un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Propun să nu ne mândrim că piratăm

7 Nov 2012  ·

GÂNDURI  ·

71 comentarii

Sunt foarte uimit şi trist să descopăr atâtea voci pro-Vplay, deşi asta înseamnă pro-piraterie. Cu această gândire, niciodată nu vor veni marile corporaţii din străinătate să ne dea acces la Netflix, Hulu, Amazon, iTunes, Google Play şi restul serviciilor unde nu avem totul deschis.

Nu-mi vine să cred atunci când citesc texte care spun public “e dreptul meu să piratez pentru că televiziunile nu-mi dau programe bune” şi apoi îi înjură pe cei ce opresc această practică.

Să nu credeţi că sunt ipocrit. Şi eu piratez seriale şi filme şi software, am făcut-o mereu din diverse motive. Dar nu sunt mândru de asta. Nu mă bat cu pumnul în piept, nu mă laud cu asta, ba chiar n-am încurajat niciodată discuţiile despre piraterie.

Merg pe burtă, o țin pentru mine și cu siguranţă, dacă mâine aş rămâne fără sursele mele de seriale (n-am intrat niciodată pe Vplay, nici nu ştiu cum arată), n-aş începe să plâng şi să protestez pentru că nu mai pot fura. Da, e furt şi sunt conştient de asta. Aş spune că este o dovadă de normalitate şi aş găsi altă soluţie de a ajunge la conţinutul dorit, legală sau nu.

Cu atât mai mult sunt uimit când văd declaraţii curioase de la oameni de la care mă aşteptam la mai mult. Îl apreciez pe Moise Guran, realizatorul emisiunilor Ora de business la TVR şi Europa FM, dar uneori dă nişte chiftele demne de un facepalm masiv.

Zice pe blog despre vplay:

Am abonament de mult timp (nici nu mai ştiu cât) şi am plătit pe sms pentru şase luni. La vremea aia nu era gratis şi nici nu erau atâtea seriale pe vplay.ro. Deci cum ar fi trebuit eu să-mi imaginez că filmele sunt fără licenţă?

Serios? După atâţia ani de lucru în televiziuni, nu ştii că acele filme sunt fără licenţă, nu ştii şi nici măcar nu ai pe cine să întrebi despre licenţiere, vplay, costuri reale? Eu n-am intrat niciodată pe vplay şi tot puteam să jur că-i piraterie, dacă mi-ar fi explicat cineva conceptul.

În emisiunea Ora de business la TV:

În acelaşi timp, eu şi alţii ca mine am vrea să vedem şi seriale bune… păi nu pentru asta e Internetul?

Ba da, dar Internetul este un mediu de distribuţie în această ecuaţie. Nu înseamnă că trebuie să fie gratuit şi că pirateria este normală.

Adevărul este următorul: nu poţi motiva pirateria pentru că ProTV dă seriale proaste. Nu poți spune asta public. În particular, calitatea proastă a televiziunilor româneşti, din perspectiva mea, m-a împins împreună cu mulţi alţii spre seriale văzute pe net, dar după cum spuneam, nu mă bat cu pumnul în piept de asta, ci merg pe burtă şi sper să treacă neobservat totul.

Privind acum şi din celălalt capăt al populaţiei, ProTV (bine, MediaPro) n-ar face acele seriale proaste dacă n-ar avea şi audienţă cu ele. Bănuiesc că au, altfel ar difuza altceva, pentru că cei de la ProTV numai proști nu-mi par.

Să zici “fur pentru că ăştia dau filme proaste” este o bazaconie, o metodă de a te păcăli singur despre ceea ce faci. În România s-au transmis cândva Lost şi Galactica şi CSI pe TVR, dar cu audienţe mici. E şi vina lor, că nu ştiu să-şi facă publicitate şi să atragă telespectatori, dar audienţa a fost mică şi pentru că publicul ţintă al acelor seriale deja le văzuse pe torrente şi vplay şi doar nu era să se mai uite din nou la ele.

Ce credeţi că vor face televiziunile atunci când dau mulţi bani pe un serial bun şi audienţa este foarte mică? Vor mai cumpăra şi altele în viitor sau vor concluziona că în România nu pot avea succes cu seriale de calitate? Sau poate că vor încerca întâi să închidă site-urile care le strică afacerile pe termen lung.

Să zici “asta e, nu mai pot pirata, le aştept la televizor” este ok. Să zici “caut o soluţie legală de a plăti accesul la seriale” este ok. Să nu zici nimic este iarăşi ok, bucurându-te ca măcar a fost bine cât a fost. Altfel, mâine fur şi eu un Mercedes pentru că maşinile produse local sunt mai slabe.

    71 comentarii

  1. Cea mai tare chestie e ca unii zic “as plati pentru voyo dar nu are continut de calitate asa ca de aia ma duc la vplay” dar in momentul in care vplay era pe bani se misca mult mai rapid. Presupun deci ca e vorba ca cei care chiar ar face-o sunt intr-un numar extrem de mic.

      (Citează)

  2. Deci ce optiuni (contra cost) avem pentru a vedea serialele dorite?

      (Citează)

    • @y430076: proxy si plata la Hulu sau Netflix, poate? HBO GO? Le cumperi de pe Amazon sau eMAG atunci cand apar pe Blu-Ray, nu stiu. E dificil. Ideea era totusi ca pirateria e o chestie efemera si cand dispare sursa nu trebuie sa facem rascoala din cauza asta, ci sa zicem “macar cat a mers a fost bun”.

      @turistinbucuresti: cei mai tari sunt aia cu “pirateria nu e furt, pentru ca doar fac o copie, iar proprietarul de drept are in continuare bunul”. Se pare ca idei precum “plata celor ce-au facut serialele din reclamele de la televizor” sau “televiziunile americane investesc in seriale pentru ca scot banii din privitorii reali, care se uita la reclame si la alte emisiuni de-ale lor” e ceva extraterestru pentru noi.

        (Citează)

  3. Wittgenstein avea o vorbă: “Despre ceea ce nu se poate vorbi, să se tacă”. Tu afirmi în public că nu afirmi în public că piratezi filme. E o mică contradicție aici :).

    Am înțeles, însă, contextul.

      (Citează)

  4. Am vazut pe blog-ul lui zoso un print screen cu declaratiile unor cetateni care nu erau de acord cu inchiderea vplay pe motiv ca ei sunt saraci si n-au bani sa plateasca serialele, pai daca ai asa mult timp sa te uiti toate serialele e normal sa nu ai bani.
    Multe comentarii erau scrise incorect gramatical, asta spune mult despre societatea românească, probabil tot ei sunt cei care merg la vot sau la miting-uri pro sau contra Basescu.
    Ca sa-mi expun off-ul, si eu vreau HBO GO la RDS, am abonament HBO dar nu pot folosi serviciul HBO GO pentru ca nu sunt la Romtelecom.

      (Citează)

  5. Ai dreptate, nu e nici un motiv de mandrie ca in Romania se pirateaza inca la greu. Inainte sa plec in Anglia, am piratat destul. Ajuns acolo, am regasit bucuria de a cumapara DVD-uri cu filme bune, carti noi si la mana a 2-a etc. Erau accesibile ca pret si usor de procurat. M-am intors in Romania si daca as avea o metoda eficienta si legala sa vad serialele mele pe net, as plati. Probabil as cumpara mai mult si de pe amazon [chiar daca e mai scump ca in alte magazine specializate] daca ar fi in Romania. Totusi, lucrurile astea nu se intampla, si trebuie sa fim mai multi cei care cerem nu o piraterie alternativa ci o alternativa de bun simt.

      (Citează)

  6. Nu trebuie sa fie gratis e clar. Dar daca voyo sau oricine altcineva aduce seriale si le distribuie la un pret eu cumpar, dar sa fie din serialele pe care le urmaresc..Si nu sunt putine..Dar cat timp voyo are doar rahaturi, normal ca apelezi la altii…Legal sau ilegal…

      (Citează)

    • @cotos: te inteleg, dar traim in lumea a 3-a si nu avem acces la astea. Nu-i un drept din nastere sa te uiti la seriale, poate ca aia de le-au facut nu vor ca tu sa le vezi, din motive de ei stiute, asa cum si diverse magazine nu vor sa expedieze aici produse. Gandeste-te daca nu ar fi piraterie deloc, nici muzica, jocuri, software, windows, filme, ce-ai face?

        (Citează)

  7. Pentru cei care spun ca ar plati dar nu au cui: cat ati considera o suma corecta pentru un episod si pentru o serie completa din serialul vostru preferat?

      (Citează)

    • @ipo: nu cred ca se pune problema asa, ci la un abonament lunar pentru acces la toate, gen HBO.
      Gandeste-te altfel: la americani cat te costa abonamentul sa receptionezi toate televiziunile care transmit serialele? Mai adauga la asta faptul ca nu te uiti la publicitatea din timpul lor, ca de fapt de acolo scot televiziunile banii investiti in productii, si vedem apoi cat s-ar putea cere pe digital.

        (Citează)

  8. @nashu_mare sau poti sa presupui ca aveau mai multi bani de dat pe banda :)
    ipo, cat mai mica, evident.
    Pe mine nu ma prea intereseaza de vplay, nu l-am folosit, spre deosebire de pilefist, dar, de exemplu, din 2008 de cand mi-am facut cont pe steam nu am mai avut nici un joc piratat. Le-am luat de acolo fara nici o problema, chiar daca erau ceva mai scumpe decat de pe vreun appstore alternativ :)

      (Citează)

  9. Mie mai jalnic decat astia care se plang ca nu mai au unde pirata, mi se pare zoso care acum cativa ani pirata la greu pe un tracker si acum condamna pirateria foarte vehement.

      (Citează)

    • @alex: facea asta acum vreo 10 ani, cat poti sa-i reprosezi asta? Pana la batranete? Se mai schimba si omul. Si eu am fost multa vreme OP pe un hub de RDS, am scris candva un tutorial bunicel despre torrente…
      Oamenii se mai schimba cu trecerea anilor. Mai dau de bani, au alte prioritati, pun altfel valoare pe dreptul intelectual asupra unui continut.

      Cand am luat carnetul faceam tumbe cu masina si umblam cu viteza, dar acum m-am calmat. Nu pot sa sustin condusul preventiv din cauza a ce-am facut acum 10 ani? Numai in politica de cel mai inalt nivel pierzi voturi daca se dovedeste ca in tinerete ai fumat sau ti-ai facut filme porno, noi totusi nu vorbim de asa ceva.

      @Mircea: bani si educatie, in principiu. Cand faci ceva cu mana ta, incepi sa intelegi ce important este sa nu ti-l fure altul, fie el software, articol pe blog, fotografie sau ce-o fi. Si ii intelegi si pe altii care apara acelasi drept. Dar macar, daca tot ii furi in continuare, fa-o pe burta.

        (Citează)

  10. In concluziune: lipsa educatiei atat de acasa cat si cea din scoala/liceu, inexistenta vointei de a dori sa inveti ceva util, salariile prea mici, mediul in care traiesti si multi alti factori te indeamna la piraterie/furt/jigniri. Si DA, cel mai rau si cel mai rau, nu am mentionat dar uite: “totul este prost si nasol, dar nici nu fac ceva in privinta asta” majoritatea se complac in situatia in care sunt: saraci, inculti, desculti, fara viitor si fara vointa de a iesi din toata chestia asta nasoala.
    Ti-am facut o descriere a 60% din populatia Romaniei, cel putin imi place sa cred ca sunt doar 60% asa, in realitate cred ca procentajul e mult mai mare.

      (Citează)

  11. @turistinbucuresti, poti trece cu TV-ul la Romtelecom, eu asa am facut. :) Acum am net fix+mobil de la Digi si TV+telefon de la Romtelecom (ceva oferta cu telefon gratuit).

    Si da, am si HBO GO, pe care il folosesc atat pe telefon, cat si pe laptop/desktop.

      (Citează)

  12. @nwradu, sa fentezi sistemul de verificare al celor de la netflix nu e ca si cum te-ai da pe vplay?!

      (Citează)

    • @rox: nu, ca le platesti aceeasi suma pe care o cer si americanilor. Ei nu vand in afara SUA, din motive diverse. Tu doar ii pacalesti sa creada ca esti in SUA, dar le dai si banii. S-ar putea sa trebuiasca si card de SUA, nu stiu exact.

        (Citează)

  13. @Nwradu: VoD nu exista toate serialele la gramada intr-un singur loc nicaieri. Daca s-ar gasi si ai plati un abonament lunar pentru acces la TOATE suma ar trebui sa fie enorma, ca sa se compenseze pierderile din publicitate. Ar fi si o metoda de calcul aproximativ. Aflam cat inseamna un CPP mediu in State (cost pe puntul de audienta), extrapolam in CPM (cost per mia de telespectatori atinsi de un spot) si o echivalam la cost per mia de spoturi pe care le vede un singur om. Daca te uiti 2 ore pe zi la TV in Prime Time, dupa legea din Romania, esti expus la un maxim de 2*24 de spoturiadica, hai sa spunem, 50 de spoturi pe zi.
    Adica in 20 de zile vezi 1.000 de spoturi. Daca abonamentul / 20 de zile e egal sau mai mare cu costul per mie, atunci televiziunile nu s-ar mai ingrijora ca pierd audienta si bani din publicitate. Am gresit oare pe undeva? :)

      (Citează)

    • @ipo: cred ca da, ca televiziunile nu se asteapta sa privesti toate reclamele, apoi ele trebuie sa ajunga pe break/even si apoi profit, deci conteaza si cati abonati ar avea pentru a calcula un pret competitiv. Iar apoi intervine celalalt factor, faptul ca dupa ce se termina episodul nu ramai tot pe postul lor, asa ca aici ei pierd ceva.

      E dificil de explicat si calculat.

        (Citează)

  14. Calitate proasta a televiziunii in Romania ?
    Dati-mi voie sa va contrazic, televiziunea advertising based (adica fara bani direct de la spectatori ci indirect, prin reclame) este una din cele mai bune in Romania. De cate ori ati vazut voi filme de cinema la 1 an de la premiera pe televiziunea advertising based in alte tari?
    Germania, Italia, Franta, Uk… Numai porcarii la free tv.

    A, ok, televiziune paid nu prea e in Romania… Deloc. Si aici intervine discutia clara: cata vreme noi o sa fim pirati pana si in gandire, se numeste ca piata nu are potential.
    Ce sa caute un commedy central, un cnbc, amazon, hulu, netfix si multe altele pe care ni le dorim cu ardore, acolo unde nu e loc de castiguri?
    Voyo… Salut initiativa mediapro. La fel si seenow. Sper ca intr-o buna zi sa creasca si sa-si permita sa ridice calitatea continutului. Si au toate sansele avand in vedere promovarea masiva protv.
    Acum nu va imaginati ca la 4 eur / luna poate cineva sa va dea quality… La amazon video un episod de serial in saptamana lansarii costa 3 usd…

    Concluzie: piratez si eu, imi place sa fiu in rand cu lumea… Dar as plati cu placere pretul corect pentru un serviciu legal si de calitate

      (Citează)

    • @Vladutz: exact, eu ma bucur ca pe Daily Show pot vedea acum si episoadele full in Romania, ca acum un an nu permiteau asta.
      Cam asta ziceam si eu. Piratam? OK, dar mai in liniste asa. Atunci cand tipam si protestam online ca noi VREM piraterie, ca este DREPTUL NOSTRU, marile corporatii creatoare de continut din afara ne vor zice pas.

        (Citează)

  15. Apropo, stiati ca sunt filme full pe Youtube ? :), unele dispar, alte sunb bine mersi acolo de luni de zile. trebuie sa stii sa cauti. multe nu sunt in engleza (fiind dublate). Si nu, nu sunt incarcate de romani.

      (Citează)

  16. Beton logica ta. Eu nu suport ipocrizia. M-am inregistrat pe vplay cu numele moise guran. Puteam sa tac si sa pastrez admiratia ta. Am preferat sa vorbesc nu ca sa tin partea vplay sau a pirateriei. Eu traiesc din continutul pe care il produc. Am incercat doar sa folosesc acest prilej, pentru a muta discutia catre continutul tv execrabil de la noi. Indobitocirea publicului de asemenea ma afecteaza. Dar nu de asta am vorbit. Imi plac filmele si gata. Am dat si mail la netflix, ca poate daca suntem mai multi se hotarasc. Si da, am un cui impotriva proului. Caci patronul mediapro e tot ala cu seful protv. Mediapro produce chestii care nu imi pac si le vinde protv, capusandu-l. Uite de aia n-are ursu coada iar proul nu mai are filme bune ci rahaturi cu costuri umflate-n buftea. Imi pare rau nwradu, te urmaresc de mult, dar nu te-ai prins desi numa n-am desenat-o. Sunt mai dezamagit eu de tine si tocmai de aia ti-o spun, ratand o alta ocazie in care puteam sa tac.

      (Citează)

    • @Moise: daca articolul tau ar fi spus “eu am dat email la Netflix, dati si voi ca daca suntem mai multi poate se schimba ceva”, ar fi fost genial.

      Despre calitatea execrabila a televiziunii de la noi am vorbit si eu si altii de multe ori, dar nu mi se pare normal sa spunem ca din cauza ei AVEM DREPTUL de a pirata. Ca ne impinge spre piraterie, da. Ca nu ma mai uit la ProTV la nici un serial, da. Ca urmaresc seriale noi de pe net, da. Dar NU mi se pare ok sa vad proteste online la modul “dati-mi pirateria inapoi, pentru ca televiziunile sunt proaste” atunci cand sistemul alternativ cade.

      Iar fraza care m-a deranjat cel mai mult a fost aia ca nu stiai ca vplay e pe nasoale. Tocmai tu?

        (Citează)

  17. @Moise:

    Raspund eu, ca poate @nwradu e ocupat. Spui tu in comentariul tau ca”Am preferat sa vorbesc nu ca sa tin partea vplay sau a pirateriei.. Titlul articolului tau a fost insa “PROTV ŞI VOYO CONTRA VPLAY.RO”. Nu a fost “PROTV difuzeaza filme si seriale de toata jena”. Nu poti spune ca ataci doar ProTV-ul (atac ce ar fi un pic imoral din punctul de vedere al unui concurent) atat timp cat te pozitionezi in tabara piratilor. E pur si simplu gresit.

      (Citează)

  18. aurica geamantan

    08/11/2012 la 1:19 AM

    ma doare sincer sufletul cand vad ce “monstruoasa coalitie” s-a format in jurul acestei ipocrite idei “anti-piraterie”. ma doare cu atat mai mult cu cat am risipit nu ore, zile, saptamani, ci LUNI, urmarind “formatori de opinie” gen tu si zoso. Ma uit acum la voi – la tine mai subtil – cum va pute mai putin cacatul protv, si cum vorbiti de ca si cum ati fi in chestie, dar nu, nu sunteti. e posibil orice, nu ma bag in afacerea voastra, ca de asta sunteti pe domeniu, sa faceti bani, dar din nou, cand va avd cu cata manie infierati fenomenul de streaming, ma ia ameteala.

    sa ne intelegem: respectarea legilor/regulilor e una, aberatia e alta. postura voastra e de oameni care vor s-o arda si cu aia-n-cur si cu sfletu-n rai… vreti si zero piraterie, si seriale sa va astepte calde si subtitrate cand aveti apetit. gasiti, formulati, propuneti o solutie… dar nu, pe voi va arde ca aia fac 30-40k/luna din asta, de fapt asta e problema… haideti voi cu idei sa vedem seriale – atentie, platite onest – la tv, ca nu toti ne uzam pe tablete sau laptopuri zilnic. aduceti voi ultimele productii la canalele noastre iubite de la digi, upc, whatever they might be. dar voi, onestilor si preacuratilor, vreti sa moara si capra vecinului… voi credeti – in naivitatea si ipocrizia care va caracterizeaza – ca o data cu “falimentul” vplay sau oricare alt provider de content asemenea celui descris mai sus, or sa se inghesuie toti sa ne dea hiperproductii la pret de nimic… oh, cata tristete va invarte cheitza, dragi tovarasi…

    imi pare sincer rau ca am rabufnit si am comentat, promit sa nu o mai fac. imi e, cum ziceam, rusine in primul rand fata de mine, ca fiind aici validez factura ziselor si scriselor prozelitilor vostri.

      (Citează)

  19. Sunt nedumerit si revoltat in acelasi timp. Inteleg ca acum 10 ani, atunci cand erai mai tanar si resursele tale financiare nu erau cele de acum, pirateria era ok, nu aveai o problema de principiu cu asta, ci din contra, dadeai chiar si-o mana de ajutor fiind op pe-un hub de dc++. Oare daca discutia asta ar fi avut loc pe atunci, tu unde te-ai fi situat? Exista o sansa cat de mica sa fi fost pe atunci pro piraterie? E amuzant cum faceti greselile unor parinti, care odata ajunsi sa aiba copii uita toate greselile pe care le-au facut ei in copilarie/adolescenta. N-aduc in discutie faptul ca din punct de vedere moral n-ai voie sa-i blamezi pe unii care fac acum ce faceai tu acum 10 ani. Vorbesc ca tonul ar trebui sa fie mai domol. Anyway, e ciudata atitudinea duplicitara, in articol ne spui ca inca mai piratezi, inca mai ai acces la surse de content piratat, ca mai apoi in comentarii sa-i spui unui cititor de-al tau ca nu exista un drept din nastere de a te uita la seriale. Corect, cat se poate de corect, la fel cum nu exista un drept din nastere de a da jos de pe dc++ sau torrente filme, jocuri, muzica etc. Si totusi iata ca tu o faci. Imi vine in minte o zicala “s’arunce primu cu piatra cel far’ de pacat”. Si ma uit la voi, toti bloggeri si nu e una far’ de pacat. Dar asta nu va opreste sa va jigniti cititorii, desi ar trebui sa-i intelegeti mult mai bine decat entitatea juridica PRO TV SA, care fie vorba intre noi are tot dreptul sa ia masuri, pentru ca si voi erati la un moment dat in aceiasi situatie. Tineri, fara resurse financiare si totusi dornici sa vedeti filme, sa va jucati jocuri si sa ascultati muzica.

    Pe de alta parte discutia mi se pare oarecum eronata. Dintre toate sursele de content piratat din Romania site-urile de seriale online mi se par cele care aduc cel mai mic prejudiciu. Si-am sa explic. Atata timp cat pe piata din Romania produsele aflate pe acele site-uri nu sunt distribuite in mod legal, ei bine, acel site nu produce niciun fel de prejudiciu real, spre deosebire de.. sa luam site-urile de torrente, acolo unde si eu am cont si aveti cu totii. Acolo unde gasesti filme ce sunt distribuite in cinematografe si pe dvd-uri/blurayuri pe teritoriul romaniei, acolo unde ai produse software ce sunt vandute pe teritoriul romaniei, acolo unde ai jocuri ce sunt vandute pe teritoriul romaniei, si acolo unde ai muzica ce-o gasesti de cumparat si in Romania. Asadar, site-urile de seriale sunt cele mai inofensive.

    Bine, intr-o lume normala ar veni sa ne bata obrazul ca piratam cineva care pana acum ar fi rezistat tentatiei de-a pirata, cineva care ar fi fost fidel unui principiu. Dar odata ce-ai piratat de-a lungul timpului cot la cot cu cei ce-o fac si-acum, cum poti sa vii acum sa le bati obrajul celor care nu fac decat ceea ce faceai si tu acum cativa ani?

      (Citează)

  20. Da, ma, pentru ca atunci cand ai condus baut si ai intat intr-un pom nu ai dreptul moral sa le spui altora ca nu e bine si ca e ilegal sa te sui beat la volan. Suna logic.

    Acum, am si eu o intrebare pentru toti cei care spun ca “nu este furt, ca serialele alea nu se distribuie in Romania”: ce valoarea vor avea serialele peste un an sau doi? Dar daca nu le-ati fi piratat voi acum?

      (Citează)

  21. Dupa ce-ai baut si-ai intrat intr-un copac, ai dreptul sa le dai un sfat celor care conduc sub influenta alcoolului. N-ai dreptul moral sa te dai cocos, si sa ai o atitudine de superioritate.

    Nashule, acolo era o comparatie. Ma gandesc ca prejudiciul e mai mare atunci cand piratezi fifa 2013 ce tocmai a aparut piratat dar il gasesti si-n magazine. Daca n-ai fost atent pentru ca te uitai pe unul din trackerele pe care ai cont acolo era o comparatie. Am zis ca site-urile de seriale produc cel mai mic prejudiciul in comparatie cu.. site-urile de torrent spre exemplu, si-am si explicat de ce.Ba, serios, daca voi nu sunteti capabil de la a va abtine sa nu mai piratai deloc, daca nu sunteti capabili sa fiti fideli unui principiu in care credeti, ce sens are sa fiti duplicitari? Ce sens are sa ne povestiti de situatii ideale si de cum ar trebui sa fie daca voi nu sunteti capabili sa respectati legea.

      (Citează)

  22. Amuzant cum cei care pana mai ieri incalcau legea si piratau sunt scuzabili, in timp ce cei care o incalca azi, nu, pentru ca… pitong.

      (Citează)

    • Mario, mai citeste o data ce-am zis. Legea o incalcam toti, inclusiv azi. Doar ca unii nu se bat cu pumnul in piept de asta si sunt constienti ca nu e bine ce fac. Tac si sper sa mearga in continuare neobservata treaba. Cand nu mai merge, eu zic “a fost frumos cat a durat, dar asta e, era NORMAL SA SE APLICE LEGEA” si caut o alternativa. Nu incep sa plang si sa protestez ca vreau pirateria inapoi, pentru ca n-am un drept garantat la ea.

      Nu stiu ce varsta ai, dar poate mai tii minte cand se vindeau CD-uri cu jocuri piratate in targ la Vitan. Pfuu, veselie mare duminica, mergeam sa vedem ce-a mai aparut, era cam 4-5 lei unul. Carmageddon si Starcraft se vindeau in veselie.

      Apoi au inceput mai multi sa vanda CD-uri. Si au inceput si la Unirii si la Universitate sa fie tarabe, pe fata, strigand tare ca vand Heroes 3 acolo. Intr-un an sau doi, disparusera toti, arestati, amendati, cu legea modificata.

      Ce crezi ca zic acum autoritatile si aia cu drepturile de autor si marile corporatii din strainatate care isi supravegheaza continutul atunci cand vad stirile din ROmania? “Ba esti nebun, in Romania sunt sute de mii care bocesc ca li s-a taiat accesul la piraterie! E mai raspandit fenomenul decat credeam! Ia intrati mai tare si in restul site-urilor de pe acolo!”

      Sa-ti zic de alte tari precum Franta sau Germania, unde vine amenda de 1000 de euro imediat ce tragi ceva piratat de pe net? Ti-ar placea una din asta in cutia postala? Sau sa-ti taie netul la a treia abatere? Asa se face in strainatate. Protesteaza tare, ca sa observe altii ca n-ar strica sa bage si la noi astfel de controale.

        (Citează)

  23. Ce atitudine de superioritate? Faptul ca cineva iti zice sa nu mai faci un titlu de lauda din faptul ca piratezi si sa nu te mai bati cu pumnul in piept ca e dreptul tau moral sa piratezi e o atitudine de superioritate?

    Prejudiciul este similar: daca tu piratezi acum, televiziunile nu ti-l vor mai vinde (prin publicitate, pay per view etc) la anul. La anul sa nu vii sa imi zici ca nu-ti place Las Fierbinti! Asta e solutia televiziunilor la piraterie: productia proprie livrata in exclusivitate.

      (Citează)

  24. Nashu, mane, o sa poti tine discursuri contra piraterie atunci cand n-ai sa mai piratezi, pana atunci nu e decat o gargara ieftina. Esti precum un politician in campanie ce vorbeste de cinste si corectitudine dar el fura de rupe. kthxbye.

      (Citează)

  25. Culmea, ca-n suedia e si-un partid al piratilor, culmea ca de acolo a pornit si cel mai mare tracker de torrente, si cred totusi ca marile corporatii creatoare de continut n-au ocolizat tara. Dar deh, noua ne place sa fim mai catolici decat papa. Buhuhu, nu care cumva sa suparam marile corporatii care creaza continut, caci nu-i asa, or sa ne ocoleasca. De parca ele ar intra pe piata din Romania nu pentru profit, ci pentru ca le suntem noi simpatici si vor sa ne faca o favoare. /facepalm

      (Citează)

  26. Radule, serios, nu ti-ar strica sa revii cu picioarele pe pamant. Tu esti cel care scria articole despre seriale care nu sunt disponibila in Romania. Tu esti cel care dupa ce urmarea continut piratat venea si scria despre el. Tu beneficiai in mod direct de pe urma faptului ca piratai, noi, restu userilor de rand, nu. Si tot tu vii sa ne bati obrazu noua? Serios?!

      (Citează)

  27. @mario

    Inteleg ca esti gangsta’ ca te dai mare ca ciordesti. Unii am mai crescut, cumparam aplicatii (ne mai si obliga legea), nu ne rootam telefoanele ca sa incarcam aplicatii sparte, nu mai simtim nevoia sa ne uitam la ultimul episod din Star Trek la 10 minute dupa ce a aparut in America etc. Acum putem spune ca e nasol sa furi? Putem spune ca nu e bine sa treci pe rosu? Putem spune ca alcoolul iti face rau?

      (Citează)

  28. Nashule, o arzi la modul duplicitar. Nu sunt gangsta, nu ma dau mare ca ciordesc, se-ntampla chiar sa cumpar unele produse care merita. Dar asta nu inseamna ca nu-i inteleg pe cei care pirateaza. Da, stiu, voi ati crescut, ati uitat cum era sa fii tanar si fara resurse financiare, asa cum sunt multi dintre tineri acum. Asa ca din postura calduta in care sunteti acum veniti si le spuneti “pai nu e un drept sa te uiti la seriale daca nu-ti permiti.”. Binenteles ca nu e, si totusi tu o faceai cand nu-ti permiteai sa platesti. De ce schimbarea asta?

    Ar fi misto totusi ca in dreptul nick-ului fiecaruia d’aici s’apara si contu de pe torrente, cu ratie cu tot, ca sa stim cum stam.

    Si nu, nu poti spune ca e nasol sa te urci la volan baut daca tu inca o faci. Nu poti spune ca e nasol sa treci pe rosu, daca tu inca treci pe rosu. La fel cum un bun simt minim ar trebui sa va spuna ca nu puteti spune ca pirateria e de cacat in timp ce voi inca activati pe site-urile de torrente. Stiu, stiu, puteti nuanta aici cu fel si fel de exemple. Dar n-are niciun sens. Tine de-un bun simt minimal. Piratezi? Atunci taci dracu si nu le spune altora ca e nasol s-o faca.

      (Citează)

  29. Nu e o schimbare. Si vad ca in principiu imi dai dreptate.

    La fel cum sunt fumatori care stiu ca fumatul e daunator si pot sa iti spuna sa nu te apuci de fumat asa pot fi pirati (poate eu, poate am ratie pana in cer pe torente) care sa iti zica “ba, piratezi dar o faci pe barba ta si trebuie sa stii ca e ilegal si ca unii pierd bani. Nu te mai lauda cu asta si nu te ofusca atunci cand nu te vor mai lasa sa o faci!”.

      (Citează)

  30. “Legea o incalcam toti, inclusiv azi. Doar ca unii nu se bat cu pumnul in piept de asta si sunt constienti ca nu e bine ce fac. Tac si sper sa mearga in continuare neobservata treaba. Cand nu mai merge, eu zic “a fost frumos cat a durat, dar asta e, era NORMAL SA SE APLICE LEGEA” si caut o alternativa. Nu incep sa plang si sa protestez ca vreau pirateria inapoi, pentru ca n-am un drept garantat la ea.”

    Cred totusi ca ai o perceptie gresita asupra unor lucruri. Nimeni nu se bate cu pumnul in piept ca pirateaza, nu stiu de unde ai scormonit ideea asta. Unii nu vor ca vplay sa se inchida. De ce? Pentru ca e singura lor sursa de seriale. Daca pentru noi, restu exista torrente ei sunt la acel nivel incat vplay e singura lor sursa sa vada serialul preferat. La fel ar reactiona daca CNA-ul ar vrea sa inchida Pro TV-ul, oamenii ar protesta pentru ca n-ar mai vedea Romanii au talent, Vocea Romaniei etc. Repet, nimeni nu se bate cu caramida-n piept ca pirateaza. Oamenii protesteaza pentru ca risca sa-si piarda singura sursa de seriale care se-ntampla sa fie ilegala.

    “Nu stiu ce varsta ai, dar poate mai tii minte cand se vindeau CD-uri cu jocuri piratate in targ la Vitan. Pfuu, veselie mare duminica, mergeam sa vedem ce-a mai aparut, era cam 4-5 lei unul. Carmageddon si Starcraft se vindeau in veselie.”

    Am prins acele vremuri, si tocmai pentru ca le-am prins pot sa-i inteleg pe cei de acum.

    “Ce crezi ca zic acum autoritatile si aia cu drepturile de autor si marile corporatii din strainatate care isi supravegheaza continutul atunci cand vad stirile din ROmania? “Ba esti nebun, in Romania sunt sute de mii care bocesc ca li s-a taiat accesul la piraterie! E mai raspandit fenomenul decat credeam! Ia intrati mai tare si in restul site-urilor de pe acolo!””

    Zau? Sau poate marile corporatii or sa zica “ia te uita nene ce cerere de seriale e pe acea piata, piata pe care noi n-o acoperim”. Pentru ca despre asta e vorba. La fel ca Moise am si eu prieteni care au platit pentru Vplay. Cand mi-am spus-o i-am primit nedumerit neintelegand de ce au ales sa PLATEASCA pentru niste seriale pe care le gaseau pe torrente. Raspunsul a fost de fiecare data acelasi “e mult mai simplu sa le vad acolo”. Asadar daca maine s-ar oferi un serviciu cu plata multi ar plati. Pana una alta nu exista nicio alternativa legala, una pentru care Moise si multi ca el sa plateasca. Pe tema asta iti recomand sa citesti aici o postare http://moshemordechai.ro/voi-o-mai-ardeti-mult-cu-voyo/ care mi se pare mult mai de bun simt decat celelalte aparute pe majoritatea blogurilor.

    “Sa-ti zic de alte tari precum Franta sau Germania, unde vine amenda de 1000 de euro imediat ce tragi ceva piratat de pe net? Ti-ar placea una din asta in cutia postala? Sau sa-ti taie netul la a treia abatere? Asa se face in strainatate. Protesteaza tare, ca sa observe altii ca n-ar strica sa bage si la noi astfel de controale.”

    Si culmea toate releasurile piratate aparute fie pe site-uri de streaming fie pe torrente vin ghici de unde, exact din tari precum Franta si Germania. Nu e ca si cum un gog de prin Romania inregistreaza sutele de seriale pentru a le pune la cateva minute pe net, la cateva minute! Nu, o fac culmea, exact cei care au acces legal la ele. Asadar, serios, hai sa nu pozam in niste curve virgine, hai sa nu incercam sa fim mai catolici decat papa, hai sa fim angrenati in realitate, acea realitate in care tu te uiti la seriale piratate ca mai apoi sa le recomanzi pe blog, acea realitate in care x-ulescu a platit un abonament la Vplay pentru ca e un consumator de seriale, si la fel ar plati si pentru o alternativa legala, dar protesteaza cand e pus in situatia de a nu-si mai putea urmari serialele preferate.

      (Citează)

  31. Voiam sa zic ca nu e o schimbare in exprimare. Nici chiar atunci cand nu aveam licenta pentru un singur soft de pe PC nu ma laudam cu asta.

    Schimbarea de care ziceam inainte este in practici.

      (Citează)

  32. Ok, nashule, sunt convins ca poti sa nuanteti pana maine. Lucrurile sunt cat se poate de simple. Consideri ca pirateria e de cacat? Perfect, n-o mai fa. Sau daca o faci, taci dracului din gura. Nimeni nu se lauda ca pirateaza. Pot sa regret daca raman fara o sursa de content piratat? Pot? Pot? Sau am voie sa fac ceea ce crede de cuviinta unul care spune de piraterie ca e nasoala si totusi continua s-o faca. Serios, GTFO!

      (Citează)

  33. @mario

    Pari baiat destept.

    Nimeni nu e sfant, toti barbatii se uita dupa femei, dar nu vezi pe nimeni tipand neveste-sii in gura mare pe scara blocului, pentru dreptul de a avea amanta. Ma rog, mai sunt unii dar aia sunt niste ciudati si o incaseaza primii. Si nu numai de la nevasta.

      (Citează)

  34. Repet nashule, nimeni nu se lauda ca pirateaza, asa cum i-am spus-o si lui radu ti-o spun si tie, oamenii protesteaza ca se vad pusi in situatia de a nu mai putea vedea sub nicio forma, legala sau ilegala serialele preferate. Arata-mi tu mie unu care se lauda ca pirateaza, sa c-a piratat, exceptie facand cei ce-si trec infiintarea unui tracker in cv. Dar nah, aia sunt scuzabili ca deh, era in tinerete.

    Chiar de-ar fi unii sa se laude, nu puteti sa puneti asta pe seama tineretii pe seama teribilismului, a nu, doamne fereste, nu e ca si cum toti am fi fost prosti la un moment dat. Nu, eu inteleg ca voi astia de criticati si ne bateti nou obrazu sunteti far’ de pacat. Ceea ce nu-i deloc adevarat. Asa ca mai usor cu pianu pe scari.

      (Citează)

  35. Oricum, amuzant modul in care nuantati pentru a va scuza faptul ca piratati. “Noi macar nu ne laudam”. Bine ma, exact asta e problema de fapt, nu ca piratati cot la cot cu ceilalti, voi nu va laudati! Sa va facem o statuie, zic.

      (Citează)

  36. Ai inteles gresit atunci. Nimeni nu a spus ca suntem fara pacat dar nici nu aruncam cu pietre. Nu dam in gat pe nimeni catre autoritati, spre exemplu. Intelegem si cealalta parte si dam sfaturi din experienta. :)

    Ah, am o nuantare (ca imi plac) la povestea lui Radu cu CD-urile la taraba. Initial erau unele bulgaresti, de calitate. Se vindeau mai mult pe sestache, catre hai sa nu le zic chiar cunoscatori dar macar spre intitiati. Dupa aia, au aparut tiganii care au facut o tiganie din asta. Cu tipete in strada, cu cd-uri facute in casa… Nu mai zic ca erau si de proasta calitate, arse la cea mai mare viteza cu cele mai ieftine CDwrittere de pe piata. Cu tipete ca “nu dadeam in cap la nimenea, domnu politist”. Si s-a dus. Tiganie iese si acum.

      (Citează)

  37. Asta se intampla atunci cand chestii de genul asta, sa le zicem “underground” ajung sa fie cunoscute de toti. Esti student si n-ai bani? Atunci fii destept si mergi pe burta!

      (Citează)

  38. Si totusi nu pricep, condamnati pirateria le spuneti unora ca daca n-au bani, nicio problema ca nu e un drept sa vada un serial si totusi, in continuare folositi torrentele. Daca cei cu serialele au o scuza ca nu le gasesc legal, voi ce scuza aveti? Majoritatea filmelor, majoritatea jocurilor, majoritatea softurilor si a muzicii le gasiti pe piata. Asadar, aud? Ah, acelasi principiu nu vi se aplica si voua pentru ca.. pitong?

      (Citează)

  39. Nu condamnam pirateria, ca nu suntem judecatori. In schimb, recunoastem ca nu este un lucru moral, chiar daca am facut-o si noi.

    Totusi, nu inteleg de ce presupui ca toata lumea foloseste torrente sau, daca o face, o face pentru chestii ilegale? Nu e asa. (Uite, de exemplu, home-pornul este fara licenta si poate fi sharuit cu succes)

    Incerc sa imi aduc aminte cand am vazut ultimul film pe PC. Sincer, nu pot. Cinematograf sau televizor, ca nu mor daca nu vad azi James Bondul aparut ieri. Va avea aceeasi valoare artistica si la HBO (sunet dolby am si acasa). Muzica o ascult la radio / youtube / radio online.

      (Citează)

  40. Nu stiu daca ai fost atent, dar Radu recunoastea ca foloseste in continuare torentele. Eu sunt convins ca si tu o faci. Ce sa vezi, nici eu nu mai vad filmele pe pc, le vad pe tv, dar asta nu inseamna ca nu-s luate de pe torrente. Si te rog, da-mi voie sa nu cred ca n-ai in pc filme sau jocuri piratate. Iar daca nu ai, ei bine, esti demn de toata lauda.

      (Citează)

  41. Am inclus vazutul pe TV al filmelor de pe stick sau cd ars cu ceva downloadat de pe net in aceeasi multime. E tot aia.

    Da, nu am filme si jocuri in PC. Sau cel putin nu stiu sa am. E posibil ca pe desktop (ca pe laptop sunt sigur ca nu am) sa fie niste chestii antice. Afirmatia mea este adevarata si sta in picioare.

    Stiu de ce pirateaza lumea. Inteleg motivele, poate din comoditate, poate din lene, nu conteaza. Nu ii inteleg pe cei care fac apologia furtului. Despre asta este vorba in postul lui Radu. Eu sunt ala pe care l-a prins politia cu 195km/h pe autostrada Transilvania in timp ce ma grabeam spre Bucuresti. Stii ce i-am zis? “Asta e, m-ati prins”. Mi se pare grotesc sa te tiganesti in cazuri din astea. Stii care a fost rezultatul atitudinii mele? Mi-a marturisit ca nu a apucat sa dea drumul la inregistrare decat dupa ce eu incetinisem la 150. Nu mi-a dat amenda nici pentru 150, mi-a dat actele inapoi si mi-a urat drum bun si sa am grija (ce-i drept, au fost vreo 10 minute de discutii amicale). Probabil pentru ca a apreciat onestitatea pentru ca nici nu am incercat sa ii dau vreo spaga. Ma gandesc ca s-o fi saturat si el de tiganeli.

      (Citează)

  42. Culmea, si eu am reactionat ori de cate ori am fost oprit in trafic pentru ca am gresit exact la fel. Am gresit, platesc. Dar nu vad ce legatura are asta cu discutia noastra. E foarte posibil sa fii capos si sa nu vrei sa pricepi. Piratam din diverse motive, fiecare are motivatia lui. Mi se pare de-o ipocrizie si-o nesimtire maxima sa-i condamni pe cei care o fac. Da, PRO TV SA are tot dreptul s-o faca. E o entitate juridica, are licente pe toate softurile si-si permite sa faca asta. Dar tu ca blogger care ai piratat si piratezi in continuare nu poti s-o faci. Sau nah, poti s-o faci, dar te discreditezi si pari ridicol in fata celor care te citesc. Cam asta-i ideea.

      (Citează)

    • E ca în bancul ăla cu i-am explicat de două ori și tot nu a înțeles…

      Nu condamn pirateria, as fi ipocrit. Condamn protestul pentru ca ramai fără ea, protestul după ceva ce era ilegal. E la în discuția cu rovigneta, când iei amendă pentru ca nu aveai nu poți să te scuzi zicând ca drumurile sunt proaste și abia după ce le refac vei plăti. Legea e lege.

        (Citează)

  43. Pai tu ai inteles gresit, aici nu sunt condamnati cei care pirateaza, sunt condamnati cei care se lauda cu asta, care se plang ca nu inteleg de ce au fost opriti sa pirateze si care sunt nemultumiti pe cei pe care ii fura. Uita-te la titlu!

    Da, fiecare are dreptul sa se apere atunci cand este prins sau oprit insa dreptul ala se rezuma la chestii de genul “nu stiam ca e piratat” (asta in limite rezonabile, totusi), “cineva a venit si a descarcat filmul asta cat timp nu eram acasa” etc. O aparare rezonabila nu este: “dar asta nu e furt”, “nu am dat in cap la nimeni”, “nu exista prejudiciu, ca nu am acces altfel la el” etc. Acest tip de aparare gresita a fost demontat aici. Eu nu sunt blogger, asta nu e coltul meu, asa ca pot fi incorect din punct de vedere politic si sa-i zic pe fata: asta este o țiganeală .

      (Citează)

  44. Asa-i Radu, exact asta e discutia ca oamenii n-or sa mai poata pirata serialele. Observ ca n-ai inteles nimic. Daca priveai lucrurile mai in amanunt observai ca sunt multi care PLATEAU inspre Vplay, nu aveau pretentia sa primeasca gratis. Printre ei Moise si multi altii. Multi dintre ei protesteaza ca-si pierd singura sursa de a vedea serialele preferate. Ti-am mai explicat, la fel ar protesta daca maine Pro Tv-ul ar fi inchis de CNA. Daca ar exista o alternativa legala iti garantez ca n-ar fi atat de multi care sa protesteze.

      (Citează)

  45. Si tot nu mi-ai raspuns Radule, daca toate astea se intamplau pe vremea cand erai OP de hub, care crezi ca era pozitia ta? Crezi ca poate te numarai printre cei care dadeau like la o pagina anti voyo? Hai, fa un exercitiu de imaginatie.

      (Citează)

    • @mario: nu, mereu am fost tacut in felul in care am piratat. Nu m-am laudat cu asta si cu siguranta n-as fi protestat ca se aplica legea.
      Nu ma intereseaza ca unii plateau sau nu pentru seriale. E problema lor asta, mai ales ca le puteau avea si gratuit tot de pe net si tot ilegal si nici macar nu prin torrente, ca sa zici ca-ti trebuie vreun cont sau ratie. E ilegal. Punct. Si eu am platit pentru jocuri in Vitan, dar asta nu le facea legale.

      Abia astept scandalurile “pai platesc pentru Internet si astia ma controleaza ce trag?!?” atunci cand ISP-urile vor incepe sa monitorizeze activitatea, asa cum le va cere in curand legea. Protestele de astazi doar grabesc aparitia acelei legi. Da, o sa-mi fie si mie nasol atunci, dar tot nu voi protesta, cum n-am facut-o nici cu ACTA.

      “Repet nashule, nimeni nu se lauda ca pirateaza”
      Cereai exemple de oameni care protesteaza aiurea. Uite aici unul http://www.piticigratis.com/2012/11/oamenii-care-protesteaza-impotriva-voyo-protv-si-inchiderii-site-urilor-de-streaming-sunt-ultimii-imbecili-nascuti-din-cele-mai-extraordinar-de-proaste-si-nespalate-mame/

      Am mai vazut si altii care ziceau pe net ca “pirateria nu este furt, ca faci o copie, nu-i furi proprietarului de tot un bun, ca sa nu se mai bucure de el”. Tampenii.

      Mai citeste cele de mai jos o data pentru esenta postului:
      Ce-ai zis tu: “Piratam din diverse motive, fiecare are motivatia lui. Mi se pare de-o ipocrizie si-o nesimtire maxima sa-i condamni pe cei care o fac”
      Ce ti s-a raspuns: “Pai tu ai inteles gresit, aici nu sunt condamnati cei care pirateaza, sunt condamnati cei care se lauda cu asta, care se plang ca nu inteleg de ce au fost opriti sa pirateze si care sunt nemultumiti pe cei pe care ii fura. Uita-te la titlu!”

        (Citează)

  46. Hoțul nu e hoț destul dacă nu e și fudul. :D
    Doar însuși prim ministrul e un plagiator dovedit și nimeni nu are o problemă cu asta.

      (Citează)

  47. Vreti oferte bune la hard disk-uri?:))

    Nu incurajez pirateria pentru ca stiu ca nu e usor sa muncesti, sa faci un serial si altii sa se bucure de el fara sa-ti multumeasca cu 1 leu.

    Insa eu nu prea am fost de acord cu modul in care s-a demarat actiunea. Sincer, as fi preferat sa vina de undeva de la nivel inalt, de la institutiile statului si nu trustul Pro.

    As baga pe TV reclama cu anti-piraterie asa cum sunt alea la tigari si alcool!

    Pana la urma fiecare face ce vrea si cum considera ca e mai bine. Eu am vrut sa ma abonez si la voyo, dar am avut probleme la abonare si am renuntat. Probabil ca o sa ma abonez la HBO sau un alt serviciu care mi-ar fi util. Doar o parere!

      (Citează)

  48. Wow, citesc comentariile voastre, mi se pare incredibil.
    Nu pot sa accept ca oameni educati din Romania pot sustine ca pirateria este un drept si ca daca firmele nu sunt prezente in piata (adica nu ne vad), nu este niciun prejudiciu.

    Poate-mi scapa ceva, cautati voturi, cautati sustinerea maselor needucate ? Atunci se explica.

    Furtul e furt, nu exista circumstante atenuante.
    Suntem intr-o tara bananiera inca… asta este. Piratam ca bulgarii, rusii, ucrainienii, etc… mai toti cei calcati de sovietici. Normal, marii furnizori nu-si bat capul pentru o piata asa de putin matura si needucata in ceea ce priveste consumul de asemenea continut.

    Dar haideti sa nu ne pacalim !

    M-a amuzat treaba cu CFR de acum 1 luna: “cum adica fara spaga ?! Spaga e naturala, ne-am nascut cu ea, o sa murim cu ea, cine sunt astia sa o scoata ?!?!”
    E exact acelasi lucru.
    Am furat asa de mult ca acum ni se pare starea naturala :)

      (Citează)

  49. Traian Patrusel

    09/11/2012 la 5:14 PM

    Foarte reusit articolul. Felicitari

      (Citează)

  50. Citind comentariile sunt uimit sa descoper romani… mai ales romani (se presupune ca suntem unii dintre cei mai saraci europeni, nu stiai asta?) care apara corporatiile si condamna pirateria.
    Eu propun sa ne laudam toti ca piratam, poate aceste mari corporatii care ne vand la supra pret jocuri, muzica, filme si software (si hai sa nu plangem de mila programatorilor sau a artistilor, te rog) isi vor da seama ca cer prea mult si vor reduceri preturile pentru produsele lor.
    Si apoi, lumea e condusa de corporatii, aceleasi corporatii care ne vand produsele la supra-pret si bancile care le sustin, aceleasi banci si sisteme financiare care ne fura de cand ne stim. Ce tampenie mai e si asta, Vladutz “Furtul e furt, nu exista circumstante atenuante.” ?! N-ai auzit de Robin Hood?
    E drept, moral si cinstit sa furi de la bogati pentru a da la saraci, cel putin mie si lui… Robin asa ni se pare. Bineinteles, vocile celor care-si permit sa-si cumpere 2-3 DVD-uri blueray lunar vor spune ce spui tu, ca furtul e imoral indiferent de circumstante… sau poate e vorba de capra vecinului?! De ce sa descarce unii gratuitati de pe net, in timp ce eu le platesc ca prostul? Hai sa-i condamnam pe pirati, sa plateasca toata lumea, chiar si cei al caror venit e doar de 2-3 DVD-uri blueray pe luna

      (Citează)

    • @Watt: vroiam sa-ti spun ca asa ceva nu se va intampla niciodata, corporatiile doar vor inaspri legile, pentru ca au toate parghiile sa o faca. Daca ar fi vrut sa-ti vanda ieftin, ar fi facut-o deja. Cand vad ca toata lumea lauda pirateria se vor retrage direct de pe piata si gata.

      Dar apoi ai zis “E drept, moral si cinstit sa furi de la bogati pentru a da la saraci, cel putin mie si lui… Robin asa ni se pare”. E drept moral si cinstit… bravo! Nu uita ca bogatie e relativa si atunci cand un cersetor iti va fura portofelul, de fapt e drept, moral si cinstit sa o faca.

      Also, Robin Hood n-a existat cu adevarat…

        (Citează)

  51. Si… @watt, zi-mi ce masini iti permiti, sa stiu pana la ce nivel pot sa imi cumpar fara sa imi fie teama ca raman fara!

      (Citează)

  52. Robin Hood… Dragilor, va multumesc, mi-ati inveselit seara, pe bune!
    Am auzit si de Cenusareasa, Print si Cersetor, etc. Se numeau basme parca, gen literar studiat in gimnaziu.
    Ei, cam la asta ma refeream cand mentionam mai devreme de oameni educati. I rest my case :)

    Ma retrag politicos cu o concluzie finala si dureroasa: sa nu credeti ca americanii sau britanicii (top 2 markets) depasesc cu mult media de educatie a romanilor. Doar ca:
    1. sunt mult mai multi
    2. au o putere medie de cumparare semnificativ mai mare
    3. legea drepturilor de autor se aplica pe bune

    Ca rezultat, piata este tentanta si producatorii de content sunt interesati sa investeasca.

    Noi mai avem multe de invatat, intai sa ne dam jos din copac. Abia apoi intelegem cum e cu capitalismul asta unde daca nu-ti permiti, nu esti indreptatit sa furi. Ghinion, munceste mai mult sau rabda, pentru ca teoretic bratul lung al legii te va prinde.
    Nu e corect? Cine a zis ca viata e corecta? Capitalismul e departe de a fi perfect, dar hei, alterntiva e comunismul! Aveti grija ce va doriti…

      (Citează)

  53. “Nimeni nu e sfant, toti barbatii se uita dupa femei, dar nu vezi pe nimeni tipand neveste-sii in gura mare pe scara blocului, pentru dreptul de a avea amanta. Ma rog, mai sunt unii dar aia sunt niste ciudati si o incaseaza primii. Si nu numai de la nevasta.”
    Sunt unii,mai destepti,care au legalizat poligamia…Dupa acelasi principiu sunt unii care vor sa se legalizeze pirateria :))

      (Citează)

  54. Moama, acum toti blogarashii au devenit lupul moralist.
    Toti vorbesc despre voyo s sa se inchida vplay si oare cati dintre ei au abonament la voyo. Hai fratilor, vi s-a oferit o alternativa legala, vreau sa vad fapte ca asa in romania m-am saturat de vorbe.
    In urma acestei actiuni a protv impotriva pirateriei, ca urmare a lipsei de interes pentru voyo,toti acesti blogarasi nu au facut altceva decat sa faca o reclama la voyo. Personal nu stiam ce e voyo pana la scandalul asta…

      (Citează)

  55. @poligamer: aia care au legalizat poligamia sunt cam in urma timpurilor.

      (Citează)

    • Zice foarte bine Hoinaru la http://www.hoinaru.ro/2012/11/10/o-explicatie-simpla-pentru-razboiul-vplay-vs-voyo/#more-10416

      Consider că acest atac e menit să-i scuture puţin pe ownerii de astfel de siteuri care să nu mai fure de la români. Dacă vă amintiţi, a mai fost un val de sesizări şi în urmă cu vreun an, la primul sezon de Românii au talent. S-au scos producţiile Pro, apele s-au liniştit.

      Pro-ul nu vrea să ne ia Mad Men şi să ne bage pe gât Las Fierbinţi, ci vrea ca oamenii care îşi doresc să se uite pe net la serialul românesc să dea câţiva euro pentru asta. În ceea ce priveşte serialele străine, cred că îi doare în cot pe Sârbu, Costi Mocanu şi Orlando dacă sunt piratate sau nu. Nu e business-ul lor. Serialele transmise în State sunt şi vor fi mereu piratate pentru că oamenii îşi doresc să vadă cele mai recente episoade cât mai repede. La fel si cu filmele, motiv pentru care Media Pro a şi ieşit din business-ul asta (odată cu vânzarea Muvix).

      Altfel spus, timp este mult pentru vazut seriale si ProTV stia ca te poti uita toata ziua de pe net si tot ai timp sa le vezi si pe ale lor. Doar ca vor sa le vezi pe voyo, pe bani, nu piratat.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus