un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O întâlnire cu Tim O’Brien, General Manager Microsoft pentru Platformă și Aplicații

18 Feb 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

microsoft_windows_19_acerIeri am fost la Microsoft pentru o întâlnire informală cu Tim O’Brien, General Manager al grupului de Platformă și Aplicații. Altfel spus, un om din top managementul companiei, cu rol important în dezvoltarea Windows, Windows Phone și Windows Azure. Pentru mine a fost o plăcere să fiu invitat alături de alți 10-15 oameni la această întâlnire.

Eu am pus două întrebări. Le citez, împreună cu răspunsurile, în cuvinte aproximative:

Întrebarea 1: În opinia mea una dintre problemele ce împiedică adopția mai rapidă a Windows 8 este împotrivirea oamenilor la schimbare, în acest caz la noua interfață. Sunt obișnuiți cu cea veche, știu să o folosească, funcționează foarte bine – este greu să-i convingi să încerce ceva nou. În aceste condiții, rămâne valabilă strategia Microsoft de a veni cu o nouă versiune majoră de Windows la fiecare 3 ani? Altfel spus, conform calendarului ar trebui ca Windows 9 să apară în 2015, anul următor. Rămâne valabil acest calendar?

Tim O’Brien: termenul de “major release” se tot schimbă ca semnificație în lumea de astăzi, când este mult mai simplu să împingi update-uri mici și dese către clienți și să ai o evoluție ceva mai naturală a produsului. Așa că noi funcții și îmbunătățiri vor fi introduse constant în Windows (cum s-a făcut prin Windows 8.1 și viitorul 8.2), dar trecerea de la ceea ce percepeam noi ca fiind o versiune mare la alta să nu se facă la 3 ani, cum intenționau inițial. De fapt, în ciuda diverselor zvonuri și declarații mult mai vechi, nu au anunțat nimic concret legat de Windows 9.

În plus, creșterea cotei de piață Windows 8 ține mult și de numărul de dispozitive cu ecran tactil. La momentul apariției Windows 8, cota de piață a dispozitivelor cu ecran tactil era “single digit”, iar acum 40% din tot ce se vinde are touchscreen, așa că oamenii vor descoperi în număr tot mai mare avantajele interfeței.

Întrebarea 2: Personal cred că un punct forte al Windows 8 și al interfeței Metro sunt programele stand-alone pentru diverse servicii pe care le folosesc. Am programe de sine stătătoare pentru Evernote, Wikipedia, meteo, știri șamd, ceea ce mă scoate din browser. Pe Windows 7 simt că 90% din tot ceea ce fac pe calculator se desfășoară în browser, unde multitasking-ul adevărat este ceva mai dificil. Cu toate acestea, lipsesc integrările cu alți jucători foarte mari din domeniu, de exemplu nu-mi pot introduce calendarele Google în aplicația Calendar din interfața Metro, Gmail-ul introdus în clientul Microsoft este destul de rudimentar șamd. Ce strategie are Microsoft pentru a-i convinge pe aceștia să-și integreze serviciile în Windows la acest nivel?

Tim O’Brien: Microsoft primește des acest feedback de la clienții săi și discută permanent cu Google și alții pentru a realiza aceste integrări. Din păcate, nu depinde doar de Microsoft, trebuie ca și partea cealaltă să-și dorească această integrare, iar unii dintre jucători și-au dezvoltat propriile sisteme spre care vor să atragă lumea. Așa că negocieri se poartă, dar momentan fără rezultate concrete.

Alte elemente pe care le-am notat din discuțiile de acolo
Microsoft merge pe o direcție “mobile first / cloud first development” pentru tot ce creează acum. Asta deoarece oamenii utilizează în medie chiar și 4 dispozitive diferite și vor să aibă parte de aceleași date, setări și programe pe oricare dintre ele, ceea ce înseamnă mobilitatea și cloud.

Tot din același motiv, aplicațiile care vor avea succes în viitor vor fi cele care rulează direct pe mai multe rezoluții și dispozitive.

Windows Azure are peste 250.000 de clienți. Business-ul s-a dublat în ultimul an de zile, puterea de procesare din data center-uri s-a dublat în ultimele 6 luni, iar jumătate din companiile din Fortune 500 rulează pe infrastructură Azure.

Microsoft are două tipuri de concurenți în acest domeniu: 1. companiile ce provin din clasicul “packaged software”, precum IBM, Oracle, Vmware și 2. companiile “born on the web” precum Google și Amazon.

Microsoft este un “top contributor” la Linux.

Microsoft are venituri din multe surse și nu poate renunța la partea de dispozitive pentru a se concentra doar pe software. Apple este o companie care dezvoltă hardware și software într-un sistem închis, acesta fiind modelul lor. Google dezvoltă doar software, aproape fără restricție de utilizare, modelul de business fiind că oamenii ce-l vor folosi vor aduce noi utilizatori pentru aplicații Google și deci vor profita și ei prin partea de căutare web/hărți șamd; un fel de “luați Android-ul și faceți ce vreți cu el” cu speranța că orice producător de telefon sau tableta va integra oricum serviciile Google în produsul lor. Uneori un sistem prea deschis se poate întoarce împotriva celor de la Google – vezi cazul Amazon care a luat Android-ul open source și l-a dus doar spre sursele de venit ale Amazon, prin propriul lor magazin de aplicații, de ziare, cărți șamd pe dispozitive Kindle Fire.

microsoft_windows_17_hpAvând în vedere cele de mai sus, Microsoft a luat calea de mijloc între “tight management” și “no management” în ceea ce privește dezvoltarea de dispozitive (telefoane, tablete, console) și software pentru acestea (Windows și aplicații).

Computerele sunt ieftine acum, așa că experiența de utilizare și obișnuirea cu un mod de lucru se face acum acasă, în sufragerie, apoi oamenii merg la muncă, unde hardware-ul este poate mai vechi, și rămân dezamăgiți de aplicații care, de multe ori, încă au nevoie de IE6 pentru a rula. Este o dificultate în calea tuturor dezvoltatorilor.

Numărul de aplicații din store-uri nu este foarte relevant. În AppStore există 2.000 de aplicații de lanternă, în Google Play peste 6.000.

Nu-i nevoie să dezvolți aplicații care rulează de pe server pentru a le putea prezenta pe toate platformele. Cu o programare bună în C# poți dezvolta rapid pentru Windows, iOS sau Android cu minim de modificări.

Și Microsoft este interesată de aducerea pe piața a unor tablete și mai ieftine decât cele curente cu Windows. Se vor dezvolta unele cu ecran mai mic și preț mai scăzut.
feat_tim_obrien_microsoft

    3 comentarii

  1. da, 40 % din ce se vinde e touch, dar a uitat sa precizeze procentul infim de dispozitive care ruleaza cu Windows

      (Citează)

    • Nu contează asta. El se referea la faptul că lumea începe să lucreze cu ecrane tactile și pe termen lung va accepta mai ușor și interfața lor. Au niște studii făcute prin acele rapoarte anonime pe are le trimite Windows dacă optezi să faci asta și cica pe laptopuri cu touch lumea folosește de două ori mai des Metro, diversele funcții șamd. Așa că adopția este strâns legată de touchscreenuri.

        (Citează)

  2. “Microsoft este un “top contributor” la Linux.”

    I loled.

    http://arstechnica.com/information-technology/2013/09/google-and-samsung-soar-into-list-of-top-10-linux-contributors/

    si

    http://www.theregister.co.uk/2013/09/16/linux_foundation_kernel_report_2013/

    Corect ar fi fost sa spuna “Microsoft a fost pentru scurt timp in top 20 Linux contributors. Si si atunci am facut-o pentru folosul propriu”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus