un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ocupăm locul 2 în Europa la boli de inimă

25 Oct 2013  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Cifre tragice: “Statisticile arată că peste 60% din populația țării suferă de boli cardiovasculare. România se află pe locul al doilea în Europa și pe cel de-al treilea în lume la numărul de decese provocate de aceste afecțiuni.

Așa zice o știre Digi24 despre un recent cros al inimii, o competiție sportivă ce îndeamnă oamenii să facă sport pentru a evita problemele cu inima.

Nu-mi vine să cred. Chiar suntem pe locul 2 în Europa și pe 3 în lume la decese provocate de boli de inimă? Este imens de sus și probabil că numărul deceselor va urca pe măsură ce oamenii ajung să lucreze și să trăiască în medii tot mai stresante.

De exemplu un articol citit de mine acum câteva luni spunea că medicii văd tot mai multe cazuri de infarct sau AVC în cadrul tinerilor de 35-40 de ani, altădată aceste afecțiuni manifestându-se de la 50 de ani în sus.

Atunci când l-am citit mi-am adus aminte de un coleg de muncă. Omul muncea foarte mult, era de bază în multe proiecte, călătorea mult prin țară, se ocupa de cele mai cruciale treburi, rezolva orice situație “critică”. Era genul despre care dacă știai că se ocupă de o treabă, stăteai liniștit, urma ca totul să fie bine acolo. Muncea mult, dar avea și un stil de viață foarte nesănătos; am fost plecat o zi întreagă cu el prin țară și nu a mâncat nimic, doar a fumat. Zicea că s-a obișnuit să mănânce seara și în ziua aceea a rezistat până după ora 23, când ne-am întors, fără probleme.

Într-o altă dimineață am venit la muncă și am aflat că a murit de inimă. Avea 35 de ani. De atunci sunt conștient că astfel de boli sunt reale și se pot întâmpla oricui, nu sunt doar cifre în statistici care nu te-ar putea include niciodată și pe tine.

sursa: Digi24.ro
rhodos_best_09

    10 comentarii

  1. Nu-ti vine sa crezi? Continua sa bagi burgeri si cartofi prajiti si o sa vezi…

      (Citează)

  2. Daca lumea ar sti sa ia Omega 3 bun cu EPA in cantitate mare, s-ar rezolva multe probleme de inima.

      (Citează)

  3. Când am văzut AVC m-am gândit instant la Active Virus Control, deh BitDefender.

    Oamenii nu fac sport, nu au cultura asta le place la mec și KFC iar de crăciun se mănâncă câte 2-3 porci cu toata grăsimea – ca asta ar fi cea mai buna. Doar când ma gândesc și mi se face greață.

    Nici tu cu turul burgerilor nu stai prea bine.

    Eu am o singura vorba după care ma ghidez: Sportul le rezolva pe toate.

      (Citează)

    • @razorsbk: nu cred că-i vorba de fast-food, poate nici de sport. E vorba întâi de conștientizat riscurile. De realizat că nu poți mânca oricât, că obezitatea ucide, că stresul ucide. Stresul ucide. Munca asta până în toiul nopții și mereu “pe linie” te termină. Din păcate nu-ți dă avertismente decât rar, așa că ție ți se pare că mai poți, dar într-o zi inima face stop și nu mai apuci să-ți pară rău că n-ai procedat altfel.

      E complicat subiectul. Ar trebui popularizat prin toate mijloacele posibile pentru ca lumea să înțeleagă la ce riscuri se expune. Apoi fiecare decide cum să le reducă, dacă prin sport sau regim sau detașare de problemele de la muncă șamd.

        (Citează)

  4. Lipsa mare de sport. Majoritatea odata ce trec de 25 – 30 ani nu mai fac aproape deloc sport. In schimb mananca unele din cele mai grase feluri de mancare.

      (Citează)

  5. Exista o statistica si pentru cancere? Tare mi-e frica de faptul ca si in acest domeniu ocupam pozitiile fruntase.

      (Citează)

    • @Grecu: la unele știu că ocupăm, gen acelea pentru care străinii mai au vaccinuri/tratamente și noi nu, precum HPV. La altele, sunt în media europeană sau chiar sub ea.

        (Citează)

  6. Cum nu-ti vine sa crezi ?! Esti inconstient sau prost ?! Ca altfel nu-ti pot zice….

    Tu nu stiai ce fel de viata au romanii ?! Ca traiesc in saracie, stres, lipsa de viitor ?! Tu chiar crezi ca 99 % traiesc in huzur ca tine si inca cativa ?! Bai frate, zau ca m-am saturat de “cwrve virgine”…

      (Citează)

  7. Eu zic să-l banezi un pic pe Alin, că e un troll căruia pare să-i pută tot.
    Şi explică şi tu că nu trăieşti numai cu burgeri. :D

      (Citează)

  8. Asa e radu nu e vorba de mancare nesanatoasa si lipsa de sport. Tu esti ca ala din reclama de la radio :”mananci pana pocnesti si arati ca un hipopotam? Sigur e retentia de apa”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus