un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange face un demo 5G pe mobil și anunță lansarea serviciilor comerciale în lunile următoare

6 Aug 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Orange a demonstrat trei tehnologii diferite într-o singură zi: 5G pe mobil, wifi 802.11ax pe hotspot public și un serviciu de sincronizare în care ai același număr de telefon în mai multe dispozitive și-l poți folosi pe oricare dintre ele.

Hai să încep cu wifi pe 802.11ax, noul standard ce începe să apară pe piață, numit și Wi-Fi 6. L-am explicat aici. Orange a montat o rețea wireless în întreg festivalul Untold, disponibilă tuturor, și a funcționat foarte bine, ceea ce n-a avut doar avantajul că am avut mereu Internet la dispoziție acolo, dar și că bateria telefonului a rezistat mult mai multe ore.

Câteva hotspot-uri, însă, au fost pe 802.11ax. Samsung S10 semnalizează asta printr-o micuță cifră 6 lângă simbolul de wifi. Viteza n-a fost una senzațională, că hotspot-ul împărțea banda totală și puterea de procesare și cu utilizatorii conectați la 802.11n și 802.11ac, dar în teste tot am prins 167 Mbps downlink și 220 Mbps uplink, ceea ce pentru un hotspot public este foarte bine.

Pentru festival, Orange a upgradat la maxim toate celulele proprii din zonă și a adus și stații mobile pentru a crește capacitatea, plus o rețea de transport de 10 Gbps de la stații spre core-ul rețelei. Câteva celule au fost upgradate însă chiar la 5G, iar inginerii lor spuneau că au alocat un spectru de 100 MHz undeva în banda 3,4-3,6 GHz pentru asta.

Interesant că și această demonstrație a fost făcută tot cu echipamente 5G marca Samsung, ca și o mare parte din testul 5G FWA de anul trecut, chiar dacă cei de la Orange au infirmat și atunci, dar și acum că vor utiliza exclusiv Samsung în viitoarea rețea 5G. În acest test, a fost vorba de echipamente Samsung Massive MIMO 32T32R (transmit și receive), cu beamforming, tehnologii asemănătoare cu cele de pe routere, dar la scară mai… masivă.

Antenele pentru 5G sunt cele de pe nivelul superior al stației de bază din imagine, acelea cu “gărduleț” în partea de jos.

Când vor lansa servicii comerciale 5G? “În a doua jumătate a anului” este răspunsul oficial. Suntem deja în H2; eu estimez septembrie sau octombrie și rămâne de văzut cu ce acoperire și ce fel de abonamente.

Demo-ul 5G de la Untold făcea streaming live de pe camere 360 de grade montate pe scenă. Au folosit telefoane Samsung S10 5G (prima oară când văd și unul din acesta) introduse în căști Gear VR și care preluau prin 5G semnalul video de la câteva camere montate pe scenă.

Cu casca VR pe cap și căști audio pe urechi, te simțeai ca pe scenă. Vedeam artiștii cântând lângă mine, vedeam publicul în față, vedeam de fapt totul rotind capul în direcția dorită. A fost foarte mișto senzația și cred că pe viitor ar fi o posibilă metodă de streaming de concerte, ca să le poți “vedea” chiar de pe scenă.

A treia demonstrație a fost una legată de sincronizare. Au folosit un telefon și un ceas Samsung Galaxy Watch 4G cu eSIM în el, iar eSIM-ul și SIM-ul din telefon aveau același număr de telefon, fiind practic “clone”. Când apelai numărul, sunau amândouă, telefonul și ceasul, iar când răspundeai pe unul dintre ele, celălalt se închidea. Puteți vedea asta filmat mai jos, întâi cu răspuns pe telefon și apoi pe ceas.

via Gfycat

Orange a lansat eSIM de mult, în martie 2019, dar pentru telefoanele Apple. Acest serviciu suplimentar de clonare a dispozitivelor va fi lansat în curând și nu va fi legat de Apple, din moment ce eu l-am văzut demonstrat pe Samsung.

Unde-i bun? Păi poți lăsa telefonul acasă când te duci la alergare doar cu ceasul la mână, că nu vei rata apeluri sau SMS-uri (și nici notificări venite prin rețeaua de date, de fapt). Sau poți coborî din birou la masa de prânz fără telefon la tine sau alte scenarii de acest tip.

Rămâne de văzut cum va fi orientat serviciul, dar teoretic nu ești limitat la pereche telefon-ceas, ci ar putea fi disponibil și pentru două telefoane sau telefon+tabletă. Ai putea avea două telefoane cu același număr, poate unul mare și complex pentru business, altul mic și foarte portabil atunci când mergi la sală sau te duci la Untold și n-ai buzunare.

    18 comentarii

  1. solutia se numeste multisim/ultracard/multicard si exista pe piata de prin 2014. se p9ate folosi pe orice telefon compatibil cu frecventele de operare ale operatorului. el poate fi dumb phone cu butoane si 2g only sau chiar ultimul racnet de premium smartphone. pacat ca operatorii din ro abea acuma se trezesc. Motivul principal fiind dispozitivele wereable care devin tot mai inteligente/cu tot mai multe functii care ii obliga sa faca ceva.

      (Citează)

  2. Am mai comentat si in trecut… astept 5G-ul ca sa pot sa ma mut de la UPC cu net si TV la un serviciu wireless.

      (Citează)

    • In primii ani de 5G cred ca vor fi destul de mari costurile si nu va fi rentabil sa renunti la serviciul de internet terestru (prin cablu coaxial sau fibra optica).
      In plus, este posibil ca pentru acoperire indoor de calitate sa mai treaca o perioada de timp destul de mare.

        (Citează)

    • Daaa… Mai durează până vei avea fixed wireless access peste tot. Cred că întâi va fi prin cartiere de vile.

        (Citează)

  3. am LOL’d la stirea asta.
    acel wifi orange pica in veselie la untold, iar pe 4g puteai sa te freci la picior la cum mergea.
    aveai semnal, dar nu era utilizabil.

    sa fie inteles, reteaua wifi de la orange disparea din lista de retele.

      (Citează)

  4. Ca vizitator regulat al Untold, as putea zice ca anul asta s-a vazut evident o imbunatatire pe wi-fi (nu mai stiu cine asigura wireless-ul inainte, insa la ultimele doua editii au fost retele).
    Problema a fost ca se deconecta intr-o veselie.

    Culmea a fost ca fix la Robbie Williams s-a conectat si a mers excelent (vedeam inclusiv live-ul la calitata maxima). Cum se explica asta?

      (Citează)

    • Recunosc că n-am făcut live, ci m-am uitat la concerte dincolo de ce-am filmat câteva secunde pentru clip.

      Nu înțeleg de ce-ar face cineva live-uri sau de ce ar filma câte o întreagă melodie dacă organizatorii filmează ei 4K și pun pe Youtube.

      Messenger și upload in cloud la tot ce filmam și fotografiam au mers însă foarte bine.

        (Citează)

  5. Pai fix din cauza ratonilor ca tine care ERAU LA UNTOLD ȘI SE UITAU PE LIVE!!???

    Altfel at fi fost suficient sa blocheze Instagram și nu mai erau probleme cu reteaua.

    Marius M:
    Ca vizitator regulat al Untold, as putea zice ca anul asta s-a vazut evident o imbunatatire pe wi-fi (nu mai stiu cine asigura wireless-ul inainte, insa la ultimele doua editii au fost retele).
    Problema a fost ca se deconecta intr-o veselie.

    Culmea a fost ca fix la Robbie Williams s-a conectat si a mers excelent (vedeam inclusiv live-ul la calitata maxima). Cum se explica asta?

      (Citează)

    • Am vrut sa ma sacrific eu și sa ii oblig pe ceilalți sa se uite la show în locul telefoanelor. Se pare ca mi-a reușit.

        (Citează)

  6. Mihai
    acel wifi orange pica in veselie la Un Told, iar pe 4g puteai sa te freci la picior la cum mergea.

    N-ai inteles. Deloc. La blogãrii plãtiti sã fie acolo sã promoveze prin advertoriale pe bloagã mergea wifi-ul si patru ge-ul blanã, dupa ce in prealabil trimiseserã seria SIM-ului/SIM-urilor personal(e) la organizatori. Pentru restul nu, ca nu promoveazã nimic si nici nu au bloagã, doar injurã pe bunã dreptate cã nu merg serviciile mobile.

      (Citează)

  7. nwradu:
    Nu-i așa veche, din câte știu eu. DEzvoltarea a început prin 2016 pentru VoLTE și alți operatori au început implementările prin 2018.
    Orange Franța îi zice multi-sim, dar abia acum intră și pe eSIM. https://boutique.orange.fr/mobile/options/multi-sim

    nu inteleg ce legatura are volte cu toata treaba asta. e un standard complet diferit.
    eu am multi-sim pe un abonament buisness din 2014.
    esim abea din septembrie 2018.
    deodata cu lansarea aw4 si iphone xs a fost introdus supportul pentru aceste dispozitive combinat cu extinderea multisim si pentru esim.

      (Citează)

  8. Pentru un user obișnuit, care e ideea cu 5G?! Ce poți să fac cu 5 și nu poți cu 4G?!

    Zici că 167 Mbps pt download nu e viteză mare? Dacă vezi orice stream video fără întrerupere, la ce ți-ar trebui mai mult? Că nu mai sunt vremurile alea cu tras filme de pe torenți…

      (Citează)

    • motanes: Zici că 167 Mbps pt download nu e viteză mare?

      O fi, dar prind atât și pe 802.11ac sau n.

      motanes: Pentru un user obișnuit, care e ideea cu 5G?! Ce poți să fac cu 5 și nu poți cu 4G?!

      Greu de zis. Erau vremuri când ne întrebam ce să facem cu 4G și nu putem cu 3G.

      Avantajele vor fi în latența mai mică, de ex pentru jocuri, și banda medie mai mare. Lumea se gândește mereu la valorile maxime (ce să fac cu 1 Gbps?), dar nu că în mulțime fiecare client va avea o bandă mai mare decât înainte, chit că asta înseamnă trecerea de la 5 la 20 Mbps.

      Principalele avantaje vor fi pentru alte aplicații : mașini autonome și analiză în timp real de imagini, smart city, iot. Tot tu beneficiezi de ele.

        (Citează)

  9. Tot vad foarte multa lume mentionand ca 5G va fi foarte util in smart city si IoT. Lucrez de peste 7 ani in IoT si crede-ma ca nu este nimic mai fals. Este vorba doar de a muta atentia de la ce nu s-a facut pe 4G in IoT – e mai sexy sa zici 5G in IoT :-)

    Cat priveste smart city, 90% din proiecte nu au nevoie nici macar de 4G. Parking, waste, lighting, air monitoring etc – merg impecabil pe LoraWAN, Sigfox sau Zigbee.

    Tehnologiile LTE si 5G sunt bune pentru video surveillence, connected car, smart grid, ATM/POS si cam atat.

      (Citează)

  10. Silviu:
    Tot vad foarte multa lume mentionand ca 5G va fi foarte util in smart city si IoT. Lucrez de peste 7 ani in IoT si crede-ma ca nu este nimic mai fals. Este vorba doar de a muta atentia de la ce nu s-a facut pe 4G in IoT – e mai sexy sa zici 5G in IoT :-)

    Cat priveste smart city, 90% din proiecte nu au nevoie nici macar de 4G. Parking, waste, lighting, air monitoring etc – merg impecabil pe LoraWAN, Sigfox sau Zigbee.

    Tehnologiile LTE si 5G sunt bune pentru video surveillence, connected car, smart grid, ATM/POS si cam atat.

    POS-urile merg pe 2G iar pentru ATM-urile pe 3G. Dacă ai un ATM cu 2 SIM Vodafone + Telekom ai asigurat și redundanta

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus