un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Siria între adevăr și înscenare

27 Aug 2013  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

După atacul chimic din Siria, unde rebelii spun că dictatorul i-a atacat astfel, iar dictatorul spune că rebelii și-au înscenat un astfel de atac tocmai pentru a primi simpatia și ajutorul țărilor vestice, mă gândesc că ambele variante sunt posibile.

Se întreabă unii de ce ar ataca Al-Assad cu arme chimice exact atunci când inspectori internaționali sunt prezenți în Siria pentru a afla dacă se întâmplă sau nu așa ceva. Adică bine, bine, ăla e un dictator care-și omoară propriul popor de doi ani de zile, asta e de netăgăduit, dar trebuie să fii prost ca să folosești arme interzise exact în acele zile în care te inspectează ONU tocmai dacă folosești arme interzise.

Ei bine, nu neapărat. Există mereu posibilitatea ca, în ciuda ordinelor lui Al-Assad și ale generalilor săi, vreun comandant local de artilerie, vreun om distras sau pur și simplu prost a făcut o greșeală, a folosit o muniție interzisă. Poate din greșeală sau pentru că nu credea ca se va afla. Poate pentru că era nebun.

Este însă o variantă posibilă, pentru că în război strategia și intențiile celor din birou, buni sau răi la suflet, poate fi complet diferită de realitatea din teren.

Și la fel de bine și-ar fi putut înscena și rebelii atacul. Sigur, nu “rebelii” cu toții, pentru că acolo vorbim de o mare parte a populației care-și dorește să scape de un dictator și să trăiască mai bine și în libertate. Ca un tot unitar, rebelii niciodată nu și-ar ucide proprii oameni doar pentru a păcăli alte țări.

Punctual, însă, acei rebeli sunt și ei conduși de niște oameni. 1, 2, 10… câți or fi la vârf acolo. Oameni care în principiu vor tot libertate și victoria împotriva dictatorului, dar în același timp sunt oameni conștienți că, dacă revoluția se termină cu succes, ei vor conduce Siria. Revoluționarul de rând, din stradă, nu are șansa la așa ceva, dar cei care conduc totul, da.

Și atunci îmi spun că, pentru a conduce o țară, acei câțiva oameni din vârf probabil sunt dispuși să sacrifice câteva sute de soldați proprii pentru a reporni războiul. Acesta nu-i ceva ce se întâmplă doar în Hunger Games volumul 3, ci istoria e plină de înscenări ce au dus la războaie sau intervenții din exterior.

siria

imagini și detalii găsiți pe CNN și pe The Big Picture.

    11 comentarii

  1. Lasand politica la o parte cu toate minciunile si manipularile aferente, e absolut trist cand mor oameni nevinovati.

      (Citează)

  2. poate ca ruleaza continuarea filmului Saddam hez uepăns ov mes distracșiăn

    “Missile strikes against Syria could be launched “as early as Thursday,” senior U.S. officials said Tuesday”

    intre timp…

    “A U.N. team of inspectors, which is in Syria seeking evidence of Assad’s use of chemical weapons, isn’t scheduled to leave the country until Sunday.”

      (Citează)

  3. Dupa atacul din Irak, justificat atunci de existenta unor arme atomice, care nu s-au descoperit, e posibil orice.

      (Citează)

  4. intrebarea in legatura cu armele chimice in cauza si folosirea lor de catre Al-Assad e: “chiar conteaza”?

      (Citează)

  5. huh. cu fortele speciale (inclusiv ale us of a) deploiate pe teren de luni de zile, chiar crezi ca Nu a fost o simpla provocare?

      (Citează)

  6. USA se bagă în orice ca să câştige bani. Uită-te la evoluţia barilului de petrol şi la intervenţiile USA. Vei vedea un pattern.

      (Citează)

  7. Cu greu gasea Al-Assad un moment mai bun ca sa foloseasca armele chimice.

    El a vrut asta: “Dar trebuie să fii prost ca să folosești arme interzise exact în acele zile în care te inspectează ONU tocmai dacă folosești arme interzise.” Si se pare ca i-a reusit.

      (Citează)

  8. Dupa Lusitania, WTC si Pearl Harbour mie imi miroase ca americanii au facut asta nu sirienii.

      (Citează)

  9. @Alin, da mai ales la Pearl Harbour, unde si-au distrus toata flota din Pacific. Astea sunt povesti vanatoresti.

      (Citează)

  10. haha, la PH au fost britsii care au “intirziat” sa-i avertizeze pe hamericani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus