un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu mai stați în iarbă

18 May 2012  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Poate că nu aţi aflat încă, dar anul acesta sunt multe căpuşe prin iarbă, iar muşcătura lor poate transmite o boală foarte periculoasă, chiar mortală, numită boala Lyme.

Simptomele sunt foarte variate, apar chiar şi după câţiva ani (ceea ce face dificilă realizarea unui diagnostic), includ roşeaţă, mâncărime, dureri de cap, febră şi abia acum încep alea grele, cu dureri musculare, paralizia membrelor, paralizia feței, meningită, ritm cardiac neregulat, paralizie permanentă, incontinență, pierderi de memorie, psihoze, artrită. Da, e ca un episod de groază din Dr. House.

Căpuşele stau prin iarbă şi acum câteva luni s-a anunţat la televizor că sunt destul de multe în acest sezon, primăriile neavând bani să dea cu insecticid special în parcuri, aşa că nici nu mai zic de zonele de picnic din afară localităţilor. În Bucureşti dezinsecţia s-a făcut acum o lună [ProTV], dar nu vă bazaţi pe asta, că au mai fost unii care combăteau cu mare succes gripă aviară…

Digi TV vorbeşte despre 5 oameni diagnosticaţi cu boala Lyme în Braşov, despre un jurnalist din Sibiu care a murit după ce acum 4 ani a fost muşcat de o căpuşă, iar ProTV despre două femei din Suceava diagnosticate cu aceeaşi boală. Anul trecut au fost diagnosticaţi 861 de oameni cu boala Lyme. Actorul Şerban Ionescu, pentru a cărui sănătate se ceartă toată lumea pe net dacă e moral sau nu să strângi bani prin campanii publicitare sau dacă e ok că guvernul să-l trimită în străinătate, a ajuns în acea stare tot după ce a fost muşcat de o căpuşă acum câteva luni.

Se poate trata, dar durează ani până dispar toate simptomele și uneori tratamentele nu dau roade, mai ales dacă se diagnostichează târziu boala. Mai bine păziți-vă!

    4 comentarii

  1. “Pentru a preveni boala Lyme, evitati pe cat posibil contactul cu solul, frunzele si vegetatia, mai ales in lunile mai, iunie si iulie, cand capusele nu sunt inca mature si sunt greu de observat.

    Cand va aventurati in aer liber, urmati sfaturile de la Desprecopii.com:

    Purtati pantofi sau ghete inchise, camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi. Bagati-va pantalonii in ghete pentru a impiedica capusele sa vi se urce pe picioare.

    Purtati haine de culori deschise pentru a putea vedea usor capusele.

    Daca aveti parul lung, tineti-l strans sau acoperit cu o sapca sau un batic pentru a va proteja si mai mult.

    Cand sunteti in aer liber, nu stati pe pamant.

    Cand sunteti in aer liber uitati-va des la dumneavoastra si la copil ca sa nu aveti capuse.

    Spalati toate hainele dupa ce parasiti zonele infestate cu capuse, faceti baie si samponati parul copilului cu atentie pentru a elimina eventualele capuse pe care nu le-ati vazut.

    Insecticidele care contin DEET (cititi instructiunile ca sa vedeti daca au N,N-dietil-meta-toluamida) pot ajuta la distrugerea capuselor. Alegeti un insecticid cu concentratia de DEET intre 10% si 30. In general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o data pe zi si nu este recomandat bebelusilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusa, precum si pe haine, sosete si pantofi, dar nu trebuie aplicat pe fata, pe sub haine, sau pe mainile copiilor mici.”

    http://www.desprecopii.com/info-id-1306-nm-Boala-Lyme-Borelioza.htm

      (Citează)

  2. Fiind o persoana care am mers la munte vara de vara, stat câte 1-2 luni, atunci când luam vacanță de la scoală (generală, liceu) am observat la câinele amicilor problema cu căpusele. Câinele, întâi un cocker spaniol apoi un doberman, stătea cu noi tot timpul și ne jucam în iarbă. Chiar dacă erau întreținuți ambii câini (veterinar & stuff) cred că la 3-4 zile tot trebuia să-i scoatem câte o căpusă.

    Eram minim 3 puștani atunci împreună și pe niciunul din noi nu s-a suit o căpușă (n-am observat-o) și nici nu ne-a mușcat. Chiar zile trecute depănam amintiri și discutam problema cu căpușele.

    Cred că ține și de soartă/noroc.

    La cum merg lucrurile totul începe să fie amplificat în media, pe model tipic românesc: caniculă, uragane la mare, frig de crapă pietrele, acum căpușe, urmează iar caniculă și meduze la mare…

      (Citează)

  3. mda… oare de ce nu dau cu zeama d-aia? e mai ieftin tratamentul (viitorilor) pacientilor?

      (Citează)

  4. Sunt capusele astea la fel cu simula baiatul ala in direct vantul de la mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus