un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Al treilea bac și alte cuie bătute în sicriul educației

4 Jul 2014  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Ordonanța de Urgentă a Guvernului 49/2014 a modificat puternic legea educației și întreg sistemul școlar din România. După cum probabil vă așteptați, l-a făcut mai prost.

Cea mai năucitoare modificare este apariția unei a treia sesiuni de Bacalaureat. Adică îl pici pe primul, îl pici și pe cel din toamnă și mai poți da încă unul în același an școlar, probabil în decembrie sau februarie-martie.

Eu nu văd aici decât o singură explicație: este nevoie de voturi la alegeri. Liceeni care dau bacul au 18 ani și poate nu știu cu cine să voteze; ar fi bine să voteze cu cei care le dau mai multe șanse de a trece examenul.

Ordonanța este plină de alte articole care însumate nu arată decât dezastrul în care se află sistemul școlar românesc. Școală nu se mai face, universitățile particulare nu mai aveau clienți, era o întreagă supărare publică legată de rata de promovabilitate la bac, așa că au scăzut mult ștacheta și vom avea cu toții o diplomă de facultate. Vom fi o țară plină de ingineri, economiști și specialiști în politică sau comunicare, iar apoi vom sta acasă pentru că nu avem unde munci, că doar n-am făcut o facultate ca să dăm cu sapa.

Toată lumea pare a neglija faptul că o țară se construiește cu sapa, că turismul are nevoie de ospătari, că agricultura are nevoie de oameni care să conducă tractorul și de șoferi care să plimbe bunurile.

De exemplu o prevedere este că cei care nu iau bacul pot beneficia de cursuri de pregătire, timp de un an, inclusiv în cadrul universităților. Dacă n-ai putut să te pregătești în clasa a 12-a, cu ce-i mai special acest an suplimentar, în afară de a genera costuri suplimentare pentru sistem?

Am mai spus-o și altă dată, dacă după 12 ani de școală gratuită un elev nu este în stare să treacă un simplu examen (am zis să-l treacă, nu să ia 10), atunci sistemul trebuie regândit și refăcut din temelie, că s-au irosit banii cu fiecare elev aflat în această situație. 12 ani de costuri date pe apa sâmbetei!

În schimb, guvernul actual a ales să simplifice metoda de promovare, ceea ce echivalează cu ascunsul murdăriei sub preș și cu rezolvarea “din pix” a problemelor, ca să dea bine cifra din statistici privind educația românească.

Se schimbă multe și la structura organizatorică, școlile pierd din autoritate în favoarea structurilor centrale, totul de fapt pentru a întări puterea și a duce banii către cei numiți politic în funcții înalte din inspectorate și universități.

Sunt chiar curios care vor fi urmările pentru 20 de ani. Probabil și mai mulți absolvenți de facultate vor emigra la munca de jos în străinătate, iar cei rămași aici vor munci pe unde apucă, dar în silă, fără vreun zâmbet pe buze, fără mulțumirea că măcar au un salariu; cum să-i mulțumească acestea, din moment ce ei au terminat și o facultate?

alte detalii: Hotnews

    14 comentarii

  1. @Radu si cand te gandesti ca l-ai sustinut pe pontax :( si echipa lui

      (Citează)

    • @Un_cetatean: nu chiar, dacă citești articolele din trecut l-am felicitat pe Funeriu pentru modificările aduse, supravegherea bac-ului, camere video. Era timpul să știm situația reală.

      Problema este că acum știm situația reală și se iau măsurile cele mai proaste pentru rezolvarea ei.

        (Citează)

  2. azi vorbim de distrugerea educatiei, ieri de distrugerea justitiei, alaltaieri de distrugerea sanatatii.. intelegi tiparul ?

      (Citează)

  3. mircea(primul)

    04/07/2014 la 8:53 AM

    @Un_cetatean da, de parca daca ii sustineai pe altii era mai bine. problema in educatie este si ca nu ai cu cine lucra, romanii sunt in general cam prosti si nici nu fac eforturi sa scape din treaba asta. si-atunci, oricat de bun ar fi sistemul (care nu e)….

      (Citează)

  4. Idiocracy. Filmul e deja facut, urmeaza ca viata sa bata filmul.

      (Citează)

  5. @mircea a fost Funeriu care a incercat sa faca ceva dar a introdus camerele de supraveghere si toata lumea i-a cautat nod in papura
    @radu ce asteptari aveai de la un plagiator, el nu poate decat sa sustina pe altii asemenea lui

      (Citează)

  6. mircea(primul)

    04/07/2014 la 9:24 AM

    i-a cautat nod in papura ca n-au mai putut aia sa copieze si situatia prezentata cat de cat mai aproape de realitate. asta nu e o problema care sa poata fi rezolvata din reforme si masuri, pentru ca poporul roman, in esenta lui, este un popor de ciobani cu un caracter imputit. pe la noi, de-a lungul istoriei, s-au aciuat toate scursurile societatilor. am fost ca o ghena de gunoi in care cine a fost mai prost si mai infect a ramas, dupa ce in prealabil s-a tras bine ce a fost de tras.

    ar trebui ca lumea sa mai revina cu picioarele pe pamant. o masura in sensul asta ar fi ca, in cazul in care te duci la liceu si faci 4 ani pe banii statului, sa nu primesti ajutor de niciun fel pana cand nu iei bacul.

    ar trebui ca ratatii care nu iau bacul sa poata fi angajati obligat, fortat, 4 ani de zile, cat timp si-a pierdut statul timp si bani cu ei.

    solutii sunt….

      (Citează)

  7. Nu as privi chiar asa tragic. In primul rand am inteles ca Federatia Spiru Haret a aprobat schimbarile, deci nu sunt asa rele. Apoi, muta clasa a noua inapoi la liceu, ceea ce mi se pare corect. Chestia asta cu Bac-ul e asa si asa – ce poti sa faci cu ei? Sa ii mai tii 2 ani acasa sa tot incerce? Eu cred ca ar trebui introduse examene de admitere mai degraba. Ca o paralela, daca dupa o luna un angajat nu corespunde, ii dai totusi salariul si il lasi sa plece, sa incerce la altii, nu il lasi si incurcat si fara bani.
    Prea multi absolventi de facultate? Si ce? As vrea sa stiu cati de aici au fost mari genii in facultate si cat ca ii ajuta faptul ca au invatat mecanic niste carti depasite? Nu prea aveti incredere in capitalism :)

    @Un_Cetatean – Radu e pro-base – ce e drept, neplatit, deci nu absurd. Uita-te cum il citeaza: tara are nevoie de ospatari, de soferi

      (Citează)

  8. doar e PSD-ul la putere. ce asteptari sa ai pentru “garantat de Vanghelie”?

      (Citează)

  9. Am gasit si articolul de pe hotnews, ca sa avem subiect. Chiar asa grozavii sunt?

    “Iata citeva dintre marile “grozavii” ale ordonantei, asa cum inspirat le-a denumit Mircea Miclea:

    Reprezentantii elevilor nu mai participa in sedintele consiliului de administratie decat cand “se dezbat aspecte privind elevii”
    Directorul scolii va avea obligatia sa ii convoace pe reprezentantii organizatiilor sindicale la toate sedintele consiliului de administratie
    Concursul de ocupare a functiilor de director si de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administratie al scolii, ci de catre inspectoratul scolar
    Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea palatele si cluburile elevilor, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului.
    Persoanele fizice sau grupul de persoane fizice, precum si persoanele juridice care au avut initiativa infiintarii institutiei de invatamant particular si confesional particular, finalizata prin acreditarea acesteia, isi pastreaza calitatea de fondatori.
    In cazuri temeinic justificate, Ministerul Educatiei Nationale poate aproba universitatilor un numar suplimentar de locuri – in limita a 10% din capacitatea de scolarizare stabilita de ARACIS
    Legea Educatiei Nationale spunea pana acum ca Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa. OUG prevede: Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa.
    OUG introduce alternativa la masterul didactic: pot deveni profesori si cei care au pregatire in cadrul programelor de formare psihopedagogica de nivel I si II realizata prin departamentele de specialitate din cadrul institutiilor de invatamant superior
    “In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala”

      (Citează)

  10. @Bogdan: bănuiesc că Federația Spiru Haret are motive de bucurie, deoarece profesorii vor avea mai mult de muncă și asta înseamnă mai mulți bani încasați. Mai fac cursuri pregătitoare, mai supraveghează un bac etc.

    Nu asta e problema. Oamenii n-ar trebui să muncească mai mult, ci mai bine.

    Iar dacă nu au cu cine, că elevii nu vor să învețe, atunci să se pună o condiție la final: școala e gratuită, dar dacă nu treci bacul la final, plătești retroactiv costurile cu școlarizarea. Să vezi atunci ce-ar sta părinții cu biciul.

    Sau să facem ca în străinătate, școli profesionale care să te învețe o meserie. Am mai zis cândva de Germania, unde mult mai puțini se înscriu spre universități, iar școlile profesionale te preiau din timp, îți găsesc de muncă la firme, ai 2 ore de curs și 3 de muncă efectivă șamd. Și uite unde-i Germania acum cu acest sistem de învățământ.

    La noi a rămas cumva ideea că TREBUIE să faci o facultate, deși ulterior toți spun că nu prea le-a folosit efectiv în câmpul muncii.

      (Citează)

  11. Compari cu Germania, o tara cu un sistem dual specific.
    Desi nu am gasit niste date foarte clare, vei vedea ca nu de prea multi studenti ne plangem, comparativ cu alte tari:
    http://247wallst.com/special-report/2012/09/21/the-most-educated-countries-in-the-world/2/
    http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Education/Tertiary-enrollment

      (Citează)

  12. @nwradu:
    Nu prea poti sa pui parintii sa plateasca retroactiv scolarizare daca pica odraslele bacul. Asta merge doar daca atunci cand ar lua bac-ul li s-ar asigura un job. Ceea ce se si intampla in alte tari.

      (Citează)

  13. Claudiu Nicorici,
    Ce zici tu se bate cap in cap. Daca ia bacul nu are de platit. Daca nu il ia, sa-si caute de munca si sa plateasca, nu sa-i asigure cineva locul de munca.

    La noi se prefera sa se dea bani buni (2-3000 de lei/an x 3ani) pentru a face o facultate, orice, sa fie acolo.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus