un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva idei despre camerele video de supraveghere

13 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Acum ceva vreme am văzut la televizor un reportaj despre o cameră video de supraveghere nou lansată și se spunea că face lucruri uimitoare, de exemplu include detecție de mișcare, ca să înregistreze doar când este cazul, și urcă imaginile înregistrate direct în cloud, astfel încât hoțul care-ți intră în casă să nu le poate șterge!

mobotix_m15Aceste două funcții nu sunt nimic nou. Când am început eu să lucrez în domeniul securității, în 2006, erau deja camere conectate la Internet ce făceau asta. Cele Mobotix, de exemplu, ușor de recunoscut prin magazine și baruri datorită formei lor inedite (seamănă cu un cap de robot), nu doar că includeau detecție de mișcare și scriau informația către un server ales de tine, dar aveau și senzor de prezentă în botul camerei, difuzor și microfon, plus obiective panoramice.

Lucrurile în domeniul securității video n-au evoluat așa mult în ultimii 10 ani, ci modificarea principală a fost eliminarea treptată a camerelor video analogice (limitate la semnal PAL, adică o rezoluție scăzută) și înlocuirea lor cu camere IP, ce pot înregistra la o rezoluție de mulți megapixeli, lucru foarte important atunci când încerci să recunoști mutra cuiva ce ți-a sărit gardul.


Articolul acesta nu este despre camere video, ci despre cât de complex este un sistem video de securitate, chiar și unul rudimentar instalat de tine acasă. Altfel veți rămâne cu ideea din reportaj, că montați o cameră și gata, sunteți protejat și ați înregistrat orice hoț.

Să presupunem că ați montat o cameră video de securitate în casă, de exemplu orientată spre ușa de la intrare. Software-ul ei probabil că vă poate avertiza pe email când detectează mișcare și vă trimite automat și imaginea respectivă, ca să vedeți ce s-a întâmplat.

Acum să extindem sistemul.

Un hoț v-ar putea tăia curentul electric înainte de a vă forța ușa. Eu, de exemplu, am tabloul electric pe scara blocului și acolo este și o siguranță generală. Dacă vreau, pot întrerupe curentul la orice apartament din bloc, că respectivele tablouri nu sunt încuiate (și nici n-ar trebui să fie, că poate apare vreo urgență).

Cum faci camera video să funcționeze chiar și în aceste condiții? Montezi un UPS. Alți bani, altă distracție, cum ar zice poetul.

Apoi hoțul ți-ar putea tăia cablul de net înainte de a-ți sparge ușa. Camera ta video n-ar mai apuca să zică nici “mau”, n-ar avea cum.

Cum faci camera să funcționeze chiar și așa? Păi ai nevoie și de o conexiune care să nu poate fi ușor tăiată, precum una 3G, ceea ce înseamnă că ai nevoie de un router care să poată comuta de pe conexiunea cablată pe cea 3G, funcție pe care o au unele modele Asus de top și probabil și altele (căutați 3G/4G backup în tabel). Ai nevoie, evident, și de respectivul modem 3G, de o cartelă SIM, de un pachet de date activat și plătit la zi. Mai ai nevoie ca și routerul să fie pus tot pe UPS-ul discutat anterior, că altfel nu funcționează.

Unde înregistrează camera? Eu am testat una și am configurat-o să înregistreze pe serverul meu de hosting, dar asta pentru că-l aveam. Dacă nu ai un plan de hosting, ai nevoie de unul. Termenul “înregistrează în cloud” presupune totuși că și plătești pe undeva servicii cloud/hosting. Important este să nu înregistreze pe un aparat din casă, că pe acela ți-l fura hoțul și nu mai ai imagini cu el.

Așadar, ne-am complicat de la o simplă cameră de 200-400 de lei la un sistem care probabil costă 1000 de lei și atrage și costuri lunare.

Până acum am discutat doar de o cameră video care să filmeze ușa. Dacă vrei și o sirenă care să cheme vecinii probabil că ai nevoie de una interioară, una exterioară rezistentă la vandalism, spumă și altele, alimentare pentru ele, relee șamd.

Niște idei și linkuri:

  • Am testat cândva o cameră de securitate – TP-Link 3230.
  • eMAG vinde diverse produse din această categorie: camere de supraveghere, înregistratoare digitale clasice sau de rețea, kituri.
  • PC Garage vinde de asemenea camere video, înregistratoare și kituri.
  • Eu m-aș orienta spre o cameră din aceasta mică, ușor de montat pe perete sau tavan, cu wireless și înregistrare undeva pe net, că în casă n-are rost, plus alarmare pe email sau prin push pe vreo aplicație specială. Dacă nu cunoașteți domeniul, stați departe de camerele analogice, că nu vreți să întindeți cablu coaxial prin casă și să depindeți de DVR-uri pentru înregistrare.
  • Există trei tipuri de producători de camere: cei din domeniul rețelisticii, care fac camere mici, ieftine și funcționale (TP-Link, D-Link, Linksys, Trendnet șamd), producătorii consacrați din domeniul securității, care au certificări adevărate în spate (Axis, Mobotix, Samsung, JVC, Bosch, Panasonic, Sony șamd, inclusiv unele scumpe de rămâi uimit de la Tyco, GE, Honeywell, Pelco etc) – de exemplu cele din metroul bucureștean sunt JVC, cele din Otopeni sunt Tyco, și tot felul de chinezi care cumpără senzori și plăci de control și apoi produc camere de diverse calități și fiabilități, unele fiind reușite.
  • Revin cu niște articole suplimentare, că mi-a plăcut mereu subiectul.

    22 comentarii

  1. Chiar daca nu este cazul aici, insa ca tot e vorba despre securitate si alarme, mie mi se par foarte inutile alarmele de masina cu localizare GPS pentru ca poate oricine sa cumpere un jammer GPS ieftin (~35$) sau chiar un jammer GSM.

      (Citează)

    • @etk: orice sistem de securitate poate fi dezactivat, dar întrebarea este de câte scule ai nevoie, de cât timp și cât de complex este totul.

      În cazul mașinilor, un hoț uzual nu va ști de GPS. Cei care umblă și cu jammere la ei sunt mai puțini (plus că acum localizarea se poate face și după rețeaua mobilă sau rețele wireless).

        (Citează)

  2. Pana la urma cred ca trebuie gasit un echilibru intre ce protejezi si cat de mult vrei sa investesti in asta. Cum nicio solutie nu este infailibila, conteaza ca tu sa fi o tinta mai mica sau mai riscanta fara de altii.

      (Citează)

  3. Ce sfaturi dai in legatura cu tipul camerelor? Am vazut ca la cele IP e nevoie doar de cablul de retea, eliminand necesitatea unui cablu suplimentar pentru alimentare. Sunt mai bune acestea?

      (Citează)

  4. Un articol interesant.

      (Citează)

  5. Razvan:
    Un articol interesant.

    Tine-o tot asa

      (Citează)

  6. Sunt interest de acest subiect, chiar te rog sa mai publici articole de genul

      (Citează)

  7. Cel mai bine cauti camere care se alimenteaza POE asta inseamna ca ajunge un singur cablu in ele.
    Cu un UPS de 250-300 de lei poti sa pui routerul si injectorul (ele) camerelor sau un eventual switch cu POE daca ai mai multe camere si vrei sa scapi de injectoare.
    Multe solutii webcam vin cu DVR hardware sau software, daca ai un pc/laptop vechi pui solftul pe el si il faci dvr altfel cumperi unul hard si scapi de bataie.
    Inregistrarea se poate face atat local pe DVR sau in cloud.

    Suna bine solutia de la ubiquiti : https://www.ubnt.com/unifi-video/unifi-video-camera/

      (Citează)

  8. ce parere ai despre conectarea camerelor la un NAS. De exemplu cei de la Synology au soft inclus pentru asta. Si cred ca se poate face salvarea datelor din NAS in cloud

    https://www.synology.com/en-global/surveillance/7.0

      (Citează)

  9. mihai:
    Ce sfaturi dai in legatura cu tipul camerelor? Am vazut ca la cele IP e nevoie doar de cablul de retea, eliminand necesitatea unui cablu suplimentar pentru alimentare. Sunt mai bune acestea?

    Nu la toate.

    Trebuie să fie o cameră PoE, adică Power over Ethernet. Și tu trebuie să ai un router sau switch PoE.

    Din experiență mea, e mai simplu să tragi un cablu de alimentare subtire până la cameră și să te bazezi pe wireless, decât să te complici cu PoE și cablu Ethernet prin casă.

      (Citează)

  10. clau:
    ce parere ai despre conectarea camerelor la un NAS. De exemplu cei de la Synology au soft inclus pentru asta. Si cred ca se poate face salvarea datelor din NAS in cloud

    https://www.synology.com/en-global/surveillance/7.0

    De ce să nu salvezi direct în cloud, atunci? Altfel pleacă hoțul cu NAS-ul, că nu-i greu să urmărească acel cablu și să vadă unde duce.

    NAS-urile sunt soluții pentru dispecerate de securitate. Pentru case, e bun și un NAS, dar să-l pui în altă casă, nu în cea unde este și camera video :P Cum ar fi, în loc de hosting plătit în cloud, ai hostingul tău pe NAS, dar dacă e în aceeași locație cred că este degeaba.

      (Citează)

  11. Eu am un ghimpe impotriva camerelor wifi. Prefer cablu.

    Totusi e bine sa retinem ca un sistem de securitate are mai degraba un rol preventiv. Orice solutie ai adopta, oricit de sigura, un hot determinat si oarecum inteligent te va usura de lucruri.

    Asa ca prima data e foarte important ca sistemul de alarma sa fie corect amplasat si configurat. Nici un hot nu va pierde vremea intr-un loc in care ii urla sirena. Si crede-ma o sirena urla bine si tare.

    Camerele sint pe locul doi. Nu e neaparat nevoie de cloud. Pus un NAS sau recorder intr-un loc cit de cit securizat si mai ascuns e mai la indemina. Asta si cu tras firele nu tocmai la vedere ci mascate.

    Si camerele ar trebui sa aiba ceva night vision decent. Pentru ca atunci lucreaza hotii. Mai rar ziua. De fapt, e bine sa stiti ca atunci cind e vremea extrem de urita afara gen viscol, furtuna nasoala atunci e momentul cind actioneaza. Ma refer la case nu la apartamente.

    Si daca sistemul de alarma e conectat la o firma de paza, atunci hotul stie ca are cel mult cinci minute la dispozitie.

    Rolul acestor sisteme e sa descurajeze. Dar un sistem de alarma cu sirena pozitionata prost e o invitatie mare.

      (Citează)

  12. Si eu sunt interesat de subiect – si sunt tare surprins ca zici ca nu au evoluat camerele digitale de supraveghere.

    Zic asta pentru ca senzorii de imagine sunt mult mai ieftini si mai buni acum in 2015, procesoarele de imagine la fel – chiar si wifi-ul e la cu totul alt nivel decat in urma cu 5 ani. Adica toate conditiile sa existe camere ieftine si foarte bune.

      (Citează)

  13. Suna bine solutia de la ubiquiti : https://www.ubnt.com/unifi-video/unifi-video-camera/

    L!nux, unde se gaseste solutia asta de vanzare in RO? Google nu mi-a intors exemple relevante.

      (Citează)

  14. Nu rezolvi nimic ca vei avea moaca hotului in film, de obicei va avea capul acoperit si numai in filme politia are un soft de recunoastere a fetei si in 2 minute stii cine e hotul.
    Nu exista lacat care sa nu poata fi deschis si nu exista sistem de securitate care sa nu fie spart.
    Am pe masina gps, care functioneaza pe 3g , aplicatie pe telefon sa verific unde e masina, apoi poti seta diverse locatii si daca masina pleaca de acolo sa primesti mesaj.
    Masina duba mi-a fost sparta de 3 ori, a 4 oara a fost furata pentru ca usile erau securizate pe interior cu lock bolt, o bara metalica actionata electric de la un intrerupator manual, apoi am pus gps.
    Ce usor se poate fura o masina cu platforma, pot pretinde ca sunt de la primarie ::)).

      (Citează)

  15. Etravel: L!nux, unde se gaseste solutia asta de vanzare in RO? Google nu mi-a intors exemple relevante.

    https://www.senetic.ro/ubiquiti/unifi_video/
    http://wifimag.ro/video

      (Citează)

  16. Exista si camere analogice cu rezolutie mare:
    HD-TVI de la Hikvision
    HD-CVI de la Dahua

      (Citează)

  17. mihai:
    Ce sfaturi dai in legatura cu tipul camerelor? Am vazut ca la cele IP e nevoie doar de cablul de retea, eliminand necesitatea unui cablu suplimentar pentru alimentare. Sunt mai bune acestea?

    Si la cele analogice poti folosi un singur cablu. Mi-am instalat un sistem analogic cu patru canale PAL, unde am tras cate un cablu UTP Cat5 pentru fiecare camera. Pe trei perechi pleaca tensiunea de 12V catre camera, pe a patra pereche vine semnalul video de acolo. Arata insa urat la capete, unde semnalul video o ia intr-o directie iar alimentarea in alta directie…

      (Citează)

  18. Cred ca cele mai sigure sunt camerele de supraveghere IP si wireless. Practic, daca optezi pentru astfel de camere, riscul sa fie taiate este minim.

      (Citează)

  19. mihai: Si la cele analogice poti folosi un singur cablu. Mi-am instalat un sistem analogic cu patru canale PAL, unde am tras cate un cablu UTP Cat5 pentru fiecare camera. Pe trei perechi pleaca tensiunea de 12V catre camera, pe a patra pereche vine semnalul video de acolo. Arata insa urat la capete, unde semnalul video o ia intr-o directie iar alimentarea in alta directie…

    De acord cu tine, se poate si folosind un singur cablu insa nu este recomandat pentru un sistem mult mai amplu, alcatuit dintr-un numar ridicat de camere de supraveghere.

      (Citează)

  20. Salut,

    Cineva m-a intrebat de un model de camera pe care sa o monteze in masina. De aici o suma intreaga de cerinte:
    – sa inregistreze la un unghi de 360 (sau pe aproape)
    – sa inregistreze bine si pe timp de noapte si cand vehicolul este stationat
    – sa poata vedea eventual in timp real ce se intampla in raza camerei

    Am cautat pe net si n-am gasit nimic de acest gen… mai are cineva o idee, recomandare?
    As ramane recunoscator pentru orice sfat…

    Multumesc.

      (Citează)

  21. Dai camerei, din spatele sau, un soc, o descarcare de 100.000 de volti la 100 de mA si sa vezi ce frumos se duce! Sau cu un magnetron, din cuptoarele cu microunde pus intr-o antena tip palnie emiti un semnal cu modulatie in ultrasunete efectul s-ar putea sa fie acelasi. Deoarece electronica cea care ne ajuta tot ea a devent asa de minuscula incat nu-ti trebuiesc curenti mari pt a face scurt intre traseele electronice sau chiar in interiorul integratelor. Iar pentru sefii care urmaresc angajatii in birouri, noaptea, cand respectivii mai pun si ei capul jos si atipesc, poti face asa, intr-o palnie de lanterna cu leduri, pui leduri in infrarosu de 2-3W pe toate l-e modulezi in impulsuri cu o frecventa de 50-100Hz, orientate direct catre obiectivul camerei, deoarece camera vede in infrarosu, tu nu, deci poti motaii linistit!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus