, nu platesc linia de productie a acelei masini si sa sper ca in timp altii vor cumpara si ei masina aia si eu sa primesc ceva inapoi. Eu platesc pretul masinii, care pret include si o mica parte din linia de productie (ca si cost) si altele. Fabrica are o tinta de vandut un numar minim de masini pentru a putea si pe profit si cu costurile acoperite. In cazul enel si altore de genul ( nici cu engie nu mi-e rusine deloc) e acelasi lucru. Dar cumva legislatia are scapari. De asta e bine sa mai conversati si cu alesii aia de prin parlament.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus