un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce mai poți face la 93 de ani?

7 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Bunică-mea face în curând 93 de ani. În ciuda acestei vârste, este genul pe care trebuie să o oprim cu forţa, că altfel se duce să dea zăpada la ţară sau să care cine ştie ce greutăţi de parcă ar mai avea puterea de la tinereţe.

Acum vreo două săptămâni a căzut în casă şi şi-a fracturat şoldul. Nasol. A fost dusă de urgenţă la Spitalul Sf Pantelimon, pentru a fi operată şi a-i fi montată o proteză.

Sf Pantelimon e un spital groaznic. Mizerie, beznă, pereţi scorojiţi, geamuri sparte, uşi astupate cu cearceafuri, cabinete de medicamente vandalizate, o singură pleoscă pe etaj, condiţii foarte proaste. Este ca o reprezentare simbolică a întregului sistem medical românesc, unde îţi zice chiar doctorul cât şi cui dai spagă, îţi aduci de acasă totul şi, dacă ai mare noroc, scapi fără vreo infecţie care să te omoare.

Bunică-mea a scăpat fără infecţie. A fost operată la o săptămână de la accident, adică vinerea trecută. Anestezie locală, dar a fost curajoasă. După operaţie era lucidă, vorbăreaţă. Radiografiile au arătat că operaţia a reuşit. Ieri, la nici o săptămână după operaţie, i-a uimit şi pe medici atunci când a vrut să meargă mai mult, mai departe, cu ajutorul cadrului ajutător cu care se deplasează acum, în loc să se întoarcă istovită în pat. Vineri va fi externată, se duce acasă.

Unii oameni sunt făcuţi să învingă orice problemă, indiferent de natura ei sau de vârsta lor.

    5 comentarii

  1. Ii doresc multa sanatate si cat mai putine vizite in spitalele noastre “minunate” (am experimentat si eu).

      (Citează)

  2. he,he, La Multi Ani! si multa energie. Bunica-mea (aproximativ aceeasi varsta) a avut exact acelasi tip de accident acum vreun an, cu proteza si tot tacamul. Din pacate a mai cazut din nou cateva luni dupa dar acum e ok. Trebuie sa umble matusa-mea dupa ea sa nu inceapa sa goneasca cu cadrul prin casa. :)

      (Citează)

  3. Să-ţi trăiască! A mea bunică nu a avut acelaşi noroc cu doctorii. A avut fractură de femur. După câteva luni de suferinţă s-a stins exact la 90 de ani. Dacă nu cădea mai trăia şi acum…

      (Citează)

  4. E bine ca au vrut sa o mai opereze, strabunica mea a murit acum 4 ani. Nu avea nicio boala insa a cazut pe gheata, la fel si-a fracturat soldul si au refuzat sa o mai opereze zicand ca este prea batrana si nu mai are sanse de recuperare. Avea 99 de ani atunci, apoi stand numai in pat aproape un an, a murit la fix 100.

      (Citează)

  5. Acolo am fost si eu. Tin minte in plus si gandaci, paianjeni, tevi sparte din cauza carora era apa pe jos, miros de urina pe culoare, boschetar dormind jos la intrare, personaje pestrite printre pacienti (fumau in spital, vorbeau tare, injurau, spargeau seminte). Speram ca s-a mai modernizat intre timp. Macar oamenii care s-au ocupat de mine au fost super ok.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus