un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am fost în zona de acoperire a unei rețele 5G (de test)

3 Jul 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Ieri, în premieră pentru mine, m-am aflat în zona de acoperire a unei rețele 5G, fiind pentru prima oară mângâiat de undele de 26 GHz ale tehnologiei utilizate. Este o rețea de test de tip FWA,  adică Fixed Wireless Access – acces de la punct fix, când, în loc să-ți intre fibră optică în casă, echipamentul de comunicație din casa clientului este conectat direct la o rețea de date 5G.

Cu alte cuvinte, o rețea 5G, dar nu pentru echipamente mobile, ci pentru fixe.

Rețeaua este una de test pornită de Orange în zona Florești de lângă Cluj, testul fiind parte din programul anunțat pe la începutul anului chiar de grupul Orange. În România, la Florești, a fost testată soluția FWA a 5G; în Franța se va testa partea de comunicație mobilă, dacă mai țin bine minte (și dacă nu țin, nu contează așa tare acum). Testul a durat o lună, o rețea 5G a fost generată de o stație de bază din zonă, iar mai multe gospodării ce au acceptat să facă parte din test au primit echipamente 5G.

Mai exact, schema bloc a sistemului a arătat ca mai jos:

Samsung și CISCO au fost companiile cu care Orange a colaborat pentru test. Samsung a furnizat componenta RAN (radio access network), adică antena care a fost montată pe stația de bază din zonă. Antena arată ca mai jos, este o cutie neașteptat de mică și grea de 10 kilograme (în comparație cu antenele 4G, care sunt cele lunguiețe pe care le puteți vedea acum pe clădiri, aceasta este mult mai ușor de instalat), iar în interior are o matrice de peste 1000 de mici antene individuale.

“Cutia” a fost conectată printr-o fibră de 10 Gbps la magistrala de date Orange. În zona Florești, ea a generat o rețea 5G pe frecvența de 26 GHz, cu o rază de aproximativ 1,2-1,3 km.

Tot Samsung a furnizat și echipamentele pentru casele clienților din test. Echipamentele, numite CPE (customer premise equipment) sunt niște cutii albe și au fost testate două variante, una de interior și una de exterior. CPE-ul se conectează la magistrala de date prin intermediul rețelei 5G, acesta fiind principalul avantaj al sistemului: nu mai tragi fibră până la fiecare casă (sau bloc, la o adică), ci doar până la turnul cu antene din zonă. Clientul beneficiază în casă de performanțe specifice fibrei: conexiune 1 Gbps și latență mică, parametri specifici tehnologiei 5G.

CPE-ul de interior:

CPE-ul de exterior arată ca mai jos:

CPE-ul acesta poate fi privit ca un media-converter clasic. Din el iese un cablu UTP ce intră în routerul din casa clientului sau poate într-un set-top box oferit de operator ce va genera și rețele wifi. În cadrul testului, acest router wifi a fost un model CISCO Meraki Z3, care are 1 port WAN și 4 porturi LAN de tip Gigabit, plus că generează rețea wifi 802.11ac de maxim 1,3 Gbps, MIMO 2×2. În practică, putea fi utilizat orice router, dar părerea mea este că pentru test au preferat acest model CISCO deoarece face și o monitorizare a traficului și testul Orange își dorea să afle statistici de acest tip.

Tot echipamente CISCO au fost utilizate și pentru partea de virtualizare a rețelei Orange pentru test, probabil pentru a o separa și mai bine de restul infrastructurii Orange din zonă.

Pe lângă gospodăriile din test, a fost conectat prin 5G FWA și un magazin (sau sediu logistic, nu mi-a fost foarte clar) Carrefour Market din zonă, ca test de tip B2B, plus diverse module sau senzori de tip “smart city”, tocmai pentru a testa cât mai multe scenarii.

Rezultatele au fost foarte bune, din ce înțeleg. Pe Speedtest gospodăriile erau conectat la peste 930 Mbps (adică 1 Gbps când adunăm și antetele pachetelor de date), cei din case s-au uitat la YouTube, au făcut download-uri, s-au jucat pe net, au făcut streaming 4K șamd.

Statisticile sunt cele de mai jos: în total, cele 15 gospodării ce-au făcut parte din test au conectat 294 de dispozitive unice, cu o medie de 28 per zi. Majoritatea traficului s-a făcut pe YouTube, dar și streaming TV, rețele sociale șamd.

Antena de pe stâlp putea oferi maxim 6 Gbps, dar nu a fost niciodată solicitată la maxim, vârful fiind de 3 Gbps transmiși simultan spre 4 gospodării. În test au fost incluse case aflate la diverse distanțe de antenă, LOS și NLOS (adică line of sight și non line of sight, adică nu toate aveau vedere la antenă). Este prima oară când un test cu această tehnologie se efectuează în Europa în condiții reale, pe teren, așa că toate părțile au tras concluzii despre acoperire, diferența de performanță între cazurile LOS și NLOS, cât de important este beamforming-ul făcut de antenă șamd.

Sigur, a fost doar un test. Nu cred că acum există o garanție că această tehnologie va fi aleasă de Orange pentru soluții FWA. E încă prea devreme pentru asta, trebuie văzut ce modemuri vor fi integrate în telefoane 5G și ce frecvențe vor fi populare, apoi spectrul –fie el 26 GHz sau altul– trebuie cumpărat, iar la nivelul Guvernului s-a organizat un grup de lucru ce va determina strategia pentru 5G astfel încât spectrul să fie scos la licitație probabil în 2019, iar dacă totul merge bine, în 2020 vom vedea primele implementări reale ale tehnologiei.

În opinia mea, cred că Samsung, ca unul dintre principalii producători de telefoane, are forța de a împinge lucrurile spre tehnologia și frecvențele propuse de ei. 5G este oricum un sistem complex, probabil că se va merge pe banda de 700 MHz pentru a asigura o acoperire zonală mare, servicii în banda 3700 GHz, unde e un compromis bun între acoperire și performanță, și alte servicii în 26 GHz, unde rețeaua radio poate înlocui o conexiune fiber to the home. Ce tehnologii și ce echipamente se folosesc pentru benzile de 700 și 3700 MHz… e altă discuție. Din câte țin minte, Orange a testat împreună cu Nokia o soluție în 3700 MHz acum câteva luni.

Și cam asta s-a întâmplat la Florești, Cluj. De la 1 iunie, când au început testele, este cel mai high-tech loc din România, cel puțin ca tehnologie de conectare.

  27 comentarii

 1. Bună dimineața, foarte bun și interesant articolul. Mulțumesc.

    (Citează)

 2. Excelent articolul, felicitari.

  fiind pentru prima oară mângâiat de undele de 26 GHz ale tehnologiei utilizate

  Cred ca ai vrut sa spui “iradiat”, pentru ca fizic si la propriu cam asta se intampla. In rest e bine ca exista tehnologia si ca se vor putea conecta la Internet noi gospodarii, in mod special acolo unde accesul cu cabluri e dificil sau foarte scump, insa noul G va fi raiul puberilor downloadatori de torrente si alte chestii de pe internet. In buna traditie o sa il congestioneze si pe asta, cum au facut cu 3 si 4G. Asta nu inseamna ca 5G nu trebuie instalat acolo unde e nevoie, desigur.

    (Citează)

  • Da, iradiat. Dar cand stai la plaja, la soare, cum spui? Te mangaie razele soarelui sau te iradiaza?

     (Citează)

  • Din experiența mea, când banda este atât de mare, un download se termină rapid și dispare impresia că cineva “congestionează” totul. Nu cred că va fi o problemă, mai ales că nu s-a mai diminuat fenomenul.

   IonP: Cred ca ai vrut sa spui “iradiat”, pentru ca fizic si la propriu cam asta se intampla.

   Da, dar încercam o exprimare amuzantă și “iradiat” nu se potrivea prea bine.

     (Citează)

 3. De departe complexitatea unei rețele mobile, de la 1G încolo, stă tocmai în mobilitate, transfer între celule, etc. O rețea “fixă” nu e mare șmecherie. Frecvențe de ordinul zeci de GHz se folosesc de foarte mulți ani pt transfer de date între 2 puncte fixe, nici aici nu e ceva impresionant.

  E oarecum cum s-ar zice că testăm un tren TGV și cînd ajung la locul testului văd că se testează doar o șină pe care ar putea trece un TGV dar de fapt doar au pus o greutate pe ea, echivalentă cu a trenului…

    (Citează)

  • Cătălin Tănase

   03/07/2018 la 8:07 AM

   5G nu este doar despre rețele mobile. In cuvinte puține:

   5G permite viteze și latențe comparabile cu o rețea fixa, acolo unde montarea uneia este dificila sau mai scumpă, iar pe partea mobila (unde se vor utiliza cu totul alte benzi) permite latențe mult mai mici decât în 4G. Va exista aplicabilitate care acum este imposibila prin rețelele actuale.

   Da, ca utilizator obișnuit nu vom simți diferența, cum nici acum nu observ o diferență de viteza la încărcarea unei pagini web intre 4G și wifi (ambele merg foarte ok)

     (Citează)

  • 5G FWA nu are legătură cu mobilitatea. Acolo va fi alt test, cu alt articol.

     (Citează)

 4. Pot testa si 6g, acum un an si ceva am facut eforturi sa pot sa am 4g in bucuresti, multumita vidafone

    (Citează)

 5. 5G-ul “va deschide” multe usi facand ca internetul sa fie disponibil in orice punct al tarii.

  Ramane sa vedem cum vor juca operatorii noul standard si ce strategii vor avea.

    (Citează)

  • ionică: Ramane sa vedem cum vor juca operatorii noul standard si ce strategii vor avea.

   Greu de zis. Mie mi se pare că latențele mici și banda mare sunt utile în primul rând industriei, iar în România nu e foarte dezvoltată. În Germania probabil că 5G va fi util, la noi eu cred că operatorii își vor recupera greu banii investiți (dar trebuie să investească pentru că dă bine în publicitate). Dacă statul român va cere din nou sute de milioane de euro pe spectru, doar crește cheltuiala.

     (Citează)

 6. e trist sa ai atata tehnologie si sa fie irosita pe mizerii gen fb, youtube si instagram.
  foarte trist.
  noroc ca sunt ingineri din generatiile care si pun mana sa faca ceva, altfel astia crescuti cu instagram pe paine o sa fie prastie la continuat cu tehnologia.
  ei or sa vina cu “9g, optimizat pt youtube si facebook”, de sa iti dai singur palme.

    (Citează)

  • “e trist sa ai atata tehnologie si sa fie irosita pe mizerii gen fb, youtube si instagram”

   inginerii dezvolta ce e necesar in piata si produce bani

   pentru ce crezi tu ca este cu adevarat important este suficient 2G ca nu ai nevoie de video, etc , daca te gandesti putin ai fi in stare “pentru chestiile importante” sa cari hdd-urile dintr-un server in altul ca nu are sens sa riscam sa le ducem prin retea

   evolutia este necesara, iar aceasta evolutie poate fi folosita in multe moduri. in acest moment e normal ca traficul video sa fie cel care domina traficul de date

     (Citează)

  • Dacă te uiți la mizerii pe YouTube atunci da, e o mizerie.

     (Citează)

  • Ce să facă oamenii acasă dacă nu youtube, netflix, muzică și net?

   Există și oameni care folosesc tehnologia pentru a dezvolta alte tehnologii, pentru a gestiona spitale, mașini autonome șamd. Nu-i vedem noi foarte des, dar asta e altă treabă.

     (Citează)

 7. De abia aștept implementarea. La mine nimeni nu vrea să mai tragă 300m de cablu.

    (Citează)

 8. Cisco Meraki e o bestie pe partea de monitorizare si parametrizare… Ar fi frumos sa il ofere si clientilor finali, dar probabil ca pretul licentelor va depasi marginea de beneficiu a operatorilor. Eu merg pe un MR33 legat la un Mikotik CRS 112. Pe o conexiune de fibra de 500 simetric. Bate la fund cam tot ce am avut in materie de routere si acces pointuri pana acum.

    (Citează)

  • Adica, sa le lase echipamentele folosite in peioada de testare?
   Nu stiu daca se practica lucrul acesta.

     (Citează)

  • Nu cred că va fi utilizat la final. De fapt acesta e și partea mișto la CPE-ul Samsung: poți utiliza tu ce router wifi vrei.

   În test au vrut ei să utilizeze unul stabil și cu o componentă dezvoltată de monitorizare tocmai ca să analizeze ce se întâmplă și să se asigure că nu apar limitări de acolo.

     (Citează)

 9. Kopa_Kopan:
  Adica, sa le lase echipamentele folosite in peioada de testare?
  Nu stiu daca se practica lucrul acesta.

  Nu despre asta era vorba… Cisco Meraki are, e langa pretul hardware-ului, si o licenta anuala. MR33 costa pe undeva de pe la 450 de euro, la care adaugi o licenta anuala de 108 euro. Asa ca nu ar folosi nimanui un astfel de echipament daca operatorul nu isi asuma costul licentei (recuperabil din abonamentul lunar, de exemplu).
  Pur si simplu ma gandeam ca ar fi frumos ca operatorii sa ofere clientilor un echipament de calitate, nu nenorocirile pe care le dau de obicei. Chiar daca abonamentul ar fi mai scump… Stiu eu…sa existe si optiunea asta.

    (Citează)

 10. Ca sa ma explica putin… In ultimii 10 ani am trecut prin 3 operatori… Vodafone, Movistar si acum Orange. De la un simplu ADSL si pana la fibra optica de 500 de mega simetric. Nu am putut niiodata sa raman cu echipamentul oferit de operatori din cauza calitatii execrabile. Drop la conexiune, Wifi instabil, etc… Asa ca intotdeauna a trebuit sa imi cumpar propriul echipament. De la router pana la Acces Point, trecand prin PLC-uri (Devolo, de care sincer, nu sunt chiar multumit).
  Routerele Asus, si am avut 2 pana acum, ba pierdeau conexiunea pe 2.4 Ghz, ba pe cea de 5 Ghz… Era o loterie pura. La fiecare update de firmware mai stricau cate ceva. Am cateva routere de la CISCO, dintr-un vechi laborator de CCNP, dar nu fac fata la o conexiune pe fibra, asa ca le tin doar pentru experimente… Mikrotik-ul actual e o bijuterie, chiar daca multi spun ca un CRS e un fel de struto-camila care nu stie sa faca performata nici pe partea de routing nici pe cea de switch-ing. Eu deocamdata sunt multumit de el… Completat cu MR33, imi asigura conexiune pentru 3 laptop-uri, 3 smartTV-uri, 2 servere dintre care unul functioneaza non-stop,un desktop, un NAS, Chromecast, Amazon Echo, si alte cateva tampenii care au nevoie de conexiune. Aici nu intra si lab-ul de CCNP. Dar, recunosc, eu sunt un maniac si nu toata lumea are atatea chestii in reteaua de acasa…

    (Citează)

 11. Ce s-a testat din Smart City pe 5G? Nu de alta, dar nu prea cred ca exista echipamente. Abia incepe sa creasca ecosistemul NB-IoT…cred ca 5G e departe rau.

    (Citează)

  • Direct pe 5G? Nu cred. Au testat diverși senzori care în cele din urmă erau conectați la rețeaua 5G, ei dorindu-și să testeze latențe, camere video, monitorizarea unor parametri șamd.

   N-am mai fotografiat, dar erau senzori de temperatură, camere video, niște relee și altele.

     (Citează)

 12. Astia nu dezvolta 5G-ul pentru Youtube si filme 4K.
  5G-ul e esential pentru masini autonome, masina autonoma o sa fie conectata permanent la server.
  Cand o sa porneasca 5G-ul, o sa apara si masinile autonome ca ciupercile dupa ploaie.

    (Citează)

 13. Florestiul, localitatea din Romania cu cea mare viteza de internet si cea mai mica viteza de deplasare pe un drum european.

    (Citează)

 14. Am vazut avantaje, no commnet.
  As dori sa se scrie cat mai multe despre dezavantajele acestei tehnologii 5G in perspectiva sanatatii populatiei (femei insarcinate, bebelusi, copii mici ….).
  Cei care au cunostinte de biologie, neurologie, oncologie, etc. vor stii despre ce vorbesc.

  PS: Daca acest mesaj v-a fi editat sau sters cu siguranta am deranjat … (print-screen)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus