un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Câteva noutăți și răspunsuri de la ING

14 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Ieri am fost la o conferință de presă a băncii ING unde au prezentat cele trei noutăți mari ale sezonului:

ING Card Complet cu 0 taxe pentru orice operațiune – câtă vreme încasezi salariul în acel cont. Trebuie să primești minim 700 de lei lunar și se consideră că iei salariul acolo și scapi de comisioanele aferente contului și cardului.

Am întrebat, se consideră venit recurent și dacă-ți depui tu o astfel de sumă lunar în cont sau o transferi din alt cont. Nu există un tip de transfer anume categorisit ca “salariu”, dar vă sfătuiesc să treceți pe la un sediu ING pentru a vă lămuri pe deplin cum stau lucrurile.

Portează-ți salariul – cea mai interesantă opțiune ca implementare. Se adresează celor care primesc salariul în altă bancă pentru că așa îi obligă angajatorul, dar ei vor să utilizeze totuși ING, că poate mai au cont acolo sau le plac avantajele (comisioane, oferte speciale, interfața etc).

Cu Portează-ți salariul poți să-ți muți salariul la ING fără nici un cost. Sistemul e chiar interesant, se simulează o plată din contul tău din cealaltă bancă în contul tău din ING. Tu nu plătești nici un comision (le suportă ING) și banii intră imediat, nu a doua zi bancară sau cu altă întârziere.

Nu poți scăpa astfel de contul original de la cealaltă bancă, dar muți lunar toți banii în ING fără vreo taxă. Detalii găsiți tot în linkul de mai sus.

ING Bazar – vi l-am prezentat deja, sunt acele oferte speciale pe care le poți obține prin ING.

Mi-au mai plăcut câteva opțiuni din aplicația Homebank de mobil, de exemplu faptul că poți vedea din meniul principal nu doar situația conturilor tale, dar cu o singură apăsare ai acces la plăți și la opțiunea de a trimite cuiva numărul contului tău. Apoi, tot din aplicație ai acces la ofertele ING Bazar fără să te loghezi în ea, ca să poți consulta rapid ce e disponibil.

Și mai mișto este opțiunea de a trimite bani altui client ING cunoscându-i doar numărul de telefon. De exemplu uneori îmi dă Matilda bani prin bancă și mereu îmi cere numărul contului, ceea ce înseamnă că trebuie să mă loghez în Homebank și eu ca să-l aflu. Acum poate transfera banii cunoscând doar telefonul meu mobil, iar banca îmi spune că primesc bani și mă întreabă unde să-i pună.

Am întrebat când se vor activa POS-urile contactless din rețeaua Mega Image, unde cumpăr ceva aproape zilnic și tare aș vrea să plătesc cu o singură atingere; mi s-a spus că la finalul verii.

Am întrebat și de ce, când am făcut recent o plată, nu mi-a mai fost cerută parola 3D Secure și nici n-a venit prin SMS, după cum era anunțată modificarea. Se pare că testează diverse soluții și încărcări de servere și vor vedea apoi ce și cum se face.

Acum alte statistici care mi s-au părut interesante:

  • ING are o cotă de piață între 5 și 6% în segmentele retail, ceea ce în cuvintele lor este o cifră bună.
  • plățile online au crescut de la 2,6 milioane de tranzacții în 2013 la 3,7 milioane de tranzacții în 2014.
  • plățile la POS au crescut cu 55% în T1 2015 față de T1 2013.
  • în toată România, numărul de abonamente Internet Banking a crescut de la 2,9 la 3,7 milioane în ultimii doi ani
  • pentru 51% din salariați, angajatorul a ales banca.
  • În 3 săptămâni, în ING Bazar au fost date 900 de reduceri pe zi, iar în aplicația de telefon au fost înrolate 5500 de carduri de fidelitate (permite și asta).
  • 600 de clienți și-au portat salariul prin metoda ING în 2 săptămâni.

cota_de_piata_ing

asus s5507

    27 comentarii

  1. aia cu porteaza salariul functioneaza asa:
    – tu bagi frumos datele cardului de la banca unde vine salariul in ING
    – ing iti retine datele si lunar face charge pe cardul ala

    fiind plata cu cardul, tu nu platesti comision.

    Devine problematic daca n-ai card sau ai un card cu care nu merg platile online (astea default de salariu in general asa sunt).

    Eu n-am mai platit de mult ceva la ING, ba mai fac uneori si bani. Sper ca se descurca si nu dau coltul din cauza asta.

      (Citează)

  2. Tot legat de noutatile venite de la ING, ar trebui adaugate si partile mai putin bune:

    – in cazul in care cardul nu va fi alimentat cu acea suma minima de 700 de lei/luna, incepand cu data de 15 iunie se va plati un comision de administrare a contului in valoare de 5 lei / luna;

    – retragerile de la ATM-urile ING nu vor mai fi gratuite ci se va percepe un comision fix pe tranzactie de 1,5 lei. In timp ce pentru retragerile de la ATM-urile altor banci din Romania comisionul va fi de 5 lei / tranzactie.

    http://i.imgur.com/N0JOnlz.gif

      (Citează)

  3. Deci ING suporta costul ordinul de plata de la Banca Transilvania de exemplu?La mine ar costa 6RON pe luna(daca o fac la ghiseu cu IB 5.30+1RON pe luna pentru Internet banking de ci e mai ieftin la ghiseu).

    Comisioane BT
    Plãøi æi încasãri interbancare, inclusiv comision de procesare la plata pentru
    instrument de debit refuzat (comision BNR inclus)
    pânã la 50 Lei 2,70
    50,01 – 1.000 Lei 4,20
    1000,01 – 49.999,99 6,00
    ≥50.000 Lei 18,00
    Plãøi æi încasãri intrabancare, inclusiv comision de procesare la plata pentru
    instrument de debit refuzat
    pânã la 50 Lei 1,50
    50,01 – 1.000 Lei 3,00
    1000,01 – 49.999,99 4,00
    ≥50.000 Lei 8,00
    Plãøi interbancare electronice (via BT Ultra Multicash şi BT24, comision BNR inclus)
    pânã la 50 Lei 2,40
    50,01 – 1.000 Lei 3,60
    1.000,01 – 49.999,99 Lei 5,30
    ≥50.000 Lei 16,00
    Plãøi intrabancare electronice (via BT Ultra Multicash şi BT24)
    pânã la 50 Lei 1
    50,01 – 1.000 Lei 2,50
    1.000,01 – 49.999,99 Lei 3,50
    ≥50.000 Lei 7,50

      (Citează)

  4. Intrebare: de unde stie ING cati bani sa transfere din contul de la cealalta banca in contul ING? Salariul nu e neaparat fix, poate fi altul in fiecare luna. Apoi de unde stie in ce moment sa transfere banii?

      (Citează)

  5. De curiozitate tu mai esti angajat sau te dedici 100% bloggingului?

      (Citează)

  6. Dan: Intrebare: de unde stie ING cati bani sa transfere din contul de la cealalta banca in contul ING? Salariul nu e neaparat fix, poate fi altul in fiecare luna. Apoi de unde stie in ce moment sa transfere banii?

    setezi tu o suma pe care incearca sa ti-o traga in fiecare luna din cealalta banca.

    nu e vrajitorie.

      (Citează)

  7. add: Eu n-am mai platit de mult ceva la ING, ba mai fac uneori si bani. Sper ca se descurca si nu dau coltul din cauza asta.

    Stai liniștit, părerea mea este că întâi atrag clienți cu taxe mici, apoi le cresc. Dar na, dacă oferă și servicii bune și clienții acceptă noile taxe, e ok.

      (Citează)

  8. ZZZZZZZZ: Deci ING suporta costul ordinul de plata de la Banca Transilvania de exemplu?La mine ar costa 6RON pe luna(daca o fac la ghiseu cu IB 5.30+1RON pe luna pentru Internet banking de ci e mai ieftin la ghiseu).

    Nu, sunt două chestii diferite aici:

    1. ai venit recurent care intră într-un cont ING, intri pe calea ING Card Complet și ai 0 taxe la multe chestii. Altfel, cum zice Gogu mai sus, 5 lei/lună administrarea și taxă de retragere la bancomat.

    2. o modalitate de a avea venit recurent este, printre altele, acest Portează salariul care te ajută să tragi banii din altă bancă în ING.

    “Portează salariul” are o interfață dedicată, simulează o plată (bagi cardul celălalt și e ca și cum ai plăti către ING tot salariul tău, banii intrând în contul tău) și acolo ING nu comisionează deloc faptul că-ți intră acei bani în cont.

    Dacă tu bagi venituri recurente în cont prin alte metode (transfer OP, manual la ATM sau ghișeu, muți din alt cont), probabil că vei plăti comisioanele aferente.

    Dacă ești client ING, poți vedea deja meniurile în Homebank, dacă nu ești cel mai bine mergi la un sediu și întreabă. Și eu mă duc să văd cum pot face să pară venituri recurente faptul că voi băga eu lunar niște bani în cont :P

      (Citează)

  9. DonIon:
    De curiozitate tu mai esti angajat sau te dedici 100% bloggingului?

    Da.

      (Citează)

  10. Faza interesanta: merg in bulgaria. Alimentez 2 masini cu acelasi tip de benzina de la aceeasi statie. Platesc concomitent pentru ambele, la una cu card banca transilvania, la cealalta cu ING . Iau bonurile , merg acasa intru online si vad citi lei s-au luat la tranzactie din cele 2 carduri. Fac calculul si-mi iese ca platind de la transilvania a iesit 4,5 lei/litru iar de la ING 4,6 lei/litru.
    Concluzie: desi nici una din banci nu ia comision, se pare ca la ING schimbul intre monezi este taxat mai mult…

      (Citează)

  11. kkk:
    Faza interesanta: merg in bulgaria. Alimentez 2 masini cu acelasi tip de benzina de la aceeasi statie. Platesc concomitent pentru ambele, la una cu card banca transilvania, la cealalta cu ING . Iau bonurile , merg acasa intru online si vad citi lei s-au luat la tranzactie din cele 2 carduri. Fac calculul si-mi iese ca platind de la transilvania a iesit 4,5 lei/litru iar de la ING 4,6 lei/litru.
    Concluzie: desi nici una din banci nu ia comision, se pare ca la ING schimbul intre monezi este taxat mai mult…

    Pentru ca ma gandesc sa renunt la ING, as avea doua intrebari:
    1. Banca Transilvania percepe vreo taxa lunara de administrare a contului/cardului?
    2. se pot face plati online cu cardul respectiv?
    Multam’!

      (Citează)

  12. Portarea n-are link

      (Citează)

  13. speedy.gonzales

    14/05/2015 la 6:28 PM

    kkk:
    Faza interesanta: merg in bulgaria. Alimentez 2 masini cu acelasi tip de benzina de la aceeasi statie. Platesc concomitent pentru ambele, la una cu card banca transilvania, la cealalta cu ING . Iau bonurile , merg acasa intru online si vad citi lei s-au luat la tranzactie din cele 2 carduri. Fac calculul si-mi iese ca platind de la transilvania a iesit 4,5 lei/litru iar de la ING 4,6 lei/litru.
    Concluzie: desi nici una din banci nu ia comision, se pare ca la ING schimbul intre monezi este taxat mai mult…

    asta am observat si eu, cei de la ING au un curs valutar foarte prost ptr tine ca si client.
    urmeaza sa plec in concediu si din cauza asta voi folosi mai mult cardul de Transilvania, iar cel de la ING il voi folosi doar in caz de forta majora.

      (Citează)

  14. Cum adica iti da Matilda bani ?!?

      (Citează)

  15. eu am primit mail de la ei cu privire la noile reguli valabile din 15 iulie și menționează că retragerile de la Bancomatele ING vor rămâne gratuie. În plus vor fi gratuite și transferurile inter-ing, dar nu se va mai primi înapoi acel 2% la plata utilităților.
    Însă posesorii de webcarduri care până acum plăteau 1ron taxă administrare, dacă nu vor avea rulaj de cel puțin 700 ron, vor trebui să plătească 5ron taxă administrare.
    Deci vești mai degrabă proaste de la ing.

      (Citează)

  16. Rectific: transferurile către orice bancă vor fi gratuite.

      (Citează)

  17. Aquadig:
    Rectific: transferurile către orice bancă vor fi gratuite.

    In acel newsletter exista si un link catre un pdf unde sunt oferite mai multe detalii. Legat de acea suma minima de 700 de lei, atasez un screenshot lamuritor: http://i.imgur.com/lZhW9Ei.gif

      (Citează)

  18. vladutz:
    Cum adica iti da Matilda bani ?!?

    Adică nu mai are job, are bani doar din blog şi de la Matilda :-)

      (Citează)

  19. alias: Adică nu mai are job, are bani doar din blog şi de la Matilda :-)

    Nu, dar uneori plătesc eu ceva (gen concedii, avioane sau cine știe ce chestie specială etc) și-mi dă banii prin bancă, că nu sunt fan cash.

      (Citează)

  20. E uimitor cati habarnisti isi dau cu parerea de bine si de rau despre serviciile bancilor dar cunostintele lor despre comisioane tind spre zero.

    @kkk: Incepand cu februarei 2014 ING are comision 2% pentru conversie valutara la tranzactii internationale, pe langa cursul valutar propriu.

    Uite asa pentru un bilet de Wizz Air de 819 lei din cont si te retrag vreo 849 de lei. Dupa care constati ca ai mai pierdut vreo 600 de lei intr-o jumatate de an cu astfel de comisioane, iti bagi, iti scoti si te muti la Banca Transilvania.

      (Citează)

  21. Da, pot confirma, platile in alte monede te cam rup la ING. De undeva tre sa faca bani, i guess.

      (Citează)

  22. Salut,

    Sunt 2% pentru conversiile din non EUR (adica din USD sau GBP de exemplu). Mai multe banci au asta, dar nu e chiar numai la ING.

    Cu toate astea insa, ING are si un curs valutar dintre cele mai proaste de pe piata (1-2% mai mari decat la alte banci).
    Pentru o plata in USD de pe card, platesti aprox 3-4% extra (sau ca sa o luam relativ la BNR, 5-6%)
    Pentru o plata EUR de pe card, platesti numai acei 1-2% in plus fata de alta banca.

    Concluzie:
    – daca faceti plati non LEI, ING NU ESTE O SOLUTIE, este printre cele mai scumpe banci
    – daca in schimb lucrati preponderent cu LEI (rulaj sau credite, nu depozite), este printe CELE MAI BUNE variante la ora actuala

    Nota: sunt client ING

    Florin:
    E uimitor cati habarnisti isi dau cu parerea de bine si de rau despre serviciile bancilor dar cunostintele lor despre comisioane tind spre zero.

    @kkk: Incepand cu februarei 2014 ING are comision 2% pentru conversie valutara la tranzactii internationale, pe langa cursul valutar propriu.

    Uite asa pentru un bilet de Wizz Air de 819 lei din cont si te retrag vreo 849 de lei. Dupa care constati ca ai mai pierdut vreo 600 de lei intr-o jumatate de an cu astfel de comisioane, iti bagi, iti scoti si te muti la Banca Transilvania.

      (Citează)

  23. Am inteles ca pentru portare salariu trebuie sa bagi cardul de la banca unde intra salariul. Intrebarea este: trebuie sa bagi cardul in fiecare luna sau ING inregistreaza datele si o face automat in fiecare luna. Cu multumiri.

      (Citează)

  24. Azi m-a intrebat o tanti IBAN-ul meu, pt. un restorno, am ramas blocat, cerul mailu ei sa-i dau mail back cand ma intorc acasa, dupa ce verific in homebanc la ING. Apoi mi-am adus aminte sa caut pe mail, din aveam doar cont’rol-ul vechi pe care l-am inchis… Alti draci…
    Mai bag un search pe mailu meu cu ultimele trei cifre ale contului pe care le retinusem si zdrang, un mail de la transferwise cu o suma transferata mai demult si cu un log al transferului, inclusiv ibanul…
    Plm, daca stiam ca am functionalitatea asta pe aplicatia mobila- de a trimite cuiva contul IBAN, poate mi-o instalam mai devreme….

      (Citează)

  25. Gelu Voican Predescu

    18/05/2015 la 9:16 PM

    “Portează-ți salariul” e one time only sau e serviciu recurent, lunar?

      (Citează)

  26. Si daca nu-mi portez salariul, pot sa depun eu in cont 700 lei lunar, sa-i las acolo cateva ore si apoi sa-i scot? Merge asa?

      (Citează)

  27. Sitting drunk

    07/07/2015 la 4:15 PM

    Adamantix:
    Si daca nu-mi portez salariul, pot sa depun eu in cont 700 lei lunar, sa-i las acolo cateva ore si apoi sa-i scot? Merge asa?

    Merge.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus