un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

71 de ani mai târziu, să ne uităm la niște cifre despre război

8 Jun 2015  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Weekendul acesta s-au împlinit 71 de ani de la invazia din Normandia și ziua a trecut cumva neobservată, noi fiind ocupați cu Ponta, iar puterile vestice cu summit-ul G7. Astfel de aniversări sunt mereu sărbătorite prin parade victorioase și elogii aduse militarilor, ceea ce nu-i rău, că doar ei au câștigat războiul (și este și un spectacol bun pentru privitori), dar poate ar trebui să ne aducem aminte mai mult despre victimele războiului pentru a înțelege ce presupune un astfel de conflict.

Clipul de mai jos are 18 minute. Lung, dar te prinde și te ține acolo, într-un mod macabru. Are grafice foarte bine făcute și explicate despre câți militari și câți civili au murit în al doilea război mondial, cu câteva explicații și defalcat pe perioade și fronturi. Momentul acela de pe la minutul 6, când începe să crească graficul pentru ruși, este uimitor. Mai este altul la final, când vezi câți chinezi au murit în atrocitățile japoneze.

The Fallen of World War II from Neil Halloran on Vimeo.

Multe dintre conflictele de astăzi sunt o urmare a acestor cifre monstruoase. China are niște polițe de plătit, poate că și rușii la fel. E greu să ignori milioane de morți. Nu pot să mă abțin din a spune că Japonia a ieșit relativ bine – după toate atrocitățile comise în război, le-au terminat americanii orice ambiție militară (încă nu au voie să aibă o armată proprie, din câte știu, dincolo de ceva forțe de apărare), dar au devenit o putere economică și tehnologică și o societate pe care mulți o invidiază. În schimb, în Europa, după vreo 50 de milioane de morți și distrugeri masive, a venit doar Războiul Rece.

Partea proastă este că toți știu aceste lucruri și asta nu-i oprește să amenințe din nou cu război. Cum poți face asta, când vezi graficele acestea? Cum poți să te gândești la altceva decât pace și depusul oricărui efort pentru a avea pace?

Clipul acesta mai arată un lucru: cât de ușor se pot prezenta lucrurile prin astfel de animații. Acum imaginați-vă istoria predată cu hărți interactive, biologia sau fizica prin animații șamd. De asta sunt un mare fan al școlii moderne, făcute cu proiectorul și tableta în mână, după ce se dezvoltă astfel de materiale.

sursa: Fallen.io via Mariciu.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Americanii nu au nici o polita de platit? Bombele lor atomice au avut tinte militare?

      (Citează)

  2. Impresionanta animatia!

      (Citează)

  3. Off topic: ai primit s6 de la evomag?

      (Citează)

  4. Cifrele sunt absolut impresionante! Indiferent de ce profesor le calculează, sunt absolut copleșitoare!
    Personal agreez cu definiția globală a holocaustului, deși cunoscut este unul singur!
    Cât despre un alt Război, cu literă mare, nu jucării? Indiferent de cine face matematica, puterea nucleară din momentul ăsta ar face praf totul în câteva ore! Nimeni nu își asumă un război, pentru că ar fi ultimul!
    Și nu avem vreun backup! S-ar încheia era umană!
    Se înfoiază precum cocoșii, dar nu îl vor face, indiferent de ce acționari au unul sau altul! Orice e preferabil exterminării totale!

    Sunt optimist, știu! ;-)

      (Citează)

  5. Si mie mi-ar place o scoala moderna in Romania, cu tableta si proiector.
    Din pacate scolile romanesti (mai ales prin zonele rurale (dar nu numai) nu au lucrurile elementare.
    Din pacate Andrei (fiul meu de 6 ani) este la scoala (clasa pregatitoare), iar scolile noastre sunt conduse de ministri incompetenti si criminali, care nu au legatura cu scoala si au distrus-o.
    Cand ma uit peste cartile lui de scoala, ma apuca toti dracii! :)
    Copiii urasc scoala, care incearca sa-i transforme in niste roboti, niste roboti care sa memoreze “nemestecate” niste informatii (nu neaparat corecte).
    Nu suntem prea departe de perioada cand in manualele de istorie era Esca.
    Cred ca Andrei nu-i cel mai prost copil, a participat la cateva concursuri de sah.

      (Citează)

  6. Foarte interesant subiectul si realizarea filmului.
    Un material pe care nu l-am mai regasit pe alte bloguri.

      (Citează)

  7. Este inevitabil un nou razboi la scare mare. Ca il vom prinde noi sau copiii nostri, ramane de vazut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus