un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Siria, caz complicat

1 Sep 2013  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

siriaSituaÈ›ii ca acestea din Siria È™i cât de greu să miÈ™că alte țări ca să le vină în ajutor (asta dacă le vor veni în ajutor) mă fac să mă gândesc că aici în România am fost foarte norocoÈ™i că în ’89 armata a trecut de partea poporului. Dacă rămânea loială lui CeauÈ™escu È™i începea È™i la noi un astfel de război, nu ne ajuta nimeni, mai ales cu URSS-ul încă pe poziÈ›ii.

În caz că n-ați văzut discursul de ieri al lui Obama, a spus că SUA este gata să intervină în Siria, dar că așteaptă aprobarea Congresului înainte de a declanșa atacul.

Și apoi am auzit câteva intervenții de-ale diverșilor senatori care au spus câteva lucruri foarte interesante.

1. Siria nu este o amenințare pentru SUA, așa că americanii nu au nici un motiv legal să-i atace. Nici unul.
Și într-adevăr, din mijlocul unui război civil major Siria nu este o amenințare pentru nimeni și nici nu va fi mulți ani de acum încolo.

2. Au arme chimice pe care le-ar putea folosi împotriva altora, fie ei SUA sau aliații lor din regiune, Israel, Iordania șamd.
Nici acesta nu-i un motiv bun. Dacă SUA ar ataca orice țară ce le vrea răul, păi pot să declanșeze de acum războiul cu China, Coreea de Nord, Iran și altele. Și acele țări au arme de distrugere în masă. Și acele țări sunt pe față împotriva americanilor, chiar mult mai mult decât sirienii. A mers în cazul Irak-ului pentru că au folosit pretextul că Saddam le-ar da altora arme; apoi s-au ars când s-a dovedit că nu existau armele respective. Iar în cazul Siriei nici măcar asta nu se poate spune, vedeți punctul 1 de mai sus.

3. În baza cărei legi ataci o altă țară, a întrebat pe bună dreptate un senator american.
Și are dreptate. Da, e o tragedie în Siria că mai mult de 400 de copii au fost omorâți într-un singur atac chimic. Dar țările sunt guvernate de legi, nu de compasiune, iar legea americană le interzice să atace o altă țară fără un motiv bun. Nu sunt amenințați de Siria, nu au făcut sirienii vreun gest de război împotriva americanilor. Legal este greu de găsit o cale.

De fapt, chiar și Obama a spus asta, dar nu direct. A făcut apel la moralitatea Congresului de a nu lăsa sute de copii, mii de oameni, să fie astfel omorâți. Va fi interesant de văzut ce decide Congresul.

4. Cum a zis alt senator, unde în constituÈ›ia SUA scrie că este rolul lor în lume de a ataca orice stat “rău”.
Aici eu aș spune că acest rol a fost asumat în momentul în care au ales să fie o super-putere, cândva după primul război mondial și apoi definitiv după al doilea, când au decis că au interese economice în multe zone ale lumii, când au susținut că una dintre misiunile SUA în lume este să oprească răspândirea comunismului și implicit și a conducătorilor ce sunt împotriva politicii americane, când au decis că strategic trebuie să facă rost de petrol, piețe de desfacere șamd.

Bun. Doar ca Siria nu este nimic de acest gen. Nu are importanța necesară unei astfel de acțiuni, mai ales după alte două războaie americane și după o criză economică.

5. Unde tragi linia?
Americanii au zis că nu vor să debarce trupe acolo, ci doar să distrugă de la distanță armele chimice. OK. Și dacă apoi Al-Assad decide să ucidă copii cu sabia sau călcându-i cu tractorul, se mai intervine din nou? Acest desen de pe The Oatmeal spune bine.

AdunaÈ›i la toate aceste chestiuni pur “tehnice”, să zicem, faptul că politicienii lucrează pentru voturi, că vin È™i la ei alegeri, că orice decizie va fi folosită ca muniÈ›ie de adversari, că e criză È™i cheltuielile contează pentru a înÈ›elege cât de complicată e situaÈ›ia.

Dacă mă întrebați pe mine, cea mai dezamăgitoare veste a fost refuzul englezilor de a se implica. Au decis în Parlament că nu-i treaba lor. Se pare că uită că marele imperiu britanic a împărțit lumea după cum a vrut în secolele trecute, că Siria, Iran, Bahrain, Iordania, Suez-ul și alte zone au fost sub influența lor directă și că războiul civil din Siria, de fapt unul religios între două secte diferite ale Islamului, se trage și din modul în care englezii au gestionat coloniile. Nu mai zic de Africa de Sud și de o mare parte din restul Africii, unde marile puteri din trecut și-au împărțit coloniile geografic, fără să le pese că în același teritoriu grupează populații din triburi sau de religii diferite, și uite acum câte războaie sunt și acolo.

Și dacă nu mă credeți că noi am fost norocoși, uitați-vă încă o dată pe imaginile de pe The Big Picture.

    15 comentarii

  1. Ce se intampla in Siria nu stim deloc, pacat ca multe vieti se pierd din cauza unui regim. ROMANIA, nu stiu de ce s-a implicat in acest atac. Mersi foarte mult pentru imagini.

      (Citează)

  2. Daca incepe WW3, cum scria cineva, Romania a belit-o ! Noi suntem niste clovni, nu suntem in stare de nimic, decat sa furam, un razboi ne-ar extermina pe toti !

    Sigur, din partea mea, e o idee perfecta. O tara in care “educatia” lipseste cu desavarsire si in schimb, toate pistele de + – 20 de ani isi pozeaza vaginul si tzatzele si le pun pe facebook, merita sa dispara !

      (Citează)

  3. @nicorici, esti amuzant, cica de ce s-a implicat Romania. Stii pe baiatul ala pricajit din curtea scolii, disperat ca toti isi bat joc de el, ca nu dau 2 bani pe el, astfel ca incearca si el sa se puna bine cu aia mari, desi nu e capabil nici sa stea drept ca il sufla vantul ?!

    Mno, baiatul ala e ROMANIA !

      (Citează)

  4. Mno, de fapt, Romania e fata aia urata si scunda care si-o trage cu tot liceul in speranta ca va fi vazuta mai bine.

      (Citează)

    • România are dreptate să se implice pentru ca are o armată ce necesită experiență È™i pregătire reală. Trimitem trupe sau asistență de specialitate, iar acei oameni vor învăța ceva de aici.
      Nu poți fi în NATO fără să faci nimic.

        (Citează)

  5. guzman andreicut

    01/09/2013 la 12:00 PM

    Privind in trecut observ ca totul porneste de la o singura chestiune:israel.Aceasta natie strica pacea si aduce moarte in lume.

      (Citează)

  6. #nwradu ai reusit sa ignori un punct important. Armele chimice sint interzise de tratate internationale. Daca exista niste tratate care au rezistat in timp, atunci asta sint printre putinele care au valoare si sint respectate.
    Corect, SUA nu ar trebui s se bage de capul ei. Doar ONU ar trebui sa ia decizia asta. In momentul in care Assad a folosit arme chimie( inca neconfirmat; desi imaginile cu morti fara urme de singe pe ei parca prevestesc ceva) Rusia si China si Iran si-au temperat mult opozitia fata de interventia militara.
    Armele chimice au un efect devastator. Daca in razboiul conventional poti reduce mult numarul victimilor colaterale, daca arunci o bomba cu gaz sarin, atunci toti dau coltul. Nu mai spun ca exista riscul ca fix cei care ar trebui sa respire gazul sa fie pregatiti cu masti de gaze si altele.
    @guzman las-o usor. Ce treaba are Israelul cu un razboi civil in Siria?

      (Citează)

  7. Ipoteze de lucru sint destule.
    Exista si varianta in care rebelii au inscenat povestea pentru a atrage o reactie internationala. Desi pozele din The Big Picture sint extreme :(

      (Citează)

  8. Totu-i regizat de americani. Cum naiba să crezi că Assad şi-ar gaza proprii oameni când toată lumea e cu ochii pe el? USA vrea să se bage şi aici. Noroc că Rusia îi sprijnă pe sirieni şi şi-a folosit dreptul de veto în cadrul ONU. Îs curios cum se vor desfăşura faptele. Dacă cineva nu respectă prevederile ONU se duce dracu tot şi ar putea începe WW3.

      (Citează)

  9. AÈ™a din senin în urmă cu două luni au început americanii să ameninÈ›e în stânga È™i-n dreapta “bă nu folosiÈ›i arme chimice că venim peste voi” mesajul fiind de fapt “bă rebeli, înscenaÈ›i ceva să avem motiv”.

      (Citează)

  10. Jules, desi eu nu as merge asa extrem sa spun ca totul are de a face cu Israelul, razboiul civil din Siria are un factor generator important in Israel. Poti cauta spre exemplu despre moartea lui Rafic Hariri si despre relatia dintre Israel si Siria via Lebanon. Desigur cel mai probabil nu este unicul motiv, dar sa spui ca nu exista o legatura e deplasat.

      (Citează)

  11. Salut,
    Zilele trecute am am vazut un documentar despre istoria Siriei. Explica foarte bine relatiile dintre diversele etnii/religii si modul in case s-a ajuns in situatia de fata.

    Stiati ca Siria a fost colonie franceza dupa al doile razboi mondial? Franta a reusit sa conduca Siria atragand de parta lor o minoritate Alawiti. Alawitii au ajuns sa conduca tara pana in zilele nostre. O parte a Sunni s-a revoltat, iar autoritatile au inceput sa demoleze tot orasul. Manevra a mai fost folosita in trecut, atunci a fost un succes pt autoritati.

    Sunni si Alawitii sunt islamisti, dar aripi diferite. Ei intre ei se considera necredinciosi. Mai exista si niste crestini pasnci ramasi de pe vremea cruciadelor.

    Daca aveti timpul urmariti documentarul.

      (Citează)

  12. Documentarul este asta:

    http://www.youtube.com/watch?v=ecuTPOZSx4I

    :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus