un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

SSD-uri

14 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

IMGP2677Poate că ați observat că piața SSD-urilor, adică următoarea mare tehnologie de stocare, este dominată de producători precum Kingston, OCZ, Corsair, Intel, Mushkin și alții asemenea. Cu alte cuvinte, nu producătorii tradiționali de hard-disk-uri au făcut trecerea spre noua tehnologie, ci producătorii de memorii flash.

Această evoluție este logică, doar că marii producători s-ar putea trezi într-un mare impas peste câțiva ani, în genul Kodak, dacă nu fac și ei investiții serioase în noile linii de producție și în know-how. Nu zic că vor dispărea, că până la urmă hard-diskuri încă vor fi utilizate în configurații speciale (azi încă se folosește și stocarea pe benzi magnetice), dar piața se va restrânge mult pe măsură ce SSD-urile se ieftinesc.

Recent am văzut un anunț de la Western Digital despre noua serie WD Black de unități hibride, care integrează un HDD de 500 GB cu un SSD de 24 GB pentru accelerarea sistemului. Seagate și Western Digital produc și unități SSD, dar câți știați asta? Nici nu cred că se vând în România. Seagate produce seria Pulsar, WD ceva numit SiliconDrive. Doar că nu le vede nimeni.

Poți cumpăra un SSD Kingston de 120 GB cu 399 lei la eMAG

detalii despre WD Black pe Engadget

    22 comentarii

  1. La un moment dat au avut ceva promotii la emag la ssd-urile kingston. Acum vreo 6 luni.

    Mi-am luat si eu unul si l-am schimbat pe cel clasic din laptop. Acum sistemul porneste in sub 20 de secunde, lucru care nu se intampla inainte, chiar cu sistem nou instalat.

    In ceea ce priveste inovatia…o situatie asemanatoare avem si la foto, unde nikon si canon, in ultima vreme, parca nu scot nimic nou.

      (Citează)

  2. Si Toshiba face SSD-uri, stick-uri si alte unitati de stocare. Inclusiv memorii pentru laptop-uri…Dar putini stiu acest lucru!:). Piata evolueaza si se transforma!

      (Citează)

  3. Samsung are o mana si un picior in industria de SSD-uri de asemenea :)

      (Citează)

  4. Inca ma zgariu pe ochi ca nu am profitat de oferta celor de la emag de black friday, cu kingstone-ul de 120 la 299. Am un samsung de 60, dar n-ar mai strica niste spatiu in plus :P

      (Citează)

  5. ai uitat Samsung, care sunt bagati si ei bine de tot prin industria asta. eu tocmai mi-am luat un Samsung 840 Pro de 120GB dupa ce am citit niste review-uri foarte pozitive si mai ales dupa ce mi-a crapat un Corsair F90 (din fericire, inca in garantia de 3 ani).
    ps, Samsung-ul asta are garantie 5 ani

      (Citează)

  6. Cea mai tare chestie daca vrei sa-ti upgradezi hardiskul actual intr-un cu performante de ssd e sa iei o rama speciala in care intra hardiskul tau si il transforma in unul hibrid .

    http://www.crucial.com/store/ssc.aspx

    Mi-am luat eu 2 trebuie sa-mi vina in 2 saptamani am citit peste tot ca sunt geniale .

      (Citează)

  7. Se pare ca Samsung va castiga si piata de SSD-uri. Sunt in cautare de un SSD si majoritatea benchmark-urilor le castiga Samsung.

    Momentan am un OCZ de 60GB de care sunt foarte multumit, dar vreau ceva mai mare.

      (Citează)

  8. Mda, era oarecum normal ca producatorii de flashuri sa intre puternic pe piata de ssd. Au know-how.
    Si stocarea pe benzi magnetice nu va disparea curind. Cred ca are un viitor destul de stabil. Ieftin si capacitati mari. E o solutie foarte buna pentru back-up la nivel de firme mari.
    Eu inca astept preturi decente pentru ssd-urile astea. Nu, unul de 120gb la 300 lei nu mi se pare decent deloc.

      (Citează)

  9. @radu: laptop-ul are 3 ani juma’ :) si am zis sub 20s pt ca nu am stat niciodata sa cronometrez, dar probabil ca e mult mai repede

      (Citează)

  10. Segate avea la eMag niste “ssd-hybrid”-uri de 500gb + o partitie ascunsa de 4gb SSD anul trecut. Apple a facut tehnologia de hibrid SSD populara cand au lansat Fusion Drive pe noile iMac-uri desi nu era noua deloc.

    Da, e trist ca marile companii de HDD-uri inca nu s-au dedicat SSD-urilot. Le e frica, inca vand HDD-uri normale si nu vor sa riste sa piarda in aria asta. Dar vor pierde daca nu se misca repede.

      (Citează)

  11. @radu: acum ce vrei sa zica in calitate de reprezentant al producatorului? preturile vor scadea cu 20%?

      (Citează)

  12. Eu am un intel 520 si un samsung 840. al doilea castiga cu detasare. Se misca pur si simplu superb. piata e noua, dar cred ca lumea va migra imediat ce se vor mai ieftini.

      (Citează)

  13. @radu: Mushkin cum sunt? ai testat vreunul?

      (Citează)

    • @horia: nu, nu prea au intrat în România. Îmi este foarte greu să testez SSD-uri dacă nu le cumpăr eu. Pe componente PC nu prea m-a băgat nimeni în seamă, cu excepția Kingston.

        (Citează)

  14. Radu, daca doresti si-ti sunt utile, pot sa te ajut cu anumite componente in teste. Si nu doar componente, ci si alte chestii dragute din IT. Da-mi doar un mail scurt si stabilim detaliile

      (Citează)

  15. @radu:
    Am i7-3630 cu 20GB RAM, cu SSD primary (Kingston v300) si HDD 7200 rpm secondary si porneste de la buton in 14-15 secunde (ecranul de login) fata de ~23 inainte de SSD. Esti sigur ca vorbesti de pornire normala, la rece?
    Laptopul e Toshiba Qosmio X875

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus