un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Test comparativ: trafic în timp real pe Google Maps, TraficOK și TrafficGuide

27 Nov 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Vineri a fost un accident pe DN1 la ieșirea din București și s-au format cozi kilometrice și blocaje de durată în trafic, de la Arcul de Triumf și până la Băneasa. Imaginile de mai jos sunt capturate de pe streamingul televiziunilor.
trafic_timp_real_8trafic_timp_real_7

Cu această ocazie m-am gândit să testez serviciile online de monitorizare în timp-real a traficului. Arată Google Trafic problemele? Dar TraficOK, lansat de românii de la AROBS acum câteva săptămâni? Ce găsesc online la vreo 1-2 ore de a formarea ambuteiajului?

Google Maps cu layer-ul Trafic

Google a indicat probleme în trafic [detalii despre serviciu], folosind culoarea roșu închis, cea mai nasoală pe scala folosită de ei. Din păcate, pe Google multe străzi din București sunt colorate cu roșu în mod normal, așa că aici era mai greu de observat o situație cu adevărat deosebit de rea.
trafic_timp_real_1_google

TrafficGuide.ro

E un site pe care l-am descoperit la Salonul Auto și oferă informații în timp real despre traficul din țară și problemele apărute. În curând vor lansa și aplicații de mobil și serviciu TMC. Din păcate, pe site-ul lor traficul în acea porțiune era verde, semnul pentru “nici o problemă”, fix opusul a ce se întâmpla în realitate. Am fost dezamăgit.
trafic_timp_real_6_trafficguide

TraficOK.ro

Serviciul celor de la AROBS [detalii lansare TraficOK și TMC] a indicat cel mai bine problemele. Nu foloseau pictogramele de accident, ci cele de lucrări la drum, însă detaliile precizau cozi kilometrice și viteze foarte mici de deplasare. Mi s-a părut că prezintă cele mai ușor de înțeles informații despre o problemă apărută în trafic.
trafic_timp_real_2_traficoktrafic_timp_real_3_traficoktrafic_timp_real_4_traficoktrafic_timp_real_5_traficok

Apropo pentru viitor, zona Piața Presei – Fântâna Miorița – Aerogării – Băneasa se ocolește fie pe la Aurel Vlaicu – Pipera – Erou Iancu Nicolae fie pe Bucureștii Noi – Jandarmeriei sau direct în centură.

    7 comentarii

  1. In seara aia am venit spre Aviatiei si am avut coloana de la statuia Aviatorilor. Cred ca orice varianta ai fi ales spre acea iesire din Bucuresti, tot in coloana nimereai. Din pacate zona aia este aglomerata zi de zi si este de ajuns un accident (chiar si la multi km departare) ca sa paralizeze traficul. Podurile si pasajul au fost un plus, dar nu suficient.

      (Citează)

  2. Tot gugu maps folosesc pentru ca acopera mult mai multe strazi si e usor de folosit pe mobil. Sa folosesti Trafic OK in browser mobil e un chin.

    Apropo de TMC-ul celor de la AROBS – a descoperit cineva daca se poate folosi pe vreun alt dispozitiv in afara de Smailo ?

      (Citează)

  3. pe traficOK indicatorul ala pare de ambuteiaj ( ochii mei interpreteaza acolo 3 masini in rand)

      (Citează)

    • @Tavi: posibil sa fi fost o eroare. Eu le-am activat si dezactivat din filtre si pe accidente nu aparea nimic.

      @thundermar: nu, dar am avut un Smailo la test, voi scrie despre el. Partea interesanta este ca avea antena pentru TMC, un fir lung pe care il prindeai de parbriz cu niste ventuze mici.

        (Citează)

  4. Salut Radu,

    Ai dreptate referitor la valorile de trafic afisate in zona respectiva in momentul accidentului. Sunt momente in care noi facem o serie de teste impreuna cu firma de la care am achizitionat platforma de trafic pe care o avem in spate, referitoare la fuziunea datelor privind viteza de deplasare pe care le avem din diverse surse: FCD si direct de la senzori.

    Dar, la aproximativ 30 de minute dupa raportarea accidentului de catre autoritati, pe site-ul nostru era adaugat un incident de tip Accident / circulatie blocata in zona respectiva.

    Testele referitoare la vitezele de deplasare vor continua toata luna decembrie, deci s-ar putea sa mai apara zone cu date diferite de realitate.
    Incepand din ianuarie suntem de acord sa facem impreuna orice fel de teste comparative, chiar plimbandu-ne cu o masina prin oras pentru a verifica corectitudinea datelor.

    Dar, spre deosebire de celelalte doua site-uri, pe http://www.trafficguide.ro puteti gasi pe harta informatii actualizate in timp real referitoare la drumurile inchise si restrictiile de circulatie, asa cum sunt prezentate ele de autoritati: CNADNR si InfoTrafic.

    In momentul de fata sunt 3 drumuri nationale inchise si 7 drumuri restrictionate datorita zapezii. Nici unul dintre ele nu se regaseste pe celelalte doua site-uri, la acest moment.

    Cu siguranta fiecare dintre sisteme are puncte mai bune si puncte mai slabe, dar simplul fapt ca acum exista trei site-uri cu informatii de trafic, unde acum un an nu exista decat unul doar cu niste date primare, eu zic ca este un avantaj. Astfel, se imbunatateste calitatea datelor si creste increderea publicului romanesc in astfel de servicii.

    Numai bine,
    Sorin

      (Citează)

  5. am achizitionat de ceva timp un GPS SMAILO cu traficok si TMC, dar nu reusesc sub nicio forma sa-l pun la treaba, am instalat si antena pentru TMC, dar acesta refuza sa treaca la culoarea albastra, care ma anunta ca este activ.
    Poate fi o defectiune a GPS-ului si ar trebui schimbat, avand in vedere ca este inca in garantie, sau o fi alta cauza?

    Va multumesc.
    Cristi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus