un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum se spală tastatura

13 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Am primit destule întrebări atunci când am postat o fotografie cu tastele mele în chiuvetă, pline de detergent, așa că iată un ghid de spălat tastatura.

De ce să speli tastatura? Pentru că sub taste se strânge multă mizerie, mai ales fire de păr și firimituri, iar butoanele se murdăresc în timp și merg mai greu. Procedura este simplă și durează 1-2 ore. Aveți nevoie de o șurubelniță în cruce și una dreaptă.

1. Faceți o fotografie tastaturii, ca la final să vedeți în ce ordine trebuie montate butoanele.
Serios, nu vă bazați că le știți voi și tastați fără să o priviți, e altceva când trebuie să montezi butoanele la loc.
spalare_tastatura_1

2. Întoarceți tastatura cu butoanele în jos și demontați șuruburile de pe spate. De obicei sunt în cruce. Dacă sunt șuruburi de mai multe dimensiuni, rețineți cam de unde a ieșit fiecare.

3. După ce ați scos toate șuruburile, repuneți tastatura în poziție normală și ridicați cu atenție jumătatea superioară de pe cea inferioară.

În funcție de tastatură, este posibil ca mica placă ce conține LED-urile de stare să fie prinsă de jumătatea superioară. Nu o forțați, s-ar putea rupe vreun cablu, ci manevrați-o cu atenție și desfaceți alte eventuale șuruburi.

4. Partea inferioară conține de obicei micul circuit de control și folia de contact, de obicei un plastic subțire transparent și un cauciuc maleabil. Acestea nu se spală! Suflați-o de praf, dacă este cazul, dar din experiență mea cu diverse tastaturi aici nu ajunge praful. Ignorați complet respectiva parte și concentrați-vă la cea cu tastele.
spalare_tastatura_4

5. Partea cu tastele ar trebui să fie doar plastic, fără nici un circuit electric. Dacă are vreun circuit electric pe ea, încercați să-l demontați de acolo sau asamblați la loc tastatura și nu riscați să o stricați spălând-o.

6. Scoateți fiecare tastă din locașul ei. Sunt ținute acolo de niște plastice flexibile, ies dacă le împingeți ușor din interior. Luați o tastă mai puțin importantă (Num Lock? Pause/Break?) și spălați-o cu detergent de vase sau săpun. Aici testăm dacă nu cumva textul de pe taste se ia la spălat.

7. Dacă tasta de test rezistă la apă și detergent, puneți dopul la chiuvetă, duceți tastele în ea, dați drumul la apă, puneți niște săpun sau detergent de vase, spălați-le cu mâna, lăsați-le vreo 10 minute în acea apă. Alternativ, folosiți o strecurătoare mare, e mai simplu.
spalare_tastatura_2spalare_tastatura_5

Dacă textul de pe taste nu rezistă la apă cu detergent, luați o cârpă, udați-o și frecați manual lateralul fiecărei taste. Luați o perie și curățați-le de praf. Folosiți aer comprimat pe sub ele.

8. Partea superioară a tastaturii, acum fără taste înfipte în ea, poate fi spălată de obicei fără probleme. Eu o frec cu o perie moale, dau cu apă și detergent, o las să se “înmoaie”. Asta e partea cea mai murdară, sunt sigur că v-ați convins deja de asta atunci când ați scos tastele.
spalare_tastatura_3

9. Uscați totul foarte bine! Uscarea este foarte importantă. Folosiți un uscător de păr, lăsați totul în balcon la soare, dar asigurați-vă că nu mai este nici o picătură de apă în interiorul tastelor sau pe placa lor înainte de a reasambla totul.

10. La asamblare, asigurați-vă că circuitul tastelor (folia transparentă) și cauciucul de contact (partea maleabilă) sunt bine așezate și întinse; de obicei au niște ghidaje în care se așează. Apoi puneți peste ele partea superioară și întoarceți-o ținând-o strâns în mâini, ca să nu se miște nimic. Puneți la loc șuruburile, apoi înfigeți la loc tastele în locul lor.

Atenție la unele taste că s-ar putea să fie mai speciale. La mine, Space și Enter, fiind taste mari, aveau și cleme metalice care trebuie să intre în niște locașuri speciale. La alte tastaturi este posibil să fie necesar să introduceți tastele înainte de a împreuna tastatura și a pune la loc șuruburile.
spalare_tastatura_7

11. Conectați-o la loc la calculator, deschideți un Notepad și apăsați pe rând fiecare tastă pentru a vă asigura că merge. Unele s-ar putea să fie blocate, dar își dau drumul după câteva apăsări. Dacă ceva nu merge bine, demontați tastatura și asigurați-vă că totul în interior este la locul potrivit.

12. Admirați-vă tastatura curată ca-n prima zi și promiteți-vă că nu veți mai mânca niciodată la birou și nici nu veți mai tasta cu mâinile murdare.

13. Încălcați această promisiune după vreo 3 ore.

spalare_tastatura_6

De ce insist să fie totul perfect uscat? Dacă o picătură de apă ajunge la contactele tastaturii, folia aceea transparentă, va declanșa tastele, simulând o apăsare. Dacă ajunge între foliile transparente, o singură picătură se întinde foarte mult și declanșează mai multe taste sau le blochează de tot.

Sunt atât de sigur pe acest tutorial încât nu-mi asum nici o responsabilitate în cazul în care vă stricați tastatura! Serios! Dacă aveți nevoie de o tastatură nouă, găsiți destule modele la eMAG și PC Garage, iar eu sunt atras non-sexual de modelul Microsoft Sculpt Confort, care are tasta Backspace integrată în tasta Space, deoarece s-a demonstrat că oamenii apasă Space cu mâna dreapta, iar pentru Backspace forțează încheietura pentru a ajunge acolo sus, deci ar fi mai bine plasat în stânga jos. Păcat că are Enter-ul mic.

microsoft_sculpt_confort

    24 comentarii

  1. Stii ce am facut prima oara cand am citit titlul articolului? M-am uitat sub taste si apoi am citit materialul postat de tine ;))

      (Citează)

  2. Sau îți iei o mecanică și aspiri mult mai ușor.

      (Citează)

  3. http://mindblower.ro/produs/jeleu-magic-curata-tot asta nu ar fi mai simplu si ieftin? Am tot auzit tot felul de povesti de dupa curatare incat m-as mira sa mai mearga toate tastele ca la inceput..nu mai vorbesc de rabdarea pe care trebuie sa o ai ca sa le pui pe toate in ordine si sa nu atingi altceva….sunt curioasa cat ati incercat varianta ta?

      (Citează)

  4. Eu o mai intorc si-i mai dau cateva palme. Mai pica ceva mizerie. De dimineata am bagat un bon fiscal impaturit in 3,4 sa vad ce s-a mai adunat printre taste. :)

      (Citează)

  5. Mie mi-e cam frica sa incerc, desi ar cam trebui, dar ma stiu cam neindemanatica si nici cu rabdarea nu stau prea bine :)

      (Citează)

  6. Raluca Enache:
    Mie mi-e cam frica sa incerc, desi ar cam trebui, dar ma stiu cam neindemanatica si nici cu rabdarea nu stau prea bine :)

    Vad ca am reusit sa folosesc “cam” de 3 ori intr-un comentariu de 20 de cuvinte… e o performanta si asta :)

      (Citează)

  7. Metoda pe care o folosesc eu pentru spalat tastele: bagate intr-un pet cu gura mai larga (gen Prigat sau bidoanele de 5 litri de apa), adaugat detergent, adaugat apa calda suficienta, pus dopul sticlei si jucat fotbal cu sticla 10 min. Se curata perfect.

      (Citează)

  8. Subscriu celor spuse de tine in acest articol. Am procedat la fel cu vreo cateva tastaturi de-a lungul timpului. E incredibil cat praf si alte chestii se pot aduna pe acolo, mai ales cand ajunge accidental si ceva lichide gen Cola sau cafea, care se transforma intr-un fel de chestie lipicioasa. Tot la fel aproximativ am procedat si cu telecomenzile din casa. Procedeul este cam la fel cu diferenta ca contactele sunt “la vedere” si curatirea lor am facut-o cu alcool tehnic. O periuta de dinti ajuta la zonele mai greu accesibile. E de munca vreo 30-45min insa rezultatul întrece asteptările.

      (Citează)

  9. denisa1999: http://mindblower.ro/produs/jeleu-magic-curata-tot asta nu ar fi mai simplu si ieftin? Am tot auzit tot felul de povesti de dupa curatare incat m-as mira sa mai mearga toate tastele ca la inceput..nu mai vorbesc de rabdarea pe care trebuie sa o ai ca sa le pui pe toate in ordine si sa nu atingi altceva….sunt curioasa cat ati incercat varianta ta?

    Interesant jeleul, dar este de fapt un lipici care adună praful superficial. Praful și scamele de sub taste nu are cum să le adune până nu le demontezi.

    Nu-i vorba de răbdare, cu tot cu uscare pierzi cam 1-2 ore pe asta cu tastatura și o poți face când nu ai treabă la calculator, de exemplu când faci curat în restul casei.

    Dacă nu vrei sa o demontezi, poți da cu aer comprimat pe sub taste și cu peste ele cu o cârpă cu săpun, dar nu va ieși perfectă
    http://www.pcgarage.ro/accesorii-monitoare/af/aer-comprimat-inflamabil-asdu400-flam/

      (Citează)

  10. vio: Metoda pe care o folosesc eu pentru spalat tastele: bagate intr-un pet cu gura mai larga (gen Prigat sau bidoanele de 5 litri de apa), adaugat detergent, adaugat apa calda suficienta, pus dopul sticlei si jucat fotbal cu sticla 10 min. Se curata perfect.

    Nu-i rea ideea!

      (Citează)

  11. Raluca Enache: Vad ca am reusit sa folosesc “cam” de 3 ori intr-un comentariu de 20 de cuvinte… e o performanta si asta :)

    Cam da!

      (Citează)

  12. Raluca Enache:
    Mie mi-e cam frica sa incerc, desi ar cam trebui, dar ma stiu cam neindemanatica si nici cu rabdarea nu stau prea bine :)

    Atunci deconectează tastatura de la calculator, dă-i cu aer comprimat, ține-o cu tastele în jos și bagă o perie pe sub ele, cât e posibil, apoi freacă-le cu o cârpă cu săpun, dar nu cu multă apă pentru a nu ajunge în taste.

    http://www.pcgarage.ro/accesorii-monitoare/af/aer-comprimat-inflamabil-asdu400-flam/

    http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/20233961/

    Sau alte produse de curățare disponibile

      (Citează)

  13. @Vio: Buna de tot varianta cu “bidonul si fotbalul”. Este posibil ca sa trebuiască insistat pe lateralele tastelor cu o cârpă dar asta depinde de cat de murdare sunt si de detergentul folosit. Oricum o voi testa data viitoare.

      (Citează)

  14. Procedura de dezasamblare difera de la tastatura la tastatura, la unele tastele sunt toate prinse intr-un cadru si se dau jos impreuna. Iar cu ceva atentie nici trebuie sa iti faci griji de pozitiile individuale pentru ca nu le scoti.

    Gelul magic este o prostie, am folosit, ajuta marginal si mai are si prostul obicei sa lase o faramitza din el intre taste.

    Spray-ul cu aer comprimat e bun, exista si de la Logilink (nu mi-a placut prea mult) si de la Gembird (mi s-a parut mai puternic si mai ieftin), cautati dupa codul CK-CAD2

      (Citează)

  15. din seria DIY…
    Multumesc pentru ca ai adus in actualitate rezolvarea unei probleme cu care si eu ma confrunt de o vreme. Urmeaza sa aplic si eu…procedura descrisa…

      (Citează)

  16. am Sculpt, dar nu folosesc backspaceul de jos. E o tastatura misto

      (Citează)

  17. Trebuie sa mentionezi undeva ca la tastaturile mecanice nu e bun tutorialul tau :)

      (Citează)

  18. mircea (primul)

    13/03/2015 la 5:23 PM

    Cine pm apasa space cu mana dreapta? Wtf

      (Citează)

  19. mircea (primul):
    Cine pm apasa space cu mana dreapta? Wtf

    Io’ bre! Cu degetul mare! Pot sa folosesc si “mijlociul” da’ il prefer pe ala mare!
    Apropo de curatare, dupa ce se scot tastele din lichid, se pun intr-un prosop si se agita usor. Toata apa din ele este retinuta de prosop si nu te mai chinui sa le scuturi si sa le usuci individual.
    Nu am mai efectuat operatiunea de ani de zile, de cand am trecut la taste low profile (sunt fan), care sunt mult mai usor de intretinut.

      (Citează)

  20. La partea cu uscatorul de par ar trebui sa se gandeasca fiecare de 2 ori. Cu uscatorul de par am deformat o tasta de laptop care iesise si daca tot nu era foarte curat sub ea am spalat-o si uscat-o “foarte bine” asa cum recomanzi tu. Urmarea e o forma de scoica.
    Uscatul ar trebui sa se produca de la o distanta mai mare astfel incat sa nu se inmoaie plasticul.

      (Citează)

  21. animal00:
    am Sculpt, dar nu folosesc backspaceul de jos. E o tastatura misto

    si eu am sculpt, nici eu nu folosesc backspace-ul de jos

    e surprinzator de buna – nu se apasa greu tastatele si totusi au un feedback rezonabil … si e si usor ergonomica cu micile unghiuri la care deseneaza tastele

      (Citează)

  22. am spalat si eu cateva tastaturi la viata mea, le-am si uns tastele (cu un spray bazat pe teflon), dar de mult nu mai fac asta … prea repede se murdaresc la loc

    le sterg acuma cu o carpa usor inmuiata in spirt sanitar din cand in cand si cam atat

      (Citează)

  23. E fireless. Folosita exclusiv pentru scris. Pentru joaca folosesc tastaturi de 2 bani jumate. Dar nu ma mai joc in ultimul timp.

    Totusi, sculptu are niste mici probleme de acomodare. Tastele sunt nitel la dreapta fata de cum sunt obisnuit, asa ca dau destul de des X in loc de C. Si apas cam des Capsul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus