un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce toata lumea lauda Siri… in Romania?

22 Oct 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Aşa cum am spus încă de la lansare, opţiunea Siri din noul iPhone 4S mă lasă rece. Recunoaşterea vocală este o tehnologie pe care o au de mulţi ani PDA-urile şi telefoanele mobile, iar acum Apple a dovedit că procesoarele au ajuns suficient de puternice încât rata de recunoaştere şi complexitatea comenzilor să permită utilizarea fluentă a acesteia. Dar, Siri merge doar în engleză, franceză şi germană!

Înţeleg că iPhone 4S e un model de succes şi s-au dat sute de bucăţi încă din prima zi la noi în ţară. Dar veţi vorbi cu telefonul vostru în engleză? Îi veţi spune în engleză “set appointment at ten-thirty next tuesday for Vodafone press-conference”? Hai să fim serioşi, până nu apare ceva şi în română ne este inutilă această tehnologie, altfel excelentă.

M-am întristat să văd (serios, aveam o lacrimă la ochi) şi la ProTV perpetuată această idee a minunăţiei Siri. Nu am mari speranţe de la ştiri, dar când reportajul e făcut de George Buhnici, un om care mereu a prezentat constant informaţii corecte şi competente pe domeniile auto şi IT pentru ProTV, am rămas uimit. Are ocazia să facă un demo real al tehnologiei, dar o întreabă pe Siri care îi este numele ei complet şi cu ce este îmbrăcată acum. Telefonul răspunde cu un mesaj elegant de “404”, în loc să spună “unable to comply, please repeat” precum computerul inuman din Star Trek, zice un mai amuzant “n-ar trebui să întrebi aşa ceva”, dar tot o eroare este!

Se înțelege din acest reportaj la ce este bună Siri și cât de utilă le este măcar celor care vorbesc engleza?

    4 comentarii

  1. Încearcă, te rog, Iris din Market. Ar trebui să facă acelaşi lucru şi cică ar fi fost programat de un amator în 8 ore…

      (Citează)

  2. te rog frumos sa nu vorbesti urat de Siri mai ales ca telefonul din reportaj era al meu!

    serios acum, trebuie sa ai un accent bun chiar daca ii dai comenzi sau intrebari in engleza. eu am testat cateva. vezi la mine pe twitter.

    i-am dat chiar acum “take picture” si mi-a dat “bake pizza”!

    eu cred insa ca Apple va merge in paralel cu inovatia pe software. desi nu sunt primii care fac asta, au sansa sa o transforme pe Siri in fenomen de masa.

    eu ma gandesc la siri v2, v3 si la ideea asta de inteligenta artificiala… cum ar fi la Siri V4 sa porti conversatii cu ea?

      (Citează)

    • @nashu: stie romana?

      @cm: heh, nu stiam ca e telefonul tau, dar banuiam ca tot de la eMAG este. Aia cu “bake pizza” e geniala.
      Sincer sa fiu, chiar nu cred ca mai e cazul sa discutam si cu telefonul. Adica despre ce sa vorbesc? Si asa am o gramada de servicii sociale integrate pentru a vorbi cu prietenii, de abia le folosesc pe toate.

      Culmea este ca la Webstock am vrut sa includ in prezentarea mea si ceva despre recunoastere vocala. Eu astept momentul cand voi putea dicta telefonului un SMS sau un email si ii voi putea da comenzi simple de genul “post picture to Facebook” (probabil asta chiar merge in Siri). N-am mai inclus ideea in prezentare pentru ca astfel de software este pe telefoane de ani buni, foloseam un Voice Commander pe Windows Mobile 6. Nu prea a prins la lume si in timp a disparut.

        (Citează)

  3. Sic transit gloria apple.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus