un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review HTC One Mini – un smartphone fără compromisuri

28 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

htc_one_mini_17
Numele Mini este de obicei rezervat telefoanelor mai mici și slabe, dar HTC One Mini nu pare “redus” în nici un aspect important de-al său. Nu lăsați numele să vă inducă în eroare.

Specificații HTC One Mini:

  • ecran 4,3 inchi, Super LCD2, rezoluție 720 x 1280 pixeli, sticlă Gorilla Glass
  • cameră foto Ultrapixel, 4 megapixeli, senzor special, filmare Full HD
  • 1 GB memorie RAM, 16 GB stocare internă, fără slot de card
  • chipset Qualcomm Snapdragon 400, dual-core 1,4 GHz
  • 4G, wifi, GPS, microUSB, sunet Beats Audio
  • baterie 1800 mAh
  • Android cu interfata Sense
  • dimensiuni 132 x 3,2 x 9,3mm
  • greutate 122 grame
  • disponibil pe argintiu si negru

Preț: eMAG: 2199 lei; Marketonline: 2049 lei.

AMBALARE

Am primit telefonul direct de la HTC România, într-o cutie de test, așa că nu pot spune cum vine ambalat în magazine. Mă aștept să includă un handsfree pe cablu și încărcătorul pe microUSB.

CONSTRUCȚIE

În primul rând, aș vrea să observăm că One Mini nu este foarte “mini” pe lângă HTC One, care rămâne vârful de gamă al companiei.

Dacă vă uitați în imaginile de mai jos, observați că dimensiunile carcasei nu sunt semnificativ mai mici. De fapt, comparând cifrele exacte, observăm o micșorare cu câte 5 milimetri pe fiecare latură, iar grosimea a rămas constantă (la o valoare foarte bună de 9,3 mm).
htc_one_mini_01htc_one_mini_04

În practică, însă, lățimea mai mică face ca telefonul să pară că stă mult mai bine în mână. Când l-am ținut prima oară în palmă am avut impresia că aceasta este dimensiunea ideală pentru un telefon, că așa trebuie să arate un smartphone în mâna unui utilizator.

One Mini beneficiază de același proces complex de fabricație a carcasei ca și fratele mai mare, adică este făcut din aluminiu cu inserții de policarbonat. Aspectul său nu este însă la fel de elegant ca pe One deoarece muchiile de aluminiu natur, care îi oferă acestuia un aspect de “lux”, dispar de pe One Mini, înlocuite de o bandă albă care înconjoară telefonul.

Este singurul aspect care nu mi-a plăcut la cum arată One Mini. Sigur, este o părere subiectivă și de fapt am întâlnit oameni care au fost încântați de acea zonă albă, amintindu-le de One X-ul de acum un an.

Ecranul este îmbinat bine cu carcasa, iar cele două difuzoare frontale de pe One sunt prezente și pe One Mini. Butoanele de sub ecran, Back și Home, sunt capacitive. Poți seta ca butonul Home să funcționeze ca Meniu la o apăsare lungă.
htc_one_mini_16htc_one_mini_15

Spatele este asemănător cu cel de pe One, doar sigla Beats are altă culoare. Carcasa păstrează forma rotunjită.

În partea de sus avem jack-ul audio și butonul On/Off, pe dreapta cele de volum, jos conectorul microUSB. Butonul On/Off este aiurea amplasat în partea din stânga a părții superioare și trebuie să întinzi degetul după el.

PERFORMANȚĂ

În ciuda interfeței Blinkfeed încărcate cu știri și widget-uri, telefonul s-a descurcat foarte bine. Chipset-ul Snapdragon 400 pare a fi o soluție spre care s-au dus multe telefoane, precum Samsung Galaxy Mega și S4 Mini, ba chiar și tableta Nexus 7, în ultima perioadă.

În mod ciudat, implementarea de pe One Mini beneficiază de doar 1 GB memorie RAM, ori tocmai pentru interfața amplă Sense eu aș fi dorit măcar 1,5 GB, dacă nu 2 GB. Totuși, telefonul nu mi-a creat probleme în utilizarea de zi cu zi, ba chiar am fost uimit să descopăr această economie făcută la memoria RAM.

Prin urmare, telefonul se mișcă bine și nu am ce-i reproșa la acest capitol. Fratele său mai mare One este dovada că lucrurile se pot mișca și mai bine, dar One Mini nu are un handicap vizibil, ci mai degrabă unul doar în testele de benchmark.
benchmark_htc_one_mini

Ecranul este excelent. E un pic greu să-ți dai seama de asta în interfața în culori întunecate a telefonului (și am simțit nevoia să-mi pun widget-uri în aceleași nuanțe sobre ca și wallpaper-ul implicit), dar este luminos și foarte plăcut la capitolul culorilor. Rezoluția a scăzut de la Full HD pe HTC One la 720 x 1280 px pe One Mini, dar pe un ecran de 4,3 inchi este binevenită.

Sunetul este foarte bun atât în apeluri cât și la notificări. Toate sunetele se aud limpede și puternic, iar vibratorul este la fel de puternic.

Nu am avut probleme cu semnalul de orice fel. Nu am putut testa 4G-ul.

Autonomia este de o zi. Îl scoți dimineața din priză, seara îl pui la loc. Are, totuși, doar 1800 mAh.

Problema la capitolul performanță este că telefonul se încălzește și o face uniform, pe toată carcasa din spate. E un mic aragaz.

CAMERA FOTO

Ce-ați văzut pe HTC One rămâne valabil și aici. Camera Ultrapixel are doar 4 megapixeli, dar fiecare element din senzor este mai mare, ceea ce înseamnă o performanță mai bună în lumină slabă.

Culorile sunt bune, contrastele umbră-lumină la fel, dar rezoluția nu-ți permite să faci un crop de calitate la o secțiune anume.

Samsung Galaxy S4 se descurcă mult mai bine ziua pentru că fotografiază la o rezoluție mai mare. Iată și câteva comparații între fotografii făcute în același loc cu HTC One Mini și cu SGS 4 și apoi crop pe același sector. Imaginile finale nu doar că sunt de dimensiuni mult diferite, dar diferența la detalii este imensă.

În lumină slabă lucrurile se schimbă. Să nu credeți că HTC One Mini face fotografii perfecte, unele tot ies mișcate, dar se vede diferența. Imaginile sunt mai luminoase și poți captura mai ușor o scenă pe seară.

Iată și aici o comparație cu Galaxy S4 în aceleași condiții de iluminare.
one_mini_versus_sgs4_foto_bezna_1

one_mini_versus_sgs4_foto_bezna_2

Camera foto beneficiază de sistemul Zoe de pe HTC One, care îți îmbină fotografiile și clipurile într-un mic clip video excelent realizat. Este o funcție care le-a ieșit foarte bine celor de la HTC. Puteți citi mai multe despre ea în review-ul original de la HTC One.

INTERFAȚĂ

One Mini are practic aceeași interfață de pe One. Blinkfeed este un ecran întreg ce-ți prezintă noutăți de pe Facebook și Twitter, plus știri de la diverse surse internaționale. Nu-i cea mai bună idee pentru utilizatori români, dar poți găsi lucruri interesante sau poți debifa sursele respective pentru a economisi baterie și trafic de date.

Despre Zoe v-am zis mai sus, face clipuri excelente din imaginile tale, odată ce te prinzi cum să le grupezi pe “evenimente”, ca să nu-ți îmbine pozele de la un grătar cu cele din mall.

Sense 5.0 este mai sobru, mai minimalist. Există multe comutatoare la care poți ajunge direct din ecranul de notificare, dialer-ul este și el mai arătos, au mai schimbat widget-uri, au mai adăugat câteva șmecherii noi. Dacă știți interfață de pe One o știți și pe cea de pe One Mini, iar mai multe imagini și detalii puteți găsi în review-ul de la HTC One.

CE E BINE

  • Are interfața de pe One.
  • Nu s-a făcut rabat la calitatea construcției.
  • Grosime redusă.
  • Spre deosebire de S4 Mini, One Mini are rezoluția superioară de 720×1280 px.

CE E RĂU

  • Se încălzește.
  • Doar 1 GB memorie RAM.
  • Cu doar 16 GB stocare internă și fără slot de card, memoria disponibilă este mică pe termen lung.

CONCLUZIE

Un “mini” bine făcut, HTC One Mini nu face compromisuri la nici un aspect important. E un telefon care arată bine și se mișcă bine, HTC reușind să reducă toate specificațiile fără a trece peste o linie ce ar putea deranja utilizatorul final. Dacă vă doriți un “mini” cât mai bun, acesta este modelul momentului.

Preț: eMAG: 2199 lei; Marketonline: 2049 lei.
Citiți și review-ul de la HTC One.

    11 comentarii

  1. La cateva magazine on-line a aparut deja, pretul e de peste 2100 lei. Poate mai scade dupa lansarea oficiala.

      (Citează)

  2. Salut, ai recomanda One mini in detrimentul Nexus 4 ?

      (Citează)

  3. Noul Nexus 7 nu are Snapdragon 400, ci un S4 Pro care e foarte apropiat de Snapdragon 600. Indiciu: compara GPU.

      (Citează)

  4. Atunci cand scoti un telefon de genul asta fara slot de card in 2013 putem vorbi de compromis….

      (Citează)

    • @Alex: Da, e un compromis făcut pentru carcasa din bloc integral. Dar așa este și One, deci One Mini mă așteptam sa nu suporte card.

        (Citează)

  5. +1 la ce a zis Dan, Nexus 7 are practic un Snapdragon 600 underclockat, adica quadcore la 1.5Ghz si gpu adreno 320.

      (Citează)

  6. Faci confuzie între Zoe și Video Highlights. Zoe înregistrează aprox. 20 de poze și un video de câteva secunde (o secundă înainte de declanșare, restu’ după) și poți elimina elemente din poză, schimba moaca persoanei care a clipit etc. Video Highlights realizaează filmul ăla compus din mai multe poze/Zoe.

      (Citează)

  7. http://www.htc.com/www/smartphones/htc-one/#how-tos

    Filmu’ 2 explică ce face Zoe și 4,5,6 modificările posibile pe aceste “poze” (funcționează și pe o serie burst). Filmu’ 3 zice de Video Highlights.

    De exemplu, Video Highlights cred că ai și tu acum pe One X după update la Android 4.2.2, dar fără Zoe.

      (Citează)

  8. waw! Sunt impresionat; In curand – probabil Iphone ( sau- Samsung) va scoate vreun “mini” cu processor de 2 bani, camera video VGA, fara memorie ( ca poate merge “in cloud” si tot “meseriasul” se va minuna ce ieftin ( 2-3000 de lei- ce mai sunt banii astia in ziua de azi- mai ales pentru parlitii care stau la garsoniera confort 3 !) si ce prgrame minunate ( ar rula el- daca ar avea capacitatea);
    Lasand gluma la o parte: HRC-ul asta- daca m-ar da banii afara din casa- m-as mai gandi daca sa-l cumpar;
    Cum naiba? Sunt o multime de produse verificate ( si pe care nu faci oua-ochiuri) care costa 2/3 din pret, mult mai performante decat asta!
    Dar- evident- orice moft se plateste.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus