un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tocmai am completat chestionarul pentru recensamant

22 Oct 2011  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Se aude soneria, la uşa fiind o doamnă simpatică ce părea pensionară. Avea mapă şi legitimaţie de recenzor, aşa că o primesc în casă. În atenţia celor speriaţi de recensământ, iată ce a urmat.

I-am dat buletinul pentru a completa direct de acolo datele. Nu m-am temut să-i spun CNP-ul meu, pentru că îl spun de fapt statului român. Zilele trecute l-am completat pe un dosar de daune de asigurare, pentru că era cerut şi nu aveam de ales. Furtul de identitate se poate face chiar şi dacă nu dau eu CNP-ul oricui, acesta putându-se găsi pe net foarte uşor.

Au urmat doar câteva întrebări. Cum mă cheamă, când sunt născut, am copii (“nu”), ceva boli (“nu”). Îi spun că am făcut Facultatea de Electronică şi îmi mărturiseşte că la fel şi ea, deşi a absolvit-o cu mulţi ani înainte de a mă naşte eu. Suntem amândoi ingineri electronişti, iar eu mă întreb în mintea mea dacă acesta este şi viitorul care mă aşteaptă pe mine la bătrâneţe, să mai fac 50 de lei pe zi cu ocazia vreunui recensământ. Parcă o respect şi mai mult pentru că măcar poate şi vrea să muncească în continuare.

Culmea, în actele de recensământ apare că ultima facultate absolvită este ASE-ul, că acolo am făcut masteratul. Mă simt descumpănit pentru că în statistici voi fi ASE-ist. Ce m-a mai întrebat? Religia, limba maternă, etnia, dacă folosesc internetul, unde lucrez, pe ce funcţie şi cred că asta a fost tot. A urmat chestionarul despre apartament, la care m-a întrebat doar dacă am centrală şi termopane, în rest bifând singură că am curent, apă, gaze şi toaletă “ca la bloc”.

Tot scandalul mediatic privind întrebări de genul suprafaţa apartamentului şi materialul din care sunt făcuţi pereţii locuinţei, că de unde să ştie oamenii asta, a fost evitat direct, spunându-mi că ia aceste date de la administrator. Cum spunea cineva la TV, e de la sine înţeles că astfel de întrebări nu se vor pune fiecărui locatar, că doar nu e un etaj făcut din cărămidă şi altul din chirpici, ca să-i întrebe pe rând pe fiecare.

În 5 minute am terminat. Fără copii şi boli chiar n-au fost multe de completat. Sincer să fiu, aş fi preferat să mă întrebe alte elemente, precum înălţimea, greutatea, salariul, culoarea ochilor, dacă am maşina, câte maşini am, dacă am credite şi câte. Informaţii din acestea statistice care ar fi trebuit actualizate din când în când, nu doar estimate.

Puteți trage cu ochiul la chestionare pe site-ul oficial.

    8 comentarii

  1. inca ii astept..

      (Citează)

  2. La mine au sunat intr-o dupamasa 2 domnisoare ( moldovence dupa accent ) una draguta foc si elegant imbracata alta mai prostuta si grasana + doamna de la administratie care se plimba cu ei . Eu fiind student momentan aveam timp asa ca le-am poftit repede la mine in sufragerie m-au intrebat chestii normale gen etnie , limba , unde te-ai nascut , dar se punea accent era asa : Ce ocupatie ai? , stai singur in apartament ? cu cate camere , cati metrii patrati , cate etaje are blocul , cate apartamente sunt in el , ai apa calda /rece , caldura ? de la ce ? aer conditionat ? folosesti internet ?

    E facut exact politic sa afle statul cine ce are pe unded se duc cu plasa etc etc ?

    Pacat de domnisoara aia draguta eu eram foarte amabil dar doamna de la administratie tot se rastea la ele care pana la urma nu au nici o vina multe sunt si de la facultati de sociologie etc

      (Citează)

  3. ce master ai facut ?

      (Citează)

    • @Revo: Baze de date – suport pentru afaceri. Nu ma intreba nimic din el, mi-a fost inutil in cariera.

      @andrei: intr-o lume normala n-ar trebui sa te intrebe din astea, daca ele ar exista deja de la alte recensamante. Dar cum noi suntem mai codasi, o data si o data tot trebuia inceput cu un chestionar mai complex.

        (Citează)

  4. din punctul meu de vedere recensămîntul ăsta e o risipă aproape inutilă de bani; multe informaţii (cnp, etnie, stare civilă,…) există deja în bazele de date ale evidenţei populaţiei; ar fi putut să pună mai multe întrebări şi mai cu cap; de ex ce e aia “foloseşti internetul” ? puteau să întrebe cîte ore pe zi foloseşti… la fel, ce maşini ai/cîte maşini ai mai avut, cîte reşedinţe ai mai avut (era doar o întrebare dacă ai mai avut DA/NU), dc ai stat cu chirie şi de cîte ori, etc etc..
    Altfel zis, o bază de date pt o statistica a populaţiei, din care să rezulte de ex că în medie orăşenii se mută odată la 12 ani şi sătenii o dată la 50 de ani, că în medie 75% dintre orăşeni au maşină dar doar 25% dintre orăşeni merg cu maşina la muncă şi restul merg cu bicileta etc etc…

      (Citează)

  5. @Alias @NwRadu
    Recensamantul se face odata la 10 ani, nu doar in Ro. Nu e o risipa de bani, e o ‘fotografie’ a starii natiunii, cel putin asa ar trebui sa fie. In principiu intrebarile sunt standardizate la nivel UE, concepute de oameni care chiar stiu ce fac (de obicei).
    Referinte:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Census

    @Andrei
    Metri se scrie cu un singur i indiferent de numarul lor. :D

      (Citează)

    • @enzo: stiu, am scris din aprilie despre el.
      https://www.nwradu.ro/2011/04/recensamant-in-2011/

      Chiar putea fi niste intrebari mai bune. Cate masini ai? Ai credite? De cate ori ti-ai schimbat locuinta? Ai animale in casa? Ceva care sa nu se poate afla decat prin intrebari fata in fata, tocmai pentru a obtine mai multe informatii despre dinamica populatiei, nu doar daca au copii si boli. Dar apoi se complica prea tare si apareau alte discutii.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus