un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iata si o amenda

29 Jul 2011  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Am spus de mai multe ori că, din păcate, oricât de civilizaţi am fi ca societate faţă de ceea ce se întâmplă acum 200, 1000 sau 2000 de ani, legile vor fi respectate doar dacă se aplică şi amenzile gigantice prevăzute pentru încălcarea lor.

Îi admirăm pe nemţi pentru ordinea de pe acolo, dar oricine ştie că o amendă in Germania sau Austria te rupe la portofel. Îi admirăm pe englezi pentru traficul ordonat şi pentru rigurozitatea cu care şi-au format societatea, dar acolo doar dacă intri pe banda greşită în trafic şi te-au ars cu 120 de lire amendă. Faci gălăgie în propria casă? Vine poliţia şi-ţi dă amendă, că deşi e casa ta, nu înseamnă că ai şi dreptul sfânt de a asculta muzică la maxim, deranjându-ţi astfel vecinii în casele lor. Ai depăşit viteza? Euro! N-ai rovigneta? Mai mulţi euro! Nimănui nu-i place să strângă mizeria făcută de câine în parc sau pe stradă; faptul că alte popoare o strâng nu înseamnă că sunt mult mai civilizaţi, ci doar că se tem de nişte amenzi destul de mari.

Eficienţa amenzilor am avut şi eu plăcerea să o testez în aceste zile. Duminică m-a ars un radar prin Bucureşti. 78 km/h pe b-dul Ion Ionescu de la Brad. Nici măcar n-am văzut autospeciala Poliţiei, deşi înţeleg că am trecut chiar pe lângă ea. Când m-a oprit agentul am crezut că e un control de rutină şi am rămas uimit când mi-a spus că-i radar, şi mai uimit că am avut viteză aşa mare. Luni am plătit deja cei 134 de lei la un CEC.

M-am mirat că am avut chiar 78 la oră, deoarece cifra mi s-a părut cam mare. După ce-am plecat de la filtrul de poliţie am băgat însă din nou 78 km/h şi mi-am dat seama că nu e mult, ci mai degrabă aşa merg prin oraş când e drumul liber şi lat, că Mondeo accelerează repede şi nu simţi viteza.

134 de lei reprezintă însă banii de mâncare la prânz pe vreo 7 zile lucrătoare, aşa că mi-a părut rău de ei. Şi în următoarele zile (această săptămână, practic) am observat că am fost mult mai atent la cum am condus. Înainte mergeam cu 80 pe Văcăreşti, dar acum mă gândesc că poate e un radar ascuns şi nu vreau să mai dau alţi 134 de lei, aşa că am lăsat-o mai moale. Am aşteptat toţi pietonii la toate trecerile acestora, ca să nu poate fi spus că era vreunul cu piciorul pe zebra şi eu nu i-am dat prioritate. N-am mai forţat nicăieri galbenul. N-am mai tăiat linia continuă ca să intru în benzinărie, ci am mers 500 de metri în continuare până la primul loc unde am putut întoarce.

Pe astea le-am făcut fără să-mi dau seama. De banii de amendă puteam să mănânc sau să petrec un weekend sau ceva mult mai plăcut, aşa că iată cum amenda te învaţă să respecţi legile.

    16 comentarii

  1. Vezi ca e o diferenta intre viteza reala (indicata de un GPS bun sau de radar-ul politiei) si ce indica vitezometrul de pe bord. Daca radarul te-a inregistrat cu 78 pe bord s-ar indica cam 84-87km/h

      (Citează)

  2. Sunt perfect de acord,
    dupa ce am “muscat” vreo 3 amenzi circuland in Romania noastra acu vreo 6-7 luni (toate luat din mers de militieni) si acolo chiar nu mai ai ce sa faci… am inceput sa conduc mai atent si sa nu ma mai grabesc pt nimic, ca nu se merita.

    Ar trebui ca Militia sa insiste nu numai cu radarele ci cu ORICE, ca singura metoda in care marea majoritate a oamenilor de la noi merge “civilizata” e cu banul care trebe sa-l scoata. In acelasi timp, si militienii sa fie controlati sa nu ia spaga … ca se duce dracului sistemu’.

    PS: Ca s-o dau generic – stiu un amic care a fost oprit de Politie, ca a depasit in afara localitatii avand pe bord 50 kmh, pe linie continua un Tico – si drumul era destul de lat, din fata nu venea nimeni … dar militia era la panda. Erau 2 ofiteri + “supracontrolul”; evident ca nu luau carnete, insa cand se ajungea la negociere ofiterul iti indica f clar ca, “cotizatia” trebuie sa fie un pic mai mare, din moment ce a venit si sefu la supervizat.

    PPS: Ulterior am aflat ca Tico-ul ala “patruleaza” cu ei si e masina de “decoy”, dar asta-i alta poveste pt care oricum nimeni nu face nimic.

    Sa incerce vreunul din voi sa dea spaga in afara sau sa faca pe viteazu in fata Politiei lor, ca ori se ajunge la zdup ori te trezesti si cu fata aranjata.

      (Citează)

  3. Eu recunosc ca merg in general cu 80-90, dar pana acum nu m-a prins nici un radar in Bucuresti. In schimb opritul la trecere, la galben, ocolitul ca sa nu intorc pe linie continua le respect cu sfintenie. :)

      (Citează)

  4. O sa iti treaca repede , cam in cateva zile reintri in normal pentru ca asa e traficul si fara sa vrei te mulezi dupa el

    Eu personal nu depasesc 70 in bucuresti pentru ca pietonii sunt retardati (mai ales pensionarii) si nu odata mi-a sarit in fata unul .

    Da , cu amenda sanatoasa temperezi soferii si oamnenii in general , insa pentru a putea sa pui legi aspre trebuie sa oferi si conditii cat de cat decente . Nu poti sa ma pui sa merg cu 60 km/h si din cand in cand cu 90 -100 de la tulcea la timisoara de ex , da poti sa faci autostrazi astfel incat sa am pe unde sa o iau in conditii decente si acolo te pui pe ars la buzunar pe cine incalca legea.

    Problema la noi e si mentalitatea politistului , s-a invatat comod , sa vina spaga la el si sa stea la ciupit si nu la prevenit . Creste amenda evident creste si spaga , scade salariul la politist automat e mai tentat sa ceara spaga si evident mai mult daca tot se risca .
    Sunt multe pe tema asta de zis , din pacate romanul nu stie , mai bine zis nu e invatat sa respecte regulile.

      (Citează)

  5. îmi amintesc singura mea amendă în care am fost surprins de un echipaj de poliție (amenzi pentru depășire de viteză, prins de radar pe la bărcănești, șoseaua la ora 6 dimineața fiind absolut pustie, am mai avut)
    a fost vorba de neacordarea de prioritate unui pieton pe trecere!
    pe care, pur și simplu, nu l’am văzut! rulam paralel cu mașina de poliție, ei pe banda’ntâi, și am realizat că e ceva nelalocul lui când ei au frânat iar eu m’am dus glonț înainte.
    am plătit cuminte amenda + șpaga (în cazuri d’astea ți se ia carnetul), dar de atunci sunt cel mai politicos om în ceea ce privește pietonul pe trecere. sau în apropierea ei! poate să fie urgie și prăpăd în spate, eu opresc și la intenția de a traversa. și se fac 4 ani de la acea amendă!

      (Citează)

  6. Vei uita :) Intr-un an de zile o sa fie deja istorie amenda de astazi :)))

      (Citează)

  7. [update] (nu iti merge editul) Eu sunt la a doua amenda (au trecut deja 2 luni de atunci) si probabil voi mai avea candva. Aici unde sunt acum am autostrazi si nu am probleme de genul asta (chiar si in oras unt drumuri express si autostrazi cu limita la 80), dar cand o sa vin prin Romania… :)))

      (Citează)

    • Cred ca intr-o luna o uit…

      Ce vroiam sa zic si n-am apucat in articol e tocmai asta. In strainatate ti se reaminteste constant de amenda. In Anglia sunt camere pe fiecare banda, la fiecare intersectie. Odata e suficient sa intri pe banda care nu trebuie si e garantata amenda, o primesti acasa in plic. Radare fixe, camere video… respecti legea peste tot. Daca nu, dai zilnic niste bani la stat.

        (Citează)

  8. Ariel, lasa-ne frate cu minciunile prietenului tau.

    Peste tot numai legende legate de politie.

    Incearca tu sa dai mita cand esti prins sa vezi daca are tupeu vreun politist sa accepte.

    Nu ne mai spune din auzite.

      (Citează)

    • Statul da un premiu destul de important si anume admiterea directa la orice facultate vrei tu. Asta inseamna de obicei ca in clasa a 12-a nu mai trebuie sa tragi la fel de tare cu toate materiile, ci doar sa iei bac-ul si apoi pleci in concediu in timp ce altii sunt in febra admiterii.

      Colegul meu de banca din liceu a mers la olimpiada internationala de geografie. N-a luat aur, nici “milioane”, dar a intrat unde a vrut el la facultate. Noi eram in febra examenelor si a admiterii, apoi numaram orele pana se afiseaza listele de admisi, iar el era pe la munte si m-a sunat sa ma roage sa merg pe la avizier ca sa-i spun daca e si el pe lista, ca poate fusese vreo eroare/problema. L-am admirat mereu pentru asta.

        (Citează)

    • Eu nici nu m-am gandit sa dau spaga. E cam greu sa tot scriu pe aici ca nu sunt bani la buget pentru ca oamenii nu-si platesc taxele si pentru ca e coruptie si din astea, in timp ce dau chiar eu spaga.

        (Citează)

  9. In Austria se mai ia spaga :).

      (Citează)

  10. Probabil ca nu stiai ca daca procesul verbal nu a fost intocmit de agentul constatator, e nul de drept. Adica cel care te-a “luat” cu radarul trebuie sa faca procesul verbal si sa-l trimita acasa. Daca te-a oprit altul mai incolo, depui contestatie la judecatoria sectorului in care ai fost prins si gata…

      (Citează)

    • Legende urbane. Metodologia de lucru a Politiei cu radarele este ca unul sa-ti ia viteza, altul sa te opreasca mult mai incolo si sa-ti dea amenda. S-a eliminat situatia in care acelasi agent masura viteza, apoi brusc sarea din masina ca sa te opreasca, el in pericol sa fie calcat, tu in pericol sa faci vreuna nasoala pentru ca de la viteza mare ti se facea dintr-o data semn sa opresti.

        (Citează)

  11. Asa e, ai dreptate. Amenda/amenzile ne fac la un moment dat, sa respectam niste reguli, fie datorita experientelor traite pe propria piele, fie din experientele altora. Dar noi invatam din asta intrucat, nu avem foarte multi bani de dat pe amenzi si banii de i-am dat, am fi putut la fel de bine sa facem altceva cu ei, exact asa cum ai spus tu. Dar ce te faci cu toti melteni care au bani cu galeata si masini una si una, iar creierul lor e mai mult pe – decat pe + ??? Astia nu o sa se schimbe niciodata, iar noi ca societate, o sa evoluam destul de greu, avand asemenea exemple.

      (Citează)

    • @Robert: depinde. Multi dintre melteni nu-si permit nici macar sa inmatriculeze masina respectiva in ROmania. Nu s-a nascut nimeni educat in sensul civic, dar in timp asta se mai schimba. Apoi e cazul ca ceilalti oameni, daca majoritatea vor adera la niste legi si norme de conduita in societate, sa-i opreasca pe “melteni” din a face ce vor. Asta inseamna “comunitate”, nu doar sa zici “uite ce meltean!”, ci sa te duci la el si sa-i spui “nu mai parca aici”, “da muzica mai incet” etc

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus