un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O mârlănie făcută pietonilor

28 Aug 2013  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

pietoni
Mă enervează foarte tare obiceiul unor șoferi de a nu da prioritate deplină pietonilor la trecerile de pietoni. Am văzut că s-a împământenit tot mai mult un obicei: indiferent câți oameni sunt pe trecerea de pietoni, fie ei 10 sau chiar 20, dacă printre doi pietoni este loc fix cât să se strecoare o mașină, atunci se va strecura una pe acolo.

De multe ori un pieton se oprește că altfel ar lovi el lateralul mașinii ce tocmai îi trece pe sub nas. Și e tare urât și stresant pentru pietoni acest lucru și cred că toți celor cărora li se întâmplă asta știu cât de aiurea este că trebuie să te ferești de mașini pe trecerea de pietoni, uneori pe verde pentru tine.

Oameni buni, nu uitați că din când în când sunteți și pietoni, nu șoferi full-time. Ce nu vă place ca pieton, nu faceți ca șoferi. Chiar e atât de greu să aștepți 10 secunde în plus la trecerea de pietoni, până trec toți și se eliberează strada? Mai ales că așa cere și legea? Mai ales că poliția stă uneori la pândă tocmai pentru astfel de situații? Merită acele 10 secunde riscul de a vi se suspenda carnetulul?

UitaÈ›i un exemplu bun mai jos. Mârlanul cu Megane aproape o calcă pe unica femeie ce traversa strada în acel moment, trecându-i razant prin față… deÈ™i oricum urma să oprească după 3 metri!

    15 comentarii

  1. Adevarul este la mijloc… cel putin in Bucuresti am cateva exemple de treceri de pietoni puse fix alandala: fluxul de oameni care trec cate 1-2 este atat de mare incat stau 20-30 de masini aproape mereu la trecere

      (Citează)

  2. Ca pieton, astept uneori sa se fluidizeze traficul – adica sa vad masini mai in departare – si abia apoi incep sa traversez. Totusi, in locurile deschise – unde nu sunt copaci, alte masini parcate care sa blocheze vizibilitatea (sunt soferi care zic ca ei nu vad trecerile de pietoni)- practic unde soferul nu are scuze sa nu opreasca, atunci cand acesta nu da semne ca incetineste eu ma misc ca un melc. Literalmente, merg de parca as merge pe sarma. INCET. Pentru ca de cele mai multe ori soferii nu opresc si doar incetinesc – ceea ce nu-i tocmai ok – dar aia care chiar dau semne ca n-ar vrea sa opreasca, asta le fac. Ca un melc. Si imi este frica de ziua cand unul nu va opri. Sper doar sa nu se intample in viata asta.

      (Citează)

  3. @fatadinport

    Si tu esti la fel de nesimtita ca unii soferi. Si, mai mult incalci legea. Eu sper sa se dea amenzi si pentru asta.

    Art. 207. – Se interzice pietonilor:
    d) sa prelungeasca timpul de traversare a drumului public, sa întârzie ori sa se opreasca fara motiv;

    De ce nu este OK ca un autoturism doar sa incetineasca astfel incat pietonul sa aiba timp sa traverseze? E perfect legal dar hai sa ne foooot*m pe timpul celorlalti si pe trafic. Pentru ca e o placere sa opresti si sa pornesti un sir de vehicule fiecare de o tona.

      (Citează)

  4. @nashu, probabil fata se teme ca, daca traverseaza in mod normal (fara sa-si lase ea un minim de sanse de a evita, vreun Zorro din asta grabit o face pres pe zebra. Foarte multi pietoni trec cu frica (de multe ori le fac semn sa treaca, sa fie siguri ca nu urc pe ei cu masina), poate si pentru ca macar saptamanal mai moare cate unul pe zebra, cu dreptatea in brate.

    Nu se fute nimeni pe timpul tau, dar mi se pare normal ca omul sa fie putin circumspect, mai ales cand are parte poate zilinic de bucuria de a se strecura printre masini, pe trecere, ca deh, doar soferul se grabeste in tara asta.

      (Citează)

  5. Din cauza soferilor nesimtiti odata la 2-3 zile se intampla un accident la trecerea de pietoni de la N. grigorescu ( acolo unde a fost lovita o fata, de o masina de la ambasada Rusiei acum ceva vreme).
    Si pentru ca sunt nesimtiti, am facut o sesizare la primarie sa se semaforizeze acolo, daca se aproba, sa vezi atunci futere de timp.
    Daca nu sunt in stare sa se opreasca singuri..atunci trebuie optiti cu forta.

      (Citează)

  6. @dojo: nu e vorba de nicio teamă. Am văzut de nenumărate ori cum unii pietoni merg intenționat lent! Ca și cum ar vrea să demonstreze că zebra e teritoriul lor și fac ce vor acolo. Cireașa de pe tort a pus-o cineva care s-a oprit să vorbească la telefon. E diferență vizibilă între pietonii care traversează prudent și cei care traversează lent intenționat.
    În legătură cu clipul, când pietonul se depărtează de banda mea și nu se mai apropie vreunul de ea, cum îi mai pun EU viața în pericol? De ce să nu trec?

      (Citează)

  7. Aham, deci daca ti-e teama, mergi incet prin fata masinilor si prelungesti perioada petrecuta pe carosabil. Suna logic.

      (Citează)

  8. eu de obicei, conform unei reguli din zombieland, cand calc pe cineva pe trecere, dau si cu spatele 2 metri sau cat imi permite traficul, si abia pe urma pornesc din nou. astia care campeaza pe trecere au in general parte de tratamentul asta, dar ocazional il mai aplic si copiilor care ma enerveaza prin simplul fapt ca trec prin fata mea.

    in plus, am observat ca femeile sunt in general cele agresate pentru traversari prea lente, cred ca din cauza faptului ca femeia nu are voie sa treaca prin fata barbatului (care de obicei conduce…masina)

      (Citează)

  9. nasule (fara h): sper sa traversezi o zi/24h pe trecerile de pietoni de la Arcul de Triumf. Dupa asta poti sa discuti despre nesimtiti in trafic. Pana atunci cioculetu’ pitic. Intersectia de acolo (in special partea de N pe sensul catre aeroport) e “full” de soferi tampiti/cretini/idioti/boi/bouÈ›i/etc.

      (Citează)

  10. Da, e greu, fiindca toti handicapatii din spate te claxoneaza gen “DA” TRECI MA ODATA PESTE EI, CA NOI NE GRABIM, NU NE TINE IN CURUL TAU !”

      (Citează)

  11. In cazurile in care traficul este lejer cum este si in filmuletul tau sunt de acord cu tine ca ar trebui sa astepti dupa pietoni. Din pacate in Bucuresti se intampla sa fie exact opusul. Caz in care se intampla de exemplu cam asa – se face verde. Sunt doua benzi pe sens. Cineva vrea sa faca stanga, cedeaza trecerea masinilor de pe contrasens si blocheaza cel putin partial banda din stanga. Undeva in fata printre primii soferi se gaseste cineva sa vrea sa faca dreapta. Dar nu poate ca la dreapta circula un sir nesfarsit de pietoni si trebuie sa le cedeze trecerea. Si se opreste si blocheaza si banda din dreapta. Si uite asa, cu verde la semafor, doua benzi pline plinute de masini stau pe loc pentru ca in fata e blocat. Nu stiu altii cum sunt dar eu cand stiu ca am 15-20 de masini pline de preasfinti in spatele meu incerc pe cat posibil sa eliberez intersectia pentru ca stiu cat e de frustrant sa stai in spate si sa vezi cum verdele vine si trece si tu te-ai clintit pret de o masina cel mult. Nu spun ca e ok sa dai peste pietoni pe trecere, dar din pacate de multe ori e greu de judecat doar privind ce se intampla langa semafor.

      (Citează)

    • @grigo: am zis mereu că trecerile de pietoni n-ar trebui făcute chiar pe colÈ›ul străzii, ci 5 metri mai departe, tocmai ca să încapă acolo câteva maÈ™ini ce dau prioritate pietonilor. ÃŽn unele țări aÈ™a le-am văzut făcute.

      TotuÈ™i, ce zici tu este doar o altă justificare pentru “deÈ™i sunt în maÈ™ină, nu pot aÈ™tepta 30 de secunde în plus ca să treacă cei care au în mod LEGAL prioritate de trecere”.

        (Citează)

  12. Cel care este in masina langa trecere poate astepta fara probleme. El a trecut deja de semafor. :) Inca 30 de secunde nu conteaza. Pentru el. Doar cei din spate simt diferenta. Si aici depinde cum gandesti si ce respect ai fata de toti participantii la trafic. Fie ei pietoni sau soferi. Daca nu e nimeni in spatele tau si tu dai buzna peste pietoni nu ai nici o scuza. Daca fortezi manevre riscante in astfel de situatii si risti sa calci un pieton iar nu ai nici o scuza. Dar daca prinzi o fereastra in care stii ca nu exista nici un risc cand ai in spate o coloana poate ca nu e chiar deplasat sa faci dreapta chiar daca mai sunt pietoni pe trecere.
    Ca idee eu de exemplu daca sunt pieton si vad un sofer care tine o coloana si sunt singurul care mai trece fie ii fac semn sa treaca sa elibereze intersectia fie trec in pas alergator. Pentru ca stiu ce inseamna si sa fii sofer in astfel de situatii.

      (Citează)

    • Păi cei din spate ar putea avea È™i ei respect pentru participanÈ›ii la trafic, fie ei È™i pietoni, È™i să înÈ›eleagă că vor pierde semaforul din acest motiv. Iar dacă vor să meargă înainte de pe banda de dreapta ar putea să preselecteze din timp o altă bandă, cum fac mulÈ›i când È™tiu că se apropie de astfel de intersecÈ›ii problematice.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus