un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Primul meu timelapse

8 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Nu e cine ştie ce, mai mult am vrut să testez telecomanda pe care am făcut-o (merge un pic aiurea, dar merge) şi setările potrivite pentru un astfel de montaj.

600 de expuneri de câte 0,5 secunde fiecare, redimensionate apoi la 1920×1080 fiecare şi rulate câte 25 pe secundă. În total e vorba de 15 minute din viaţa reală accelerate în 24 de secunde de film. Am utilizat modul Tv pentru blocarea timpului de expunere, dar cred că a fost o greşeală şi trebuie să folosesc modul Manual şi să setez fiecare parametru cu mâna mea. Acea “pâlpâire” a imaginii este cauzată de modificări automate ale aperturii, bănuiesc eu, și trebuie eliminate din clipuri viitoare.

    16 comentarii

  1. Interesant. Felicitari!

      (Citează)

  2. Bravo !!! Asteptam si altele :D

      (Citează)

  3. trebuie sa folosesti un mod ce te ajuta sa pastrezi F-ul si timpul de expunere constant. deci M. altfel, de fiecare data cand vei avea ceva mai inchis sau mai deschis la culoare ce trece prin cadru (masina, oameni, cerul se schimba) aparatul simte nevoia sa sub/supra expuna.

      (Citează)

  4. Felicitări! Mai ales pentru prima dată pare destul de bine făcut. Keep walking :)

      (Citează)

  5. ce ai folosit pentru a asamble imaginile? cand am facut ultima oara un timelapse am utilizat Jpg 2 Video (un programel mic, shareware, dar cam lent) si apoi Adobe Premiere pentru niste post-productie… ai vreun fost mai ok?

      (Citează)

    • Eu folosesc Pinnacle Studio 14 pt filme, dar nu sunt prea multumit de el.

      Ai idee ce setari trebuie sa folosesc ca sa se vada stelele ca in clipurile altora? Cam cate secunde ar trebui sa fie expunerea ca sa se vada stelele, dar nu si miscarea lor? Momentan nu pot folosi modul Bulb, nu prea permite asta telecomanda.

        (Citează)

  6. legat de softuri: nu am folosit Pinnacle Studio, dar din ce am vazut in screen-uri nu pare genial. iti recomand JPGVideo, face conversii bune, poate putin cam lente (3,5 ore pentru cca 3000frame-uri pe un quad 9300, win7-64, nu l-am incercat inca pe i7). apoi poti sa schimbi formatul/codec-ul cu soft-uri gen AVS video converter (f bun) sau tmpgenc xpress retail (la fel de bun :))

    legat de stele: un singur sfat: iesi din oras :)))) in zonele urbane dense o sa vezi f rar stelele, iar daca tu apuci sa le vezi, aparatul tau le va “vedea” cu mult mai greu. in primul rand din cauza poluarii, in al doilea rand din cauza luminii “parazite”. poate pe la 3-4 dimineata reusesti sa vezi ceva, dar trebuie sa urci sus de tot pe terasa blocului si sa nu ai prea multa lumina de la iluminatul stradal. apoi iti trebuie, bineinteles, un cer senin :D
    cate secunde … depinde de la caz la caz, uneori merge si cu 30, uneori cateva minute, depinde de diafragma, de iso, etc.

      (Citează)

    • Pinnacle face toate editarile legate de video, nu doar filme din poze. Nu e genial la interfata (si nici nu mi se pare ca poate encoda la calitate foarte buna chiar daca ii fortez maximul), dar prefer un soft care face totul decat un lant de programe care fiecare mai introduce niste pierderi de calitate sau, in cel mai bun caz, doar cresc degeaba marimea fisierului final.

      Stiu ca trebuie iesit din oras, dar ar cam trebui sa stiu dinainte pe ce setari sa merg, altfel pierd noaptea si abia acasa observ ca n-a fost cum trebuie. Banuiesc ca e vorba de ISO 100 sau 200 oricum, ca sa reduc cat se poate de mult zgomotul de pe cer (si sa se vada stelele).

        (Citează)

  7. Ba! baaaaa! pfuaaaai maaaa…
    Nu e bine asa… tre sa tii aparatul altfel, sa ii dai alta viteza, trebuie sa focalizezi altfel si sa iti alegi o zona mai vesela. :P

    Revenind la chestii serioase e exact cum m-am asteptat – expertii o sa iti zica ca nu e bine si ca trebuia facut altfel. :) ca in reclamele cu Dorel.

    Good job man! nu e rau deloc pentru start.
    Poate adaugi si tu acolo o manea pe fundal sa se potriveasca cu decorul.

      (Citează)

    • Stii care-i problema cu muzica? Orice melodie as baga, apare YouTube si imi spune ca e copyright-ul cuiva si o piratez si imi baga restrictii de vizionare. Am patit asta cand filmam un telefon mobil si pe fundal se auzea niste muzica din camera mea. Mai bine nu. O sa incerc sa gasesc vreo solutie pentru viitor si sa citesc mai bine conditiile lor.

      La timelapse-uri e important in primul rand sa fie un subiect bun. Cele pe care le-am mai aratat eu pe site sunt senzationale pentru ca surprind natura din varful muntelui sau orasul de pe un zgarie-nor sau ceva asa. La noi in Bucuresti ce sa filmez? N-am acces nicaieri, nu e nimic spectaculos, nu pot nici sa pierd noaptea pe blocuri.

        (Citează)

  8. de aia am stat eu aseara sa caut o ora buna niste “royalty free music” pentru link-ul ala trimis pe mail azi dimineata. asa nu ai probleme. sau poti sa compui tu ceva :)
    sunt multe subiect misto si in Bucuresti, de fapt subiecte misto sunt oriunde si sincer eu gasesc mai multe chestii de fotografiat la Bucuresti decat la Paris (in fine, de gustibus): traficul noaptea, aproape orice cadru dintr-o cladire inalta intr-o zona joasa, un parc sau o zona cu multi copaci cand bate vantul puternic, un lac, o zona cu multi oameni care se misca, reflexii intr-o cladire de sticla etc. subiecte sunt peste tot, trebuie doar sa le cauti. si sa le gasesti :)

      (Citează)

  9. @radu poate gasesti o melodie care sa-ti placa din cele oferite de youtube.

      (Citează)

  10. http://vimeo.com/23237102

    inseamna ca ai vazut filmul asta ?

      (Citează)

    • Din moment ce Mediafax nu zice de unde a aflat de clip si l-au publicat si dupa mine, pot sustine ca eu am fost la origine in Romania :P
      Ca dupa aceea a fost preluat pe twitter si facebook si pus si pe alte site-uri e alta treaba…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus