un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Problema sistemului în a opri nebunii

6 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Crimele de ieri, de la coaforul din Dorobanţi, arată o slăbiciune mare a sistemului nostru social şi juridic. În caz că nu ştiaţi, deşi nu cred că aveţi cum, un angajat MAI (este ba poliţist, ba şofer pe ambulanță, ba ambele) a intrat în coaforul în care lucra nevastă-sa, cu care era în divorţ, şi a împuşcat-o pe aceasta şi pe alte 7 persoane, omorând doi oameni.

Crimele în sine nu sunt vina sistemului. Nu susţin asta. Omul acela e un nebun care a considerat că trăgând la întâmplare cu o armă de foc într-un coafor, asupra unor nevinovaţi, are un sens. Nu are sens, e doar nebunie şi se putea întâmpla oriunde în lume.

Problema este că nu există un cadru legal simplu şi bun pentru a împiedica un eventual nebun să ajungă într-o astfel de situaţie. Adică pe nebuni nu-i poţi controla, dar măcar le faci mai grea manifestarea violentă a nebuniei lor.

De exemplu o angajată a coaforului a declarat că suspectului îi fusese intentat divorţ de către nevasta, coafeza moartă. Venise şi cu alte ocazii la coafor şi ameninţase că “se va întâmpla ceva urât”. Într-una din ocazii îi devastase locul de muncă, aruncând obiectele de coafor de pe masa respectivă.

Mă iau după ce văd în filme, dar acolo pare mult mai simplu să obţii un ordin de restricţie. Desigur, asta nu opreşte un nebun, dar îţi dă dreptul de a chema Poliţia imediat ce intră pe ușă respectivul, fără a trebui să-i suporţi scandalul. Şi chiar şi un semi-nebun se poate teme că va fi concediat sau făcut de ruşine.

Ce m-a întristat mereu la noi în ţară este că oamenii ce se despart nu au mereu o soluţie pentru a face asta şi în practică. Ştiu oameni care au divorţat şi locuiau în continuare în acelaşi apartament, împărţit în două. Chiar şi la întreţinere figurau ca 21a şi 21b. Sunt atâtea cazuri de femei bătute, de violenţă familială continuată ani în șir, doar pentru că nu au unde să se ducă, pentru că singure nu-şi permit o chirie şi deci şansa de a începe o nouă viaţă.

Nu mai zic de o altă problemă: suspectul tocmai trecuse cu brio testele psihologice la locul de muncă. Pe asta am mai auzit-o şi în cazul unor militari care şi-au împuşcat colegii şi în cazul altor poliţişti care s-au sinucis, semn că testarea psihologică nu este bine implementată.

via Hotnews.

    6 comentarii

  1. Nici un test nu o sa iti zica – maine, poimaine o sa o ia razna si o sa impuste niste frizerite.
    Desigur prin presa au aparut si alte informatii gen: omul lua antidepresive prescrise de un medic, etc etc. Semnale ca ceva nu e chiar ok au existat, dar cum probabil omul avea ceva pile…
    Restul sunt scuze eftine – nu imi permit o chirie, prefer sa incasez pumni in gura; are momentele lui de ratacire cand devasteaza juma de casa si ma mai invineteste dar nah… foote bine in rest deci nu o sa il parasesc chiar acuma, etc etc etc. Minte putina.
    Cand eram pitic cam in fiecare weekend se refugia vecina la noi cu copii, ca taicameu era suficient de solid sa il tina afara pe sotul ei. Omul avea o problema cu alcoolul in rest era ok, nu l-a parasit pentru copii – asa ceva mai pot sa inteleg cat de cat.

      (Citează)

  2. @enzo de ce poti sa intelegi partea cu copiii? cu ce e mai bine ca in fiecare weekend le spui “gata copii, impachetarea, mergem in excursie la vecini sa nu ne rupa tati cocoasa”? si in momentele in care nu esti destul de iute de picior, copiii aceia vor asista (sonor, daca nu si vizual) la masarea cu genunchii in burta a mamei. nu prea vad cum le e mai bine asa.

      (Citează)

  3. Flying Spaghetti Monster

    06/03/2012 la 5:52 PM

    Sa fim seriosi, testele psihologice ( permis port arma, permis de conducere, etc. ), sunt o gluma.

      (Citează)

    • @enzo: cu atat mai mult as spune ca pentru copii trebuie plecat. Daca femeia nu are curaj si accepta bataia, ok, treaba ei. Dar cand ii obligi si pe altii sa suporte asta, e o problema si ar trebui sa intervina asistenta sociala, daca parintele nu face nimic. Altfel copiii aceia cresc si au alte probleme la randul lor.

      @acsel: am dat si eu, dar ala era test de reflexe mai mult si a mai fost unul de acuitate vizuala. Testarea psihologica adevarata este cand vorbeste cineva cu tine si vede cum judeci, de ce, ce traume ai, poate un test Rorscharch etc

        (Citează)

  4. Cand aud bucata cu testele psihologice nu se fac, stau si ma intreb daca am fost singurul care a apasat pe manete si butoane si a facut diferite exercitii inainte de a lua carnetul.

    Dar din cate am inteles, sotia facuse o plangere la Politie pe 1 martie cum ca sotul are o arma si o ameninta ca va pati ceva. De ce nu l-au luat la intrebari de atunci?

      (Citează)

  5. Uitasem sa zic ca pe copii nu ii batea deloc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus