un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review monitor Asus MX279H de 27 de inci

14 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

asus_mx279h_19_frontal
De câte ori primesc pentru review un monitor de ultimă generație mă simt că în magazinele de electronice, uitându-mă la cele mai noi și bune televizoare și gândindu-mă la bătrânelul meu de acasă. Astăzi a fost rândul lui Asus MX279H, un monitor mare de 27 de inci cu panel AH-IPS de cea mai bună calitate și un design elegant.

Specificații Asus MX279H: diagonală 27 inci (68,6cm), iluminare LED; panel AH-IPS ce asigură culori vii, minimizarea reflexiilor și unghiuri foarte mari de vizualizare perfectă; Full HD 1920 x 1080 pixeli, raport 16:9; 250 cd/mp; contrast nativ 1000:1, dinamic 80.000.000:1; timp de răspuns 5ms; difuzoare 2 x 3 W Bang & Olufsen; porturi 2x HDMI 1.4, D-SUb 15 pentru VGA, audio input 3,5mm, ieșire căști 3,5mm; greutate 5,2 kg

Prețul:
Monitor MX279H LED Asus 27 inci – 1499 la eMAG.

AMBALARE

Monitor mare, cutie mare, cu mâner de plastic. Am găsit în ea nu doar un cablu VGA, ci și cablu DVI-HDMI, ceea ce mai rar vezi la monitoare în cutie.
Mi-a plăcut și că are alimentare cu sursă externă, ca un laptop, dar sursa este mică și ușoară. Avantajul este că dacă se prăjește aceasta o poți înlocui ușor, fără a necesita demontarea monitorului.
asus_mx279h_01_cutieasus_mx279h_02_cutie_continutasus_mx279h_08_sursa

CONSTRUCȚIE

MX279H se bucură de un design elegant, frameless, adică fără o margine vizibilă. Aceasta există, dar are doar un milimetru grosime și se îmbină foarte plăcut vizual cu ecranul propriu-zis. Când este stins, pare că ai doar un ecran pe picior. Când este aprins, o margine de câțiva milimetri trasează un contur negru în jurul imaginii.

În partea de jos, sub ecran, se află o bandă argintie pe care găsești butoanele, siglele și, undeva pe spate, difuzoarele monitorului, unele Bang & Olufsen Icepower.

Butoanele propriu-zise sunt sub monitor, doar etichetele lor fiind deasupra. Butoanele sunt mici comutatoare de plastic ce reacționează la atingere fină. În dreapta etichetelor se află și un LED de stare foarte discret, alb pentru aprins, galben pentru stins.

asus_mx279h_03_butoaneasus_mx279h_35_ledasus_mx279h_36_led

Conectorii se înfig pe spate undeva în jos-centru. Puteți vedea de la stânga la dreapta două porturi HDMI 1.4, apoi portul VGA analogic, intrarea verde pentru semnal audio, ieșirea neagră pentru căști și conectorul de alimentare. Singurul dezavantaj pe care l-am văzut până în acest punct este că mufa pentru căști este pe spatele monitorului, nu undeva frontal sau pe lateral, pentru acces mai simplu și pentru a câștiga ceva lungime de cablu.
asus_mx279h_04_porturi

Piciorul, foarte important pentru stabilitatea și aspectul monitorului, are ca bază de susținere un cerc cu diametrul de aproximativ 22 de centimetri. Prinderea de monitor se face printr-un singur șurub. Cei de la Asus vor spune în materialele promoționale că seamănă cu un ceas solar tradițional, dar eu voi spune că nu-i pasă nimănui de asta.

Monitorul este stabil pe birou. Chiar am mișcat biroul ca la cutremur și monitorul nu se mișcă suplimentar. Dacă vă temeți că acesta va tremura atunci când tastați cu putere doar pentru că are un picior subțire cu un singur punct de prindere, nu este cazul, Asus MX279H este solid. Aș fi preferat un picior mai lat și mai solid, totuși, dar monitorul acesta s-a dus pe partea de design, nu doar de utilitate, așa că pe total arată bine și soluția este bună și stabilă.

Spre stânga sau spre dreapta rotești monitorul împreună cu tot piciorul său. Inclinarea în față sau în spate se face din picior, iar unghiurile maxime le puteți vedea în fotografia de mai jos.

asus_mx279h_05_inclinare_dreptasus_mx279h_06_inclinare_spateasus_mx279h_07_inclinare_fata

PERFORMANȚĂ

Imaginile arată extraordinar de bine. Culorile sunt vii și naturale. Să privești imagini de înaltă rezoluție pe acest ecran este o plăcere, iar un desktop de Windows 8 și noua sa interfață arată foarte bine. Albul este intens, toate nuanțele sunt bine redate, la negru s-ar mai fi putut lucra un pic, dar asta cred că se va întâmpla abia la monitoare AMOLED.

Tehnologia IPS (varianta AH-IPS, nu cea ieftină de la alte monitoare care se laudă cu IPS, că-s de mai multe tipuri aici) asigură proprietăți importante pentru MX279H, precum:

  • unghiuri foarte largi de vizualizare, practic 178 grade real
  • culorile vii despre care vorbeam
  • reflexii puține de la luminile ambientale din cameră

Despre unghiurile de vizualizare vă puteți convinge din imaginile de mai jos, fotografiate de mine. Culorile rămân nealterate chiar și când privim monitorul din lateral.
asus_mx279h_32_unghiasus_mx279h_34_unghi
asus_mx279h_09_unghiasus_mx279h_10_unghiasus_mx279h_11_unghi

În afară de unghiurile extraordinare și de culorile foarte bune, nu sunt multe de zis, că până la urmă este un monitor. Luminozitatea are o gamă largă între minim și maxim:
asus_mx279h_20_brightnessasus_mx279h_21_brightness

Din păcate, modurile de vizualizare pre-setate (Theatre, Game, Night View, Scenery) sunt complet inutile, denaturând, în opinia mea, toate culorile. Am rămas pe Standard intotdeauna.

Monitorul dispune de un sistem ce te ajută cu alinierea și îți oferă o dimensionare la mărime naturală a unor formate clasice precum coala de hârtie A4 și alte dimensiuni standard.
asus_mx279h_22_gridasus_mx279h_23_grid

Meniul este bine organizat și ușor de folosit. Cred că este printre singurele monitoare la care n-am greșit niciodată butoanele ce trebuie apăsate pentru a intra și ieși sau pentru a modifica opțiuni.

Timpul de răspuns este înbunătățit de o tehnologie numită Tracer Free, care variază tensiunea pentru a obține imagini mai clare în mișcările rapide.

Cât despre boxele Bang & Olufsen, părerea mea este împărțită. Pe de o parte sunt convins că cine are bani de un monitor de 27 de inci are și un sistem de sunet separat. Pe de altă parte, știu că sunt multe situații prin firme când ți se aprobă achiziția unui monitor, dar nu și a boxelor de calculator, așa că puteți face rost de unele cerând acest monitor și promițând favoruri sexuale celor de la Achiziții. Mai sunt utile și în spații publice de prezentare.
asus_mx279h_33_boxe

Boxele integrate au un sunet clar și se aud bine, dar mai multe nu pot spune deoarece pentru mine nu este o caracteristică importantă a modelului.

Pe total, aș spune că cea mai importantă concluzie a review-ului este că Asus MX279H nu are nici o hibă, nici o caracteristică prost implementată de care să vă temeți, nici un aspect pe care să-l promită și să nu-l îndeplinească.

CE E BINE

  • design elegant, frameless
  • unghiuri de vizualizare foarte bune

CE E RĂU

  • preferam 2560px de la un monitor de 27 inci
  • modurile suplimentare de vizualizare (Theatre, Scenery, Night View) sunt inutile
  • conectorul de căști amplasat în spate

UTILIZARE

Asus MX279H este potrivit pentru acasă și birou, vizualizare de filme (diagonală mare și unghiuri bune), spații interioare de prezentare (diagonală mare și boxe integrate), amplasare în birouri elegante, unde aspectul contează.

CONCLUZIE

Asus MX279H este un monitor care îndeplinește toate promisiunile asumate prin specificațiile declarate și nu dezamăgește la nici un aspect. La asta se adaugă și culorile plăcute și unghiurile foarte bune de vizualizare, plus un design elegant, așa că Asus MX279H este o alegere foarte bună pentru cei ce-și doresc un monitor de 27 de inci.

Prețul:
Monitor MX279H LED Asus 27 inci – 1499 la eMAG.

    21 comentarii

  1. Ah, daca avea si o rezolutie mai buna cred ca era aproape perfect :)

      (Citează)

  2. full hd pe 27″ ? mai bine cumperi televizor.

      (Citează)

  3. Cam offtopic.
    Ce plugin folosesti pentru poze? Ma chinui sa gasesc ceva asemanator cu al tau si nimic nu merge cum as vrea, adica exact ca la tine :)

      (Citează)

  4. @gigel: si ce faci, stai cu televizorul pe birou? Lucruri diferite, aplicatii diferite.

    @Cosmin: Shutter Reloaded se numeste.

      (Citează)

  5. Merci pentru efort si review. Am citit si alte pareri si cam toate converg spre ideea ca e un monitor foarte bun. Exista o treapta superioara, cu o rezolutie mai mare, dar si pretul e crescut cu macar 9-10 milioane. Prea mult pentru ce-mi trebuie mie ! L-am comandat si sper sa nu-mi para rau.

      (Citează)

  6. Geo sigur nu o sa iti para rau, mie astazi mi-a venit si sunt super multumit de el, am gasit o mica neplacere la el… si aceea ca , cand vad filme se vad niste pixeli rosii sau verzi…. cel mai adesea cand dau zoom pe o poza si incep sa o misc din mouse foarte repede cum as putea scoate acele ”erori” sa le zic asa…?? nwradu ai observat asa ceva ?

      (Citează)

  7. am filmat cu telefonul si am urcat pe YouTube sa vedeti de erorile de care zic… https://www.youtube.com/watch?v=kwpdnkhvUz4

      (Citează)

  8. se pare ca era cablu HDMI la mine :D, deci sunt foarte multumit de acest monitor pana acum. Numai Bine !!!

      (Citează)

  9. Monitorul e ok, sunt multumit.
    Nemultumit sunt insa de PC Garage, unde l-am comandat.
    Am insistat inca de cand l-am comandat ca pachetul cu monitorul sa vina sigilat, neumblat.
    Ghici ce ?
    A venit lipit cu scotch, dar in niciun caz sigilat. Am norocul ca merge, insa toate pungile si pungutele cu cabluri fusesera desigilate. Probabil s-a uitat greun Gaga sa vada si el ce si cum este .
    Este inadmisibil !
    O firma mare nu face asa ceva.
    E ultima mea comanda la PC Garage.

      (Citează)

  10. Abureli. Atat . Ca ei n-au niciun amestec. Ca asa a venit de la importator…
    Cine sa-i creada ? Bine ca merge si ca am 3 ani garantie.
    Atat.
    Sa ai Sarbatori Fericite, Radule si sa-l stapanesti sanatos !

      (Citează)

  11. A disparut de pe stoc la toate magazinele online. Mai este si alt model cu difuzoare B&O ?

      (Citează)

  12. Mda, aiurea ca tocmai ce am dat comanda de unitate. Se pare ca exista si un model de 23

      (Citează)

  13. mda dar nu se compara cel de 23 cu cel de 27 :) sa il stapanesti sanatos, sunt foarte multumit de el :)

      (Citează)

  14. Dar in gaming? merita pentru gaming? pe net vad ca toti plang ca nu are rez nativa 1440. merita cumparat? ce parere ai despre asta, chiar sunt confuz desi am cumva senzatia ca cei care se plang de rezolutie sunt cumva… carcotasi.

      (Citează)

  15. Pe cand vor mai fi iar disponibile online de vanzare? au disparut deocamdata.

      (Citează)

  16. ii bun si ptr gaming ?

      (Citează)

  17. Mox, cum ai rezolvat problema cu pixeli verzi ?
    Pune filmu pe youtube inapoi

      (Citează)

  18. salut… problema cu pixeli verzi era la mine… nu am introdus pana la capat/de tot cablul HDMI in monitor si nu facea contact calumea… am fost foarte multumit de monitor… l-am vandut cu tot cu unitate pt ca mi-am luat un laptop. Video-ul nu il mai am ca mi-am schimbat contul de YouTube si astfel mi s-au sters si clipurile. O zi buna si bucurativa de cei 27` de la ASUS :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus