un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Siemens aniversează 110 ani de prezență în România

10 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Nu 110 ani de la înființarea companiei, ci de prezență în România prin diverse proiecte. Mi se pare impresionant, nu aveam nici o idee că de atâția ani tehnologia lor se regăsește în diverse locuri din România.

Am citit albumul aniversar și iată un scurt istoric în ordine cronologică:

  • 1905, mai 19 – se înființează în București “Societatea Română de Electricitate – Siemens Schuckert Societate Anonimă”, cu sediul pe strada C. A. Rosetti nr. 21. Veniseră aici pentru a furniza tehnologii legate de extragerea țițeiului. A crescut apoi cu birouri în Iași, Cluj și Cernăuți, a avut o activitate mai restrânsă în era comunistă și a revenit în forță în 1991.
  • 1910-1925 – instalații industriale de forță pentru Fabrica de Hârtie Bușteni și pentru Uzinele 1 Mai din Ploiești.
  • 1928 – instalația electrică de alimentare și iluminat la Depourile RATB din Calea Văcărești. Instalația electrică de alimentare și iluminat la Uzina electrică și Arsenalul Armatei.
  • 1929-1930 – electrificarea orașului Turnu Severin.
  • 1931 – reconstrucția Uzinei Electrice Grozăvești și rețeaua aeriană de pe malul Dâmboviței.
  • 1931-1939 – instalații electrice la Palatul Regal, Casa Magistraților, Ministerul Afacerilor Externe, cartiere noi construite.
  • 1939-1944 – lucrări la Sadu, toată partea electrică de 6 kv și joasă tensiune.
  • 1944 – instalații electrice, telefonie, semnalizare, încălzire electrică, securizare în camera tezaurului la Banca Națională.
  • 1945-1949 – instalații pe nave fluviale și maritime în 5 șantiere din România, dar navele au fost apoi date Uniunii Sovietice ca despăgubire de război.
  • 1967 – Centrul de Calcul al Căilor Ferate este construit și dotat cu un calculator Siemens 4004.

După revoluție, Siemens a activat în România pe partea de telecomunicații (poate ați avut telefoane mobile Siemens, dar rețeaua Connex 3G a fost făcută de Siemens și Ericsson), petrol și gaze, cercetare IT, centre software și fabrici de componente, prima fiind deschisă în 2002 la Buziaș.

În caz că nu știați, trenurile Săgeata Albastră sunt fabricate de Siemens, modelul Desiro. CFR-ul le utilizează invers decât ar trebui, ca modele de top pe curse intercity de lungă distanță, în timp ce ele sunt gândite ca trenuri pentru navetiști în jurul marilor orașe. 63 de bucăți au fost asamblate în România.

Siemens a mai construit și circuitele de comutație de înaltă tensiune la Cernavodă, în 1994, și a colaborat cu UPB și Universitatea Bacău. Call Center la Banca Țiriac în 1995, retehnologizare la Transelectrica București Sud, locomotive noi pentru operatori feroviari privați, reabilitarea spitalului Colțea și inaugurarea celei mai moderne secții de radioterapie din țară, reabilitarea a 26 de stații electrice E.ON din Moldova, 21 de turbine eoliene în parcul Gemenele din Brăila pentru GDF Suez, tramvaie în Oradea, soluții pentru clădiri inteligente, sănătate și foarte multe alte automatizări pe la diverse fabrici sau firme din România, probabil mai multe decât ar încăpea în orice articol rezonabil. De exemplu toată linia de sortare de la Fan Courier este făcută de Siemens.

La conferința de presă (n-am fost) a fost adusă și o replică a robotului Curiosity, cel care acum robotește pe Marte, a fost construit cu ajutorul software-ului Siemens de proiectare la care au lucrat și niște oameni din Brașov.

    10 comentarii

    • N-am fost la conferință, dar aia e treaba poliției, pe când istoria Siemens în România e alta. În principiu, orice companie mare a dat cândva șpagă.

        (Citează)

    • @Radu: Siemens a fost impricata si in Romania in acte de coruptie, inclusiv dosarul Microsoft si in scandalul EADS. Iar ieri a fost ziua de lupta impotriva coruptiei.

        (Citează)

  1. De fapt ăla e robotul folosit pt filmări în studio, după cum oricine știe nu s-a ajuns în realitate pe Marte, totul e un mare efort propagandistic al imperialiștilor americani.

      (Citează)

  2. nwradu:
    N-am fost la conferință, dar aia e treaba poliției, pe când istoria Siemens în România e alta. În principiu, orice companie mare a dat cândva șpagă.

    Deci dupa tine in principiu trebuie sa ne obisnuim cu ideea nu?

    Bravo ma!

      (Citează)

  3. Intr-adevar in Oradea sunt 10 tramvaie Siemens, dar nu sunt construite in tara ci au fost cumparate de afara. Ca o coincidenta, chiar acum sunt intr-unul, in drum spre casa. :)

      (Citează)

  4. 1884 centrala care alimentează (încă) cu energie electrică Pelesul are generatoare Siemens. Era o minune la vremea respectiva si a adus multe beneficii.

      (Citează)

  5. -40 de ani in care nu au prea dat pe aici.

      (Citează)

  6. tot respectul ptr ei

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus