un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Sony Xperia S – tabletă cu funcții interesante

14 Feb 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

sony_xperia_s_13
Xperia S este o tabletă de 10 inci, cu Android, fabricată de Sony. Am zis cândva că n-ar fi prea răsărită, din moment ce nu a fost remarcată pe piață; wow, ce-am greșit-o. După ce am testat-o și eu, pot spune că este una dintre cele mai bune tablete cu Android.

E vorba de funcțiile ei inedite. Printre altele, tableta este și o telecomandă universală pentru aparatele tale din casă, funcție care a mers nesperat de bine și o face un gadget remarcabil.

Specificații Sony Xperia S: tabletă 9,4 inci, rezoluție 1280 x 800 pixeli, tehnologie IPS; procesor rapid Tegra 3 la 1,3 GHz, 1 GB memorie RAM, 16 sau 32 GB stocare internă; WiFi, Bluetooth, GPS, opțional 3G; emițător infraroșu; baterie 6000 mAh; rulează Android; dimensiune 239.8 x 174.4 x 8.8 mm; greutate 570 grame.

Preț:

Practic, are cam același preț ca și alte tablete concurente, dar veți vedea câteva funcții și programe suplimentare foarte interesante.

TELECOMANDA UNIVERSALĂ

Încep direct cu ce mi-a plăcut cel mai mult. Sony Xperia S are incorporat un emițător IR, așa că poate simula orice telecomandă de televizor, sistem audio, decodor RCS și ce mai ai prin casă. Software-ul care face asta are foarte multe tipuri de dispozitive în memorie și foarte mulți producători de la fiecare, dar dacă nu găsești ce-ți trebuie, poți înrola în tabletă telecomanda ta.
screenshot_sony_xperia_s_43

De exemplu, am găsit în categoria Cable Box marca Humax și puteam utiliza tableta pentru a controla decodorul de la RCS de sub televizor. De la boxele Genius n-am găsit în memoria tabletei modelul, așa că le-am introdus chiar eu. E simplu, tableta îți cere să apeși telecomanda respectivă în timp ce o îndrepți spre un mic senzor și ai configurat imediat un nou buton.
screenshot_sony_xperia_s_42_inrolaresony_xperia_s_02

Desigur, poți face combinații. Pe “telecomanda” ce controla decodorul RCS am adăugat și butoane de control al televizorului (on/off și sursă, că atât îmi trebuie), cele de la boxele camerei, ba pentru amuzament chiar și cele de la telecomanda unui media-player. Simplu și rapid și a funcționat totul ireproșabil.

Programul îți permite chiar să creezi “macro-uri”, adică secvențe de comenzi. De exemplu poți configura ca o singură apăsare de buton să pornească televizorul, decodorul și difuzoarele. Este bine gândit, butoanele de pe ecran sunt mari, există și un widget pentru acces imediat la telecomandă în timp ce faci altceva pe tabletă. Pe total, Sony a creat o funcție excelentă aici. Gândiți-vă că o telecomandă universală care să facă același lucru costă cam 800 de lei și este doar o telecomandă, nu o tabletă performantă.

AMBALARE

Pachetul Xperia S conține și o husă, un alt atu pentru modelul Xperia S. Are o prindere solidă, cu cleme mici, pe spatele tabletei, și poate fi îndoită în mai multe feluri pentru a o folosi ca un sprijin. Este același sistem de Smart Cover de la iPad, dar important este că Sony ți-l dă și alții nu.
sony_xperia_s_03sony_xperia_s_04
sony_xperia_s_05sony_xperia_s_01

Generația următoare ar putea îmbunătății această husă. De exemplu ea are o decupătură pentru camera de pe spate, dar nu și pentru conectorul de încărcare. Alimentezi tableta desfăcând husa de pe ecran, ceea ce pare un pic peste mână. Elasticul cu care se prinde pare și el o soluție ce ar putea fi îmbunătățită.

CONSTRUCȚIE

Cel mai interesant amănunt este că tableta rezistă la apă. Nu-i faceți baie! Dacă îi montezi un capac protector peste conectorul de alimentare, rezistă la o scăpare în apă sau dacă verși ceva peste ea. E ceva în plus.

Dincolo de asta, Xperia S este bine făcută, solidă. Spatele este mai gros pe jumătate din suprafața sa, dar zona aceea ajută la prinderea husei. Butoanele sunt toate în dreapta, On/Off și Volum, pe când în stânga se află jack-ul audio. Camera foto este sus în centrul spatelui texturat, iar jos se află un conector mare, propriu Sony, și două difuzoare.

Sunt unele lucruri care nu-mi plac, dar le clasific ca probleme minore, subiective. De exemplu conectorul de alimentare în partea de jos înseamnă că firul îți intră în burtă atunci când lucrezi cu ea în pat, conectată la priză. Butoanele sunt un mic mai dificil de apăsat, nu au un click convingător, dar e greu să găsești perfecțiune chiar în orice capitol.

PERFORMANȚĂ

Ecranul este de calitate, IPS. Asta înseamnă culori bune, vii, și vizibilitate mare din unghiuri largi. Ecranul capacitiv a răspuns bine la apăsari și nu am nimic să-i reproșez.

Performanța este bună. Dacă vrei să te joci, acest gadget dotat cu Tegra 3 funcționează foarte bine. Eu am jucat un FIFA 2012 fără probleme.

Autonomia este standard spre bună. Nu excelează, nu dezamăgește.

INTERFAȚĂ

Sony Xperia S are câteva artificii utile în interfață. Puteți vedea în partea de sus 4 pictograme care, ca și în variantele de telefon, te urmăresc în orice ecran. Le poți, desigur, configura.
screenshot_sony_xperia_s_01

În partea de jos observați ceva numit Small Apps Extension. Câteva utilitare sunt propuse de Sony și poate că alții vor dezvolta mai multe. Telecomanda are un widget acolo, astfel încât o puteți accesa rapid oricând.
screenshot_sony_xperia_s_03screenshot_sony_xperia_s_04screenshot_sony_xperia_s_05

Socialife este un utilitar destul de bun. Îți arată ce zic prietenii tăi pe Facebook, Twitter și altele, dar într-o interfață bine gândită, prietenoasă. Vezi dintr-o privire multe informații și la fel de repede poți să le răspunzi. În general nu utilizez programele incluse de fabricant, dar Socialife e foarte bun și mi-ar plăcea să-l văd, poate chiar pentru o sumă modică, disponibil tuturor.

Mai există utilitarele File Transfer, Wi-Fi Checker, Walkman pentru ascultat și management de muzică și un ceas mare.

CE E BINE

  • Funcția de telecomanda universală
  • Programul Socialife
  • Husa inclusă funcționează și ca suport
  • Tableta este performantă

CE E RĂU

  • Spatele îngroșat în partea de sus
  • Se mai poate lucra un pic la husă

CONCLUZIE

Dacă sunteți în căutarea unei tablete performante, Xperia S este o opțiune foarte bună. În plus pe lângă performanța ei îți oferă și acea funcție de telecomandă universală, utilă pentru foarte mulți dintre noi, precum și un software propriu interesant, ce nu poate fi spus despre multe dispozitive.

Nu există minusuri reale ce ți-ar putea strica experiența de utilizare, poate doar faptul că ar trebui să-i mai scadă un pic prețul, având în vedere că suntem în 2013 și o nouă generație de modele va apărea în lunile următoare.

Preț:

    13 comentarii

  1. Deci as cumpara-o doar pentru faza cu telecomanda. :) Daca nu am patentat proiectul de licenta, acu il folosesc altii :))

      (Citează)

  2. @jules:

    Eu nu as da 2000 de lei doar pentru aia.

      (Citează)

    • @Blog de cărți: pare un model foarte bun, mai ales cu IPS în banii aceia. Încă nu am văzut-o cu ochiul meu, dar îmi place la aspect și preț.

        (Citează)

  3. mie mi se pare total aiurea ca au un telefon si o tableta cu acelasi nume.

    in rest suna foarte bine. daca imi iau tableta, Xperia S sigur o sa fie pe shortlist.

      (Citează)

  4. @Blog de cărți: parca pe Asus Memo se bazeaza si Nexus-ul.

      (Citează)

  5. Multumesc! O voi cumpara de pe linkul tau de afiliat.

      (Citează)

  6. Multumesc Florin! Cred ca aleg Asus. E nou lansat si netestat, dar am o parere buna despre firma in general.

      (Citează)

  7. @nashu_mare nici eu. Dar chiar e o chestie care poate fi hotaritoare in alegere. Si dap, e cam scumpa. Cred ca e cazul sa mai scada si astia, chair daca se numesc Sony.
    Eu sint disperat de numarul in crestere de telecomenzi.
    Plus ca o tableta mi-ar sta bine dimineata la cafea. Ca laptopul e prins in alta camera.

      (Citează)

  8. @jules eu astept sa scoata eboda una in zona asta. Nu am nevoie de tableta high tech.

      (Citează)

  9. Nashu_mare – se lucreaza deja la modelul Quad Core pentru tableta Allview (este ONDA 971 parca) si va costa 13- 14 mil . Radule , superba tableta , functii inovative , dar astept XPERIA Z Tablet care tocmai s-a lansat , full waterproof and dust IP 57 certified ! Nu de alta dar am copil mic … si sigur vars ceva , o scap pe undeva :D si mai e si full hd

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus