un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Accesoriile de fitness nu trebuie să fie foarte precise

28 Jan 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Un articol de săptămâna trecută spunea că accesoriile de fitness, cele care monitorizează câți pași faci și câte calorii consumi, sunt lipsite de acuratețe. Chestia asta a fost știre mare, mulți zicând că astfel de accesorii sunt deci inutile și că nu merită folosite. Între ele sunt modele ce se găsesc inclusiv la noi, precum Jawbone Up sau Fitbit Flex sau Nike Fuelband SE.

Eu zic că toată povestea se bazează pe o neînțelegere majoră a întregului sistem și voiam să vă spun de ce cred asta.

CUM A FOST FĂCUT TESTUL

Au luat 50 de persoane și le-au pus să facă diverse activități în timp ce purtau toate cele 7 dispozitive testate. Toate aceste 7 dispozitive indicau numărul de calorii consumate de respectivele persoane de-a lungul timpului, iar în același timp un alt aparat medical măsura caloriile consumate printr-o metodă ceva mai precisă, analiza aerului expirat.

Rezultatele au fost variate. BodyMedia Core a fost cea mai precisă, urmată de Fitbit Flex. Jawbone Up și Nike Fuelband au fost pe pozițiile următoare, cu 15-18% diferențe față de aparatul medical etalon.

CUM STĂ DE FAPT SITUAȚIA

Aici avem un cumul de factori ce trebuie discutați.

În primul rând, caloria ca energie consumată de corp este greu de măsurat, fiind ceva mai degrabă estimat. Nu numai că nu se poate calcula cu precizie, dar însăși valoarea calculată prin diverse metode ar trebui să ia în considerare tot felul de factori precum vârstă, sex, condiție fizică, greutate, greutatea hainelor, probleme de inimă, capacitate pulmonară, metabolism șamd. Întregul sistem ce spune câte calorii avem nevoie să luăm și să ardem zilnic este bazar pe niște estimări.

Aparatul care-ți spune câte calorii ai consumat pentru că analizează aerul expirat să zicem că este foarte precis, în condițiile în care caloria ca unitate de măsură este oarecum ceva semi-exact, după cum ziceam.

Accesoriile de fitness, însă, sunt aparate simple. Se poartă pe încheietură sau la brâu, au o mică baterie, un mic procesor, un mic accelerometru. Multe măsoară doar pașii făcuți de tine și estimează distanța parcursă în funcție de înălțimea ta, dar poate că ai făcut mulți pași mici, de exemplu la coadă la Poștă. De unde să stie un astfel de aparat dacă ai mers drept sau ai urcat scări? Iar dacă știe că ai urcat scări, de unde să știe cât cântăreau hainele tale, că iarna nu-i ca vara, dacă ai cărat sau nu trei baxuri de apă sau chiar și înălțimea treptelor, care are un impact mare? O supă de roșii mereu are 400 de calorii?

Alte aparate te văd alergând și știu că astfel ai consumat mai multe calorii. Dar alergai în echipament de sport, pe bandă, sau alergai cu un palton pe tine, după autobuz?

Un aparat de fitness mi-a spus cândva că au făcut 1500 de pași, deși eu am mers cu mașina. Nu-i vina lui, mișcarea mașinii l-a făcut să creadă că de fapt merg.

În tot acest timp, aparatul care analizează aerul expirat normal că știe mai bine ce se întâmplă, că vede exact ce-ai ars. Nu știe cum, dar îți citește mai precis consumul.

CONCLUZIE

Sigur că gadgeturile de monitorizare sunt imprecise. Sincer să fiu, eu sunt uimit că diferența a fost de doar 15-18%, mă așteptam la mai mult numai gândindu-mă că pașii mei au lungimi diferite în funcție de situație, deci erorile de estimare sunt mari. Sunt imprecise și cred că toată lumea intuia acest lucru, fără a fi necesare cunoștințe despre cum are loc procesul de măsură.

Și dacă sunt imprecise ce, nu sunt bune? Sunt la fel de bune! Pe mine un astfel de aparat mă motivează și mai tare. Când văd că am făcut 9500 de pași astăzi și sunt aproape de bariera de 10.000, parcă zic mai repede “bine, hai că merg eu la magazin să cumpăr mâncare de pisici”. Sau când aparatul îmi indică faptul că în ultimele trei zile am fost sedentar, în a patra cam aleg să merg pe jos, nu cu mașina, unde am treabă.

Să vezi în grafice și cifre, chiar și unele cu o eroare de măsură în ele, cum stai cu activitatea fizică este un lucru extraordinar. Nu trebuie să fie precis la unitate, trebuie doar să-ți arate ce faci și cum faci și să te ajute să tragi niște concluzii despre stilul tău de viață.

Dacă ești sportiv sau ții vreo cură de slăbire sau un regim special, oricum ai la dispoziție metode mai bune de a ține evidența activităților. Greutate măsurată de trei ori pe zi, cât alergi zilnic, cu ce greutăți faci exerciții fizice – pe astea te bazezi, nu pe ce-ți spune un Fitbit sau Jawbone că ai făcut.

Accesoriile de fitness au un scop informativ generic, nu precis, și mai degrabă îți spun cum stai la modul general, nu ceva extrem de precis. Cumpărați-le cu încredere și credeți-mă când spun că, purtate zilnic, vă vor impulsiona și vă vor ajuta să faceți mișcare, dacă pentru asta le-ați luat.

Ce-am testat și mi-a plăcut:

  • Jawbone Up24 – monitorizează mișcarea și somnul, face grafice: eMAG, PC Garage, Orange.
  • Fitbit Zip – monitorizează doar pașii, sincronizare bluetooth cu PC sau telefon: eMAG, PC Garage.
  • Fitbit Flex – monitorizează pașii și somnul: eMAG, PC Garage, Orange.
  • Gear Fit – monitorizează pașii, măsoară pulsul, arată notificări din telefoane Samsung de top, ceas, cronometru șamd: PC Garage, Orange.

jawbone_up_24

sursa testului original: Daily Mail.

    5 comentarii

  1. sunt inutile!
    Sunt scumpe si iti arata lucruri e care deja le stii :-)ca nu faci miscare ,ca mananci porcarii ,ca dormi prost de la viata stresanta pe care o duci si ca iti creste pulsul cand vezi un decolteu generos!

      (Citează)

  2. Eu folosesc pe android o aplicație de monitorizare a somnului, sleep bot ii zice și ma gândeam sa îmi iau o brățară care sa facă și acest lucru. Când am văzut preturile m-am liniștit. 400 ron o brățară Basic e cam mult.
    Am descoperit de la Xiaomi, brățara lor MiBand care e cam 20$ cu tot cu transport și pare ca ar merita. Dar tot nu sunt convins ca m-ar ajuta foarte mult. Faptul ca nu poate înregistra audio când zgomotul depășește un anumit threshold noaptea e un minus mare pt mine. Alarma cu vibrații la încheietura pare mai eficienta decât un Ringtone enervant.

      (Citează)

  3. Asa e, nwradule. Omul de rînd nu înţelege ce e aia “precizie”, nu înţelege ce măsoară, nu înţelege nimic tehnic. Facem cu toţii şcoli, majoritatea facultăţi, dar mulţi sînt total habarnişti, nu rămîn cu absolut nimic din toate astea, dau teza/examenul şi uită tot, au făcut principiile termodinamicii în şcoala dar pun extrem de uşor botul la orcie păcăleală de tipul “free energy” de pe Youtube, ş.a.m.d.
    Sînt bune articolele astea care explică cum şi de ce, păcat însă că e nevoie de ele… ar trebui să fie un lucru evident ce ai spus tu, dar, pentru prea mulţi…. nu este !
    Un pedometru care îţi arată cîţi paşi ai făcut este într-adevăr foarte util pentru o analiză de principiu, să ştii cam cum stai, nu să numeri EXACT că ai făcut 9500 paşi versus 10500…

      (Citează)

  4. alias:
    Asa e, nwradule. Omul de rînd nu înţelege ce e aia “precizie”, nu înţelege ce măsoară, nu înţelege nimic tehnic. Facem cu toţii şcoli, majoritatea facultăţi, dar mulţi sînt total habarnişti, nu rămîn cu absolut nimic din toate astea, dau teza/examenul şi uită tot, au făcut principiile termodinamicii în şcoala dar pun extrem de uşor botul la orcie păcăleală de tipul “free energy” de pe Youtube, ş.a.m.d.
    Sînt bune articolele astea care explică cum şi de ce, păcat însă că e nevoie de ele… ar trebui să fie un lucru evident ce ai spus tu, dar, pentru prea mulţi…. nu este !
    Un pedometru care îţi arată cîţi paşi ai făcut este într-adevăr foarte util pentru o analiză de principiu, să ştii cam cum stai, nu să numeri EXACT că ai făcut 9500 paşi versus 10500…

    De-ar pricepe principiul ăsta și pulimea care tot dă cu pietre în repartitoare ar fi perfect.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus