un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două lecții de la japonezi

11 Mar 2012  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Nu, nu are legătură cu aniversarea unui an de la tsunami-ul distrugător, ci cu clipul în care un japonez s-a filmat gonind cu viteză mare printr-un oraş, la bordul unui Ferrari. După ce a pus clipul pe net l-a luat Poliţia în primire, să-i dea nişte amenzi.

Sunt două lucruri de învăţat din ştirea scurtă. Primul este că plângerea la poliţie a fost depusă de cei ce au vizualizat acel clip şi s-au arătat indignaţi de el. Deci nu s-a autosesizat Poliţia, ci utilizatorii YouTube n-au vrut să-l aibă în oraş pe unul ce bagă 120 km/h pe stradă, aşa că au depus plângeri.

Asta înseamnă să trăieşti şi să gândești ca o comunitate, nu fiecare pentru el. Atunci când la noi apar clipuri cu unii gonind cu 300 la oră, toată lumea ridică din umeri, două televiziuni se indignează, 15.000 de adolescenţi exclamă “mamă cât de tare este asta” şi atât. Nici o plângere oficială, nici un vecin care să spună “îl știu eu pe ăla, îl cheamă Gheorghe și sta la doi”, nici o urmare, alta decât de a le da şi altora idei să facă la fel.

La noi lumea trăieşte “fiecare pentru el”. O fi o consecinţă a comunismului şi după dispariția sa predomină atitudinea de genul “sunt liber să fac ce vreau eu”. Nu, nu eşti. Eşti liber să faci ce vrei tu câtă vreme nu mă deranjezi pe mine, care stau în apartamentul vecin, în blocul vecin sau în acelaşi oraş. Şi eu am dreptul de a trăi fără să fiu deranjat de alţii, iar aici e important să găsim calea de mijloc şi să trăim cu toţii sub forma unei comunităţi în care ne este bine tuturor, nu ca o adunătură de oameni nepăsători de alţii şi ulterior furioşi pe alţii.

Dacă nişte proşti fac curse prin oraş, normal este să faci plângere. Dacă vecinul de la 2 e un drogat, normal este să spui cuiva asta, nu să ridici din umeri şi să zici “treaba lui, dacă vrea să se drogheze…”. Vrea, dar cui dă în cap ca să facă rost de o doză? Dacă altul are vreun scuter care face zgomot de bubuie în tot cartierul, există nişte legi care spun despre normele de poluare fonică la autovehicule, poate ar vrea să le respecte.

Astfel de cazuri nu trebuie rezolvate din răutate, ci din ideea unei comunităţi. Faptul că tu ai libertatea să-ţi cumperi un scuter nu înseamnă că ai şi libertatea să deranjezi 5 blocuri de câte ori îl porneşti dimineaţa. În practică Poliţia trebuie să te tragă de mânecă şi să-ţi tragă o amendă. În spatele ei, acest gest trebuie înţeles că dorinţa unei comunităţi de a-şi autoregla comportamentul pentru binele tuturor.

Vorbeam, aproape halucinant, acum câteva luni cu cineva şi îi spuneam că nu poate da muzică la el în casă oricât de tare doreşte. “Cum să nu, e casa mea, e muzica mea, fac ce vreau pe proprietatea mea!”. Greşit. La fel cum nici pereţii unui apartament nu-i dărâmi după cum vrei tu, la fel şi cu alte aspecte. Avem legi pentru asta, nu am inventat eu ce-i spuneam.

Respectivului nu-i venea să creadă că în casa lui nu poate să facă ce vrea el. Eh uite că nu poţi. Raportat la individ, sună a constrângere, a lipsa de libertate. Raportat la societate, la comunitate, este un lucru normal. Păcat că specificul ţării noastre nu este să avem comunităţi foarte strânse.

Al doilea lucru văzut în ştirea cu japonezul este că l-a amendat Poliţia. Uite că se poate. La noi ar fi trebuit ca înregistrarea să fie omologată, că altfel poţi susține că e trucată, că e pe fast-forward, că erau efecte speciale. Aşa e legea română. Japonezii de ce au altă lege?

Adică YouTube-ul este o invenţie recentă. De ce japonezii au avut timp să modifice legile astfel încât orice înregistrare să poate fi admisă ca probă, eventual după nişte expertize, iar la noi nu se poate? Ce-au, trei… mâini? O fi tot ideea de mai sus, de comunitate?

Mai tare este că acest caz se investighează din luna mai, când s-au primit plângerile. Poliţia a determinat viteză prin ecuaţia “distanţa din film / durata clipului”, a căutat user-ul, în fine… investigaţii. S-a putut ba chiar japonezul riscă amendă 1220 dolari sau 6 luni de închisoare. La noi, toţi cei care s-au filmat gonind cu 200 la oră pe şosele nu păţesc nimic, pentru că nu i-a înregistrat un radar omologat făcând acest lucru.

Are TraficTube.ro sute de clipuri cu diverşi conducători auto ce-i pun în pericol pe alţii. Nu se poate face nimic. De ce la japonezi se poate adapta o lege la metodele moderne de a surprinde contravenţiile, iar la noi nu?

via Hotnews.

    7 comentarii

  1. Din punctul meu de vedere, gresesti undeva: normal e ca drogatul ala sa se drogheze cat vrea el si cu ce vrea el, nu sa-l aruncam rapid in inchisoare ca poate pe viitor da cuiva in cap pentru a face rost de niste bani pentru urmatoarea doza.

      (Citează)

  2. Hai frate, nu vezi pixelul albastru !!!11!

    Serios vorbind acum, aia cu ‘fac ce vreau în casa mea’ e valabilă dar doar atât timp cât rămâne în casa ta.

      (Citează)

  3. lecțiile de la japonezi funcționează și în alte culturi mai rafinate, a se vedea nemți sau chiar italieni. Am trăit, am văzut …

    la noi nu e voință să se facă, cu cât e totul mai obscur și neclar, cu atât există portițe de scăpare pentru ștabi și smecheri cu bani. În plus lumea de la noi nu e obișnuită să își apere drepturile sau să se aștepte la mai bine. Dacă se întâmplă ceva nasol, înjură în gând sau nu, fie pe ală responsabil, fie pe președinte/guvern și gata, se rezolvă problema.

    Ca să-ti rezolvi o problemă trebuie să pierzi niște timp …

      (Citează)

  4. Exista in Franta o prevedere a codului rutier care spune asa: daca vezi pe strada pe cineva care merge periculos poti sa suni si sa-i raportezi comportamentul. Tine de condusul preventiv, iar cei care au o activitate constanta de a raporta asemenea potentiale pericole pot fi chiar recompensati de politie (daca de exemplu au pierdut puncte de pe permis pentru viteza li se re-crediteaza permisul cu o parte dintre ele).
    Inspirata fiind de chestia asta am sunat si eu de 2 ori la Politie cand am vazut diversi dementi pe drumurile pe care si eu ma deplasam si am fost placut surprinsa sa constat ca echipaje mobile i-au interceptat pe respectivii si i-au oprit in mai putin de 10 km de la apel.
    Se poate si la noi, doar ca nu avem nici un antrenament in sensul asta. Simtul civc se invata si pe urma se exerseaza, parerea mea.

    Cat despre muzica in apartamentul propriu… come-on, tine de cei 7 ani de-acasa sa-i respecti pe cei din preajma. Daca vrei realmente sa faci ce vrei in casa proprie n-ai decat sa o izolezi fonic ca pe studiourile de inregistrari si pe urma bagi milioane de decibeli in propriile urechi. Chestia e ca nu-i la fel de interesant sa asculti muzica singur :-) cum sa mai stie neibarhudu` ce scule tari de muzica ti-ai luat???

      (Citează)

  5. pentru ca nu vrem.

      (Citează)

  6. Pentru ca ne-am adaptat la mediul de la noi unde lumea interlopa e stapana de fapt pe cartiere. E pueril sa te apuci sa reclami sau sa copiezi comportamenul pe care-l au cetatenii tarilor unde institutiile statului sunt stapane pe situatie. E usor sa pui placa “lumea nu se implica”. In blocul meu au chemat de cel putin 4-5 ori mascatii pentru galagie (bairam saptamanal). Cel care i-a chemat a ramas fara jante la masina si s-a potolit. Bineinteles ca nu s-au gasit cei responsabili. Crezi ca acum se mai apuca sa reclame cineva ?

      (Citează)

  7. Prin fata blocului in care stau sunt o gramada de indivizi care vand tigari netimbrate, pe care le ascund in sacose sub masinile din parcare. Toate masinile sunt zgariate peste tot, ca sunt frecate de minim cateva zeci de ori pe zi. S-au facut mai multe sesizari la politie, dar contrabandistii tot n-au disparut… Si nici nu dau semne ca ar vreasa plece.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus