un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre branduri în 2012 – partea 2

29 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

OK, continuăm cu alte branduri și cum mi s-au părut în 2012, “plus”, “minus” sau un banal “meh”. Citiți și partea 1.

ASUS – plus

Asus a crescut mult în acest an, ajungând numărul 3 în lume la laptopuri pe segmentul consumer și numărul 4 pe total. Nu doar că au venit cu modele bune precum N56 sau cele de gaming din seria G, dar au și printre cele mai performante și arătoase ultrabook-uri (UX31, UX21).

În plus, pe segmentul tablete au avut un mare hit prin Google Nexus 7, care este fabricat de ei, iar seria Transformer cu tastatură oferă o flexibilitate mare în utilizare. Adăugați la asta și ideea bună din spatele Padfone 1, cu telefonul pe care îl introduci în tabletă, rafinată apoi în Padfone 2, și veți vedea de ce cresc pe piață.

NOKIA – meh

Nokia își revine greu. Nu știu exact ce probleme financiare au și câte operațiuni închid în diverse țări, asta e treaba șefilor lor.

Ce știu este că anul acesta au progresat încet. Lumia 800, un model bun, a apărut târziu în România. Lumia 920, următoarea generație, apare și mai târziu, cândva în 2013. Iar între timp, pentru ce să-i laud? Pureview a fost o demonstrație tehnologică interesantă, Asha este o gamă ieftină (dar bună, nu contest asta), dar ceva care să-i scoată în evidență în 2012 eu n-am văzut.

APPLE – plus

Nu sunt un fan al sistemului Apple de a ține în lesă tot hardware-ul și software-ul vândut, dar au avut un an bun și merită lăudați pentru asta. iPhone 5 a crescut ecranul, a apărut iPad Mini, au scos și iPad 4.

Problema Apple Maps a fost doar un neajuns temporar, rezolvat acum. Să vedem la anul ce vor mai inventa, dar în 2012 le-a mers bine.

MICROSOFT – plus

Microsoft a avut un an bun lansând Windows 8 și Windows Phone 8 la timp. Desigur, încă nu au trecut testul pieței, dar despre asta concluzionăm la finalul anului următor.

Mai adaug la Microsoft faptul că Xbox rămâne cea mai dorită consolă, senzorul Kinect fiind un selling-point major cu multe îmbunătățiri aduse acum și în jocuri, precum comenzi vocale și gesturi chiar și în jocuri gen FIFA.

ORANGE și VODAFONE – meh spre plus

Ambele companii au avut multe activități și noutăți pe piață și cu siguranță ar merita un plus chiar și pentru introducerea rapidă a rețelelor 4G în România.

Și atunci de ce începe cu un “meh”? Pentru că în opinia mea s-a ajuns la o saturație în care fiecare are cam 10 milioane de clienți. Diferență e acum o vor face serviciile adăugate, cele oferite pe lângă cele clasice de telefonie.

Vreau să văd plăți cu mobilul și NFC-ul utilizat în sfârșit la ceva. Vreau să văd hotspot-uri în oraș, chiar dacă pe bani pentru abonați, dar să fie multe. Vreau să văd o ofertă mai bogată la tot felul de tablete, laptopuri și gadget-uri. Vreau să văd o posibilitate mai ușoară de a trage dintr-un pool pe minute și trafic cu mai multe SIM-uri puse pe tabletele și telefoanele pe care le am.

Din fericire s-au mișcat un pic lucrurile în direcția servicilor conexe, chiar dacă ambele companii au evoluat asemănător. Ambele oferă și servicii de muzică prin Deezer și respectiv Zonga, ambele se bat și în taxi-uri prin smartphone prin Clever Taxi și Star Taxi, ambele s-au bătut în concerte cu nume mari precum Bestfest sau Rock The City/Cirque du Soleil. Doar că mă așteptam să se prindă ceva mai devreme de aceste aspecte. Probabil că în 2013 vom observa o maturitate a acestor servicii suplimentare.

    4 comentarii

  1. Offtopic: De Asus UX51 stiai?

      (Citează)

  2. am optat a doua oara pentru un laptop Asus, sunt multumita si daca ar fi vre-o data sa schimb compania ar fi HP.

      (Citează)

  3. Si eu mi-am luat un ASUS anul acesta si..daca ar fi sa mai cumpar unul, tot ASUS mi-as lua, probabil cu doua porturi SATA si ecran FULL HD

      (Citează)

  4. Sau vodafone ar putea sa nu mai fie jegosi si sa restrictioneze traficul ptr. VoIP. Sau ar putea sa nu-si mai dreseze angajatii sa incerce sa te convinga la telefon ca esti prost si ti-ai activat singur extraoptiunea aia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus