un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Când încetează un om să fie patriot și devine criminal?

30 Jun 2015  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Iată o problemă interesantă la care să ne gândim, sosită de la vecinii noștri sârbi: la Belgrad a fost dezvelită o statuie a lui Gavrilo Princip, cel care, la 28 iunie 1914, îi împușca în stradă pe arhiducele Franz Ferdinand și pe soția acestuia. Moartea acestora a declanșat primul război mondial și mai mult de 15 milioane de oameni au murit din cauza acestuia.

De ce-i fac sârbii și bosniacii statuie? Ei îl consideră un erou, un patriot care a încercat să elibereze aceste țări de sub dominația imperiului Austro-Ungar, al cărui moștenitor urma să fie Franz Ferdinand.

Asta ridică problema patriotismului. Când încetează un om să fie un patriot și devine un criminal? Sunt două crime suficiente pentru asta?

Un răspuns ar fi că depinde cine câștigă ulterior, cine scrie istoria. În cazul de față Imperiul Austro-Ungar a pierdut, Europa s-a schimbat profund, multe țări și-au câștigat independența, România a cucerit Transilvania și a intrat într-o perioadă de prosperitate extraordinară. Totuși, n-am auzit pe noi spunându-se că Gavrilo Princip este un erou; n-am auzit asta spunându-se nici la americani sau englezi sau francezi, țări ce au învins în război.

După asasinat, Princip a înghițit o capsulă de cianură și a încercat să se împuște, dar nici una n-a funcționat bine și a fost arestat. Este, totuși o mentalitate de terorist sinucigaș. Când încetezi să fii erou și devii terorist sinucigaș?

Istoria este plină de conducători admirați și respectați, unii inclusiv contemporani, deși au călcat pe câteva cadavre pentru a ajunge la conducere. De exemplu noi îl considerăm pe Vlad Țepeș un domnitor dur, dar drept, și un apărător al Europei în fața Imperiului Otoman. Cum ar fi stat lucrurile dacă, în timpul raidului nocturn de la Târgoviște din 1462, cavalerii lui Tepeș găseau nu un cort gol, ci pe sultanul Mahomed al II-lea înăuntru și-l ucideau atunci? Ar mai fi avut Imperiul Otoman o întindere de peste 14 milioane de kilometri pătrați?

Un erou, și totuși după toate izvoarele istorice, Vlad Țepeș era un domnitor foarte crud, care a tras în țeapă (adică o moarte prin tortură groaznică) zeci de mii de oameni. Imaginați-vă 20.000 de oameni înfipți în țăruși de lemn, lăsați așa să moară încet; asta au găsit otomanii la Târgoviște. Mai rămâne Vlad Țepeș un erou?

Probabil că rămâne, au trecut 600 de ani de atunci. Bine, dar 15 milioane de morți acum o sută de ani? Nu mai spun că ascensiunea fascismului și al doilea război mondial sunt considerate consecințe directe ale condițiilor dure impuse Germaniei după primul război mondial, iar al doilea război mondial a dus la moartea a vreo 70 de milioane de oameni și a schimbat masiv întreaga civilizație. În continuare erou?

Nu știu ce-i în mintea sârbilor, dar nu cred că era acum momentul pentru statui. Dacă nemții vor și ei statui cu Hitler, care pentru ei o fi fost un erou ce încerca să creeze al treilea imperiu german, e bine, le pot face? O statuie cu Osama bin Laden se poate face?

Apropo de asasinat, iată cum s-au nimerit mici detalii astfel încât arhiducele Franz Ferdinand a murit atunci după ce cu o zi înainte supraviețuise unei grenade aruncate sub mașina sa:

After Čabrinović’s bomb missed the Archduke’s car, five other conspirators, including Princip, lost an opportunity to attack because of the heavy crowds and the high speed of the Archduke’s car. To avoid capture, Čabrinović swallowed a cyanide capsule and jumped into the River Miljacka to make sure he died. The cyanide pill was expired and made him sick, but failed to kill him and the River Miljacka was only 10 centimetres (4 in) deep. A few seconds later he was hauled out and detained by police.

Franz Ferdinand later decided to go to the hospital and visit the victims of Čabrinović’s failed bombing attempt. In order to avoid the city centre, General Oskar Potiorek decided that the royal car should travel straight along the Appel Quay to the Sarajevo Hospital. However, Potiorek forgot to inform the driver, Leopold Loyka, about this decision. On the way to the hospital, Loyka took a right turn into Franz Josef Street.

Princip was standing near Moritz Schiller’s cafe, when he spotted Franz Ferdinand’s car as it drove past, having taken the wrong turn. After realizing the mistake, the driver put his foot on the brake, and began to reverse the car. In doing so the engine of the car stalled and the gears locked, giving Princip his opportunity. Princip stepped forward, drew his pistol (Belgium M 1910 .380 ACP Semi-Auto), and at a distance of about 1.5 m (five feet), fired twice into the car. Franz Ferdinand was hit in the neck and Sophie (who instinctively covered Franz’s body with her own after the first shot) in the abdomen. They both died before 11:00 am.

sursa: Yahoo News și Wikipedia.

    26 comentarii

  1. Imperiul Austro-Ungar a castigat? Asta-i o noutate pt. mine. :)
    Nu stiu daca se poate spune ca asasinatul a fost MOTIVUL declansarii razboiului, eventual PRETEXTUL.
    Mai controversat decat Vlad Tepes ar fi la noi maresalul Antonescu, pe care multi romani il vad ca erou, in timp ce in strainatate este considerat unanim criminal de razboi.

      (Citează)

  2. Asta-i o intrebare fara sens. In orice lupta dintre doua natiuni (si mai ales cele de eliberare) exista zeci, sute sau mii de astfel de cazuri. Crezi ce degeaba exista proverbul “One Nation’s Terrorist is Another’s Hero” ?

      (Citează)

  3. O simpla parere controversata: atata timp cat exista si sunt preaslavite simboluri nationale (fie ei eroi, imnuri care indeamna la lupta – vezi articolul de pe tedoo.ro, etc), vor exista prejudecati, disensiuni si chiar ura intre oameni pe motive total insignifiante.

      (Citează)

  4. folosesti foarte usor “din cauza”.

      (Citează)

  5. doamne, ce-am citit?
    iti urez mult succes cu blogul dar esti praf.

      (Citează)

  6. Ce razboi a castigat Imperiul Austro-Ungar? Vorbim de WW1 aici sau nu?!

      (Citează)

  7. alunelu:
    Imperiul Austro-Ungar a castigat? Asta-i o noutate pt. mine. :)
    Nu stiu daca se poate spune ca asasinatul a fost MOTIVUL declansarii razboiului, eventual PRETEXTUL.
    Mai controversat decat Vlad Tepes ar fi la noi maresalul Antonescu, pe care multi romani il vad ca erou, in timp ce in strainatate este considerat unanim criminal de razboi.

    Typo, sunt tastele una lângă alta :P Am corectat, mersi.

    Pretextul, ok, deși să rămâi fără moștenitor e un pretext foarte bun pentru război.
    Antonescu e admirat de mici grupuri, așa cum și Hitler are neo-naziștii lui. Nu e ceva semnificativ.

      (Citează)

  8. thundermar:
    Asta-i o intrebare fara sens.In orice lupta dintre doua natiuni (si mai ales cele de eliberare) exista zeci, sute sau mii de astfel de cazuri.Crezi ce degeaba exista proverbul “One Nation’s Terrorist is Another’s Hero” ?

    Da, dar mă gândeam că la conflicte atât de mari nu se mai pune la fel problema. Nu vorbim de conflicte prin Cipru sau Israel, ci de un război mondial.

      (Citează)

  9. add:
    folosesti foarte usor “din cauza”.

    Păi ce altceva să folosesc?

      (Citează)

  10. speedy.gonzales

    30/06/2015 la 11:56 AM

    radule, dupa cum am mai spus si in alte dati, te rog limiteaza-te doar la review-uri hardware ca la alea te pricepi

      (Citează)

  11. Cand i-au facut ungurii statuie lui Horthy cum a fost? Same thing, in schimb noi nu am putut mentine statuia lui Antonescu pe soclu…
    Cat despre parerea altora despre Antonescu, iti recomand sa il citesti pe Filderman, sa citesti putina istorie si astfel, sa afli despre decizia lui Antonescu din ’42 referitoare la evreii din Muntenia, Moldova și sudul Transilvaniei.@alunelu

      (Citează)

  12. speedy.gonzales:
    radule, dupa cum am mai spus si in alte dati, te rog limiteaza-te doar la review-uri hardware ca la alea te pricepi

    http://i.imgur.com/U3Oxpa9.jpg

      (Citează)

  13. Gavrilo Princip este un eroi
    sau erou

      (Citează)

  14. Cum spunea cineva mai sus, razboiul ar fi inceput oricum, acesta a fost doar pretextul.

      (Citează)

  15. Antonescu e admirat de mici grupuri, așa cum și Hitler are neo-naziștii lui. Nu e ceva semnificativ.

    Niste mici grupuri care reprezinta vreo 40% din populatie :) Era un sondaj ingrijorator prin 2012 pe tema asta. Bine, si Ceausescu e popular prin unele sondaje.

      (Citează)

  16. deplictis:
    doamne, ce-am citit?
    iti urez mult succes cu blogul dar esti praf.

    speedy.gonzales:
    radule, dupa cum am mai spus si in alte dati, te rog limiteaza-te doar la review-uri hardware ca la alea te pricepi

    Imi plac parerile voastre foarte bine argumentate si atat de complexe. De asemenea sunt de apreciat exemplele pe care le dati ca sa va sustina afirmatiile. Pareti sa detineti o baza foarte mare de informatii istorice, de care va folositi pentru a-i da omului de inteles ce a gresit si de ce e atat de praf.

      (Citează)

  17. deplictis:
    doamne, ce-am citit?
    iti urez mult succes cu blogul dar esti praf.

    speedy.gonzales:
    radule, dupa cum am mai spus si in alte dati, te rog limiteaza-te doar la review-uri hardware ca la alea te pricepi

    După cum observi în articol, eu cer părerea altora aici. Dacă poți avea una, cunoscând ceva istorie și mișcări sociale, cu atât mai bine.

    Altfel, poate că nu ați înțeles cum funcționează blogul. Eu scriu despre acele subiecte care-mi plac sau care mă pasionează. Tu citești acest blog dacă găsești subiecte ce-ți plac și discuții pe baza lor; dacă nu găsești, asta e, nu este nici obligația și nici datoria mea să creez articole numai pe gustul tău.

      (Citează)

  18. Vlad Tepes este un erou pentru poporul sau. A luat o tara plina de hoti si cersetori (deja vu, stiu) si a incercat sa ii creeze un statut si o situatie clara. Toti vorbesc despre “trasul in teapa”, dar faptul ca treaba asta era practicata de mai toti “baietii” din zona, mai ales de turci, o uita. Omul a imprumutat metodele celorlalti si le-a folosit intr-un mod eficient. Oare turcii daca ar fi avut ocazia sa omoare 20000 “de ai nostrii” punea mana pe noi si ziceau “leapsa” sau ce?

    In ceea ce priveste sarbul care “a declansat” Primul Razboi Mondial eu zic ca omul a fost un criminal pentru ca a ucis, dar la capitolul “implicare in razboi” personajul are statu de PION la prima mutare. Nimic mai mult… trebuie sa fi naiv sa crezi ca in absenta lui Princip totul era frumos si roz. Germania, Anglia si Rusia erau intr-o cursa nebuna a innarmarii (in special navale la acea vreme) inca din 1891… 28 iunie 1914 a fost doar un pretext, nu era acela era altul. Astfel de motive se vor gasi de fiecare data cand fortele mondiale investesc prea mult in arme si au nevoie de o recuperare a investitiei.

    Revin la Tepes, omul ramane un erou pentru ca si-a aparat tara. Nu ma intereseaza cum a procedat, cand unul vrea sa-ti intre peste familie in casa nici tu nu cred ca ai avea vreo dilema intre a-l injunghia de 2 sau 20 de ori. Astalalt nu a fost un erou pentru ca nu si-a aparat poporul de nimic, a fost un nebun “plasat” perfect si la momentul dorit pentru a declansa dezastrul ce a urmat.

      (Citează)

  19. Eu ma gandesc la vreo 600 de parlamentari trasi in tzeapa in curtea lor, e destul de mare. Si pe urma trecut la preafericitul mitropolit si cateva sute din acolitii lui, si in jurul catredralei prostirii neamului este destul loc.

    Asta ar fi un happy end pentru filmul revolutiei si democratiei romane.

      (Citează)

  20. Leon: «

      (Citează)

  21. mircea (primul)

    30/06/2015 la 4:47 PM

    O statuie cu bush se poate face?

      (Citează)

  22. Ce mă fascinează pe mine în chestia asta e că Princip nu a fost executat ci condamnat la 20 ani de închisoare (nu împlinise încă 20 de ani deci era considerat minor). A murit de tuberculoză în închisoare. Dacă supraviețuia ar fi fost eliberat în 1936 și probabil că ajungea erou național ca Mandela.
    În schimb fratele lui Liviu Rebreanu a fost spânzurat pentru dezertare în războiul care a urmat.
    Ironia sorții?

      (Citează)

  23. O mica mare diferență! Atacul cu grenada a fost în aceeași zi!

      (Citează)

  24. mircea (primul):
    O statuie cu bush se poate face?

    No, but you can see my bush.

      (Citează)

  25. mircea (primul)

    30/06/2015 la 11:07 PM

    Gogu, am cunoscut rame mai intaligente decat tine, dupa ce le-am storcit sanatos cu roata.

      (Citează)

  26. Vlad Țepeș e considerat un psihopat în cercurile academice de științe politice/sociale din cauza obiceiului de a trage soli în țeapă. În sec. 15 așa ceva era barbarie absolută. Evul mediu tocmai se încheia în multe părți ale lumii, practicile diplomatice erau deja obișnuință între conducători, iar solii aveau caracter sacrosanct.

    Dar pe Vlad Țepeș îl durea la bască. Veneau turci să discute amiabil, eventual să aplaneze conflicte fără război? Țeapă. Știa el mai bine. Și uite așa amenințarea transformării principatelor române în pașalâc a dăinuit încă 400 de ani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus