un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Test: recunoașterea vocală în română funcționează foarte bine și poate fi utilizată în orice aplicație

7 Aug 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Folosesc de ceva vreme recunoaștere vocală în limba română pe telefon, algoritmul Google. Cam toate tastaturile de mobil au buton dedicat pentru activarea recunoașterii vocale cu algoritmul și în limba aleasă din Settings. Eu folosesc Swiftkey, dar per total nu contează asta.

Recunoașterea vocală funcționează foarte bine în română, cam 95% rata de recunoaștere corectă. Unde mă ajută? Păi îi dictez telefonului în română în aplicații precum Messenger, WhatsApp, SMS și altele, iar pe ecran apare textul. În anumite momente este mult mai simplu decât să tastez acel mesaj literă cu literă, de exemplu când ai doar 10 secunde disponibile la un semafor..

Mai folosesc des această funcție și pentru a lua notițe. Îi dictez telefonului ideea ce mi-a venit, telefonul o transformă în text, apăs Home și știu că acasă o găsesc direct în PC, sincronizată prin OneNote. Pe scurt, poți utiliza asta oriunde în locul introducerii normale de text.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

Sunt uimit de cât de bine funcționează totul. Google are algoritmul pentru română gata, mai trebuie doar să adauge semnele de punctuație și comenzile pentru paragraf nou și restul, dar ar putea fi lansat. Fiind Google, probabil vor mai trece trei ani până atunci. Între timp, însă, mă mulțumesc și cu varianta aceasta.

Un articol arată niște aplicații ce transformă dictarea în text, dar majoritatea funcționează pe algoritmul Google și deci nu aveți nevoie de ele, puteți utiliza tastatura și programul de notițe dorit de voi. Algoritmul Google inclusiv propune variante de cuvinte acolo unde consideră că nu a înțeles bine ce-ați spus. Cât despre Nuance, nu-i disponibil pentru România.

  8 comentarii

 1. Si dictarea pe iOS functioneaza bine. Sunt curios daca foloseste acelasi algoritm

    (Citează)

  • confirm pe iOS (am testat inclusiv cu cuvinte triviale si functioneaza) practic activezi trimterea de mesaje cu Siri si apesi o data un buton ca sa scrii si la urma o data sa trimiti merge mult mai repede decat daca ai face operatiile manual.

     (Citează)

 2. Am testat acum cu Swiftkey pe Android și tastatura din iOS. Sunt uimit cât de precisă e recunoașterea. Game changer!

    (Citează)

 3. Ți-am scris acum ceva vreme despre cum merge dictarea pe ios.

  Între timp am descoperit că interpretează următoarele cuvinte drept comenzi: virgulă, punct, semn de exclamare, semn de întrebare, rând nou, paragraf nou și pune semnele respective în text.
  Or mai fi și alte comenzi, eu doar pe stea le-am folosit.

    (Citează)

 4. Interesant sistemul și foarte bună testarea lui, însă cred că ar fi trebuit facută în condiții mai aproape de realitate, acolo unde chiar ai nevoie de el (de exemplu dimineața în mașină, în trafic, unde există destul de mult zgomot de fond, cu telefonul prins undeva pe bord)

    (Citează)

 5. Poate ne interceptează rușii, mai bine pas…

    (Citează)

 6. am fost tare curios să văd dacă chiar funcționează chestia asta așa că acest comentariu a fost scris dictând telefonului ceea ce voiam de fapt să zic.

  da confirm funcționează doar semnele de punctuație și New line îl am trecut de mînă.

  se pare totuși că ortografia e cam dubioasă pentru că mână se scrie cu a din a.

  well la paragraful de mai sus sa poticnit un pic dar până la urmă a funcționat.

  ce vroiam să zic de fapt este că treaba asta o să schimbi un pic lucrurile la birou gând indiene de exemplu la birourile de tip open space. cred că ar fi mult mai productivi și mult mai rapizi la reply uri dacă am putea pur simplu să dictam ceea ce vrem să zicem de fapt.

  problema apare în schimb la zgomotul de fond și faptul că pentru un birou cu 10 – 20 de persoane dacă toți Am dicta telefoanelor sau laptopurilor ceea ce vrem să spunem atunci lucrurile ar deveni complicate

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus