un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile PC-uri de top: procesoare Haswell-E, plăci Asus X99 și memorie DDR4

4 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

O nouă generație de PC-uri de top a luat naștere recent, după ce Intel a lansat noile procesoare Haswell-E ce aduc 6 sau 8 nuclee pe PC-uri desktop, Asus a lansat primele plăci de bază cu chipset X99 și mai ai nevoie și de memorie DDR4 pentru ele.

Să le luăm pe rând.

PROCESOARELE INTEL

Acestea fac parte din seria Extreme Edition (de asemenea, când afli prețul lor simți că trăiești ca-n sporturile extreme), astfel:

  • Intel Core i7-5820K – 6 nuclee fizice, 12 nuclee virtuale, 3,3 GHz, 15 MB cache, 22 nm
  • Intel Core i7-5930K – 6 nuclee fizice, 12 nuclee virtuale, 3,5 GHz, 15 MB cache, 22 nm
  • Intel Core i7-5960X – 8 nuclee fizice, 16 nuclee virtuale, 3 GHz, 20 MB cache, 22 nm

Toate trei necesită memorie DDR4 și suportă un maxim de 64 GB. O comparație detaliată puteți accesa pe site-ul Intel. Procesoarele le găsiți la PC Garage, unde au o reducere de 5% până pe 12 septembrie.

Partea nasoală este că aceste procesoare funcționează pe socket LGA2011-v3, iar acest v3 diferă de LGA2011 clasic. Asta înseamnă că pentru aceste procesoare ai nevoie de o placă de bază nouă, cu chipset X99 proaspăt lansat, și nu pot fi instalate pe plăci mai vechi LGA2011.

Așa arată un PC ce rulează cu un 5960X: 8 nuclee, 16 virtuale, de abia are low Windows să le afișeze pe toate.

PLĂCILE DE BAZĂ

Am fost la lansarea plăcii Asus Rampage V Extreme, făcută în jurul chipsetului Intel X99 și pentru aceste procesoare noi. Placa are tot ce-ți poți dori de la un model high-end și tot felul de funcții utile și idei inginerești bune inclusă în ea.

Specificațiile sunt următoarele:

  • 8 sloturi de memorie DDR4, suportă quad-channel
  • 4x PCIe 3.0
  • 1x PCIe 2.0
  • 1x PCIe 2.0×1
  • suport multi-GPU de la 2 la 4 plăci nVidia și AMD
  • 2x SATA Express port 10 Gbit/s
  • 8x SATA 6 Gbit/s
  • 1 x M.2 Socket 3 cu M Key pentru SSD-uri rapide
  • placă de rețea Intel Gigabit
  • wifi integrat 802.11ac la 1300 Mbps
  • 14x USB 3.0, 6x USB 2.0
  • sunet ROG SupremeFX 2014 cu 8 canale, ieșire optică

Este o placă făcută pentru a complementa performanța mare a procesorului și permite overclocking extrem, ajutat de tot felul de tehnologii și funcții precum OC Panel pentru reglaj și monitorizare în timp real, Safe Boot, regulator de tensiune performant, radiatoare de răcire și 8 conectori de ventilatoare.

BIOS-ul este de tip UEFI, cu interfață arătoasă, controlabilă din mouse și ușor de modificat. Din moment ce suportă chiar și 4 plăci video, ce să mai ceri? Are inclusiv o invenție Asus numită OC Socket care adaugă niște pini în socketul procesorului și prin ei controlează parametrii sistemului (detalii aici, e interesantă treaba). Deja se doboară recorduri mondiale cu ea pentru acest chipset.

Rampage V Extreme va costa 1.999 lei pe piață, dar se adresează celor care vor performanța “cea mai cea”, fac overclocking sau, mă rog, lucrează la stat și fac o licitație “magică” pentru un calculator puternic, ca să meargă bine AutoCAD. Am văzut și din astea, eventual cu două plăci Quadro montate.

asus_x99_intel_haswell_e_03

Pentru restul clienților, Asus a scos pe piață și plăci ceva mai normale precum X99-Deluxe, X99-A și X99-Pro. Mai puține sloturi, mai puțin suport tehnic pentru overclocking șamd, plăci normale pentru oameni normali. Mediadot a listat placa Deluxe la 1.644 lei.
asus_x99_deluxe_with_gift_box

MEMORIA DDR4

DDR4 este nou lansat și are alte dimensiuni decât plăcuțele vechi, deci DDR3 nu va funcționa pe o placă de bază construită pentru DDR4, precum cele cu chipset X99.

Ratele uzuale de transfer sunt 1600, 1833, 2133 și 2400. Am găsit listate astfel de memorii doar la PC Garage, marca Crucial, iar la lansarea Asus am văzut și unele HyperX Predator care probabil vor intra în curând în magazine. Prețurile sunt de-a dreptul prohibitive, costă 909 lei un kit de 16 GB.

PC-uri

O socoteală rapidă arată că cel mai ieftin PC cu noile procesoare Intel te costă 4.203 lei (procesor 5280K, placă de bază Asus X99 Deluxe, memorie RAM), presupunând că faci upgrade și păstrezi placa ta video, unitățile de stocare și carcasa. Dacă le adaugi și pe acestea, prețul crește și mai mult, în funcție de ce alegi. Cel mai scump PC costă 8.193 lei, din care jumătate este doar procesorul 5960X.

În caz că vă întrebați, coolerele din imagine sunt un Reeven Justice cu un ventilator suplimentar (6 heatpipe-uri, chiar ușor la 330 grame în versiunea standard) și un Termalright Archon SB-E X2 cu două ventilatoare, 8 heatpipe-uri și 750 grame masă.

    12 comentarii

  1. Radu, ce combinație ar fi perfectă(dacă există una) pentru o stație grafică, într-o tipografie digitală și ce componente îmi recomanzi să folosesc. Se lucrează cu Corel/Suita Adobe și cu fișiere de 1GB în lucru/de trimis către Konica Minolta.
    Mulțumesc și dacă se poate aștept un răspuns.

      (Citează)

  2. Trebuie să începi cu ce buget ai și de acolo găsim o configurație.

      (Citează)

  3. @ Paul eu zic sa faci un Thread aici http://forum.computergames.ro/138-pc-setups-recomandari.html cu bugetul tau si ce componente mai ai .

      (Citează)

  4. @Radu
    O mică corectură, dacă-mi permiți. UEFI nu este un tip de BIOS ci un înlocuitor pentru BIOS.

    @Paul
    De preferat procesoare Xeon pe arhitectura Haswell și placă video Quadro de la nVidia sau Fire Pro de la Ati. Desigur, așa cum zicea și Radu, fără un buget estimativ nimeni nu-ți poate face o recomandare pertinentă.

      (Citează)

  5. @paul: Verifică dacă programele folosite au accelerare CUDA și mergi pe nVidia. Nu Quadro, ci plăci normale ca GTX 760 și mai sus.

      (Citează)

  6. Țin să vă mulțumesc pentru interesul de a mă ajuta, apreciez foarte mult!

    Ok, un buget aproximativ este între 1,000 și 1,500 euro. Ne-am gândit și la achiziționarea unei stații grafice second-hand(una top level este peste 3,000 de euro).
    Deci, concluzia este că nu vrem avioane, să zboare prin birou :), ci vrem o stație de care graficianul să nu se plângă când multiplică 24 de fișiere în Corel și să poată fi folosit cât de cât PhotoShop-ul când imporți un fișier de 500mb să zic așa(din câte am înțeles pentru photoshop este nevoie de mult RAM, nu neaparat un procesor de ultima generație).
    Mulțumesc.

      (Citează)

    • @Brevete: ți s-au stricat multe procesoare sau plăci de bază până acum?

        (Citează)

    • @paul: păi poți să te uiți ce configurație are o astfel de stație grafică “Brand” și să faci ceva asemănător din bucăți, cu o carcasă normală și eventual le iei de la PC Garage cu asamblare premium, ca să-ți facă ei instalarea componentelor și fluxul de aer ca aici https://www.nwradu.ro/2013/08/computer-top-mare-cooler-vazut-vreodata/

      Ca hardware, ai nevoie de procesor puternic și de memorie RAM multă, plus stocare rapidă. Placa video nu cred ca o vei folosi prea mult pentru Corel și Photoshop, cel puțin eu pe Corel X5 n-am simțit niciodată că mă ajută placa și cred că nu este utilizată.

      Nu intru în detalii privind componentele, dar la 1000-1500 de euro ai următoarele opțiuni:
      Core i7-5280K din acesta nou cu placă X99 și memorie tip DDR4 – măcar iei ce-i mai rapid. Ai văzut că te costă cam 1000 de euro procesorul cu placa și cu memoria, iar până la 1500 iei carcasă, un SSD de 120 sau 240 GB, hard-disk și o placă oarecare.

      Core i7 din generația anterioară Haswell, socket 1155, memorie DDR3, placă de baza pe Z87 sau mai bun, peste care pui o placă video ceva mai bună cu gândul ca poate trebuie în viitor. Un GTX 760 ar trebui să fie suficient. Ieși un pic mai ieftin sau tot pe acolo.

      Sfatul meu: alege o carcasă de calitate, cu suport pentru minim 3-4 ventilatoare, montează un cooler bun pe procesor și ventilatoare în carcasă. La astfel de operațiuni, căldura va fi o problemă.

      Poți scrie problema ta și pe forumul PC Garage, îți arată imediat cei de acolo diverse configurații potrivite http://www.mygarage.ro/sisteme-brand-oem/

        (Citează)

  7. Toate sunt noi, toate sunt bune, toate sunt de ultima generatie si toate dupa sase luni nu mai merg sau se strica ! Parerea mea :) !

      (Citează)

  8. La lansare toate produsele sunt mai scumpe, e taxa pe graba. Pentru cine nu se arunca primul, sa cumpere in ziua lansarii, ASRock X99 Extreme4 se va gasi pe la 270$ fara TVA iar memoria ADATA DDR4 nu va costa mult mai mult decat DDR3.

    Restul furnizorilor n-au decat sa faca ce vor, eu nu ma arunc sa le-aduc de pe acum.

      (Citează)

  9. salut . sunt incepator si am nevoie de ajutor.
    PC il voi folosi 80%browsing, muzica, youtube etc si 20%jocuri. ce sa aleg:
    1. Intel i3-4170,Placa de baza Asrock H81M-DG4,ram 4GB 1600mhz=798lei
    2. INTEL I3-6100,Placa de baza ASUS H110M-K D3,ram 4GB 1600mhz=970lei
    Isi merita 170lei in plus varianta 2 ?????
    Restul componentelor le am. Multumesc!!

      (Citează)

    • Eu zic că merită pentru că soluția este mult mai nouă, sari de la generația 4 la 6 de procesare.

      Atenție la memorie, citește cu atenție ce tip de memorie suportă acea placă de bază Asus și asigură-te că din aceea iei, adică DDR3L.
      Pentru jocuri vei avea nevoie si de o placă video dedicată, că cea din placa de bază/procesor nu te va ajuta prea mult. Dacă nu ai bani și de ea, o poți cumpăra ulterior, eventual second hand.
      Încearcă să iei 8 GB memorie RAM. Sau cumpără acum o singură plăcuță de 4 GB, ca să mai adaugi ulterior încă una de 4 GB. Nu-ți bloca ambele sloturi cu un 2+2 că va fi mult mai dificil un upgrade viitor.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus