un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum modifici memoria virtuală

13 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Am 16 GB de RAM în calculator. Zilele trecute găsesc pe hard-disk fișierul pagefile.sys, cel pe care Windows îl face pentru memoria virtuală, tot de 16 GB.

Așa face Windows, alocă memorie virtuală pe hard-disk de aceeași mărime ca și cea RAM disponibilă. Și nu contează că nu o folosește efectiv în fiecare moment, fișierul este deja alocat și spațiul rezervat. Cât despre memoria RAM, aveam 8 GB ocupați în acel moment, ceea ce mă face să gândesc că ultimii gigabytes din RAM sunt cam mereu în șomaj tehnic și stau neocupați (dar în schimb spațiul pe disc e deja alocat).

Treaba asta se poate corecta rapid cu o setare. De fapt, dacă aveți mult RAM, e mai bine să micșorați sau chiar să dezactivați complet memoria virtuală.

Intrați în Control Panel > System > Advanced System Settings și se va deschide caseta System Properties. Alegeți Advanced și primul buton Settings, iar în tab-ul Advanced din noua fereastră alegeți Change din secțiunea Virtual Memory.
pagefile_memorie_virtuala_1pagefile_memorie_virtuala_2

Dezactivați Automatically manage paging file. Eu n-am dezactivat-o complet pe a mea, cu gândul că poate devine sistemul instabil dacă e obișnuit cu mecanisme de memorie virtuală și eu le opresc complet, dar am limitat valoarea maximă la 5000 MB și am ales ca locație drive-ul SSD, care este mult mai rapid. Puteți la fel de bine și să dezactivați complet memoria virtuală și să vedeți dacă apar probleme. Atenție că trebuie să faceți setările pentru fiecare drive din sistem, pe rând, trecându-le fie pe “fără pagefile” fie setând o valoare anume.

Puteți vedea prețurile SSD-urilor pe eMAG. Alte posturi: cum muți Windows de pe HDD pe un SSD nou în 5 minute și cât de tare se accelerează sistemul, plus cum arată un SSD înăuntru.

    23 comentarii

  1. Daca ai 2 hdd-uri clasice e bine sa muti fisierul pe hdd-ul pe care nu ai sistemul de operare.

      (Citează)

  2. Smecheria asta o faceam pe timpuri pe un hdd diferit de cel cu OS, hehe

      (Citează)

  3. Bine ma Radule, pune tu pagefile.sys pe SSD! WTF is wrong with you? Chiar vrei sa-l termini atit de repede?
    Nu acu pe bune tu chiar ai facut asta? :))

      (Citează)

  4. Hai frate, read/write pe aceleasi locatii non-stop. Windows-ul nu e chiar cel mai ok la managementul memoriei si foloseste pagefile-ul din greu. Eu iti recomand ori dezactivare ori mutare pe un hdd normal.
    Daca un hdd normal poate tine 4-5 ani fara mari probleme, un ssd are o durata de viata destul de limitata. Dupa 4-5 ani un ssd va fi cam bun de aruncat. Poate si mai repede daca faci write extrem pe el. Si pagefile.sys cam face write extrem. Chiar daca ai ram, windowsul va folosi pagefile-ul ala.
    Ma rog, pt explicatii mai documentate mai da o tura pe google.
    Same shit si pentru indexing service din windows. Sper ca macar pe ala l-ai dezactivat.

      (Citează)

  5. Am incredere in fiabilitatea SSD-ului, nu schimb setarea.

      (Citează)

  6. Si eu mi-am luat SSD, dar si RAM (8GB) tocmai ca sa pot dezactiva pagefile. Este total neindicat sa tii pagefile pe ssd, mai ales cand ai ram cu gramada. Iti spun din experienta de ani de zile cu el dezactivat care e singurul dezavantaj: atunci cand se umple memoria complet iar un program cere sistemului de operare memorie… o sa crape acel program. Asta mi se intampla rar cand aveam 2GB ram, dar de cand am 8 n-am patit.
    Deci daca nu faci lucruri care cer mai mult decat memoria instalata, dezactiveaza-l fara frica, face rau atat SSD-ului cat si vitezei de lucru a windowsului (mai repede acceseaza ram-ul decat hardul, fie el si ssd).

    Si mai sunt o gramada de tweakuri indicate pentru un windows instalat pe SSD: TRIM, dezactivare system restore, dezactivare defragmentare, dezactivare hibernare (doar daca n-ai nevoie de ea; foloseste un fisier tot cat ram-ul de mare), dezactivare prefetch si superfetch, dezactivare search/file indexing, dezactivare thumbs.db, dezactivare reliability monitor (si cam atat am facut eu)

      (Citează)

  7. LOL, cum pana mea sa pui swap-ul pe SSD.

    Facepalm!

      (Citează)

  8. @Jules @Irinel : SSD-urile au mai evoluat de cand ati citit voi informatii multe despre ele. Si inca mult. De ex muta ele singure fisierele in care aveti voi impresia ca windows scrie in acelasi loc, pentru a folosi optim celulele de memorie. Mie pe un banal vertex 3, softul de diagnostic imi da durata de viata estimata 2019. Asta pe un desktop care trage din greu. Activare TRIM? Come on, Windows 7 face asta singur – banuiesc ca nu vorbim de XP si SSD in prag de 2013.

      (Citează)

  9. @Ciprian
    Eu la trim doar m-am asigurat ca este activat, si era, n-a fost nevoie sa-i fac nimic (folosesc Win 7).

    Dar spune-mi ce rost are pagefile-ul cand ai 16 GB RAM?

    Si in plus, or fi evoluat SSD-urile, dar spatiul pe SSD este inca scump si daca ai 16GB paginare + 16 GB hibernare, din start ai 32GB irositi pe SSD. Mie imi folosea hibernarea, dar tot m-am lipsit de ea ca sa castig spatiu.

    Si da, la munca am XP, nu te mai mira ;)

      (Citează)

    • @Irinel: hibernare n-am și am redus pagefile la 5 GB maxim, dupa cum ziceam, pentru stabilitate.
      Nu-mi fac griji pentru SSD, stie controllerul ce face si daca e sa pice o sa pice de la accesarile in sutele de mii de fisiere ale Windowsului, nu de la swap.

      @0lister: pai ce are? Nu-i cel mai rapid drive ca timp de acces, ca acolo e si diferenta uriasa?

        (Citează)

  10. Eu am facut RAM CACHE si am dezactivat total pagefile… Chiar ultimul articol a fost legat de asta: http://blog.chestiiutile.com/cum-sa-2/cum-sa-protejam-hardurile-ssd.html
    Nu stiu daca e cea mai buna varianta…dar imi functioneaza ok, cel putin momentan:D

      (Citează)

  11. Ar trebui mentionat ca Microsoft nu recomanda dezactivarea memoriei virtuale.

      (Citează)

  12. Mda, daca vorbim de windows 7, atunci poate e mai ok. Pina si MS nu recomanda nimic special.
    Insa chestiile alea cu durata de viata eu cred ca inca sint adevarate si pe bune.
    Dar fiecare cu pasarica lui. E o pinie personala pe care mi-o mentin.
    Cit despre aia cu ssd-ul muta singur fisierele, asta e buna :))
    Radule tu ricum ti-ai luat sa ai vreo trei bucati, asa ca poti sta linistit :))

      (Citează)

    • @Jules: doar nu XP :P

      Da, am două SSD-uri în desktop (unul pentru Windows, altul pentru fotografii si editare video), iar cele două de la BF le-am pus în două laptopuri, al doilea chiar în al meu acum 5 minute. Migrate OS to SSD a durat 5 minute toată operatiunea, iar la Asus U33JC Bambus hard-diskul se acceseaza doar scotand un capac de pe spate.

        (Citează)

  13. De la Microsoft citire http://blogs.msdn.com/b/e7/archive/2009/05/05/support-and-q-a-for-solid-state-drives-and.aspx

    “Should the pagefile be placed on SSDs?

    Yes. Most pagefile operations are small random reads or larger sequential writes, both of which are types of operations that SSDs handle well.

    In looking at telemetry data from thousands of traces and focusing on pagefile reads and writes, we find that

    Pagefile.sys reads outnumber pagefile.sys writes by about 40 to 1,
    Pagefile.sys read sizes are typically quite small, with 67% less than or equal to 4 KB, and 88% less than 16 KB.
    Pagefile.sys writes are relatively large, with 62% greater than or equal to 128 KB and 45% being exactly 1 MB in size.

    In fact, given typical pagefile reference patterns and the favorable performance characteristics SSDs have on those patterns, there are few files better than the pagefile to place on an SSD.”

      (Citează)

  14. @jules : n’am timp si rabdare sa fac research in locul tau, dar cauta informatii despre cum noile contollere aloca scrierea in celule astfel incat sa le ”uzeze” uniform. Spor!

      (Citează)

    • @Dan: excelent punctat, felul in care lucreaza memoria virtuala este avantajata de SSD.

      Also, evident ca pagefile merge de minune pe SSD-uri, altfel toate ultrabook-urile din lume ar avea mari probleme.

        (Citează)

  15. SSD vechi de doi ani si opt luni cu swap pe el. Sigur se strica.

    http://i.imgur.com/9qraK.jpg

    De ce mi-as lua SSD sa tin swap pe un HDD puturos? :D

      (Citează)

  16. acelasi ssd ca al lui pigbrother, cu os si swap pe el (tot 16 GB ram) estimated lifetime 70 ani.

      (Citează)

  17. “…when data is written to a flash cell, if there is old data in that cell it must be cleared out first by writing zeros to it. After a few months of use there is almost always data in every flash cell, so this double-write occurs on every write. A flash cell can be written to only so many times before it fails or wears out. As long as that wear out occurs several years after you purchased it and you have some warning that it is getting ready to fail, that is not a major problem to manage. What you don’t want is to have just a few cells in the environment receive the majority of the writes and wear out before the other flash cells. This might cause the storage to fail when most of the memory on it is still usable.”
    *****
    @jules : “Wear leveling fixes this. It makes sure that the write load is spread out as evenly as possible across all the cells in the environment.” – da, e bună.
    *****
    Sursa articol: http://www.informationweek.com/storage/systems/demystifying-ssd-wear-leveling/229402749

    My SSD: http://i.imgur.com/tbQsP.png

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus