un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce faci când sună alarma cea mare?

25 Oct 2013  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

alarme_300Știți cumva dacă există pe undeva niște instrucțiuni oficiale despre ce să faci în caz că sună alarmele de bombardament?

Să presupunem că dintr-o dată pornesc alarmele de pe blocuri. Eu le-am auzit doar o singură dată sunând, la un test prin 1997, de nici nu mai țin minte exact ce sunet au. Dar să presupunem că se declanșează dintr-o dată, cum s-a întâmplat recent accidental în Galați. Ce facem atunci?

Ne atacă cineva, ca să fugim spre adăposturi subterane (unde-i cel mai apropiat?) sau vine inundația cea mare, ca să fugim spre vârful dealului? Cum aflu dacă ne atacă moldovenii sau Godzilla, ca să știu dacă am timp să dau și câteva tweet-uri sau fug mâncând pământul?

În alte cazuri există instrucțiuni. Dacă sună alarma de incendiu în clădire știi ce să faci, că periodic se fac simulări și repetiții în care ți se spune să cobori pe scări și să te duci la punctul de regrupare. N-ar trebui să fie și la cele mari niște instrucțiuni?

    20 comentarii

  1. daca suna alarma aprinzi o lumanare !rapid

      (Citează)

  2. La mine suna alarma mare de pe blocul din fata lunar. Cred ca se împiedică un funcționar de buton sau ii vine gagica în vizita și vrea sa se dea mare în fata ei.

    Deci din experienta vorbim, cel mai sigur e sa dai întâi mesajele pe twitter și după aia sa fugi, ca poate nu mai prinzi sa le dai după.

      (Citează)

    • @nashu_mare: nu, de câte ori vor televiziunile să filmeze și au nevoie de imagini generice, se duc la alarma ta și o declanșează ăia. Ultima oară de pe blocuri din Colentina transmiteau, lângă o alarmă în funcționare.

        (Citează)

  3. Gasit.

    Semnalele de alarmare a populaţiei şi salariaţilor sunt: prealarma
    aeriana; alarma aeriană; alarma la dezastre şi încetarea alarmei.
    Semnalul “PREALARMA AERIANA “ se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

    Semnalul “ALARMA AERIANĂ “ se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.

    Semnalul “ALARMA LA DEZASTRE” se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

    Semnalul “ÎNCETAREA ALARMEI“ se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

    http://www.isudobrogea.ro/wp-content/uploads/2012/05/Instiintarea-alarmarea-si-evacuarea-in-situatii-de-urgenta.pdf

      (Citează)

    • @Mihai: ah, mersi. Pe aia cu încetarea alarmei mi-o aduc aminte acum, cred că am citit-o cândva.

      Totuși, între 5 x 16 secunde si 3 x 32 secunde devine greu să diferențiezi, că doar nu stăm câteva minute să ne cronometrăm. Și de ce 16 și 32 secunde? Sunt alarmele controlate prin sistem binar?

        (Citează)

  4. E simplu: cand suna alarma mare, vezi in ce directie fuge grosul turmei si tu o iei in alta directie (nu neaparat cea opusa, ca de acolo s-ar putea sa vina moldovenii sau Godzilla).

      (Citează)

  5. Probabil ca daca e ceva cu adevarat nasol, nu va suna nicio alarma, nu suntem macar atat de organizati. Baietii de la ISU ar trebui sa stie mai bine, dar si acolo e plin de nepoate si unchi care si-ar scapa pielea primii – ma refer la sefuleti. In rest, poate e bine sa fii pregatit – uite aici o resursa care poate fi utila: http://www.sf72.org/home
    Si mai sunt o gramada, mai ales la americani.

      (Citează)

  6. Bre, pe vremea copilariei, adica inainte de 89, le-am prins prin Iasi o data. Regula era simpla. Trebuia sa fii in casa cind suna alarma.
    Inchipuie-ti, ca stiam ca o sa sune. Unde eram? Teleleu pe strada, linistit. Si totul era pustiu. Pina m-a abordat un sectorist si m-a intrebat de sanatate. Si i-am zis sincer, frate, mai am vreo trei km pina acasa.

      (Citează)

  7. Păi ce instrucţiuni? Românului poţi să îi dai câte instrucţiuni vrei. Dacă sună alarma la 11 seara el iese pe balcon, filmează şi înjură că face gălăgie la ora aia.

      (Citează)

  8. @jules

    eu am trait in Iasi 23 de ani si am auzit alarma de N ori…niciodata nu s-a intamplat nimic.

      (Citează)

  9. Cand suna alarma, nu trebuie sa fugi, pentru ca vine izbavirea, nu dezastrul.

      (Citează)

  10. @catalin dap, mai fceau teste din cind in cind. Dar nu cred ca stie cineva ce sa faca.
    Eu atit am retinut, ce era inainte de revolutie. In rest nada.

      (Citează)

  11. Alarma suna cand poti sa iei un fel doi la un pret mai mic decat un hamburger, deci directia restaurant.

      (Citează)

  12. Saptamana asta a fost cica o simulare la Iasi. Ma asteptam sa aud alarmele ceva, dar pauza.
    Am vazut multa politie prin oras si atat .Bonus cica vreo 11 politisti au primit niste ani cu executare, in ziua simularii.

      (Citează)

    • @Razvan C: asta e altă mare problemă la noi. Se fac simulări cu câte 3 răniți care trebuie preluați de 2 ambulanțe.

      Ceea ce e ok. Cei de pe acele 2 ambulanțe învață ceva. La fel și cei din anti-tero când simulează că 3 teroriști iau 2 ostateci.

      Eu vreau să văd o simulare în care sunt 5000 de răniți și doar 74 de ambulanțe, ce se face atunci, unde îi duce pe toți, cum, când. Situații de criză adevărate.

        (Citează)

  13. @nwradu la o simulare de 5000 de raniti si doar 74 ambulante Iasiul il vad sigur paralizat. Nici nu stiu daca avem atatea ambulante in Iasi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus