un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aceeași situație, două poziții diferite

14 Dec 2012  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

vot_vlad_tepesDuminică, pe lângă alegerile parlamentare din toată țara, s-a organizat doar în zona Roșia Montană un referendum consultativ în vreo 35 de localități din zonă pentru a afla dorința locuitorilor despre începerea mineritului după aur.

Ca să fie clar, întrebarea de pe buletine a fost: “Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”

Rezultate:

  • DA 62,45%
  • NU 35,9%
  • Anulate 1,65%

Totuși, referendumul nu a fost validat deoarece la vot s-au prezentat doar 42,3% din totalul de 72.490 de locuitori cu drept de vot din acele localități, neîndeplinindu-se condiția ca minim jumătate dintre locuitori să-și dea cu părerea la vot. Ca la Băsescu în vară.

De fapt, în esență fix ca la Băsescu în vară, în ciuda a ce zic diverse articole care arată ca referendumul pentru demiterea președintelui ar fi avut ca urmare o acțiune clară, pe când acesta este consultativ.

Până la urmă, majoritatea oamenilor au votat DA, însă voința lor nu va conta pentru că n-au fost destui la vot ca să-și dea cu părerea.

Bun. Unde sunt toate vocile din vară, cele care ziceau “nu contează că legea cere prezență la vot, doar celor care au votat le pasă cu adevărat de viitor și voința lor trebuie pusă în practică!!!”. Unde sunt cei care ziceau asta acum câteva luni? Dintr-o dată, când este în avantajul tău legea, e bine, și când nu este, o înjuri?

Unde-i Ghișe să demonstreze cu tricoul său imprimat că poporul a vorbit și voința majorității trebuie respectată?

Ca să fie clar, nu mă interesează prea tare Roșia Montană, ci doar ironia rezultatelor.

    9 comentarii

  1. nu se compara un referendum pentru Rosia Montana cu un referendum de demitere a presedintelui, poate de acolo si vocile pe care nu le “auzi”…in rest e o idiotenie sa pui cvorum la orice fel de referendum ..lege idioata, facuta tocmai ca sa fie mai greu de demis presedintele…normal si logic este sa fie un prag minim de voturi..

      (Citează)

  2. Nu este nimic nou ca oamenii vor sa inceapa exploatarile miniere. Important este in ce conditii se fac exploatarle, ce metode se vor folosi, ce castiga statul roman.

    Acum cativa ani a fost un accident in Ungaria ce ne aminteste de riscurile la care sunt supusi oamenii din zona sau din avalul raurilor unde se desfasoare toata activitatea.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ajka_alumina_plant_accident

      (Citează)

  3. Am auzit ca in tarile nordice, daca nu votezi esti amendat automat, sa se introduca si la noi legea asta pentru a avea un guvern care sa ne reprezinte pe toti, cetatenii s-ar grabi sa-si schimbe buletinul in caz ca-si schimba orasul de resedinta si in plus nu vor mai exista persoane decedate care sunt pe lista de alegatori.

      (Citează)

  4. revin,

    am inteles ca referendumul asta oricum nu avea nici o importanta. A fost doar o consultare populara, un sondaj de opinie realizat la initiativa consiliului judetean din Alba. Intrebarea nu a atins esenta disputei, modul de exploatare.

      (Citează)

  5. sunt foarte multe metode de exemplu: sa nu poate fi demis cu mai putine voturi decat a fost ales , sau sa aiba cel in cauza un numar minim de voturi in favoarea lui ca sa nu se boicoteze votul prin neprezentare, etc ..dealtfel 3 sau 4 milioane de oameni care sa participe mi se pare un prag decent..

      (Citează)

    • @Liviu: da, dar nu toate referendumurile sunt pentru demiteri. Apar tot felul de cazuri speciale:
      modificarea constitutiei
      rosia montana
      adoptarea unor legi speciale

      Nu ai un prag minim comparativ aici. Iar tie ti se par 3-4 milioane decent, dar poate altuia i se par 12 milioane. De asta se stabileste un prag fix si ala este, nu-l modificam in functie de situatie. Sunt situatii la care e nevoie de 66% cvorum, de exemplu.

        (Citează)

  6. @Florin: Sunt foarte putine tari din lume in care este obligatoriu sa votezi, iar tarile nordice nu sunt printre acestea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus