un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Afacerea hidrobicicletelor cumpărate de PMB – cum recunoști rapid o firmă fantomă cu pile la putere

12 Jul 2016  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Mai multe știri de săptămâna trecută semnalează că Primăria Capitalei va cumpăra hidrobiciclete și bărcuțe de 1,8 milioane de lei de la o firmă ce distribuie cornuri și lapte prin școlile din diverse județe, ceea ce deja este ridicol, dar a fost singura firmă ce s-a prezentat la licitație.

Plusând, câteva site-uri fac și un clickbait arătând că firma câștigătoare, Astra București & Co Prod SRL, este deținută de Adriana Pandele. “Afaceri între Firea și Pandele!”, zic mare, deși niciuna nu demonstrează că nu-i altceva decât o coincidență de nume (și, aș mai adăuga, licitația probabil că a pornit pe vremea primarului interimar Sava, nu a Gabrielei Firea Pandele). Coincidența rămâne de cercetat de către investigatorii serioși.

Nu, problema principală ar trebui să fie faptul că e vorba de o firmă fantomă, care în ultimii ani și-a tot schimbat domeniul de activitate pentru ca la puțină vreme după aceea să câștige contracte bănoase cu statul român, toate atribuite cel puțin în condiții suspecte.

De exemplu:

În 2010 firma s-a reprofilat pe aer condiționat și în 2011 a câștigat un contract cu Camera Deputaților pentru furnizarea de 10 instalații de aer condiționat. Au fost livrate niște produse chinezești la un preț de 4000 de euro bucata, deși aceeași firmă le vindea altora cu până în 2000 de euro.

La nici două luni distanță, firma primește un contract și mai mare pentru întreținerea și repararea altor instalații de aer condiționat de la Camera Deputaților, deși tocmai se demonstrase că este mai ieftin să se monteze unele noi, chiar și la preț umflat.

Apoi, Astra București & Co Prod schimbă macazul și începe să livreze produse de panificație către școli din câteva județe, către MApN și spitale.

Acum, vor livra PMB “32 echipamente windsurfing, 30 echipamente Kite-surfing, 20 de caiace cu un loc, 20 caiace cu doua locuri, 50 de barcute, 50 de hidrobiciclete, 8 turnuri pentru salvamari si echipamentul necesar pentru interventii, 72 biciclete si un vaporas turistic.”

Eu doar la bloggeri am mai văzut să se priceapă la atâtea domenii diferite, mai ales că vorbim de o firmă fantomă cu câțiva angajați.

Am zis fantomă? Da, anul trecut, după ce cornurile livrate unei școli s-au dovedit alterate, cei de la Digi24 s-au dus pe urmele acestei firme, căutând-o la sediul din Voluntari și la altul din sector 5. În ambele locuri locuiau niște oameni care nu știau nimic despre acea firmă, iar la telefoane nu răspunde nimeni.

Adevărata investigație trebuie să fie cum de o astfel de firmă este primită la licitații și ce naș au de le semnalează dinainte unde are intrare pentru afaceri bune, astfel încât să-și schimbe domeniul de activitate din timp.

În rest, Firea și-a găsit tonul pentru mandat: zice ceva, apoi petrece trei zile negând sau explicând sau nuanțând ce-a zis, că e greu din prima. Interzicem evenimentele stradale, dar de fapt nu, doar pe unele, doar sport, doar maratonul, ah ba avem contracte semnate, doar concertele, poate mutăm, poate nu mutăm, n-am zis nimic! Acum e una și mai bună, cică nu a ordonat tăierea niciunui copac de pe Kiseleff, iar asta a trebuit explicat de către Dragnea.

gabriela_firea

Doi la mână, de ce cumpără PMB bărci de agrement? Normal ar fi să dea în concesiune unei firme private acest business, iar plimbăreții de parc să plătească firmei respective pentru agrement.

    5 comentarii

  1. in Romania, daca vrei sa scapi de cineva, pune-l primar intr-un oras cat mai mare. lacomia si prostia si DNA se vor ocupa de restul :)

      (Citează)

  2. `și, aș mai adăuga, licitația probabil că a pornit pe vremea primarului interimar Sava, nu a Gabrielei Firea Pandele

    Coincidența rămâne de cercetat de către investigatorii serioși.`

    Puteai să încerci măcar să afli.

    Până la urmă sursele tale au fost alte relatări din presă, așa că restul discuției e posibil nici să nu fie fundamentată :)

    Mi se pare ciudat că oamenii care locuiesc la adresa sediului social nu știu de firmă. Fără acordul lor nu puteau înregistra sediul social…

      (Citează)

    • Nu e nimic de cercetat, licitațiile se organizează în câteva luni, nu de pe o zi pe alta. Sunt anumite perioade obligatorii de lansat anunțul de intenție, timp pentru a face ofertele, analiza lor, timp de contestații șamd.

        (Citează)

  3. Nu cred ca trebuie sa schimbe codul CAEN. Trebuie doar sa adauge altele. Poti avea o tona de coduri CAEN inregistrate, ca nu cer de mancare. Daca iei unul sau mai multe tot atat costa. Costul este al procedurii de modificare.

    In plus, la multe licitatii nici nu se cere un anumit cod CAEN.

      (Citează)

    • Nici macar nu trebuie sa adauge altele, ca orice firma, isi adauga sute/mii de coduri la momentul infiintarii, “ca nu se stie niciodata ce o sa facem pe firma”. Ce apare pe site-urile de profil ca fiind domeniul de activitate principal este doar domeniul “principal”, iar ca sa fie principal trebuie sa indeplineasca anumite criterii, de ex afacerile cu codul respectiv sa reprezinte peste xx% din cifra de afaceri.
      La firma asta, normal ca se schimba domeniul principal de activitate in functie de ce contracte primeste, ca i se schimba cu totul si cifra de afaceri.

      Firma relationeaza cu 3 persoane Pandele: Adriana, Simona si Andra-Georgiana, acum, e greu de stabilit daca vreuna din ele are vreo legatura de rudenie cu vreunul din cei doi primari. Este o increngatura prea mare intre aceste persoane si altele cu care mai are legatura firma, insa diagrama de relationare a firmei se extinde pana la Baneasa Mall, care apoi are legaturi cu: 1. Mutual Invest, detinuta de Grupul Industrial Voiculescu si Compania Grivco; 2. Tipografia Intact, detinuta de Voiculescu Corina Mirela. Sunt sute de firme relationate, foarte probabil ca multe dintre ele sa fie controlate din umbra/neoficial de catre fam. Voiculescu sau fam. Firea-Pandele.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus