un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Informații despre trafic și lucrări direct pe navigatorul GPS

7 Nov 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

AROBS Transilvania a lansat ieri propriul sistem TMC cu acoperire naţională, sistem care oferă informaţii în timp real despre drumuri, trafic, accidente şi lucrări ce îngreunează deplasările, direct pe ecranul navigatorului tău GPS.

TMC = Traffic Message Channel. Este un sistem prin care informaţii despre trafic se emit în ţară prin radio, datele fiind integrate în semnalul RDS al staţiilor. AROBS are un parteneriat cu EuropaFM pentru acest serviciu, radio-ul respectiv având acoperire naţională. TMC este o tehnologie implementată de foarte mulți ani în străinătate, dar care la noi abia acum devine activă.

Atenţie, nu trebuie să ascultaţi Europa FM la radio-ul maşinii, ci doar să vă setaţi navigatorul GPS pe frecvenţa acestuia (în Bucureşti 106,7 MHz). Navigatorul va recepţiona semnalele destinate lui şi vă va arăta pe ecran toate problemele traseului.

Mai jos aveţi câteva fotografii de pe ecranul unui navigator care recepţionează acest semnal. Foarte multe navigatoare sunt compatibile TMC, dar dacă doriţi să cumpăraţi unul acum, orientaţi-vă spre modelele Smailo, produse chiar de AROBS şi compatibile cu sistemul. Hărţile sunt de la Sun Cart, deci foarte bune pentru România.

Sistem de navigatie Smailo HD x50 Travel Traffic OK, TMC Activ, Harta Romania – 549 lei
Sistem de navigatie Smailo HD x50 Travel Traffic OK, TMC Activ, Harta Full Europe – 749 lei
Sistem de navigatie Smailo HD x70 Mondo Traffic OK, TMC Activ, Harta Full Europe – 949 lei

AROBS colectează informaţiile despre trafic din mai multe surse. Au un parteneriat cu belgienii de la Be-Mobile, companie specializată în soluţii de detectare și eficientizare a traficului, şi preiau date de la aproximativ 60.000 de maşini de pe drumurile din România, plus de la diverse camere din trafic, bucle inductive din oraşe, informaţii oferite de autorităţi şi CNADNR. Am întrebat dacă pentru București s-au conectat la centrul InfoTrafic, mi s-a spus că da.

Informaţiile despre trafic şi probleme se găsesc în timp real şi pe site-ul TraficOK.ro, care este mult mai informativ decât Google Traffic. AROBS pune la dispoziţia dezvoltatorilor un API gratuit prin care aceştia pot construi aplicaţii iOS sau Android care să afişeze aceste informaţii şi pe telefoanele mobile. Au chiar ei o aplicaţia de iOS în plan, dar mai durează până devine publică.

Informaţiile vor fi oferite gratuit de AROBS şi către autorităţi (de exemplu pompierii ar putea decide de la ce secţie să trimită o autospecială de intervenţie bazat nu doar pe distanţa până la ţintă, ci chiar pe condiţiile reale de deplasare până acolo, luând în calcul traficul) sau către televiziuni şi radio-uri care vor să difuzeze buletine informative despre trafic.

    11 comentarii

  1. Din ce am vazut TrafficOK acopera mai putine strazi in Bucuresti decat Google Traffic.

    Pana la urma receptionarea mesajelor TMC e gratis sau nu ? Stie cineva daca merge pe un sistem navigatie integrat pe masinile din grupul VW ?

      (Citează)

    • @thundermar: e gratis ca si radio-ul.

      Masina ar trebui sa aiba o metoda de a configura frecventa de receptie. Incearca sa mergi cu radio-ul pus pe EuropaFM, poate foloseste acelasi tuner si pentru navigatie.

      Cel mai sigur: manualul masinii!!! De asta v-au dat ditamai tomul.

        (Citează)

  2. Asta am vrut sa intreb si eu, daca functioneaza pe masini. In cazul meu pe Alfa Romeo cu Blaupunkt unde am doar un buton de TMC care nu are alte setari merge doar on/off.

      (Citează)

  3. Inca nu am masina respectiva cu navigatie. Vine la inceputul anului viitor :). Daca o aveam, eram deja in masina la butoane !!

      (Citează)

  4. Un Passat.

      (Citează)

  5. De ce VW ? ce te-a facut sa alegi VW ?
    Misto treaba cu TMC-urile, sunt curios sa stiu mai multe despre asta.

      (Citează)

  6. Poti detalia un pic parteneriatul cu Be-Mobile? Cum iau datele de la alea 60.000 de masini? Si care-s alea?

      (Citează)

    • Sistemul este asemanator cu cel de la Google Traffic, care foloseste telefoanele pentru a transmite cu ce viteza te deplasezi. Daca esti pe drum si mergi incet, se trag concluzii despre aglomeratia de acolo.

      AROBS are, printre altele, si o divizie mare de monitorizare a autovehiculelor. Fleet Management-ul este un business bunicel, iti arata unde sunt masinile companiei, pe unde au mers, cat au consumat, dau alarme in dispecerat daca merg prea repede sau se fura etc. AROBS, daca nu ma insel, isi fabrica propriul aparat pentru asa ceva si aveau mii de masini monitorizare ultima oara cand m-a interesat subiecutl.

      Banuiesc ca au crescut numarul de masini monitorizate pana la 60.000, probabil tot felul de autovehicule si camioane care merg prin toata tara. Be-Mobile integreaza datele primite (aparatele au GPS pentru a determina locatia si viteza si probabil 3G pentru a le transmite in dispecerat, in mod anonim) in softurile lor si se obtne o harta a traficului. Daca nu sunt masini in zona, unele informatii se genereaza statistic, ca daca e trafic mare pe Magheru intre orele 8 si 10 de luni pana miercuri sunt sanse mari sa fie si joi si vineri la fel.

      Be-Mobile stiu sa se integreze si cu informatii de la autoritati, de exemplu camerele de pe DN1, punctele de control de pe autostrazi pentru rovignete. Acelea pot masura cate masini trec pe ora pe acolo. Daca la km 36 ti-au trecut 10.000 de masini pe ora, dar la 80 doar 5000 de masini, e sansa mare ca undeva intre sa se circule greu.

      Mai este si integrarea cu dispeceratul din Bucuresti pentru controlul traficului. Boss-ul Be-Mobile a zis ca nu sunt integrati. Boss-ul AROBS a zis ca sunt integrati. Nu mi-a pasat prea mult care e adevarul, ca oricum e la inceput totul si au tot timpul sa dezvolte parteneriate, mai ales ca au fost prezenti si domni de la politie ieri.

        (Citează)

  7. In sfarsit prinde viata si la noi TMC-ul. De cand mi-am luat primul GPS (acum vreo 6-7 ani) ma tot ofticam ca e inactiv “butonul”.
    Acum am renuntat la GPS, folosesc telefonul mobil, cu diverse aplicatii. Oare e compatibil cu IGO?

      (Citează)

  8. Pe 508 GT cu navigație Magneti Marelli RT6 nu apare nimic. Ori sistemul nostru TMC nu respectă standardul, ori sistemul din mașina mea e atât de prost încât trebuie să folosească frecvențe TMC introduse dinainte în hărți pentru fiecare țară, deci poate la următorul update să îmi apară și mie opțiunea. Are prin meniuri un mod automat sau manual de căutare, dar nu pare să găsească ceva.

    Nu văd cum aș putea introduce frecvența manual, dar asta ar fi inutil: frecvența Europa FM se schimbă în fiecare județ, comutarea trebuie făcută automat.

    Poate să confirme cineva că merge TMC-ul? Cineva cu sistem multimedia / navigație integrat în mașină, evident…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus