un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O lege prost gândită: interzicerea închiderii caloriferelor

13 Feb 2014  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Discuția asta cu căldura în apartamente ajunge la niveluri extraordinar de prostești. Acum ceva vreme se dezbătea că trebuie să plătești pentru țevile care-ți trec prin cameră, că te încălzești foarte mult de la acestea. Eu am patru țevi prin cameră, iar dacă închid caloriferul mor de frig în timp record, cu toate acele țevi “lăsându-mi căldură” în cameră.

Acum se dezbate una și mai tare: vor o lege care să-ți interzică să închizi caloriferele din casă. Vezi Doamne, ai putea închide caloriferele și atunci atragi căldură de la vecini, care au apartamente mai calde și atunci transferă căldură către a ta. Tu te încălzești gratuit, vecinii plătesc suplimentar o căldură pe care o pierd către tine.

Mare tâmpenie. Sigur, transferul de căldură are loc, dar ca efect este neglijabil. Este o pierdere care ar trebui acceptată și gata, la fel cum uneori îți deszăpezeșți locul de parcare și ți-l ocupă altul, la fel cum vara îți răcorești casa și se întâmplă invers, preiei apoi din căldura vecinului.

Mi se pare incredibil că discutăm astfel de legi (cum ar fi aplicate? cum ai putea verifică dacă nu cumva vecinul și-a închis caloriferul, intru cu forța peste el în casă să-l controlez la sigiliu?), de parcă am fi rezolvat toate celelalte probleme ale încălzirii și izolării termice a tuturor blocurilor, iar acum a venit timpul să ne ocupăm și de pierderile neglijabile.

detalii despre dezbaterea respectivă: Hotnews.ro

    28 comentarii

  1. 1. Efectul nu este neglijabil. Temperatura in apartamentele neincalzite este temperatura zidurilor din jurul lor. Acest lucru inseamna si ca un apartament in care se locuieste civilizat dar este lipit de un apartament nelocuit/neincalzit trebuie sa aiba mereu caloriferele pornite (in sensul ca robinetii termostatati vor sta mereu deschis) => cheltuieli mari. Mai exista probleme care pot duce la degradarea cladirilor.

    2. Legea este tampita.

      (Citează)

  2. Pentru țevile din cameră chiar plătești (cel puțin în București unde știu mai multă lume care, deși are centrală, e obligată să plătească și pentru țevile blocului)

      (Citează)

  3. Pentru tevile din casa se plateste garantat. Eu ma cert acum cu asociatia pentru ca sunt la ultimul etaj, am centrala si la mine tevile alea sunt ca si inexistente, la mine se termina.

      (Citează)

  4. @Mihai

    Si eu stau la ultimul etaj iar la mine tevile au lungime mai mare decat la orice alt apartament, deoarece la mine se inchide bucla. La tine nu e asa?

      (Citează)

  5. Nu te verifica nimeni Radu, doar iti baga pe gat in sistem paușal un cost minim pe care trebuie să-l plătești chiar dacă ții caloriferul închis sau nu locuiești in apartament. O mizerie

      (Citează)

  6. Ideea asta e comunism pur sange, combinat cu senilitate. Daca am sta la casa n-ar fi niciun vecin lipit de noi caruia sa-i pretindem sa-si tina deschis caloriferul ca sa avem noi pierderi mai mici de caldura. Asa, ca stam la bloc, oricum pierdem mai putin prin pereti, indiferent de ce ar face vecinul.
    Si mi-a venit o idee: am sa-i pretind vecinului meu de la bloc sa imi plateasca o suma lunara, pentru ca apartamentul meu este de fapt pentru el un termoizolator. Datorita mie are o termoizolatie exterioara de cativa metri grosime.

      (Citează)

  7. @Silviu:

    Deci ti se pare ca locuitul intr-o cladire comuna suna a comunism? Hmmm! S-ar putea sa ai dreptate pe undeva…

      (Citează)

  8. @nashu_mare
    majoritatea blocurilor de la noi sunt construite cu niste pereti interiori cam aiurea (exceptandu-i pe cei de rezistenta) – doua placi de beton separate de vo’ 5 cm de aer. Cum aerul are proprietati de izolare termica bunicele (d-aia se foloseau mai demult geamurile alea duble) parerea mea e ca totusi, pierderile datorate faptului ca vecinu’ nu-si incalzeste apartamentul sunt neglijabile…

      (Citează)

  9. @Sabotor

    Nu stiu despre ce pereti zici tu. La mine, in 3 apartamente in care am stat nu era asa. Intr-adevar, la blocul din1986, peretii exteriori erau din doua straturi separate de vata minerala (stiu asta de cand am dat gaura pentru hota). Inspre vecinii cu apartament pe colt si care nu aveau termopane insa peretele era mereu rece.

    In blocurile mai vechi de 1986 (ambele construite in anii ’70) prin care am mai stat nici macar peretii exteriori nu erau dubli.

    Singurele zone unde sunt separati peretii de 5cm de aer sunt la unele blocuri intre scari diferite si la bai (care sunt un fel de cutii)

      (Citează)

  10. Salut,

    Acesta este efectul cand vrem sa aplicam capitalism (individual) pe o platforma socialista (pausal).

    N-ai cum sa le rezolvi. Blocul comunist e comunist si gata. Ne place la gramada ca e ieftin.
    De apa calda care e rece minute intregi ca vecinii nu folosesc nu se plange nimeni? Cum ar fi sa fie o lege care sa ma oblige sa consum apa calda ? :)

    Cand vom avea cladiri moderne, izolate bine, unde transferul termic intre aparamente ar fi mic, acompaniate de un nivel de trai mai ridicat sa nu mai vrei sa faci frigul in casa si sa iei de la vecini, atunci problema socialism-capitalism se va atenua.

    Merci

      (Citează)

  11. Scurt

    Cine a comnetat mai sus nu are nici o idee cata caldura se pierde de la un apartament incalzit la unul

    Fapt

    La Buzau ai mei au ramas racordati la incalzirea centralizata si locuiesc la ultimul etaj , vecinul de jos are centrala termica , pe palier cu mine mai e un apartament si avem 1 perete comun . Deci sus Dumnezeu , Jos vecin stanga vecin .
    Pana acum 2 ani timp de 20 de ani a fost totul ok , era caldura in casa de stateam imbracat lejer , eh de 2 ani ala de jos a vandut si cel ce a cumparat e prin spania si nu a deschis deloc caldura iar ala din stanga e si el plecat prin turcia si a oprit orice urma de caldura .
    Vreau sa va zic ca in casa caloriferele frig de nu pot sa tin mana pe ele , totusi e un frig de iti clantane dintii si ai mei sunt nevoiti sa stea infofoliti . Cand ma duc acolo nu stiu ce sa mai iau pe mine si in picioare .

    Asa ca toti astia de sunt cunoscatori ar trebui sa taca , pierderile prin transfer sunt foarte mari

      (Citează)

  12. @vladutz: locuirea colectiva a fosti inventata cu mult timp inainte comunismului. lasati-o deci mai moale cu “blocul comunist”, e o fraza debila.

    pot sa dau tone de exemple de blocuri de locuinte colective din tari capitaliste, concepute/construite mai prost sau cel putin la fel de prost ca cele din Romania comunista.

    @radu: transferul de caldure e relativ mare, eu stiu cand nu sunt vecinii acasa dupa cat de frig e in casa la mine :)).
    dar depinde foarte mult de natura peretilor si din punctul asta de vedere, da, legea e cretina si sunt f curios cum va fi aplicata.

      (Citează)

  13. @stefan:

    Faptul ca blocul este “comunist” nu tine de partidul aflat la putere la momentul ridicarii lui. Insemana doar ca este bazat pe un principiu “comunist”, principiu care inseamna “folosirea in comun a resurselor”. Principiile astea nu au aparut la 1945.

      (Citează)

  14. @Nashu Mare
    Nu, comunism inseamna cand toti sunt obligati sa fie la fel, dupa o norma impusa arbitrar de sus. Multi romani s-au bucurat de el si il regreta acum, le rezolva multe probleme. In cazul de fata, comuniscm e cand eu “trebuie” sa tin caloriferul deschis, pentru ca si vecinul meu o face.

    @ Linux, ce ar face ai tai daca ar locui la casa ? Probabil ar izola-o. Ce-i opreste sa isi faca o izolatie interioara la apartament ? Nimic. Sau poate mai bine ar trebui sa obligam prin lege vecinul sa lase pornita incalzirea ? De ce, pentru ca e mai usor asa ?

    E clar ca peretii dintre apartamente scapa multa caldura. Dar de aici pana la “legea caloriferului” e cale lunga si abuziva. In prima instanta n-are decat sa-si izoleze fiecare apartamentul, daca are probleme cu frigul vecinului. E aproape ca si cum ar avea un perete exterior acolo, doar ca avem pe cine arunca problema.

      (Citează)

  15. @linux : problema nu este ca dau ai tai caldura in apartamentele vecinilor, problema e ca respectivul apartament da ‘frig’. Cu ce-i ajuta pe ai tai daca aia plecati in Spania vor plati sa zicem 100 de lei degeaba? Centrala tot inchisa va ramane, podeaua alor tai va fi tot rece

      (Citează)

  16. @Silviu

    1 Exista regimuri diferite de legislatie intre locuitul in comun si locuitul in locuinta individuala din motive ce tin in mare parte de ordine publica.

    1b. La casa, platesti de te usuci dar esti boier si independent (ca ungurul din banc). Poti sa faci galagie, sa te certi cu nevasta, sa dai gauri cu rotopercutanta la ce ora vrei etc

    2. Izolatia termica se face pe exteriorul peretelui pe care vrei sa il protejezi, deci la vecinul care nu are caldura in casa. Altfel apar alte probleme tehnice.

    2b) Ar trebui sa fie obligat cel care vrea sa paraseasca doar partial o colectivitate sa se izoleze de acea colectivitate intr-un grad cat mai mare, pentru a nu influenta negativ comunitatea, sau sa participe activ la ea. (Este la fel ca obligativitatea repararii fatadelor cladirilor.)

    3. Dupa cum am spus, legea in forma in care este propusa este tembela si nu poate fi pusa in aplicare.

      (Citează)

  17. @Nashu Mare
    Ramificam foarte mult discutia, intram in niste zone foarte teoretice, filozofice, juridice (ideea de comunitate, aplicarea ei la romani versus alte culturi) sau tehnice (izolatia pe interior, cum se poate face OK). Pe cat de mult mi-ar placea sa continuam, pe atat de putin timp am acum. E discutie de bere deja. Pe deplin de acord cu punctul 3. Noi sa fim sanatosi.

      (Citează)

  18. Iar esti pe langa pentru ca tu care iti faci cald in casa incalzesti peretii si podeaua si tavanul. Daca cel de deasupra sta cu caloriferele oprite tu vei pierde foarte multa caldura foarte repede si asta te va costa mai mult.
    In schimb cel de deasupra avea un 16 grade in casa asigurat pe bani tai. Nu ii va fi cald dar nici nu va muri de frig cum merita.
    Din pacate este ilegal sa ii interzici omului sa faca ce vrea in casa in privinta caloriferelor dar ii poti face regula ca nu poate avea sub 20 de grade in casa, pentru binele vecinilor, copiilor sau integritatii blocului.

      (Citează)

  19. @radu

    Intrun fel agreez intrun fel nu,
    De exemplu la bunicamea in juru ei nimeni nu incalzeste ca mai mult atrag caldura si ea plateste o factura imensa ii correct asa?

      (Citează)

  20. @nashu, te vad om de dreapta, care mananca pe la restaurante destul de scumpe, dar care vrea sa-si oblige vecinu sa incalzeasca camera alaturata, ca nu cumva sa-i fie lui peretele rece. Spune-mi mataluta, de ce nu-ti tragi incalzirea prin pardoseala, astfel incat sa te doara la basca de ceea ce face vecinu? A, e scump? A, costa? Zau? Multi aveti inca caloriferele alea de fonta de cand au fost facute acele blocuri, nici pe alea n-ati fost in stare sa le schimbati, dar aveti pretentii ca vecinii sa va incalzeasca peretele. Stau la casa, toti peretii exteriori sunt izolati, ceea ce puteti face si voi, nu functionez pe gigacalorie subventionata, asa cum functioneaza toti neoliberalii de pe net, si am un apartament care sta gol si cu caloriferele inchise. Abia astept acel stat care sa ma oblige pe mine sa-i incalzesc vecinului peretii.

      (Citează)

  21. @coke

    Sa fii de dreapta nu inseamna sa ai venituri de 10k lei sau sa te intinzi mai mult decat ai plapuma. Poti fi de dreapta si cu salariu de 1000 de lei. E vorba de principii. Si da, banii nu au existat dintotdeauna, insa principiile au fost. Altfel, nici nu am zis ca nu imi permit incalzirea apartamentului, chiar daca nu am pe nimeni in jur. De altfel, nu am zis insa nici ca m-am mutat dintr-un astfel de apartament. Problemele generate sunt mai mari decat costul intretinerii.

    Bî) nu pot izola peretii, ca acolo sta vecinu’ care nu e acasa sau nu vrea sa isi incalezeasca casa, ca a stat la camin la iglu si nu ii pasa sau are un apartament primid cado’/mostenit de la altii si nu ii prea pasa daca il foloseste sau nu.

      (Citează)

  22. @coke

    si Cî) Poti fi de dreapta chiar si atunci cand intri in chestii socialiste (cum e locuinta la comun), atat timp cat respecti drepturile tuturor si nu te astepti sa primesti implicit drepturi in plus sau sa abuzezi de altul cand nu te descurci.

      (Citează)

  23. @nashu, deci n-ai incalzire in pardoseala, deci n-ai investit in confortul propriului tau camin, dar vrei ca vecinii, musai, musai sa incalzeasca celelalte apartamente ca nu cumva sa fie peretii reci, caci vei scoate mai multi bani. Pai ce te-ai face daca ai avea toti peretii pe exterior? Apropo, vezi ca peretii pot fi izolati si pe interior, nu doar pe exterior. Exista o gramada de investii extrem de bine venite, atunci cand vine vorba de propriul apartament. Dar e mai simplu sa cheltui banii pe la restaurante unde un fel de mancare sare de 100 de lei, iar atunci cand cuiva i se pare ca e cam mult, sa-l iei la misto “uite ba sarantoaca”, dar e mai complicat atunci cand vine vorba de investitii consistente in propriul confort.

      (Citează)

  24. @nashu, ai dreptate, in romania poti fi de dreapta chiar daca n-ai fost antreprenor in viata ta, poti fi de dreapta chiar daca primesti apartament de la stat, poti fi de dreapta si daca ai minimul pe economie, si poti fi de dreapta chiar si fiind angajat la stat.

      (Citează)

  25. Nu am incalzire in pardoseala. In rest, aberezi si faci presupuneri nefondate. Am trei pereti in exterior + tavanul.

    Izolatul peretilor pe interior este o chestie pe care o fac “mesterii” si “gospodarii”.

      (Citează)

  26. @ coke
    Fara sa vreau sa fiu ofensiv, nu sunt de acord cu tine.
    Ne bucuram ca ai casa izolata si cu incalzire in pardoseala, precum si apartament.
    Din atitudinea ta intelegem ca esti un highroller pentru care n-are nicio importanta care ca raportul de costuri de incalzire (sau racire) intre un apartament (colectiv) si o casa (individual) variaza intre 10:1 – 5:1 ?
    (unde in cazul cel mai fericit de 5:1 izolatia casei a triplat pretul acesteia).

    Cine mai are calorifelele din fonta (functionale) e un mare fericit, sa stii :)
    Incalzirea in pardoseala? cum sa nu-ti pese ce face veciunul (de jos) ? Incalzirea in pardoseala este cea mai risipitoare forma de incalzire.

    Noi aici vorbim despre altceva: viata in colectiv, norme si principii de functionare.
    Daca vrei sa beneficiezi de colectivitate (costuri mici), atunci trebuie sa faci parte din ea tot timpul. Nu poti sa pleci o vreme si apoi sa te intorci.
    Colectivitatea poate exista prin continuitate si fairplay. Cand un membru incalca codul, toti ceilalti sufera, not fair.

    Cred ca toti suntem de acord ca aceasta lege in forma prezentata este aberanta intrucat nu se poate aplica.
    Totui, as fi de acord cu o lege menita sa reglementeze principiile comunitatii, sa reduca abuzurile.

    Spre exemplu o lege care sa impuna cota pausal din costurile cu termoficarea ale imobilului 40%.
    Restul de 60% sa se imparta conform consum contorizat individual.
    In acest fel bonific cumpatarea, taxez risipa si pastrez colecitivtatea intr-un joc fair.

    Merci

      (Citează)

  27. eu stau pe colt si am apartamentul de deasupra liber. am in living un perete de sticla si pe celalalt perete inca un ditamai geamul.

    atata timp cat izolatia este buna, pierderile sunt infime.

      (Citează)

  28. Si vara, pe canicula, daca am ac-ul deschis si vecinul nu are deloc, ce fac? Il dau in judecata ca se raceste de la mine si nu mai pot de cald din cauza lui?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus